NOTULEN - GR

Zitting van maandag 18 december 2023

 

Aanwezig:

Rodrigue Bijlsma voorzitter

Karin Derua burgemeester

Hans De Locht, Annick DeKeyser, Ann Sleyp, Audrey Bogaerts, Hans Crolschepenen

Michel Baert, Bert Meulemans, Remi Serranne, Eddy Mortier, Ann Morissens, Wouter Decat, Sigrid Van Obbergen, Maria Luise Altmutter, Gert Verschueren, Vincent Geerts, Lies Asselman, Iris Schoeters, Emile De Vleeschouwer, Firmin Vacaet              raadsleden

Johan Smits algemeen directeur

Verontschuldigd:

Steven Van Loock, Willy Stroobants raadsleden

Vanaf punt 4 verlaat Bert Meulemans, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Notulen vorige zitting

 

De gemeenteraad keurt unaniem de notulen van de zitting van 27 november 2023 goed.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Erfpacht scouts Ravesteinstraat

 

Overwegende dat de gemeenteraad reeds eerder principieel besloot een erfpacht af te sluiten met de scouts Hever-Schiplaken over het terreingebruik in de Ravesteinstraat;

 

Overwegende dat de terreinvaststelling uitwees dat gedeelten van het perceel 345W2 volgens plan door buren werden bezet;

 

Overwegende dat dit perceel tot het privaat patrimonium van de gemeente behoort;

 

Overwegende dat over deze terreinbezetting geen besluitvorming door vroegere bestuurders terug te vinden is, deze terreinbezetting als wederrechtelijk beschouwd moet worden en de perceelgedeelten in de erfpacht meegenomen worden in afwachting van wederinname;

 

Overwegende dat een strook aan de straatzijde niet in de erfpacht wordt opgenomen om aangewend te worden als openbaar domein onder beheer van de gemeente;

 

Overwegende dat de gemeente Boortmeerbeek eigenaar is van het terrein in de Ravesteinstraat, kadastraal gekend als Boortmeerbeek, 2e afdeling, sectie A, nummers 0350DP0000, 0353CP0000 (gedeeltelijk) en 0355CP0000 (gedeeltelijk), 0349MP000, 0345W2P000 (gedeeltelijk), 0351BP0000 en 0352DP0000 (gedeeltelijk);

 

Overwegende dat de scouts Hever-Schiplaken al vele tientallen jaren gebruik maken van dit terrein en er ondertussen met toelating van het gemeentebestuur lokalen voor de vereniging op bouwden;

 

Overwegende dat het wenselijk is om aan de scouts Hever-Schiplaken rechtszekerheid te geven over het kosteloos gebruik van dit terrein;

 

Overwegende dat hiervoor best een erfpachtovereenkomst kan worden afgesloten zodat het terrein naakte eigendom van de gemeente blijft;

 

Overwegende dat sedert 1 september 2021 het toegestaan is een erfpacht af te sluiten zonder vergoeding;

 

Gelet op de besluiten van de gemeenteraad van 26 juni 2018 en 24 september 2018 met betrekking tot de principiële goedkeuring voor het afsluiten van een erfpachtovereenkomst tussen de gemeente Boortmeerbeek en de vzw Vrienden van scouts en gidsen Hever-Schiplaken;

 

Gelet op boek 3 van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) van 1 september 2021;

 

Gelet op het ontwerp van erfpachtovereenkomst opgemaakt door notariskantoor Van Edom &

Arnaerts;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

De erfpacht en de ontwerperfpachtovereenkomst tussen de gemeente Boortmeerbeek en de vzw Vrienden van scouts en gidsen Hever-Schiplaken met betrekking tot een perceel grond, gelegen aan de Ravesteinstraat, gekadastreerd volgens recent afgeleverd kadastraal uittreksel Boortmeerbeek, 2e afdeling, sectie A, nummers 0350DP0000, 0353CP0000 (gedeeltelijk) en 0355CP0000 (gedeeltelijk), 0349MP000, 0345W2P000 (gedeeltelijk), 0351BP0000 en 0352DP0000 (gedeeltelijk), voor een periode van 50 jaar met ingang van 1 oktober 2023 tegen een jaarlijkse canon van 0,00 EUR, als volgt goed te keuren:

 

"Erfpacht Gemeentebestuur Boortmeerbeek/Vrienden van Scouts en Gidsen Hever-Boortmeerbeek;   Doss.SB/2180344

 

Op # XXX,  verschenen voor mij, Christiane VAN EDOM, notaris te Boortmeerbeek.

ZIJN VERSCHENEN:

 

A. Enerzijds

De GEMEENTE BOORTMEERBEEK, met zetel te 3190 Boortmeerbeek, Pastorijstraat 2, ondernemingsnummer 0207.516.751, hier vertegenwoordigd door:

 

- mevrouw DERUA Karin Mathilda, burgemeester, (Rijksregisternummer 64.07.27-436.50), wonende te 3191 Boortmeerbeek (Hever), Leuvensesteenweg 77, handelend ingevolge delegatiebesluit door de heer Rodrigue BIJLSMA, voorzitter van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 september 2022);

 

- de heer Smits, Johan Petrus Robert, algemeen directeur, (Rijksregisternummer 60.08.23 031 13), wonende te 3190 Boortmeerbeek, Neerhofstraat 9.

 

Hier optredend ter uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van # 2023, en voor zoveel als nodig bij sterkmaking, en die ons, notaris bevestigen dat dit gemeenteraadsbesluit uitvoerbaar is ingevolge het verstrijken van de termijn waarbinnen het door de toezichthoudende overheden kon worden geschorst of vernietigd.

 

Hierna "de Erfpachtgever" of "de Oorspronkelijke eigenaar" genoemd.

 

B. Anderzijds

De vereniging zonder winstoogmerk "Vrienden van Scouts en Gidsen Hever-Schiplaken", met maatschappelijke zetel te 3191 Boortmeerbeek (Hever), Ravesteinstraat 23, ondernemingsnummer 0443.425.897.

 

Waarvan de vernieuwde statuten werden aangenomen tijdens de algemene vergadering van 23 september 2023, gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad van # daarna onder nummer #.

 

Alhier vertegenwoordigd, overeenkomstig artikel 26 van de statuten, door twee bestuurders, samen handelend, te weten:

X en XX

 

Hierna “de Erfpachter(s)” genoemd.

 

Alsook soms, elk van hen samen of afzonderlijk “de Comparant(en)”, zo nodig respectievelijk “sub 1, 2,…”.

 

Wettelijk vereiste waarschuwing

De Comparanten erkennen dat hen door de notaris gewezen werd op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer het bestaan van tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen wordt vastgesteld.

In die context hebben de Comparanten ons verzocht alleen de akte op te maken.

 

I. VOORWERP VAN DE AKTE - KENMERK

 

De Comparanten verzoeken ons om het verlijden van een akte van vestiging van een tijdelijk erfpachtrecht (Hierna “Erfpachtrecht”), vestiging ten bezwarende titel (hierna “Akte”).

Dit zakelijk recht verleent aan de Erfpachter het vol gebruik en genot van een aan de Erfpachtgever toebehorend goed dat onroerend is (uit zijn aard of door incorporatie), waarbij de eerste ervoor moet zorgen dat de waarde van het onroerend goed niet vermindert, onder voorbehoud van normale slijtage, ouderdom of overmacht.

 

Het voorschrift dat de waarde van het Goed waarvan sprake in deze akte bewaard moet blijven, heeft betrekking op de waarde op het ogenblik van het tenietgaan van het contract. In de tussentijd heeft de Erfpachter de vrijheid zijn eigen programma te bepalen. Ingeval van vroegtijdige onderbreking van de overeenkomst, welke daarvan ook de oorzaak is, stelt hij zich evenwel bloot aan de verplichting om het verschil te moeten betalen tussen de aanvankelijke waarde die in onderling overleg op # werd geschat, behoorlijk geïndexeerd volgens de Abex-index en de waarde bij het tenietgaan van de overeenkomst. Elke onenigheid betreffende de waarde die op het ogenblik van het tenietgaan van de overeenkomst wordt vastgesteld opent de weg voor elke Comparant om binnen de maand volgend op de vaststelling ervan met elk rechtsmiddel, een landmeter-expert, die aan de vereiste van objectieve onpartijdigheid voldoet, aan te stellen teneinde op gemeenschappelijke kosten deze waarde te laten vaststellen. In dat geval bestaat de mogelijkheid tot verhaal voor de hoven en rechtbanken enkel in geval van een duidelijke vergissing of een procedureel gebrek.

 

II. TITEL VAN DE ERFPACHTGEVER – STAAT VAN HET GOED

 

a) Titel – Goed – Oorsprong van eigendom

De Erfpachtgever is eigenaar van het volgend goed:

GEMEENTE BOORTMEERBEEK, tweede afdeling, HEVER:

Percelen grond met scoutslokalen, gelegen aan de Ravesteinstraat 23, gekadastreerd volgens recent afgeleverd kadastraal uittreksel sectie A, nummers 0350DP0000, 0353CP0000 (gedeeltelijk) en 0355CP0000 (gedeeltelijk), 0349MP000, 0345W2P000 (gedeeltelijk), 0351BP0000 en 0352DP0000 (gedeeltelijk) met een totale oppervlakte volgens hierna gemelde meting van #.

Hierna genoemd “het Goed”

 

Plan – meting

Dit goed staat afgebeeld op een metingsplan, opgesteld door landmeter Joris Cuyt te Haacht op 16 november 2023.  De erfpachter verklaart een kopie van dit plan te hebben ontvangen.

 

Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer # en werd sindsdien niet meer gewijzigd.

 

Dit grondplan zal - na door partijen en de notaris ne varietur te zijn getekend - aan deze akte worden gehecht, maar niet ter registratie noch ter overschrijving op het hypotheekkantoor aangeboden worden. Partijen vragen toepassing van artikel 26, 3e lid, 2° W.Reg. en van artikel 3.30 Burgerlijk Wetboek.

 

Het voornoemd metingsplan is bindend voor alle partijen. Alle betwistingen die zouden kunnen ontstaan betreffende de grenzen van voorschreven goed of om andere redenen zullen door de landmeter die het plan heeft opgemaakt scheidsrechterlijk worden beslecht. Zijn uitspraak zal beslissend zijn en aldus niet vatbaar voor beroep.

 

Oorsprong van eigendom

Voorschreven goed behoort toe aan de gemeente Boortmeerbeek, die er sedert meer dan dertig jaar, als eigenaar het voortdurend, ongestoorde, onafgebroken, openbare en niet dubbelzinnig bezit en genot van had.

 

De toekomstige houder van het recht op het Goed zal met voormelde oorsprong van eigendom genoegen moeten nemen en zal  geen andere titel dan een uitgifte van onderhavige akte kunnen eisen.

 

b) Staat van het Goed

In zijn huidige staat is het Goed een stuk grond waarop scoutslokalen werden opgericht.

 

c) Waarde van het Goed

Met het oog op de controle van het verbod om de waarde van het Goed te verminderen, stellen de partijen de huidige waarde van het goed vast op #.

 

III. STAAT VAN DE VERPLICHTINGEN

 

a) Staat van gebruik

De Erfpachtgever verklaart en garandeert dat het goed niet door derden wordt gebruikt, al dan niet tegen vergoeding en meer in het algemeen, op welke wijze dan ook en dat er geen opzegging is gebeurd buiten de door de wet vereiste vormvoorwaarden. Derhalve zal de Erfpachter het volle genot verkrijgen door het vrij gebruik, vanaf de aflevering van het goed.

 

De erfpachter kan geen aanspraak maken op enige vergoeding noch wegens zichtbare of verborgen gebreken, noch wegens gebreken aan de grond of ondergrond, noch wegens misrekening in de voormelde oppervlakte. Elk verschil tussen de vermelde oppervlakte en de werkelijke oppervlakte zal in het voordeel of het nadeel van de erfpachter blijven, zonder verhaal tegen de erfpachtgever.

 

b) Staat van lasten en zekerheden

De Erfpachtgever verklaart dat het goed vrij en onbelast is van alle zekerheden (hypotheek, voorrecht of pand), beslagen, lasten of belemmeringen van welke aard ook.

 

c) Al bestaande erfdienstbaarheden en verplichtingen

De Erfpachter wordt in de rechten en plichten van de Erfpachtgever gesteld, voor zover deze “al bestaande erfdienstbaarheden en verplichtingen” van zakelijke aard zijn en nog steeds actueel. In dat verband verduidelijkt de Erfpachtgever het volgende: “De Erfpachtgever verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd in voor- of nadeel van het goed, en geen kennis te hebben van dergelijke erfdienstbaarheden.”.

 

d) Administratief statuut van het Goed

Stedenbouw

Algemeen

Niettegenstaande de informatieplicht van de erfpachtgever en de wettelijke te verkrijgen stedenbouwkundige inlichtingen, verklaart de erfpachter in kennis te zijn gesteld van de mogelijkheid om voorafgaandelijk alle inlichtingen (voorschriften, vergunningen, enzovoorts) omtrent de stedenbouwkundige toestand van het goed op te vragen bij de gemeentelijke dienst stedenbouw.

 

Er wordt medegedeeld dat geen werken of handelingen vermeld in artikel 4.2.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, hierna "de Codex" genoemd, mogen worden opgericht of uitgevoerd zolang er geen stedenbouwkundige vergunning/ omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is verkregen; in bepaalde gevallen is de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht.

