NOTULEN - GR

Zitting van maandag 25 oktober 2021

 

Aanwezig:

Steven Michiels voorzitter

Karin Derua burgemeester

Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Audrey Bogaerts, Hans Crolschepenen

Maurice Vanmeerbeeck, Steven Van Loock, Eddy Mortier, Ann Sleyp, Ann Morissens, Wouter Decat, Rodrigue Bijlsma, Maria Luise Altmutter, Vincent Geerts, Willy Stroobants, Steven D'hont, Gert Verschueren, Michel Baert, Remi Serranne              raadsleden

Johan Smits algemeen directeur

Verontschuldigd:

Bert Meulemans, Sigrid Van Obbergen raadsleden

 

Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Goedkeuring notulen vorige zitting

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 27 september 2021 en 11 oktober 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Aanvraag omgevingsproject (OMV_2020099530): Danneels Projects ter plaatse binnengebied Hoogstraat-Felix Timmermansstraat (O.L.Vrouweweg) - toepassing Gemeentewegendecreet

 

De aanvraag gekend als omgevingsproject (OMV_2020099530) werd ingediend door Danneels Projects;

 

Gelet op het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

 

Gelet op het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening;

 

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijk Ordening;

 

Gelet op het Omgevingsdecreet, in het bijzonder op artikel 31:

Ҥ1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

§2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is, die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

 

Gelet op het Omgevingsbesluit, in het bijzonder op artikel 47:

“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

 

Gelet op de toelichting bij het Omgevingsdecreet en -besluit:

“Het decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

 de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

 de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

 beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;

 de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;

 de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

 

Gelet op de bepalingen dat elke beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet Gemeentewegen en dat elke aanvraag aan deze artikels getoetst dient te worden:

 

Artikel 3 (01/09/2019 - …)

Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

 

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

 

Artikel 4 (01/09/2019 - …)

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Overwegende de aanleiding en de context:

De aanvraag gekend als OMV_2020099530 werd ingediend door Danneels Projects ter plaatse het binnengebied tussen de Felix Timmermansstraat/Hoogstraat 240 bij de gemeente Boortmeerbeek op 23 juli 2021, waarna advies gevraagd werd aan de gemeente Boortmeerbeek op 16 oktober 2020 in kader van de omgevingsvergunningsprocedure voor het verkavelen van gronden.

 

De aanvraag is volgens het geldende gewestplan gelegen in woongebied. Volgens de beleidsmatig gewenste ontwikkeling die door de Gemeente Boortmeerbeek werd goedgekeurd in 2019 is deze zone niet bestemd voor verdichting (open ruimte).

 

De omgevingsaanvraag beoogt het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen ven gronden (33 kavels voor bestemd voor open en halfopen bebouwing, én meergezinswoningen), het afschaffen van een deel Buurtweg nr 22 met heropening op een nieuwe locatie en het uitvoeren van infrastructuurwerken waarbij eveneens:

 een deel van het desbetreffende plangebied wordt ontbost;

 een elektriciteitscabine wordt opgericht;

 een wegenis wordt aangelegd;

 toekomstig openbaar domein wordt ingericht.

 

Het voorliggende project kent verschillende aspecten dewelke onderhevig zijn aan de toepassing van het decreet Gemeentewegen, allen hebben te maken met de door de aanvrager wenselijke realisatie van het eerder benoemde binnengebied.

 Enerzijds is  er de aangevraagde afschaffing van een deel van buurtweg nr 22 – beter gekend als de O.L. Vrouweweg - en de heropening van deze buurtweg op een andere locatie. In overeenstemming met het verkeersleefbaarheidsplan wordt de verbinding tussen de F. Timmermansstraat en de Hoogstraat geknipt voor sluipverkeer (auto’s, vrachtwagens, …). Het opzet van de verkavelaar is de verkaveling enkel bereikbaar te maken voor gemotoriseerd bestemmingsverkeer. De ingetekende wegenis ontsluit enkel de verschillende geplande wooneenheden. Aftakkend van deze wegenis wordt er een trage verbinding gerealiseerd tussen de verkaveling en enerzijds het resterende gedeelte van de O.L. Vrouweweg en anderzijds de Hoogstraat. Een deel van deze aftakking kent haar loop tussen de twee geplande meergezinswoningen en wordt door de aanvrager als zone van bovengrondse erfdienstbaarheid ingetekend. Er is met andere woorden sprake van gedeeltelijk gemengde verkeersstromen en gedeeltelijk gescheiden verkeersstromen.