 

Inlichtingen

De notaris vermeldt en informeert, in toepassing van artikel 5.2.1. van de Codex, zoals blijkt uit 1° de stedenbouwkundige uittreksels de dato 9 oktober 2023, 2° de verklaringen van de erfpachtgever en 3° het hypothecair getuigschrift dat :

1. voor het goed geen stedenbouwkundige vergunning(en) of omgevingsvergunning(en) voor stedenbouwkundige handelingen werd(en) uitgereikt, met uitzondering van:

- voor het perceel 0350DP0000: de vergunning de dato 23 juli 1984 voor het bouwen van een scoutslokaal en de vergunning de dato 5 mei 2008 voor het aanbouwen van een geluidssas en wc;

- voor het perceel 0349MP0000: de vergunning de dato 15 september 2003 voor de regularisatie van een bestaand gebouw en het bouwen van een nieuw scoutslokaal;

 

2. de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het goed, op basis van de benamingen gebruikt in het plannenregister, luidt als volgt: woongebied volgens het Gewestplan Leuven, goedgekeurd bij Koninklijk Besluit de dato 7 april 1977;

 

3. het goed geen voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV VCRO (zijnde rechterlijke of bestuurlijke maatregelen), noch een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

 

4. het goed niet bezwaard is met een voorkooprecht overeenkomstig artikel 2.4.1. van de Codex en niet bezwaard is met een voorkooprecht vermeld in artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

 

5. er geen verkavelingsvergunning/ omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is op het goed;

 

6. het goed geen voorwerp uitmaakt van een aanduiding als "watergevoelig openruimtegebied" overeenkomstig artikel 5.6.8 §1 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening;

 

7. het goed geen voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit met betrekking tot de complexe projecten;

 

De erfpachter verklaart de hierboven vermelde uittreksels ontvangen te hebben, dat ten hoogste één jaar voor heden werd verleend, zijnde de dato 9 oktober 2023.

 

De notaris staat niet in voor de juistheid van de informatie in de stedenbouwkundige uittreksels. Of er voor het goed een vergunning is verleend impliceert niet dat de constructies op het goed allemaal vergund zijn noch dat ze werden opgericht in overeenstemming met de verleende vergunning. Zowel de constructie als de functie dienen te zijn vergund. De afwezigheid van een proces-verbaal van vaststelling van een omgevingsmisdrijf garandeert niet de afwezigheid daarvan. De erfpachtgever biedt geen garanties omtrent eventuele vermoedens van vergunning en daaraan desgevallend gekoppelde rechten.

 

Splitsing

Overeenkomstig artikel 5.2.2 van de Codex heeft ondergetekende notaris bij aangetekend schrijven van # 2023 het plan van verdeling betreffende het goed evenals een attest met de aard van de akte en de bestemming van de kavels overgemaakt aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Boortmeerbeek

 

De gemeente Boortmeerbeek heeft geen opmerkingen meegedeeld.

 

Voor de verdeling van voormeld goed werd geen verkavelings- of stedenbouwkundige vergunning afgegeven. Bijgevolg kan geen zekerheid worden gegeven omtrent de mogelijkheid om op het goed te bouwen of daarop enige vaste of verplaatsbare inrichting op te stellen die voor bewoning kan worden gebruikt.

 

Overstromingsgevoelige gebieden - waterparagraaf

Overeenkomstig artikel 129 § 4 van de Wet van 4 april 2014 betreffende de Verzekeringen en haar uitvoeringsbesluiten bevestigt ondergetekende notaris dat aan de hand van de beschikbare gegevens het goed niet gelegen is in een risicozone voor overstroming.

 

Het goed is eveneens niet gelegen in signaalgebied.

 

Tevens bevestigt ondergetekende notaris overeenkomstig het Vlaams Waterwetboek dat het goed ook niet ligt in een mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied, noch in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone.

 

Aan het perceel werd een P-score A toegekend en aan het gebouw werd eveneens een G-score A toegekend (geen overstroming gemodelleerd).

 

De erfpachtgever verklaart dat het hierboven vermelde goed bij zijn weten nooit is overstroomd.

 

Bosdecreet - Duindecreet

Verwijzend naar artikel 3 van het Bosdecreet, heeft de erfpachtgever verklaard dat het hierboven vermelde goed niet kan aanzien worden als een bos, een kaalvlakte, een niet beboste oppervlakte nodig voor het behoud van het bos, een bestendige bosvrije oppervlakte of strook of recreatieve uitrusting binnen het bos en dat er zich op het bij deze hierboven beschreven goed geen aanplantingen bevinden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de houtvoortbrengst.

 

De erfpachtgever verklaart dat het goed niet gelegen is in een beschermd duingebied of in een als voor het duingebied belangrijk landbouwgebied.

 

Natuurdecreet

De erfpachtgever verklaart dat het hierboven beschreven goed niet is gelegen binnen:

- een Vlaams ecologisch netwerk (VEN),

- een natuurreservaat en zijn uitbreidingsperimeter gelegen binnen de groen- en bosgebieden, de bosuitbreidingsgebieden en de met al deze gebieden vergelijkbare bestemmingsgebieden aangewezen op de plannen van aanleg of de ruimtelijke uitvoeringsplannen van kracht in de ruimtelijke ordening, of het Vlaams ecologisch netwerk;

- een door de Vlaamse regering afgebakende perimeter binnen de groen- en bosgebieden en de bosuitbreidingsgebieden en de al met deze gebieden vergelijkbare bestemmingsgebieden aangewezen op de plannen van aanleg of de ruimtelijke uitvoeringsplannen van kracht in de ruimtelijke ordening gelegen binnen het integraal verwevings- en ondersteunend netwerk (IVON);

- de afbakening van een natuurinrichtingsproject;

- een terrein waarop een goedgekeurd natuurbeheerplan van toepassing is.

 

Onroerend erfgoed

De erfpachtgever verklaart dat het goed naar zijn weten noch voorlopig noch definitief is beschermd. Hij verklaart hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ontvangen.

 

Ondergetekende notaris bevestigt dat dit ook niet blijkt uit een opzoeking in de databank die door het Agentschap Onroerend Erfgoed digitaal beschikbaar werd gesteld.

 

Onteigening - rooilijn - inneming

De erfpachtgever verklaart dat het goed, naar zijn weten, geen voorwerp uitmaakt van een planbatenheffing, noch van onteigeningsmaatregelen, noch getroffen is door een erfdienstbaarheid met betrekking tot een rooilijn en noch belast is met een onder- of bovengrondse inneming in het voordeel van een openbare macht of een derde.

 

Bestaande toestand

In aanvulling van de hierboven gedane verklaringen aangaande de vergunningen, verzekert de erfpachtgever de erfpachter ervan dat alle door hem uitgevoerde handelingen en werken in het goed overeenkomstig de stedenbouwkundige voorschriften zijn geschied. Bovendien verklaart hij dat, naar zijn weten, het goed niet bezwaard zou zijn met onregelmatige handelingen of werken uit hoofde van derden.

 

De erfpachtgever verklaart dat het goed thans gebruikt wordt als grond met stoutslokalen. Het is de erfpachter niet toegestaan de bestemming te wijzigen zonder voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de erfpachtgever. De erfpachtgever verleent aan de erfpachter wel de toelating om op de grond tijdelijke constructies te plaatsen dienstig voor haar activiteiten.

 

De erfpachtgever verklaart dat, bij zijn weten, deze bestemming wettig is en dat deze onbetwist is. De erfpachtgever neemt geen enkele verantwoordelijkheid aangaande de bestemming die de erfpachter aan het goed zou willen geven. De erfpachter zal er zijn zaak van maken zonder verhaal tegen de erfpachtgever.

 

De erfpachtgever verklaart dat, behoudens de voormelde stedenbouwkundige vergunningen of stedenbouwkundige attesten, het hierboven beschreven goed niet het voorwerp uitmaakt van andere stedenbouwkundige vergunningen of omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen of een stedenbouwkundig attest waaruit de mogelijkheid blijkt om op het goed één van de andere handelingen of werken bepaald door de van toepassing zijnde regionale wetgeving te verrichten of te behouden en dat hij niets verzekert omtrent de mogelijkheid om op het goed één van de handelingen of werken bepaald door voormelde wetgeving te verrichten of te behouden.

 

Woningkwaliteitsbewaking – consultatie register van herstelvorderingen

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.51 van de Vlaamse Codex Wonen, consulteerde de notaris het register van herstelvorderingen, vermeld in artikel 3.44, §1, derde lid van de Vlaamse Codex Wonen.

 

Het register van herstelvorderingen bevat geen informatie over het goed.

 

Leegstaande en verwaarloosde gebouwen

De erfpachtgever verklaart dat het bij deze hierboven beschreven goed niet opgenomen is:

- in het register van leegstaande gebouwen en/of woningen conform artikel 2.9 van de Vlaamse Codex Wonen;

- in de inventaris van leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten, vermeld in artikel 3, § 1 van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten;

- op de lijst van verwaarloosde gebouwen en/of woningen (artikel 2.15 van de Vlaamse Codex Wonen);

- op de lijst ongeschikte en/of onbewoonbare woningen (artikel 3.19 van de Vlaamse Codex Wonen).

 

De erfpachter verklaart dat het onroerend goed niet opgenomen is in het gemeentelijk register van onbebouwde percelen, zoals tevens blijkt uit de hoger vermelde stedenbouwkundige inlichtingen.

 

Vlaamse Codex Wonen - recht van wederinkoop

De erfpachtgever verklaart geen weet te hebben van het feit dat het hierboven beschreven goed gedurende de voorbije twintig jaar een sociale koopwoning is geweest waarvoor een recht van wederinkoop zou gelden.

 

Verdeling - verkaveling

De erfpachtgever verklaart dat het perceel grond waarvan het hierbij hierboven beschreven goed deel uitmaakt, niet het voorwerp heeft uitgemaakt van een verkavelingsvergunning of omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden.

 

Bijgevolg neemt hij geen enkele verbintenis omtrent de mogelijkheid om enig bouwwerk of enige vaste of verplaatsbare inrichting die voor bewoning kan worden gebruikt op te richten op bovenbeschreven goed of zelfs om er handelingen of werken uit te voeren voorzien door artikel 4.2.1 van de Codex.

 

Milieu - bodembeheer

Wettelijke informatie

De partijen verklaren ingelicht te zijn geweest nopens de verplichtingen opgelegd door artikel 101 van het Vlaams Decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming (Bodemdecreet).

 

Bodemattest

1. De erfpachtgever verklaart dat er op de grond die het voorwerp is van onderhavige akte, bij zijn weten geen risico-inrichting gevestigd is of was, zoals bedoeld in artikel 2 van het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming.

De dienst milieu van de Gemeente Boortmeerbeek heeft bij brief van 9 oktober 2023 geen melding gemaakt van enige milieuvergunning die voor voorschreven grond werd afgeleverd.

 

2. De erfpachtgever legt de bodemattesten voor die betrekking hebben op het hierbij hierboven beschreven goed en die werden afgeleverd door OVAM op 26 september 2023 met refertes 20230681669 (perceel 345W2P0000), 20230681666 (perceel 350DP0000), 20230681668 (perceel 355CP0000),  20230681670 (perceel 349MP0000) en 20230681667 (perceel 353CP0000.

De inhoud van deze bodemattesten luidt als volgt:

"2. INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.0. Extra Informatie:

Meer informatie over de aanpak van PFAS-verontreiniging en de stand van het onderzoek, en de bijhorende no regret-maatregelen vindt u op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling

2.1. Informatie uit de gemeentelijke inventaris

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2. Uitspraak over de bodemkwaliteit

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3. Bijkomende adviezen en/of bepalingen

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

 

3. OPMERKINGEN

1. Voor meer informatie: ovam.vlaanderen.be/het-bodemattest.

2. Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op ovam.vlaanderen.be/disclaimer..

3. Maatregelen opgelegd of van toepassing buiten het kader van het Bodemdecreet worden niet vermeld op het bodemattest. Hiervoor kunt u best contact opnemen met uw lokaal bestuur.

4. De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens."

De comparanten verklaren dat de erfpachter, in tegenstrijd met wat bepaald wordt in artikel 101 van het voormelde Decreet, niet op de hoogte werd gebracht van de inhoud van de bodemattesten vóór het afsluiten van de initiële overeenkomst, en dat de inhoud van de bodemattesten ook niet in de onderhandse akte werd opgenomen.

De erfpachter verklaart evenwel dat hij op de hoogte werd gebracht van de inhoud van deze bodemattesten vóór de ondertekening van onderhavige notariële akte.

De erfpachter verklaart uitdrukkelijk de vroeger afgesloten overeenkomst te bevestigen en onherroepelijk te verzaken aan alle vorderingen tot nietigheid die hij zou kunnen laten gelden op grond van artikel 116, § 1 van genoemd Decreet met betrekking tot onderhavige erfpacht.

3. De erfpachtgever verklaart met betrekking tot het hierboven beschreven goed geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de erfpachter of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

4. De notaris bevestigt dat de erfpachter niet op de hoogte werd gebracht van de inhoud van de bodemattesten vóór het afsluiten van de initiële overeenkomst. De bodemattesten waren echter wel aanwezig vóór het verlijden van de notariële akte en de erfpachter heeft heden verzaakt aan de nietigheidsvordering, zodat thans de bepalingen van “Hoofdstuk VIII: overdrachten” van het decreet op bodemsanering en bodembescherming werden toegepast.

 

De notaris wijst de erfpachter er ook op dat:

- dit geen enkele garantie inhoudt met betrekking tot het al dan niet zuiver zijn van de bodem;

- dit niet verhindert dat de regels met betrekking tot het grondverzet (Hoofdstuk XIII van zelfde decreet) onverminderd van toepassing blijven.

 

5. Zich steunend op de verklaringen van de comparanten en op de gegevens hierboven vermeld, bevestigt de instrumenterende notaris dat de bepalingen van het Bodemdecreet in verband met de overdracht van gronden werden toegepast.

 

Stookolietank

De erfpachtgever verklaart dat er zich in het hierboven beschreven goed geen stookolietank bevindt.

 

Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt (KLIM)

Uit de opzoeking op www.klim-cicc.be/ blijkt dat het hierboven beschreven goed niet gelegen is in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen en dat er geen wettelijke erfdienstbaarheden aanwezig zijn ten gunste van entiteiten die aangesloten zijn aan voormelde database.

 

f) Voorafgaande toestemming: vrijheid om te bouwen

De Erfpachter is vrijgesteld van elke verplichting om te bouwen, los van de voorrechten die aan het recht dat hem wordt toegekend verbonden zijn.

 

De erfpachter mag nieuwe gebouwen oprichten indien deze noodzakelijk zijn om haar voorwerp te verwezenlijken, mits een geldige omgevingsvergunning hiervoor bekomen werd.

 

Bij het einde van de overeenkomst zullen de gebouwen opgericht door de erfpachter van rechtswege eigendom worden van de erfpachtgever. De erfpachtgever is hiervoor een vergoeding verschuldigd aan de erfpachter overeenkomstig de resterende boekwaarde van het gebouw.

 

Het is de erfpachter niet toegestaan om de door hem opgerichte gebouwen geheel of gedeeltelijk te slopen of te verwijderen zonder voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de erfpachtgever.

 

IV. VOORWERP EN GEVOLG VAN HET ERFPACHTRECHT

 

a) Voorwerp

Het Erfpachtrecht heeft betrekking op het geheel van het voormelde onroerend goed (een bebouwde of niet bebouwde grond), onroerend uit zijn aard. 

 

b) Beschikkingsbevoegdheid – Grens – Accessoir opstalrecht

Het is de erfpachter niet toegelaten om het recht van erfpacht, het onroerend goed of de opgerichte constructies te vervreemden, hypothekeren, met zakelijke rechten te bezwaren, er erfdienstbaarheden op te vestigen of enige andere daad van beschikking te stellen met betrekking tot deze goederen behoudens voorafgaande en schriftelijke toestemming van de erfpachtgever.

 

Omgekeerd behoudt de Erfpachter in ieder geval het recht om persoonlijke rechten ten voordele van derden te verlenen binnen de grenzen van zijn eigen recht.

 

V. DUUR EN OORZAKEN VAN TENIETGAAN

 

a) Maximumduur

 

Het Erfpachtrecht wordt verleend voor een aanvankelijke duur van vijftig (50) jaar, te rekenen vanaf 1 oktober 2023.

 

b) Vervaldag – Verlenging of hernieuwing

De comparanten zullen uiterlijk op de vervaldag van het Erfpachtrecht met elkaar eens moeten worden over de eventuele verlenging of hernieuwing ervan. Een akkoord tot verlening of hernieuwing van dit Erfpachtrecht dient steeds schriftelijk opgesteld te zijn. Het akkoord vermeldt steeds aan welke voorwaarden dit Erfpachtrecht verlengd of hernieuwd wordt.

 

Indien de vervaldag verstreken is zonder dat de comparanten een akkoord hebben bereikt over de verlenging of hernieuwing van het Erfpachtrecht, wordt het Erfpachtrecht geacht van rechtswege beëindigd te zijn. In geen enkel geval kan er sprake zijn van stilzwijgende hernieuwing of verlenging van dit Erfpachtrecht.

 

c) Tenietgaan en ontbinding

Het Erfpachtrecht gaat teniet onder de door de wet voorziene voorwaarden.

 

De erfpachtgever heeft het recht om de ontbinding van de overeenkomst te vorderen bij wanprestatie van de erfpachter, alsook bij zware of herhaalde lichte inbreuk door de erfpachter op de verplichtingen die hem bij deze overeenkomst worden opgelegd.

 

Als zware inbreuken worden zonder dat deze opsomming als limitatief beschouwd dient te worden onder meer beschouwd: de wijziging van de bestemming door de erfpachter, het gebrekkig onderhoud of herstel van het onroerend goed, alsook van de gebouwen opgericht door de erfpachter, het zonder reden beëindigen of verwaarlozen van de uitoefening van zijn recht.

 

VI. ECONOMISCH LUIK

 

1) Erfpachtvergoeding

Als erkenning van het eigendomsrecht van de Gemeente Boortmeerbeek, zal de erfpachtster geen erfpachtvergoeding aan de Erfpachtgever moeten betalen.

 

2) Bouwwerken en/of beplantingen opgericht krachtens de Erfpacht

Bij het tenietgaan van het Erfpachtrecht, ingevolge de vervaldatum of een vervroegde opzegging of ontbinding, zijn de door de Erfpachter opgerichte bouwwerken en beplantingen van rechtswege verworven voor de Grondeigenaar, mits de betaling van een vergoeding die tot doel heeft elke ongerechtvaardigde verrijking in hoofde van de Grondeigenaar te voorkomen.

 

De comparanten komen overeen om deze vergoeding vast te stellen overeenkomstig de resterende boekwaarde van het opgerichte gebouw.

 

Deze vergoeding zal in onderling overleg bepaald worden, in voorkomend geval, met naleving van de regels die van toepassing zijn inzake tegenstrijdige belangen van vermogensrechtelijke aard en, bij gebrek aan akkoord, door een expert die handelt in de hoedanigheid van bindende derdenbeslisser, die ofwel in onderling overleg wordt aangesteld, ofwel door de voorzitter van de bevoegde rechtbank van eerste aanleg waarbij de zaak aanhangig werd gemaakt op verzoek van de meest gerede partij.

 

VII. ALGEMENE VOORWAARDEN – ANDERE VERBINTENISSEN

 

1) verzekering

De erfpachter dient bewijs voor te leggen van de verzekering van het onroerend goed, alsook van de gebouwen die door hem worden of werden opgericht tegen brand en aanverwante risico’s en de betaling van de verzekeringspremies op ieder verzoek van de erfpachtgever.

 

De erfpachter zorgt voor de verzekering van zijn leden. Hij doet afstand van verhaal ten opzichte van de erfpachtgever voor mogelijke schadeclaims door derden naar aanleiding van schade door manifestaties, werken en dergelijke meer.

 

2) verbod wijzigen bestemming

Het in erfpacht gegeven onroerend goed word thans bestemd als grond met scoutslokalen. Het is de erfpachter verboden deze bestemming te wijzigen zonder voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de erfpachtgever. De erfpachtgever verleent aan de erfpachter wel de toelating om op de grond tijdelijke constructies te plaatsen dienstig voor de verwezenlijking van haar voorwerp.  

 

3) Verbod overdracht rechten

Het is de erfpachter verboden om de rechten die voortvloeien uit deze overeenkomst geheel of gedeeltelijk over te dragen aan derden zonder voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de erfpachtgever.

 

VIII. AANSPRAKELIJKHEDEN

 

1) Ten aanzien van de administratieve regels

De Erfpachter moet zich richten naar de normen die afkomstig zijn uit het openbaar recht, met name in verband met het vastgoed (stedenbouw, milieu, fiscaliteit, …) en tot volledige ontlasting van de Erfpachtgever, in deze hoedanigheid en zonder verhaal tegen hem, alle nuttige stappen ondernemen voor het verkrijgen van de wettelijk vereiste toelatingen, de goede praktijken in acht nemen en deze laatste, binnen de vereiste termijnen, toepassen.

 

Onderhavige toelating leidt er geenszins toe dat de Erfpachtgever op zijn aansprakelijkheid of, in voorkomend geval, wanneer het om de bodemtoestand gaat, op zijn houderschap kan aangesproken worden, in deze hoedanigheid, aangezien de Erfpachter de volledige kosten en risico’s draagt van de bouwwerken en beplantingen die hij voorziet, met inbegrip van de eventuele verplichtingen die voortvloeien uit de tienjarige aansprakelijkheid.

 

Dientengevolge zullen alle betwistingen die zouden kunnen worden opgeworpen in verband met de opgerichte of op te richten bouwwerken en beplantingen door de Erfpachter op zijn kosten en risico’s worden uitgevochten, zonder tussenkomst van de Erfpachtgever, waarbij de Erfpachter zelf alle burgerlijke en financiële gevolgen op zich zal nemen - en de Erfpachtgever daarvan zal moeten vrijwaren - van de veroordelingen die in dat verband zouden kunnen worden uitgesproken, zelfs als zij tegen de Erfpachtgever zouden zijn uitgesproken.

 

2) Ten aanzien van burgerrechtelijke aspecten

De Erfpachtgever is geen deelgenoot van de Erfpachter bij de promotie of de coördinatie of nog, de verwezenlijking van zijn Project, met inbegrip van alle toekomstige evoluties daarvan. Hij neemt geen enkele last of risico op zich die inherent is aan de bouwwerken en beplantingen, of nog, aan de problemen met de buren die daardoor veroorzaakt zouden kunnen worden en wordt zo nodig door de Erfpachter gevrijwaard uit hoofde van alle aanspraken van welke aard ook in dat verband, met inbegrip van derden, wat door de Erfpachter uitdrukkelijk aanvaard wordt.

 

IX. GESTANDAARDISEERD ONDERDEEL VAN DE AKTE

 

1. Toepasselijk recht

De verkrijging en het verlies van het Erfpachtrecht worden geregeld door het Belgische recht.

 

2. Hoofdelijkheid en ondeelbaarheid

De verplichtingen die respectievelijk op de Erfpachter en de Erfpachtgever rusten zullen wederzijds hoofdelijk en ondeelbaar zijn tussen hun rechtsopvolgers uit welke hoofde dan ook.

 

Het is de erfpachter verboden om de rechten die voortvloeien uit deze overeenkomst geheel of gedeeltelijk over te dragen aan derden zonder voorafgaandelijke en schriftelijke toestemming van de erfpachtgever.

 

3. Nietigheid van een van de bepalingen

Als een of meerdere bepalingen van de Akte hun geldigheid of uitwerking zouden verliezen wegens de toepassing of de wijziging van de wet, zal dit de geldigheid of de uitwerking van de andere bepalingen niet beïnvloeden. Bovendien verbinden de comparanten zich ertoe deze te goeder trouw, binnen de toegelaten grenzen, door een of meerdere bepalingen met een gelijksoortige uitwerking te vervangen.

 

4. Kosten

De kosten, rechten en erelonen zijn ten laste de Erfpachter.

 

5. Fiscale verklaringen

De Comparanten erkennen dat de ondergetekende notaris hun lezing heeft gegeven van:

- artikel 203 1ste lid van het Wetboek van registratierechten betreffende de prijsbewimpeling dat voorziet dat “in geval van bewimpeling van de prijs en lasten of van de conventionele waarde, is er door elk van de contracterende partijen individueel een boete verschuldigd gelijk aan het ontdoken recht; deze is ondeelbaar verschuldigd door alle partijen”.

 

- artikel 3.3.3.0.1, §§ 4/2 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit die bepaalt dat de registratiebelasting mag worden geheven gedurende vijf jaar vanaf de dag van de registratie van de akte of het geschrift dat aanleiding geeft tot de heffing van de registratiebelasting.

 

Recht op geschriften (Wetboek diverse rechten en taksen)

Recht van honderd euro (€ 100,00), betaald op aangifte door notarissen Van Edom & Arnaerts.

 

6. Verklaringen van volledige bekwaamheid

De comparanten bevestigen indien nodig dat zij niet getroffen zijn door een beperking van hun bekwaamheid om overeenkomsten te sluiten en dat zij met name niet onder bewindvoering geplaatst zijn, en niet het voorwerp zijn van een gerechtelijke reorganisatie of een schuldbemiddeling.

 

7. Bevestiging van de identiteitConform de Organieke Wet Notariaat, bevestigt de instrumenterende notaris de partijen te kennen of hun identiteit te hebben nagezien aan de hand van identiteitskaarten en/of opzoekingen in het Rijksregister.

 

Overeenkomstig de Hypotheekwet waarmerkt de instrumenterende notaris betreffende de bij deze akte betrokken partijen: de namen voornamen, geboorteplaatsen en -data en woonplaatsen op basis van hetzij het rijksregister, hetzij hun identiteitskaart hetzij hun trouwboekje hetzij de registers van de burgerlijke stand.

 

Partijen bevestigen de juistheid van deze gegevens.

 

SLOTVERKLARINGEN

 

Vrijstelling van ambtshalve inschrijving

 

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt hierbij vrijgesteld bij het overschrijven van deze akte, om welke reden ook, een ambtshalve inschrijving te nemen.

 

Woonstkeuze

 

Met het oog op de uitvoering van deze akte doen de partijen woonstkeuze in hun respectieve zetel.

 

Tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen

 

De comparanten erkennen dat hen door de notaris gewezen werd op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.

 

De comparanten erkennen dat de notaris hen gewezen heeft op de bijzondere verplichtingen aan de notaris opgelegd door artikel 9 §1 alinea's 2 en 3 van de Organieke Wet Notariaat.

 

Fiscale volmacht

 

Partijen geven hierbij volmacht aan 1. mevrouw Boone Sarah Angèle Monique, kandidaat-notaris, wonende te 3190 Boortmeerbeek, Broekstraat 7, 2. mevrouw Van Cauter Eveline Hilda August, notarieel juriste, wonende te 2223 Heist-op-den-berg (Schriek), Bredestraat 50, die ieder afzonderlijk kunnen handelen, om alle eventuele bijkomende fiscale verklaringen te doen met betrekking tot deze akte en dit overeenkomstig artikel 3.13.1.2.1 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

 

Uitgifte van de akte

 

Het origineel van een akte blijft gedurende een termijn van minstens vijftig (50) jaar in bewaring bij de minuuthoudende notaris.