 Anderzijds werd er een rooilijnplan toegevoegd. Dit rooilijnplan beoogt de toekomstige overdracht van de wegenis en alle daarbij horende (groene) inrichtingen aan en het openbaar domein van de gemeente Boortmeerbeek.

 

Beoordeling:

In de voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag wordt door de aanvrager een ontwerp van rooilijnplan toegevoegd. Er is bijkomend een voornemen gespecificeerd om een erfdienstbaarheid te vestigen waar een deel van de trage verbinding tussen de twee meergezinswoningen haar loop kent. In feite wordt er wel een trage verbinding gerealiseerd. Het voornemen tot afschaffing en opening van een deel van het gemeentelijk wegennet geeft uitvoering aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet Gemeentewegen; derhalve moet voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag aan deze artikels getoetst worden:

 

 Artikel 3

Door het knippen van de O.L.Vrouweweg door de aanvrager is de door de aanvrager gewenste verkaveling enkel bereikbaar voor bestemmingsverkeer; doorgaand verkeer is enkel mogelijk in de context van de zwakke weggebruiker. Deze voorgestelde knip van de O.L.Vrouweweg geeft uitvoering aan de algemene doelstellingen van de gemeente Boortmeerbeek bepaald in zitting van de gemeenteraad van 11 mei 2020 voor het ‘Verkeersleefbaarheidsplan’ en het gemeentelijke actieplan ‘In 20 stappen naar een verkeersleefbare gemeente'. Dat gemeentelijk beleidskader omvat een visie en operationele beleidskeuzes voor de gewenste ruimtelijke structuur van het gemeentelijk wegennet, alsook het afwegingskader voor de uitbouw van een fijnmazig netwerk van zachte verbindingen.

De ontsluiting van de ontworpen verkaveling gebeurt volledig via de wegzate van de huidige O.L.Vrouweweg. Blijkens de Atlas Der Buurtwegen heeft deze ontsluiting tussen de F. Timmermansstraat nr 13 en de F. Timmermansstraat nr 15 een vastgestelde breedte van 3,3 meter. De aanvrager vraagt niet aan deze buurtweg te verbreden of te verplaatsen/wijzigen. Op 22 november 1999 heeft de eigenaar van F. Timmermansstraat 13 een deel van zijn eigendom afgestaan aan de Gemeente Boortmeerbeek. Ook toen werden er geen stappen ondernomen om de buurtweg nr 22  te verbreden of te verplaatsen/wijzigen. De juridische breedte van deze buurtweg is met andere woorden 3,3 meter.

 

De aansluiting van de door de aanvrager gewenste verkaveling op de F.Timmermansstraat doorstaat de toets van de doelstelling van het Gemeentewegendecreet echter niet aangezien de ontsluiting van de voorgestelde ontwikkeling niet als veilig kan worden beschouwd:

 De juridische breedte van Buurtweg 22 tussen de F. Timmermansstraat nr 13 en de F. Timmermansstraat nr 15 bedraagt 3,3 meter. De vooropgestelde wegzate heeft een maximale breedte van 5 meter en een minimale overrijdbare breedte van 4 meter blijkens de bijgevoegde plannen. Een overrijdbare breedte van 4 meter wordt als onveilig beschouwd voor kruisende gemengde verkeersstromen (auto’s in beide richtingen gemengd met zwakke weggebruikers in beide richtingen). Bijkomende nadruk moet gelegd worden op het feit dat deze te smalle ontsluiting de enige ontsluiting is die bestemd is voor auto’s, vrachtwagens, … en dergelijke voor een verkaveling met 33 loten bestemd voor bebouwing en bijhorende verkeersdrukte. Tenslotte blijkt dat een deel van de huidige bestaande O.L.Vrouweweg onrechtmatig gelegen is op private eigendom van een natuurlijke persoon (bezitsdaad).