 

De partijen zijn gewezen op de mogelijkheden om de onderhavige akte online te kunnen consulteren, hetzij via naban.be, hetzij via www.myminfin.be, hetzij via www.notaris.be/notariele-akten/mijn-akten.

 

Ondergetekende notaris wijst de partijen op het feit dat deze laatste een authentiek karakter heeft en aldus dezelfde bewijswaarde als een per post of e-mail door de notaris ondertekend afschrift.

 

De partijen verklaren te volstaan met deze mogelijkheden.

 

De partijen verklaren te weten dat ondergetekende notaris op eerste verzoek (doch slechts eerst na vervulling van de wettelijk vereiste formaliteiten) een officieel afschrift zal sturen naar het adres per post of e-mail dat vermeld wordt in de aanvraag. Een eerste afschrift zal steeds kosteloos worden afgeleverd.

 

IZIMI-digitale kluis - toegang tot NABAN

 

De partijen verklaren te zijn geïnformeerd over de digitale kluis die ter beschikking wordt gesteld door de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) via het platform www.izimi.be.

 

Via zijn digitale kluis heeft elke partij toegang tot het gedematerialiseerd afschrift van zijn notariële akte bewaard in NABAN (=de authentieke bron van notariële akten - eveneens te raadplegen via notaris.be).

 

WAARVAN AKTE.

 

Opgemaakt en verleden te Boortmeerbeek (Hever), in het kantoor van notarissen Van Edom & Arnaerts.

 

De partijen verklaren en erkennen:

 

1. ieder een ontwerp van onderhavige akte te hebben ontvangen minstens vijf werkdagen voor het verlijden dezer, namelijk op 25 oktober 2023.

 

2. dat deze akte integraal werd voorgelezen voor wat betreft de vermeldingen bevat in artikel 12, alinea's 1 en 2 van de Organieke Wet Notariaat evenals de wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf medegedeelde ontwerp.

 

3. dat de gehele akte door ondergetekende notaris werd toegelicht ten behoeve van de partijen.

Na vervulling van alles wat hiervoor is vermeld, hebben de partijen, vertegenwoordigd zoals voormeld, getekend met mij, notaris."

 

art. 2

Karin Mathilda Derua, burgemeester, ingevolge het delegatiebesluit van 22 september 2022 van de voorzitter Rodrigue Bijlsma, en Johan Petrus Robert Smits, algemeen directeur, de volmacht te verlenen de akte van de erfpachtovereenkomst in naam van de gemeente Boortmeerbeek te ondertekenen.

 

art. 3

De onkosten verbonden aan het afsluiten van deze erfpachtovereenkomst te betalen van budgetsleutel 2023/GBB/0190-00/61310030/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

UP Ravesteinpark marktbevragingsdocument

 

Bevoegdheid, wetten en reglementen

 

Gelet op artikel 40 en artikel 56 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

 

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 september 2023 betreffende het voorstel aan de gemeenteraad ter zake;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 24 oktober 2022 betreffende de toekomst van de Ravesteinsite te Boortmeerbeek waarbij besloten werd het geformuleerde projectvoorstel verder te onderzoeken en uit te werken;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 25 september 2023 betreffende het opstellen van een marktbevragingsdocument met het oog op de goedkeuring door de gemeenteraad;

 

Aanleiding en context

 

Overwegende dat de situatie waarbij de gemeenteraad de initiatiefnemers gehoord heeft en het college van burgemeester en schepenen opdracht gegeven heeft het project verder te zetten met het oog op goedkeuring door de gemeenteraad, het initiatief kwalificeert als een Unsolicited Proposal (UP) (een ‘ongevraagd voorstel’ of ‘eigen initiatief’;

 

Overwegende dat het ingediende voorstel zowel uniek is, het alle kenmerken van publiek belang in zich heeft, onderbouwd is met argumenten en concrete elementen, en gebaseerd is op een visie op uitbating en financiering;

 

Overwegende dat de gemeenteraad naar aanleiding van het spontaan voorstel, bij gemeenteraadbeslissing van 25 september 2023, voorstelde om een openbare marktbevragingsprocedure te organiseren, overeenkomstig de beginselen van behoorlijk bestuur, in het bijzonder de eerlijke mededinging, gelijkheid en transparantie.

Bij een openbare marktbevraging krijgt elke mogelijke geïnteresseerde een kans om een voorstel omtrent de nieuwe kwalitatieve invulling van het Ravesteinkasteel en (eventueel) omliggende percelen;

 

Overwegende dat in de procedure UP de initiatiefnemer uitgenodigd wordt zijn definitief voorstel voor het einde van de bevragingsperiode in te dienen;

 

Overwegende dat voor het project Ravestein volgende onderdelen te onderscheiden zijn:

        Natuurgebieden buiten Ravesteinpark:

        Legaat: erfpacht aan initiatiefnemer (ca. 37ha)

        Geen legaat: verkoop aan initiatiefnemer (ca. 15ha)

        Verkoop/erfpacht onder voorwaarden: gemeenschappelijke visie op landbouw

        Ravesteinpark:

        Erfpacht aan initiatiefnemer

        Verkoop/erfpacht onder voorwaarden: gemeenschappelijke visie op visclub

        Ravesteinkasteel (structuur mede-eigendom met basisakte)

        Evenementweide en zone vooraan in het park (blijft eigendom van gemeente);

 

Overwegende dat de realiseerbaarheid van initiatieven afhankelijk is van de mate waarin de initiatieven zelf kunnen instaan voor het beheer van het gebouw en daarin de verhouding tot de gemeente zien;

 

Overwegende dat in uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing van 25 september 2023 een marktbevragingsdocument werd opgesteld;

 

Dat de gemeenteraad formeel kennis neemt van dit marktbevragingsdocument, waarbij de indiener(s) minstens moet voldoen aan de onderstaande minimale randvoorwaarde uit het marktbevragingsdocument:

        Er dient binnen het legaat van Emile de Meester Ravestein van 20 maart 1885 te worden gebleven. Dit houdt in dat:

        Het gebouw nooit, onder welk voorwendsel dan ook, gebruikt mag worden voor de instandhouding van welke godsdienst dan ook;

        Het gebouw nooit gebruikt mag worden als een klooster;

        Al mijn eigendommen die ik aan het hospice van Ravestein heb geschonken, mogen niet worden verkocht, zelfs niet om de opbrengst te gebruiken in de publieke fondsen van de Staat.

        Dat een zakenrechtelijke structuur wordt beoogd, waarbij minimaal:

        Rekening wordt gehouden met gegeven dat er minimum een evenementenweide is, aangevuld met de bouwzone zoals weergegeven in bijlage 4, dat eigendom blijft van de gemeente Boortmeerbeek. Deze evenementenweide dient afgebakend te worden afgebakend voor het organiseren van activiteiten zoals o.a. “Zomerse Dinsdagen”. Het park dient in ieder geval zijn publiek karakter te behouden waardoor o.a. de lokale jeugdbewegingen en fanfare gebruik kunnen blijven maken van het park volgens het huidig gebruik;

        Rekening wordt gehouden met de aanwezigheid van de visclub ‘Ravesteinvissers’. De visclub zal, na het sluiten van een overeenkomst, op dezelfde wijze kunnen blijven verder werken, rekening houdende met de bestaande overeenkomsten en gebruiken, en dit tot en met het moment van stopzetting van zijn activiteiten.

        Rekening wordt gehouden met de huidige verpachting en de landbouwactiviteiten rondom het Domein Ravestein. Er dient duurzaam te worden omgegaan met de natuur en landbouw;

 

Overwegende dat in zoverre (het voorstel van) de indiener niet aan deze randvoorwaarden voldoet, de gemeente Boortmeerbeek het recht heeft om het voorstel zonder meer niet te weerhouden. De indiener dient uitvoerig in zijn voorstel uiteen te zetten hoe hij zal tegemoet komen aan bovenstaande randvoorwaarden;

 

Daar het enkel mogelijk is om een voorstel in te dienen mits voldaan is aan bovenstaande minimale randvoorwaarden, beantwoordt het marktbevragingsdocument aan de voorwaarden die opgelegd werden in het gemeenteraadsbesluit van 25 september 2023;

 

Middels marktbevraging zal aan eenieder de kans worden gegeven, die voldoet aan de minimale eisen, om een voorstel in te dienen met het oog op nieuwe kwalitatieve invullen van het Ravesteinkasteel en omliggende percelen (de Ravesteinsite) te Boortmeerbeek. De modaliteiten hiervoor staan uitgebreid beschreven in het marktbevragingsdocument, rekening houdende met de beginselen van behoorlijk bestuur, in het bijzonder de eerlijke mededinging, gelijkheid en transparantie;

 

In dat kader wordt het ontwerp van het marktbevragingsdocument “Marktbevragingsdocument ‘Site Ravestein’ ” voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 14 stemmen ja: Karin Derua, Hans De Locht, Ann Sleyp, Audrey Bogaerts, Hans Crol, Ann Morissens, Wouter Decat, Maria Luise Altmutter, Gert Verschueren, Vincent Geerts, Iris Schoeters, Emile De Vleeschouwer, Firmin Vacaet en Rodrigue Bijlsma.
6 stemmen tegen: Michel Baert, Bert Meulemans, Remi Serranne, Eddy Mortier, Sigrid Van Obbergen en Lies Asselman.
1 onthouding: Annick DeKeyser.
 

art. 1

De gemeenteraad neemt kennis van het marktbevragingsdocument met betrekking tot het project van de site Ravesteinpark.

 

art. 2

Het marktbevragingsdocument wordt goedgekeurd. Deze maakt integraal deel uit van het besluit.

 

art. 3

De gemeenteraad geeft goedkeuring om over te gaan tot publicatie van het marktbevragingsdocument in minstens drie dagbladen en de gemeentelijke website.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

UP Kerk Schiplaken marktbevragingsdocument

 

Bevoegdheid, wetten en reglementen

 

Gelet op artikel 40 en artikel 56 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

 

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 september 2023 betreffende het voorstel aan de gemeenteraad ter zake;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 25 september 2023 betreffende de toekomst van de Heilige-Familiekerk te Schiplaken waarbij besloten werd het geformuleerde projectvoorstel verder te onderzoeken en uit te werken en over te gaan tot het opstellen van een marktbevragingsdocument met het oog op de goedkeuring door de gemeenteraad;

 

Aanleiding en context

 

Overwegende dat de situatie waarbij de gemeenteraad de initiatiefnemers gehoord heeft en het college van burgemeester en schepenen opdracht gegeven heeft het project verder te zetten met het oog op goedkeuring door de gemeenteraad, het initiatief kwalificeert als een Unsolicited Proposal (UP) (een ‘ongevraagd voorstel’ of ‘eigen initiatief';

 

Overwegende dat het ingediende voorstel zowel uniek is, het alle kenmerken van publiek belang in zich heeft, onderbouwd is met argumenten en concrete elementen, en gebaseerd is op een visie op uitbating en financiering;

 

Overwegende dat de gemeenteraad n.a.v. het spontaan voorstel, bij gemeenteraadbeslissing van 25 september 2023, voorstelde om een openbare marktbevragingsprocedure te organiseren, overeenkomstig de beginselen van behoorlijk bestuur, in het bijzonder de eerlijke mededinging, gelijkheid en transparantie.

Bij een openbare marktbevraging krijgt elke mogelijke geïnteresseerde een kans om een voorstel omtrent het realiseren en exploiteren van de Heilige Familiekerk te Schiplaken;

 

Overwegende dat in de procedure UP de initiatiefnemer uitgenodigd wordt zijn definitief voorstel voor het einde van de bevragingsperiode in te dienen;

 

Overwegende dat voor het project kerk Schiplaken volgende onderdelen te onderscheiden zijn:

        Initiatief gericht op ‘maatschappelijke verbinding en ontmoeting’

        Gedragen door inwoners/buurtbewoners

        Sociaal-economisch bedrijfsplan

        Horeca gebaseerd op duurzaamheid en lokale producten

        Duurzaam gebouwenbeheer

        Opbrengsten krijgen sociale bestemming;

 

Overwegende dat de realiseerbaarheid van initiatieven afhankelijk is van de mate waarin de initiatieven zelf kunnen instaan voor het beheer van het gebouw en daarin de verhouding tot de gemeente zien;

 

Overwegende dat in uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing van 25 september 2023 een marktbevragingsdocument werd opgesteld;

 

Dat de gemeenteraad formeel kennis neemt van dit marktbevragingsdocument, waarbij de indiener(s) minstens moet voldoen aan de onderstaande minimale eisen uit het marktbevragingsdocument:

        De gemeente Boortmeerbeek zal (minstens blote) eigenaar blijven van de Kerk;

        Er zal rekening worden gehouden met de draagkracht van de Kerk en de omgeving;

        Er zal ingezet worden op duurzaam gebouwenbeheer en lokaal ondernemen;

        Er zal ingezet worden op betrokkenheid en vertegenwoordiging van de lokale actoren in het project;

        De herbestemming van de Kerk zal minstens, in het kader van het algemeen belang, een sociaal doel nastreven, zowel qua inrichting als exploitatie;

 

Daar het enkel mogelijk is om een voorstel in te dienen mits voldaan is aan bovenstaande minimale eisen, beantwoordt het marktbevragingsdocument aan de voorwaarden die opgelegd werden in het gemeenteraadsbesluit van 25 september 2023;

 

Middels marktbevraging zal aan eenieder de kans worden gegeven, die voldoet aan de minimale eisen, om een voorstel in te dienen met het oog op de herbestemming van de Heilige-Familiekerk te Schiplaken. De modaliteiten hiervoor staan uitgebreid beschreven in het marktbevragingsdocument, rekening houdende met de beginselen van behoorlijk bestuur, in het bijzonder de eerlijke mededinging, gelijkheid en transparantie;

 

In dat kader wordt het ontwerp van marktbevragingsdocument “Marktbevragingsdocument “herbestemming Heilige Familiekerk Schiplaken”  voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

De gemeenteraad neemt kennis van het marktbevragingsdocument met betrekking tot het project ’t Schoon Schip.

 

art. 2

Het marktbevragingsdocument wordt goedgekeurd. Deze maakt integraal deel uit van het besluit.

 

art. 3

De gemeenteraad geeft goedkeuring om over te gaan tot publicatie van het marktbevragingsdocument in minstens drie dagbladen en de gemeentelijke website.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Overeenkomst tot vestiging van een erfdienstbaarheid van onderbouw Bovylaan

 

Overwegende dat bij de bouw van de assistentiewoningen naast het WZC De Ravestein het noodzakelijk is om nutsleidingen ten behoeve van onder meer interne communicatie onder de openbare weg Bovylaan te kunnen aanleggen;

 

Overwegende dat daartoe een overeenkomst erfdienstbaarheid van onderbouw tussen de wegbeheerder en eigenaar gemeente Boortmeerbeek en de contracterende partij voor de bouw van de assistentiewoningen door de concessiehouder van WZC De Ravestein, zijnde OCMW Boortmeerbeek, noodzakelijk is;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Een overeenkomst tot vestiging van een erfdienstbaarheid van onderbouw met betrekking tot het Onroerende Goed gelegen te Bovylaan af te sluiten met het OCMW Boortmeerbeek luidend als volgt:

"TUSSEN ONDERGETEKENDEN

 

GEMEENTE BOORTMEERBEEK, met zetel te Pastorijstraat 2, 3190 Boortmeerbeek, ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0207.516.751 en rechtsgeldig vertegenwoordigd door:

DERUA Karin Mathilda, burgemeester, handelend ingevolge delegatiebesluit door Rodrigue BIJLSMA, voorzitter van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 september 2022;

en

Smits, Johan Petrus Robert, algemeen directeur;

 

Tot onderhavige Overeenkomst gemachtigd ingevolge het besluit van de gemeenteraad van [°].

 

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het Decreet Lokaal Bestuur is voormeld besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht.

 

Hierna de “Gemeente”genoemd

 

EN

 

OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN BOORTMEERNEEK, afgekort O.C.M.W., met zetel te Pastorijstraat 2, 3190 Boortmeerbeek, ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer 0212.242.433 en rechtsgeldig vertegenwoordigd door:

DERUA Karin Mathilda, burgemeester, handelend ingevolge delegatiebesluit door Rodrigue BIJLSMA, voorzitter van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 september 2022;

en

Smits, Johan Petrus Robert, algemeen directeur;

 

Tot onderhavige Overeenkomst gemachtigd ingevolge het besluit van de raad van maatschappelijk welzijn van [°].

 

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van de Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is voormeld besluit van de raad van maatschappelijk welzijn onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht.

 

Hierna de “OCMW Boortmeerbeek” genoemd

 

Hierna beiden de “Partijen” en elk afzonderlijk een “Partij” genoemd

 

 

WORDT IN OVERWEGING GENOMEN:

 

        De Gemeente is eigenaar van het Lijdend Erf zoals vermeld in artikel 2.1 van deze Overeenkomst;

 

        Het OCMW Boortmeerbeek is eigenaar van de Heersende Erven zoals vermeld in artikel 2.2 van deze Overeenkomst;

 

        Het OCMW Boortmeerbeek enerzijds en Antwerpse Bouwwerken NV, Probis Corporate NV en Foyer De Lork VZW anderzijds hebben op 06 oktober 2006 een PPS-overeenkomst gesloten met als voorwerp de concessie van openbare werken en van openbare diensten voor intramurale ouderenzorg (hierna “Basisovereenkomst”). Aan voormelde Basisovereenkomst werd vervolgens een addendum gevoegd op [°];

 

        Middels authentieke akte werd op 27 oktober 2006 in navolging van de Basisovereenkomst een opstalrecht verleend door OCMW Boortmeerbeek aan Antwerpse Bouwwerken;

 

        Het Woonzorgcentrum ‘De Ravenstein’ en de nog te bouwen assistentiewoningen zullen  van elkaar gescheiden zijn door een wegenis, nl. de Bovylaan. Partijen hebben de wens om een verbinding te maken tussen het Woonzorgcentrum ‘De Ravenstein’ en de nog te bouwen assistentiewoningen;

 

        Gelet op het voorgaande wensen Partijen hun afspraken in verband met een conventionele erfdienstbaarheid van onderbouw met betrekking tot enerzijds het Lijdend Erf en anderzijds de Heersende Erven vast te leggen in deze Overeenkomst, overeenkomstig hetgeen navolgend wordt uiteengezet.

 

 

WORDT OVEREENGEKOMEN:

 

Artikel 1 – Voorwerp

 

De Gemeente (tevens titularis van het Lijdend Erf) vestigt, ten voordele van de Heersende Erven, een erfdienstbaarheid van onderbouw, waarbij het OCMW Boortmeerbeek (tevens titularis van de Heersende Erven) voor de volledige duurtijd van de erfdienstbaarheid het recht heeft een volume onder het Lijdend Erf te bebouwen en daarvan eigenaar te blijven, zoals aangeduid op het plan in Bijlage 1 (de “Erfdienstbaarheid van Onderbouw”).

 

 

Artikel 2 – Beschrijving van het Lijdend Erf en de Heersende Erven

 

2.1. Deze Overeenkomst verleent een Erfdienstbaarheid van Onderbouw ten laste van het Lijdend Erf, gelegen te [°], met een totale oppervlakte van [°], zoals aangeduid op het plan in Bijlage [°] (het Lijdend Erf”)

 

2.2. Deze Overeenkomst verleent een Erfdienstbaarheid van Onderbouw ten voordele van de Heersende Erven, gelegen te:

 

        [°], met een totale oppervlakte van [°]; én, 

        [°], met een totale oppervlakte van [°];

 

zoals aangeduid op het plan in Bijlage [°] (de “Heersende Erven”).

 

 

Artikel 3 – Omschrijving van de Erfdienstbaarheid van Onderbouw

 

3.1.  Deze Erfdienstbaarheid van Onderbouw omvat het recht om onder het Lijdend Erf een verbinding te realiseren tussen de Heersende Erven, met name zoals aangeduid op het plan in Bijlage [°].

 

3.2.  Voormelde Erfdienstbaarheid van Onderbouw wordt gerealiseerd door de plaatsing van een wachtbuis op het Lijdend Erf die is beperkt tot een volume van [°] m³, met een maximale doorsnede van 11 cm, gelegen op een maximale diepte van [°]m en een minimale diepte van [°]m.

 

3.3. Conform art. 3.124 van het Burgerlijk Wetboek mag de Gemeente niets doen dat de uitoefening van de Erfdienstbaarheid van Onderbouw vermindert of minder gemakkelijk maakt. De Gemeente mag de plaatsgesteldheid niet wijzigen, noch de uitoefening van de Erfdienstbaarheid van Onderbouw verplaatsen, tenzij daartoe een objectief of algemeen belang bestaat.

 

 In afwijking van art. 3.125 van het Burgerlijk Wetboek mag OCMW Boortmeerbeek de uitoefening van de Erfdienstbaarheid van Onderbouw niet wijzigen, ook niet rekening houdend met de technische en maatschappelijke evoluties sinds het ontstaan van de Erfdienstbaarheid van Onderbouw, tenzij de Gemeente hiermee uitdrukkelijk akkoord zou gaan.

 

 

Artikel 4 – Duurtijd

 

4.1. Deze Erfdienstbaarheid van Onderbouw wordt eeuwigdurend toegekend.

 

4.2. De Gemeente behoudt zich het recht voor om op ieder moment een einde te stellen aan de Erfdienstbaarheid van Onderbouw indien (1) het algemeen belang dit rechtvaardigt bijvoorbeeld (niet-limitatief) omdat de openbare bestemming van het Lijdende Erf in het gedrang komt of (2) wanneer de Erfdienstbaarheid van Onderbouw ieder nut voor de Heersende Erven heeft verloren.

 

 De Gemeente zal te goeder trouw en onverwijld aan de Titularis van de Heersende Erven of zijn algemene en/of bijzondere rechtsopvolgers de redenen van de beëindiging ter kennis brengen, met een inachtneming van een redelijke termijn van 6 maanden.

 

 De Titularis van de Heersende Erven heeft geen recht hebben op enige vorm van schadevergoeding.

 

 In het geval van uiterste hoogdringendheid of bij beëindiging door verlies van ieder nut voor de Heersende Erven, zal de Gemeente vrijgesteld worden van voormelde redelijke termijn van 6 maanden en de onmiddellijke beëindiging van deze Erfdienstbaarheid van Onderbouw mogen opleggen.

 

 

Artikel 5 – Prijs  

 

De vestiging van deze Erfdienstbaarheid van Onderbouw gebeurt om niet.

 

 

Artikel 6 – Kosten, lasten en verzekeringen

 

6.1.  Alle kosten, rechten en erelonen met betrekking tot de vestiging van de Erfdienstbaarheid van Onderbouw voortvloeiend uit deze Overeenkomst en ter gelegenheid van de notariële verlijding ervan zijn ten laste van [Gemeente/OCMW Boortmeerbeek].

 

6.2.  Alle kosten van aanleg en onderhoud die verband houden met de materiële inrichting van de Erfdienstbaarheid van Onderbouw, evenals de kosten voor de wederaanleg van de wegenis waaronder de Erfdienstbaarheid van Onderbouw is gelegen, zijn ten laste van [Gemeente/OCMW Boortmeerbeek].

 

 

Artikel 7 – Onderhoud en herstellingen

 

7.1. Conform art. 3.121 van het Burgerlijk Wetboek mag het OCMW Boortmeerbeek alle werkzaamheden en bouwwerken uitvoeren die nodig zijn voor de uitoefening van de Erfdienstbaarheid van Onderbouw en voor het behoud ervan.

 

7.2.  Voormelde werkzaamheden en bouwwerkzaamheden worden op kosten van OCMW Boortmeerbeek uitgevoerd tenzij die uitsluitend aan de fout van de Gemeente te wijten zijn.

 

7.3.  Indien de werkzaamheden en bouwwerken ook nuttig zijn voor het Lijdend Erf, worden deze kosten gedeeld volgens het nut ervan voor elk perceel.

 

 

Artikel 8 – Accessoir opstalrecht

 

8.1. De Gemeente zal geen eigendomsrecht of geen andere rechten kunnen laten gelden op de infrastructuur, bouwwerken of andere constructies die OCMW Boortmeerbeek tot stand zal brengen in het kader van de materiële realisatie en de uitoefening van de Erfdienstbaarheid van Onderbouw.

 

8.2.  Voormelde infrastructuur, bouwwerken of andere constructies behoren in eigendom toe aan het OCMW Boortmeerbeek krachtens het accessoir opstalrecht dat aan haar toekomt op grond van onderhavige Overeenkomst.

 

 

Artikel 9 – Opschortende voorwaarde 

 

Deze Overeenkomst en haar onderliggende verbintenissen worden gesloten onder de opschortende voorwaarde dat OCMW Boortmeerbeek de vereiste omgevingsvergunning (definitief, uitvoerbaar en vrij van enig beroep) voor (de realisatie van) de vooropgestelde onderbouw verkrijgt.

 

Artikel 10 – Authentieke Akte

 

10.1. Partijen verklaren te weten dat onderhavige onderhandse Overeenkomst, om tegenwerpelijk te zijn aan derden, conform art. 3.30 van het Burgerlijk Wetboek moet worden overgeschreven op het bevoegde kantoor van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie.

 

10.2.  Partijen verklaren te weten dat om overgeschreven te worden op het bevoegde kantoor van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie, onderhavige Overeenkomst conform art. 3.31 van het Burgerlijk Wetboek notarieel moet worden verleden.

 

10.3.  Partijen verbinden zich ertoe om uiterlijk [°] nadat de opschortende voorwaarde zoals bepaald in art. 9 van deze Overeenkomst vervuld is, de Erfdienstbaarheid van Onderbouw zoals omschreven in deze Overeenkomst, notarieel te laten verlijden (de “Authentieke Akte”).

 

 

Artikel 11 – Fiscale verklaring

 

Partijen verklaren dat deze Overeenkomst en de Erfdienstbaarheid van Onderbouw wordt toegestaan in het kader van het algemeen belang, hetgeen aanleiding geeft tot vrijstelling van registratie-/verkooprechten.

 

 

Artikel 20 – Uitwerking

 

Deze Overeenkomst komt slechts tot stand- en kent slechts enig recht-/verplichting toe vanaf de datum van haar ondertekening door alle Partijen."

 

 

art. 2

Het OCMW in kennis te stellen van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Deelname aan de "Raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software"

 

Feiten en context

De gemeente Kampenhout heeft een raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende hardware/software. Door in te tekenen op deze overeenkomst kunnen wij aan interessante voorwaarden hardware en software aankopen en/of beroep doen op de diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken en procesautomatisering.

 

Juridische gronden

Artikel 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, in het bijzonder artikel 42, § 1, 1°, a;

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake

overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, in het bijzonder de artikels 29/1;

 

De gemotiveerde gunningsbeslissing van het college van burgemeester en schepenen van

Kampenhout van 6 maart 2023;

 

Argumentatie

Door gebruik te maken van dit raamcontract is het gemeentebestuur vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

Omdat we zelf geen gunningsprocedure moeten voeren besparen we tijd en geld. De gemeente

Kampenhout beschikt over een grotere technisch expertise voor het voeren van dergelijke

gunningsprocedure.

De schaalgrootte van de gemeente Kampenhout laat toe om gunstiger voorwaarden te bekomen dan mogelijk is op niveau van het bestuur.

De behoeftes van het bestuur stemmen overeen met de bepalingen van het bestek. Het gebruik van het raamcontract houdt geen exclusiviteit in.

 

Financiële gevolgen
De nodige kredieten zijn voorzien onder budgetartikel jaar/GBB/0190-00/61429999/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

De deelname aan het "Raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijbehorende

hardware/software" van de gemeente Kampenhout, wordt goedgekeurd.

 

art. 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Reglement familiale gebeurtenissen

 

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2015 waarin de gemeentelijke premies voor familiale gebeurtenissen worden vastgelegd;

 

Gelet op het feit dat onder meer de coronaperiode een wijziging heeft teweeggebracht in de manier van het vieren van huwelijken, jubilea en geboorten, hetgeen geresulteerd heeft in verschillende opeenvolgende collegebesluiten; 

 

Overwegende dat het nodig is de huidige werkwijze te bekrachtigen in een nieuw reglement;

 

Overwegende dat de premie voor jubilea wordt teruggebracht tot 125,00 EUR;

 

Overwegende het budget dat gereserveerd wordt voor deze vieringen en premies;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 16 stemmen ja: Karin Derua, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Ann Sleyp, Audrey Bogaerts, Hans Crol, Ann Morissens, Wouter Decat, Maria Luise Altmutter, Gert Verschueren, Vincent Geerts, Lies Asselman, Iris Schoeters, Emile De Vleeschouwer, Firmin Vacaet en Rodrigue Bijlsma.
4 onthoudingen: Michel Baert, Remi Serranne, Eddy Mortier en Sigrid Van Obbergen.
 

art. 1

Het besluit van de gemeenteraad van 2 maart 2015 betreffende het reglement op de premies voor familiale gebeurtenissen op te heffen en als volgt te actualiseren:

 

Artikel 1 Geboortepremie

§1. De gemeente verleent een premie van 75,00 EUR voor elke geboorte die in het bevolkingsregister van de gemeente wordt ingeschreven.  Deze premie wordt automatisch toegekend uiterlijk één jaar na de inschrijving van de rechthebbende in het bevolkingsregister.

§2.  Deze premie wordt toegekend aan de ouder(s) van het kind.

 

Artikel 2 Adoptiepremie

§1. De gemeente verleent een premie van 75,00 EUR voor elk kind dat wordt geadopteerd en dat in het bevolkingsregister van de gemeente wordt ingeschreven.

 

§2 Deze premie wordt toegekend aan de adoptant(en) van het kind.

Deze premie wordt automatisch toegekend uiterlijk één jaar na de inschrijving van de rechthebbende in het bevolkingsregister.

 

Artikel 3 Huwelijken en huwelijksjubilea

§1 De gemeente voorzien een geschenk van circa 30,00 EUR voor een huwelijk dat afgesloten wordt in de gemeente.

§2 De gemeente kent een premie toe van 125,00 EUR bij een jubileum van 50, 60, 65, 70 en 75 jaar huwelijk.

§3 De premie en het geschenk worden overhandigd tijdens de halfjaarlijkse vieringen van de jubilea door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 4 Eeuwelingen

§1 De gemeente kent een premie toe van 150,00 EUR wanneer een inwoner 100 jaar wordt.

§2 De gemeente voorziet in een geschenk van circa 30,00 EUR wanneer een inwoner 100 of plus 100 jaar wordt.

 

art. 2

De premies worden uitgekeerd in de vorm van gemeentelijke geschenkbonnen, bruikbaar binnen het jaar na uitreiking bij een Boortmeerbeekse handelaar naar keuze die deelneemt aan het gemeentelijke initiatief van geschenkbonnen.

 

art. 3

Het reglement te publiceren op de gemeentelijke webtoepassing.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Reglement wedstrijd 'bijzonder plekje'

 

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 november 2023 betreffende het voorstel tot organisatie van een publiekswedstrijd in het kader van het gemeentelijk infomagazine;

 

Overwegende dat er werd gekozen voor de rubriek 'Bijzonder plekje' waarbij burgers de mogelijkheid krijgen om te raden waar de gepubliceerde foto in onze gemeente werd genomen;

 

Overwegende dat alle correcte antwoorden worden verzameld en daaruit een winnaar wordt getrokken;

 

Overwegende dat het wenselijk is de winnaar een prijs te geven in de vorm van een gemeentelijke geschenkbon van 20,00 EUR;

 

Gelet op het akkoord van de financieel directeur;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Aan de winnaar van de driemaandelijkse rubriek 'Bijzonder plekje' in het gemeentelijk infomagazine een gemeentelijke geschenkbon ter waarde van 20,00 EUR toe te kennen.

 

art. 2

Het college van burgemeester en schepenen kent de prijs toe door lottrekking tussen de inzendingen met een correct antwoord.

 

art. 3

Deze uitgaven zijn betaalbaar van de jaarbudgetrekening 500-61699999.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Tarieven identiteitsdocumenten

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019, laatst gewijzigd op 28 november 2022, betreffende het retributiereglement voor de afgifte van administratieve documenten 2020-2025 ;

 

Gelet op de omzendbrief van 6 november 2023 van de FOD Binnenlandse zaken waarbij de nieuwe tarieven worden meegedeeld ten laste van de gemeente voor de uitreiking van elektronische identiteitskaarten en documenten vanaf 1 januari 2024;

 

Overwegende dat deze nieuwe tarieven het gevolg zijn van de jaarlijkse indexering die wordt doorgevoerd;

 

Overwegende dat de stijgende vergoedingen die de gemeente verschuldigd is aan de federale overheid een daling inhouden van de gemeentelijke inkomsten waardoor een actualisatie van de tarieven voor de burger derhalve aan de orde is;

 

Gelet op de omzendbrief van 7 december 2023 van de FOD Binnelandse zaken over de implementatie van elektronische verblijfsdocumenten voor vreemdelingen jonger dan 12 jaar vanaf 15 januari 2024;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

De retributie voor de afgifte van identiteitsdocumenten vanaf 1 januari 2024 als volgt vast te stellen:

 

 

Huidige

kostprijs

Huidig gemeentetaks

Huidige tarieven

Kostprijs

vanaf 01/2024

Voorgestelde gemeentetaks

Nieuw  voorgesteld tarief

 

 

Elektronische identiteitskaarten Belgen + verblijfsdocumenten EU (art. 1, 1ste lid, 4° f tot g)

 

*gewone procedure Belgen en  verblijfstitels EU  (E en E+)

18,30 €

6,70 €

25,00 €

19,10 €

5,90 €

25,00 €

*spoedprocedure (dag + 1)  Levering in gemeente

111,80 €

8,20 €

120,00 €

116,40 €

5,60 €

122,00 €

*spoedprocedure (dag + 1)  Levering in Brussel

147,10 €

2,90 €

150,00 €

153,30 €

6,70 €

160,00 €

 

 

             Verblijfstitels aan vreemde onderdanen (art. 1, 1ste lid, 4°, a tot e en h tot n)

verblijfstitels A, B, F, F+, H, I, J,   K, L, M, M+ en N

18,80 €

6,20 €

25,00 €

19,60€

5,40 €

25,00 €

Spoedprocedure (dag + 1)

Levering in de gemeente

111,80 €

8,20 €

120,00 €

116,40 €

5,60 €

122,00 €

 

 

 

 

Kids ID BELGEN

 

*gewone procedure

7,30 €

3,70 €

11,00 €

7,70 €

4,30 €

12,00 €

*dringende procedure

  Levering in gemeente

100,80 €

4,20 €

105,00 €

105,00 €

5,00 €

110,00 €

*spoedprocedure

  Levering in Brussel

136,20 €

3,80 €

140,00 €

141,90 €

3,10 €

145,00 €

 

 

 

 

 

 

Kids ID NIET-BELGEN (implementatie vanaf 15 januari 2024)

 

KAARTEN A-B-K-L

 

 

*gewone procedure

 

/

/

/

10,70€

1,30€

12,00€

*dringende procedure

 

/

/

/

116,40€

5,60€

122,00€

KAARTEN EU - EU+ - F - F+ - M

 

 

*gewone procedure

 

/

/

/

7,70€

4,30€

12,00€

*dringende procedure

 

/

/

/

105,00€

5,00€

110,00€

 

 

Overige gemeentetaksen:

 

 Huidig Tarief =

Attest immatriculatie

6,00

Kinderpasje niet-Belgen

2,00

Heraanvraag PIN/PUK

5,00

Rijbewijs

25,00

Internationaal rijbewijs

25,00

 

art. 2

Dit reglement te publiceren via de gemeentelijke webtoepassing.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Aanpassing meerjarenplan 2020-2026 nummer 4 gemeente en OCMW

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;

 

Gelet op het decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd;

 

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 27 november 2023 betreffende het aanvaarden van het in samenwerking met het managementteam door de algemeen directeur en de financieel directeur opgestelde ontwerp van aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 van 27 november 2023;

 

Overwegende dat in deze aanpassing van het meerjarenplan ramingen ingeschreven worden voor exploitatie, investeringen en financiering voor boekjaar 2024 die de kredieten voor dat jaar omvatten;

 

Overwegende dat in deze aanpassing van het meerjarenplan ook nog de kredieten voor het boekjaar 2023 gewijzigd worden;

 

Overwegende de vraag van de GROEN-fractie om afzonderlijk te stemmen over acties 3.2.1.1. betreffende externe begeleiding ontwerp nieuwbouw en renovatie gemeenteschool en 3.2.1.2. uitvoering nieuwbouw en renovatie gemeenteschool;

 

Gelet op de goedkeuring van heden van de aanpassing meerjarenplan OCMW door de raad voor maatschappelijk welzijn;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: Stemming onderdeel 'GBS Klimboom'
18 stemmen ja: Karin Derua, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Ann Sleyp, Audrey Bogaerts, Hans Crol, Michel Baert, Remi Serranne, Ann Morissens, Wouter Decat, Sigrid Van Obbergen, Maria Luise Altmutter, Gert Verschueren, Vincent Geerts, Iris Schoeters, Emile De Vleeschouwer, Firmin Vacaet en Rodrigue Bijlsma.
2 stemmen tegen: Eddy Mortier en Lies Asselman.
Stemming geheel
12 stemmen ja: Karin Derua, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Ann Sleyp, Audrey Bogaerts, Hans Crol, Gert Verschueren, Vincent Geerts, Iris Schoeters, Emile De Vleeschouwer, Firmin Vacaet en Rodrigue Bijlsma.
8 stemmen tegen: Michel Baert, Remi Serranne, Eddy Mortier, Ann Morissens, Wouter Decat, Sigrid Van Obbergen, Maria Luise Altmutter en Lies Asselman.
 

art. 1

De acties 3.2.1.1. betreffende externe begeleiding ontwerp nieuwbouw en renovatie gemeenteschool en 3.2.1.2. uitvoering nieuwbouw en renovatie gemeenteschool worden met 18 ja en 2 neen-stemmen goedgekeurd.

 

art. 2

De aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2026 nummer 4 voor gemeente en de vaststelling van de kredieten van 2024 van het deel OCMW met 12 ja en 8 neen-stemmen goed te keuren waardoor het meerjarenplan 2020-2026 nummer 4 in zijn geheel definitief vastgesteld is.

 

art. 3

Dit besluit voor goedkeuring aan de hogere overheid over te maken.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Punt bijlagen/links Documentatie bij aanpassing meerjarenplan 4 deel 2.pdf Download
Gemeente en OCMW Boortmeerbeek - aanpassing meerjarenplan 2020-2026 nr 4.pdf Download
Documentatie bij aanpassing meerjarenplan 4 deel 1.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag sportraad 11 september 2023

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de sportraad van 11 september 2023.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag noord-zuidraad 3 oktober 2023

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de noord-zuidraad van 3 oktober 2023.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag cultuurraad 9 oktober 2023

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de cultuurraad van 9 oktober 2023.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Samenwerkingsovereenkomst ORIOM 3.0

 

Overwegende dat het projectgebied dat de gemeenten Bonheiden, Boortmeerbeek, Duffel, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Zemst omvat, wordt gekenmerkt door een aangesloten rivierenlandschap met de Rupel, Nete, Zenne en Dijle, de kanalen Leuven-Dijle en Brussel-Schelde en bijrivieren zoals Barebeek, Vrouwvliet, Molenbeek, Goorbosbeek en Itterbeek als fijnvertakte, groenblauwe ruggengraat, dat natte natuurgebieden, bossen, uitgestrekte land- en tuinbouwgebieden, kleinschalige kouterlandschappen en unieke erfgoedbakens het gebied tekenen en dat het zich tegelijk midden in het stedelijk kerngebied van Vlaanderen situeert, met Mechelen als multimodaal regionaal knooppunt tussen verschillende grootstedelijke gebieden;

 

Overwegende dat door deze strategische, centrale ligging de regio een hoge ontwikkelingsdruk ervaart en de nood aan een doordachte verdichting, clustering en vrijwaring van open ruimte steeds groter en urgenter wordt, dat het voortschrijdend biodiversiteitverlies en de groeiende, ontwrichtende impact van klimaatverandering ons voor bijkomende grote uitdagingen stelt en dat de vrijwaring en versterking van een robuust open ruimte netwerk op veel van deze uitdagingen een antwoord biedt;

 

Overwegende dat tal van (ruimtelijke) processen, projecten en programma’s reeds lopende zijn in het projectgebied, maar een gezamenlijke regie echter noodzakelijk is om de opgaves geïntegreerd aan te pakken;

 

Overwegende dat RLRL, Natuurpunt en ANB in 2015 hiertoe een aanvraag tot strategisch project (toen nog ‘Natuur in en rond Mechelen’) indienden, dat eind december 2015 door toenmalig Vlaams minister Joke Schauvlieghe werd goedgekeurd en dat op 1 juni 2016 het project officieel uit de startblokken schoot met de aangeworven projectcoördinator;

 

Overwegende dat ORIOM snel evolueerde van een bottom-up initiatief naar een intersectoraal gedragen en slagkrachtig project dat, door aan te takken op lopende gebiedsinitiatieven,  een bovenlokale dynamiek en samenwerking op gang bracht, een deeltijdse projectmedewerker in de loop van ORIOM 1 werd aangeworven en de verwezenlijkingen  gehonoreerd werden met de toekenning van een 2de en ondertussen ook een 3de strategisch project, dat op 1 januari 2023 van start is gegaan;

 

Overwegende dat dankzij het uitgebreide voortraject van visie- en actieprogrammavorming, groot- en kleinschalige terreinrealisaties, de opstart van operationele gebiedscoalities en doorgedreven draagvlakvorming, ORIOM 3 voluit de kaart trekt van uitvoering en dat de gemeenten de fakkel overnemen van RLRL, Natuurpunt en ANB als initiatiefnemer en het strategisch project tot de afloop zullen aansturen;

 

Overwegende dat deze samenwerkingsovereenkomst de verderzetting betreft van de organisatie van de projectcoördinatie van ORIOM en dat dit projectvoorstel gericht is op de feitelijke realisatie van het projectvoorstel “gebiedsprogramma Open ruimte in het Mechels Rivierenland”, ingediend in kader van de dertiende oproep voor strategische projecten van het Departement Omgeving;

 

Overwegende dat de gemeenten dit projectvoorstel voorafgaand aan de indiening reeds goedkeurden en dat  met deze samenwerkingsovereenkomst de afspraken omtrent aansturing, samenwerking, rapportage en financiering van ORIOM tussen de partnergemeenten, en de werkgever, zijnde RLRL, en ORIOM geformaliseerd worden;

 

Overwegende dat het project ORIOM 3.0 loopt over een periode van 3 jaar, namelijk van 1 januari 2023 tot 31 december 2025;

 

Overwegende dat een afgevaardigde voor de gemeente Boortmeerbeek moet worden aangeduid;

 

Overwegende dat volgende kandidaturen werden ingediend:

        Audrey Bogaerts

 

Gelet op de geheime stemming waarbij 20 stembiljetten in de stembus werden aangetroffen met volgend resultaat:

        Audrey Bogaerts  14 JA - 6 NEEN

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: Stemming samenwerkingsovereenkomst
19 stemmen ja: Karin Derua, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Ann Sleyp, Audrey Bogaerts, Hans Crol, Michel Baert, Remi Serranne, Ann Morissens, Wouter Decat, Sigrid Van Obbergen, Maria Luise Altmutter, Gert Verschueren, Vincent Geerts, Lies Asselman, Iris Schoeters, Emile De Vleeschouwer, Firmin Vacaet en Rodrigue Bijlsma.
1 onthouding: Eddy Mortier.
Stemming aanduiden afgevaardigde ORIOM - Audrey Bogaerts
aangenomen na geheime stemming: 14 stemmen voor; 6 stemmen tegen;
 

art. 1

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst van ORIOM3.0 als volgt goed:

"Tussen

 

Gemeentebestuur Bonheiden, met zetel te Jacques Morrensplein 10, 2820 Bonheiden, vertegenwoordigd door [naam en functie],

 

Gemeentebestuur Boortmeerbeek, met zetel te Pastorijstraat 2, 3190 Boortmeerbeek, vertegenwoordigd door [naam en functie],

 

Gemeentebestuur Duffel, met zetel te Gemeentestraat 21, 2570 Duffel vertegenwoordigd door [naam en functie],

 

Stadsbestuur Mechelen, met zetel te Grote Markt 21, 2800 Mechelen, vertegenwoordigd door [naam en functie],

 

Gemeentebestuur Sint-Katelijne-Waver, met zetel te Lemanstraat  63, 2860 Sint-Katelijne-Waver, vertegenwoordigd door [naam en functie],

 

Gemeentebestuur Willebroek, met zetel te Pastorijstraat 1, 2830 Willebroek, vertegenwoordigd door [naam en functie],

 

Gemeentebestuur Zemst, met zetel te De Griet 1, 1980 Zemst,  vertegenwoordigd door [naam en functie],

 

Hierna genoemd de “partnergemeenten”

 

En

 

Regionaal Landschap Rivierenland vzw, met zetel te Hallestraat 6, 2800 Mechelen, vertegenwoordigd door de coördinator Ankatrien Boulanger en de voorzitter Jan De Haes, hierna genoemd “RLRL”

 

En

 

Het strategisch project Open ruimte in en om Mechelen 3.0, met zetel te Hallestraat 6, 2800 Mechelen, vertegenwoordigd door de coördinator Myrtle Verhaeven, hierna genoemd “ORIOM”

 

wordt overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1. Kader en doel van de samenwerking

 

1.a.             Aanleiding en kader

 

Het projectgebied, dat de gemeenten Bonheiden, Boortmeerbeek, Duffel, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Zemst omvat, wordt gekenmerkt door een aangesloten rivierenlandschap met de Rupel, Nete, Zenne en Dijle, de kanalen Leuven-Dijle en Brussel-Schelde en bijrivieren zoals Barebeek, Vrouwvliet, Molenbeek, Goorbosbeek en Itterbeek als fijnvertakte, groenblauwe ruggengraat. Natte natuurgebieden, bossen, uitgestrekte land- en tuinbouwgebieden, kleinschalige kouterlandschappen en unieke erfgoedbakens tekenen het gebied. Tegelijk situeert het zich midden in het stedelijk kerngebied van Vlaanderen, met Mechelen als multimodaal regionaal knooppunt tussen verschillende grootstedelijke gebieden. Door deze strategische, centrale ligging ervaart de regio een hoge ontwikkelingsdruk en wordt de nood aan een doordachte verdichting, clustering en vrijwaring van open ruimte steeds groter en urgenter. Het voortschrijdend biodiversiteitverlies en de groeiende, ontwrichtende impact van klimaatverandering stelt ons voor bijkomende grote uitdagingen.

 

De vrijwaring en versterking van een robuust open ruimte netwerk biedt op veel van deze uitdagingen een antwoord. Tal van (ruimtelijke) processen, projecten en programma’s zijn reeds lopende in het projectgebied, maar een gezamenlijke regie is echter noodzakelijk om de opgaves geïntegreerd aan te pakken. Hiertoe dienden RLRL, Natuurpunt en ANB in 2015 een aanvraag tot strategisch project (toen nog ‘Natuur in en rond Mechelen’) in, dat eind december 2015 door toenmalig Vlaams minister Joke Schauvlieghe werd goedgekeurd. Op 1 juni 2026 schoot het project officieel uit de startblokken met de aangeworven projectcoördinator. ORIOM evolueerde snel van een bottom-up initiatief naar een intersectoraal gedragen en slagkrachtig project dat, door aan te takken op lopende gebiedsinitiatieven,  een bovenlokale dynamiek en samenwerking op gang bracht. Een deeltijdse projectmedewerker werd in de loop van ORIOM 1 aangeworven. De verwezenlijkingen werden  gehonoreerd met de toekenning van een 2de en ondertussen ook een 3de strategisch project, dat op 1 januari 2023 van start is gegaan.

 

Dankzij het uitgebreide voortraject van visie- en actieprogrammavorming, groot- en kleinschalige terreinrealisaties, de opstart van operationele gebiedscoalities en doorgedreven draagvlakvorming, trekt ORIOM 3 voluit de kaart van uitvoering. De gemeenten namen de fakkel over van RLRL, Natuurpunt en ANB als initiatiefnemer en zullen het strategisch project tot de afloop aansturen.

 

1.2. Doelstelling

 

Deze samenwerkingsovereenkomst betreft de verderzetting van de organisatie van de projectcoördinatie van ORIOM. Dit project is gericht op de feitelijke realisatie van het projectvoorstel “gebiedsprogramma Open ruimte in het Mechels Rivierenland”, ingediend in kader van de dertiende oproep voor strategische projecten van het Departement Omgeving.

 

De gemeenten keurden dit projectvoorstel voorafgaand aan de indiening reeds goed. Met deze samenwerkingsovereenkomst worden de afspraken omtrent aansturing, samenwerking, rapportage en financiering van ORIOM tussen de partnergemeenten, en de werkgever, zijnde RLRL, en ORIOM geformaliseerd.

 

 

Artikel 2. Organisatie van de samenwerking

 

Artikel 2.1. Organisatie coördinatieteam

 

Het coördinatieteam bestaat uit de projectcoördinator en een deeltijdse projectmedewerker die instaan voor de dagdagelijkse werking van ORIOM. Ze vormt de draaischijf tussen de verschillende overleg- en stuurorganen en zorgt voor de verslagen van de verschillende bijeenkomsten en het opvolgen van afspraken. Het is de stuwende kracht die ervoor zorgt dat de verschillende overheden en stakeholders mee de hefboomprojecten van het gebiedsprogramma realiseren.

 

RLRL neemt voor de projectcoördinator en -medewerker de volledige taak van werkgever op in het kader van deze overeenkomst (personeelsadministratie, verzekeringen, kantoorbenodigdheden, communicatieve ondersteuning…). De projectcoördinator en/of –medewerker zullen echter op regelmatige basis werken op de kantoren van de partnergemeenten om een vlotte terugkoppeling en samenwerking met de gemeentelijke ambtenaren en bestuurders te onderhouden. De gemeente stelt hiervoor een bureau met Wifi-verbinding ter beschikking.

In geval van een nieuwe aanwerving of aanstelling binnen het coördinatieteam maakt RLRL in samenwerking met het projectbureau en de stuurgroep een inschatting van het gewenste profiel en competenties van de projectcoördinator en/of –medewerker. Een jury samengesteld door RLRL en de partnergemeenten, vertegenwoordigd in het projectbureau, beoordelen samen van de kwaliteit van de kandida(a)t(en) en beslissen over de aanwerving.

 

De voltijdse inzet van een projectcoördinator voor de uitvoer van het gebiedsprogramma en de halftijdse inzet van de projectmedewerker worden vooropgesteld. De coördinatiesubsidies voor strategische projecten kunnen aangevuld worden met andere financieringskanalen (bv. Water-Land-Schap) om deze inzet aan te houden of uit te breiden. In onderling akkoord tussen RLRL en de gemeenten, vertegenwoordigd in het projectbureau, kan hiervan worden afgeweken.

 

Artikel 2.2.  Organisatie projectbureau

 

Het projectbureau omvat het coördinatieteam, een ambtelijke vertegenwoordiger per betrokken gemeente en  één van de drie regionale landschappen (in functie van agenda) als vaste kern. Deze kan aangevuld worden met andere instanties in functie van agenda. Het projectbureau komt 3 à 4 keer per jaar samen en evalueert en plant de voortgang van het strategisch project. Ze waakt over de gecoördineerde uitvoer van het gebiedsprogramma, de werking van en afstemming binnen de projectstructuur, begroting en financiën, netwerk en communicatieacties en bereidt de stuurgroepvergaderingen voor. Bijkomende projectbureauvergaderingen kunnen steeds ingepland worden op eenvoudige vraag van de leden.

 

Het projectbureau zal volgens een beurtrol telkens in één van de partnergemeenten worden georganiseerd op initiatief van het coördinatieteam.

 

De gemeente vaardigt een ambtelijke vertegenwoordiger én een plaatsvervanger af voor het projectbureau.

 

Artikel 2.3. Organisatie Stuurgroep

 

De stuurgroep staat in voor de aansturing van het hele project en zet de belangrijkste strategische krijtlijnen uit op het vlak van inhoudelijke accenten, planning, realisatie en beheer, alsook op financieel en communicatief vlak. De stuurgroep beslist over het formuleren van gezamenlijke adviezen/standpunten, het goedkeuren van subsidieaanvragen, het bewaken en goedkeuren van visies, strategieën en actieplannen (studies, terreinrealisaties…), het goedkeuren van wijzigingen in de projectstructuur en van te betrekken partners. Bijkomende stuurgroepvergaderingen kunnen steeds ingepland worden op eenvoudige vraag van de leden.

 

Net zoals het projectbureau zal de stuurgroep telkens volgens een beurtrol telkens in één van de partnergemeenten worden georganiseerd.

 

De gemeente vaardigt een bestuurlijke (politieke) vertegenwoordiger én een plaatsvervanger af voor de stuurgroep.

 

Artikel 2.4 Rapportage

 

Het coördinatieteam geeft op elke vergadering van het projectbureau en de stuurgroep een overzicht van de ondernomen en geplande acties. Twee keer per jaar, bij de oplevering van de verplichte halfjaarlijkse rapportage aan Departement Omgeving, zal het inhoudelijk en financieel voortgangsrapport ook worden overgemaakt en worden toegelicht aan het projectbureau en de stuurgroep.

 

Artikel 3. Autonomie en onafhankelijkheid van het coördinatieteam

 

Zoals vastgelegd door de “Code van Samenwerking” van Departement Omgeving, bezit het coördinatieteam vrijheid van handelen binnen het kader van het strategisch project. Het coördinatieteam kan (op eigen initiatief) spreken met wie nodig is voor het project.

 

Het coördinatieteam houdt rekening met de belangen, eigenheid en gelijkwaardigheid van de verschillende actoren en beleidsniveaus in de projectstructuur. Belangen van RLRL en de partnergemeenten mogen niet de overhand nemen in de acties van het coördinatieteam. Het coördinatieteam mag standpunten innemen die niet per se stroken met die van een bepaalde projectpartner en handelt naar de doelstellingen van het strategisch project, zoals gesteld in de aanvraag. Anderzijds moeten reeds genomen beslissingen en bevoegdheden van de actoren worden gerespecteerd en kan het coördinatieteam geen schriftelijke of formele standpunten daartegen innemen of inbrengen.

 

Het coördinatieteam neemt geen reguliere taken van RLRL en de partnergemeenten (of bij uitbreiding andere projectpartners) op binnen de afgesproken inzet voor het strategisch project. Conform het BVR van 2007 wordt de projectcoördinator voltijds tewerkgesteld in deze functie, dit betekent minstens 80%. De projectcoördinator neemt binnen de voorziene coördinatieopdracht geen andere (betaalde) functies op of aanvaardt geen taken in de reguliere werking van de aanvrager. Tegelijk neemt de projectcoördinator geen verantwoordelijkheden op waar specifieke of particuliere belangen moeten worden vertegenwoordigd (bv. een mandaat in een andere organisatie).

 

Artikel 4. Communicatie

 

Gedurende de overeenkomst zal op regelmatige basis gecommuniceerd worden over ORIOM en de realisaties. ORIOM engageert zich tot het plaatsen van regelmatige social mediaberichten, drie nieuwsbrieven per jaar en de (mede-)organisatie van één publieksevenement per jaar.

 

De gemeenten, en bij uitbreiding alle partners, hebben het recht om op eigen initiatief te communiceren rond hun deelname aan het project. Zij zullen echter steeds bij de communicatie inhoudelijk terugkoppelen met het coördinatieteam van ORIOM zodat wordt voldaan aan de communicatievoorwaarden van het subsidiereglement van strategische projecten.

 

Op externe communicatiemomenten stelt het coördinatieteam zich voor als coördinator en/of medewerker van het strategisch project en niet als medewerker van RLRL, van de partnergemeenten of van andere partners.

 

De partnergemeenten engageren zich om een bijdrage te leveren in de uitvoering van de communicatie die in kader van dit project uitgewerkt zal worden met het doel de doelgroepen en het grote publiek te informeren en te sensibiliseren. Ze stellen allen hun opgebouwde expertise, kennis en contacten te beschikking van het project.

 

Artikel 5. Financiële bepalingen

 

Artikel 5.1. Subsidies en cofinanciering

 

Strategische projecten krijgen een subsidie voor de loon- en werkingskosten van een professionele projectcoördinatie, voor 80% van de gemaakte kosten, tot maximum 100.000 ER per jaar, gedurende maximaal drie opeenvolgende jaren. De 20%-cofinanciering, welke 25.200,00 EUR bedraagt, wordt gelijk verdeeld over de 7 initiatiefnemefnemende gemeenten, à rato van 3.600,00 EUR.

 

RLRL bezorgt jaarlijks, in de winterperiode van 2023, 2024 en 2025, een schuldvordering aan de partnergemeenten.

 

Artikel 5.2. Aanwending van het projectbudget en financiële verantwoording

 

Het projectbudget vermeld onder art 5.1. wordt integraal ingezet voor de personeelsinzet en projectmatige uitgaven van de projectcoördinator en -medewerker. Dit omvat:

        De loonkost (nettolonen, werkgevers- en werknemersbijdragen, vakantiegelden, eindejaarspremie, …), incl. de kosten voor het sociaal secretariaat, persoonsgebonden verzekeringen (arbeidsongevallen, …) en kosten voor woon-werkverkeer.

        Overheadkosten (huur en onderhoud kantoor, telefonie…)

        Projectgebonden werkingskosten (dienstverplaatsingen, …).

        Projectgebonden communicatiekosten.

        Projectgebonden kosten voor draagvlakvorming (organisatie overleg, infoavonden, …).

 

Het coördinatieteam en het projectbureau waken over de besteding van de geldelijke middelen en een evenwichtige inhoudelijke verdeling van de werktijd over de initiatiefnemende gemeenten.

 

Artikel 6. Looptijd van de overeenkomst

 

De looptijd van deze overeenkomst heeft betrekking op de periode van drie jaar gelijklopend met de start en het einde van ORIOM, dus van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025. ORIOM heeft de intentie om verder gezet te worden en uit te groeien tot een verzelfstandigde projectwerking. Samen met de partnergemeenten, RLRL, ORIOM en mogelijks ook andere partners zal dit worden geconcretiseerd in de loop van 2025.

 

Artikel 7. Wijzigingen

 

Wijzigingen van of aanvullingen op de bepalingen van deze overeenkomst worden na wederzijds akkoord tussen partijen van kracht door middel van een door de drie partijen ondertekend schrijven, dat aan deze overeenkomst wordt gehecht. Indien een bepaling van deze overeenkomst nietig is of al dan niet door een rechterlijke uitspraak wordt vernietigd, zullen de overige bepalingen van deze overeenkomst van kracht blijven. Partijen zullen over deze nietig verklaarde bepalingen overleg plegen teneinde een vervangende regeling te treffen in de geest van deze overeenkomst. De in het hoofd van deze overeenkomst genoemde adressen van partijen gelden als adressen aan welke partijen rechtsgeldig tegenover elkaar kennisgevingen kunnen richten.

 

Artikel 8. Betwistingen

 

De partijen gaan de verbintenis aan onderhavige overeenkomst te goeder trouw uit te voeren en ingeval van betwisting te zoeken naar een minnelijke schikking. Elke partij is verplicht het coördinatieteam onmiddellijk te informeren over elk feit dat de uitvoering van de overeenkomst in gevaar brengt. In geval een projectpartner na herhaaldelijke aanmaning van het projectbureau of het coördinatieteam bepaalde verplichtingen niet naleeft, kan het projectbureau deze partner zo nodig en na ingebrekestelling, met onmiddellijke ingang uitsluiten van verdere deelname aan het project. De overeenkomst en alle geschillen die hieruit voortvloeien of er verband mee houden zijn onderworpen aan de nationale en regionale regelgeving. Voor alle geschillen en betwistingen betreffende deze overeenkomst die niet in der minne kunnen geregeld worden zijn de rechtbanken van Antwerpen bevoegd."

 

art. 2

Audrey Bogaerts aan te duiden als afgevaardigde voor de gemeente Boortmeerbeek.

 

art. 3

De contracterende partijen op de hoogte te stellen van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Stand van zaken geurhinder Bieststraat Hever

 

VRAAG: Onze eerste tussenkomst dateert van 17 juli 2019, tot op heden is er niets veranderd!

 

ANTWOORD: Zoals geweten is het geen eenvoudig dossier met een grote rol voor de gewestwegbeheerder. De gemeente voorzag in budget voor het installeren van een slibput, maar eerst moet het onderzoek van de afkoppelingsadviseurs van Fluvius afgerond zijn. Een 20-tal woningen werden al bezocht om alles in kaart te brengen (oa aanwezigheid van sceptische put of niet). Een aantal adviezen zijn opgemaakt, andere zijn nog te doen. De overige woningen waar ze nog niet terecht konden zullen ze opnieuw contacteren om een afspraak vast te leggen. Vervolgens zal Fluvius alles inventariseren en ons hiervan een verslag bezorgen. Parallel ontvingen we van het studiebureau een offerte om een tussentijdse oplossing, vooraan in de Biestraat uit te werken. De oplossing ligt volgens het studiebureau niet uitsluitend in het verbreden van de gracht in het begin van de Bieststraat en de slibopvangput, waarvoor de offerte opgemaakt werd. Het is een complex geheel van omstandigheden dat aan de basis ligt van de oorzaak waarover het college van burgemeester en schepenen een definitieve beslissing zal moeten nemen.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Heldenplein

 

VRAAG: Dit is de zesde tussenkomst sinds 28 september 2020 en tot op heden zien we geen verandering in de situatie meer nog nu staat een hekken open zodat iedereen van de Aststraat te voet begeeft naar het dorpsplein en zo voor een verharde voetweg zorgt.

 

ANTWOORD: De publicatie over de aanbesteding voor de aanleg van het Heldenplein werd de afgelopen zomermaanden georganiseerd en één inschrijver werd genoteerd. Helaas was de inschrijvingsprijs meer dan het dubbele van de raming waardoor de opdracht niet kon worden gegund, ook niet na de prijsverantwoording. Onder andere de materiaalkeuzes in de ingediende offerte blijken één van de factoren te zijn. Het college van burgemeester en schepenen besloot de opdracht niet te gunnen. Aan het studiebureau werd een nieuw vereenvoudigd ontwerp gevraagd waarbij een landschapsarchitect de aspecten van meer ontharding en goedkoper materiaal in een nieuw bestek moet brengen. Daarna zal opnieuw een prijsvraag worden georganiseerd.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Stand van zaken acties leegstand Leuvensesteenweg 83A

 

VRAAG: Stand van zaken acties leegstand Leuvensesteenweg 83A.

 

ANTWOORD: Het punt wordt omwille van mogelijke vermelding of herkenning van persoonsgegevens verwezen naar de gesloten zitting die volgt op de openbare zitting.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Mobiliteit

 

VRAAG:

Achtergrond

Het verkeersleefbaarheidsplan voorziet in een evaluatie van ingevoerde maatregelen en een mogelijke aanpassing van doorgevoerde maatregelen. Op de gemeenteraad van 24 januari 2022 vroeg onze fractie een evaluatiekader en werd hierin gevolgd door de voltallige gemeenteraad. De onderdelen van dit evaluatiekader waren:

        Een overzicht van de gemelde klachten en suggesties en vragen van inwoners. Idealiter 

        wordt er een  echt meldpunt opgericht en worden de meldingen op geregelde tijdstippen gedeeld met de gemeenteraad.

        Een overzicht van de evalueren maatregelen, indicatoren en meetinstrument.

        Voor de nog in te voeren maatregelen, een nulmeting.

        Een tijdskader waaruit blijkt wanneer de maatregel ingevoerd wordt en wanneer hij 

  geëvalueerd zal worden.

        Een overzicht van de manier waarop maatregelen zullen gehandhaafd worden

        Voorzien in communicatie naar de inwoners en waar mogelijk de participatie ervan bij de evaluatie.

        Een overzicht van terugkoppelmomenten naar de gemeenteraad

 

De gemeenteraad besluit unaniem het voorstel goed te keuren. (Notulen-zitting januari 2022)

Wat is de stand van zaken m.b.t. het afgesproken evaluatiekader? Op een aantal plaatsen zullen er telraam tellingen gebeuren, werd er gemeld. Wat is de timing hiervan en welke zijn de locaties?  Zijn er naast tellingen ook nog andere vormen van evaluatie gepland? 

 

ANTWOORD: Het verkeersleefbaarheidsplan (VLP) voorziet uiteenlopende maatregelen die na 12 maanden zouden worden geëvalueerd. Niet alles kan tegelijkertijd worden gerealiseerd en dus ook niet alles kan te samen worden geëvalueerd. Tussentijdse metingen en tellingen geven aan dat op bepaalde trajecten minder verkeer is en dat het verkeer een lagere snelheid aanhoudt. Voor Schiplaken wordt nog een merkelijke verbetering verwacht als het kruispunt TIP aangepast is waardoor een betere doorstroming deze route ook als het geprefereerd traject zal maken. Als alle cijfers dan gekend zijn, kan een eindevaluatie worden gemaakt.
De Telraamactie is een permanente telling (V85-norm) die andere inzichten geeft. Het geeft informatie bruikbaar voor bijvoorbeeld politie of bij werken en wat hun effect op de verkeersstromen zijn. Binnen Mobilize met de carfleetdata krijgen we gebundelde info per straat en worden voorspellingen mogelijk. Tevens werd met WAZE gesproken over hun werkwijze en hoe we wederzijds al dan niet op elkaar kunnen afstemmen. En als laatste willen we dan kijken of we terug participatiemomenten kunnen organiseren om onze bevolking te bevragen over de verschillende maatregelen uit het verkeersleefbaarheidsplan. Mogelijk kan dit ook via een bevraging in plaats van een participatiemoment omdat we dan veel meer mensen bereiken, dat moeten we nog bekijken.

Maar dat zal dan sowieso pas zijn na het invoeren van alle maatregelen, zoals ook nog de beveiligde oversteekplaatsen en de snelheid remmende maatregelen die voor 2024 voorzien zijn.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Openbare zitting

 

Toestand verkeersplan Hever tip

 

VRAAG: Wat is de toestand van het verkeersplan aan Hever tip? Welke inbreng hebben onze bewoners? Wat zijn de voorlopige plannen? Kan dit toegelicht worden? 

 

ANTWOORD: Momenteel is er intensief overleg met AWV en alle betrokken partners. Onder impuls van de gemeente zit iedereen nu op dezelfde lijn van positieve samenwerking, werd een budgetverhoging tot 1.500.000,00 EUR voorzien, komen er fietsoversteekplaatsen, zullen de fietspaden breder en veiliger worden, wordt voorzien in andere verkeerslichten en in een andere inrichting van de N26.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024
Overzicht punten

Zitting van 18 12 2023

 

 

Besloten zitting (komt van openbaar) door voorzitter

 

Besloten zitting: Stand van zaken acties leegstand Leuvensesteenweg 83A

 

De voorzitter laat de deuren sluiten en opent de besloten zitting met de vraag van raadslid Sigrid Van obbergen.

 

VRAAG: Stand van zaken acties leegstand Leuvensesteenweg 83A.

 

ANTWOORD: De burgemeester legt, voor zover het beroepsgeheim en het geheim van het onderzoek het toelaat, in algemene termen uit welke acties door de diverse diensten en instantie worden genomen om de toestand van het serrencomplex te normaliseren en de sociale wantoestanden te remediëren of te beteugelen. Het is daarbij duidelijk dat niet alleen de gemeente een rol kan spelen.

 

Publicatiedatum: 23/01/2024