 Ter hoogte van lot 5 wordt er een zone voorzien voor een elektriciteitscabine. Deze elektriciteitscabine is bij calamiteiten niet bereikbaar voor onderhoudsploegen. De ontworpen wegenis aldaar laat niet toe dat onderhoudsmedewerkers hun voertuig ter plaatse stationeren, aangezien een gestationeerd voertuig aldaar effectief de volledige ontsluiting van de verkaveling blokkeert.

 Bij het kruispunt van de ontsluiting van de voorgestelde ontwikkeling (buurtweg 22) en de F.Timmermansstraat wordt het zicht van de weggebruiker langs beide zijden bemoeilijkt. Langs de ene kant staat er een kapelletje met twee bomen, langs de andere kant een groen blijvende haag. Deze bemoeilijkte zichtbaarheid brengt de verkeersveiligheid op het kruispunt in het gedrang door een verhoogde intensiteit van de verkeersstromen. Het ontwerp stelt noch maatregelen voor ter verzachting van deze bezorgdheid, noch houdt het ontwerp rekening met de juridische ligging van Buurtweg nr 22.

 

 Artikel 4

1° Door het knippen van de O.L.Vrouweweg door de aanvrager is de door de aanvrager gewenste verkaveling enkel bereikbaar voor bestemmingsverkeer; doorgaand verkeer is enkel mogelijk in de context van de zwakke weggebruiker. Deze voorgestelde knip van de O.L.Vrouweweg geeft uitvoering aan de algemene doelstellingen van de gemeente Boortmeerbeek bepaald in zitting van de gemeenteraad van 11 mei 2020 voor het ‘Verkeersleefbaarheidsplan’ en het gemeentelijke actieplan ‘In 20 stappen naar een verkeersleefbare gemeente'. Dat gemeentelijk beleidskader omvat een visie en operationele beleidskeuzes voor de gewenste ruimtelijke structuur van het gemeentelijk wegennet, alsook het afwegingskader voor de uitbouw van een fijnmazig netwerk van zachte verbindingen. De aansluitingen op de F. Timmermansstraat en de breedte van de ontsluiting tussen de eigendommen van de F. Timmermansstraat 13 en 15 zijn echter geen veilige oplossing. Bovendien heeft de buurtweg nr 22 slechts een juridische breedte van 3,3 meter en komt dat niet overeen met de gewenste breedte van de ontwikkelaar. Tenslotte is een deel van Buurtweg nr 22 in feitelijke toestand gelegen op private eigendom van een natuurlijk persoon. Samengevat kan worden gesteld dat voorliggende aanvraag het algemeen belang niet dient.

2° Buurtweg nr 22 wordt volgens de nota bij de verkaveling deels afgeschaft en heropend op een andere locatie. De aanvrager moet blijkens de bepalingen van het Gemeentewegendecreet deze uitzonderingsmaatregelen “afdoende te motiveren”. Doch is de enige motivatie in het dossier de volgende:

“Een deel van O.L.Vrouweweg, buurtweg nr. 22 wordt opgebroken. De huidige verbinding tussen F. Timmermansstraat en St. Antoniusstraat wordt afgeschaft. De nieuwe toegang tot de verkaveling kan enkel nog via de F. Timmermansstraat. Er worden wel bijkomende ontsluitingen voor traag verkeer voorzien naar de Hoogstraat tussen de percelen Hoogstraat 39 en 41, en het kruispunt O.L.Vrouweweg – St. Antoniusstraat. De verkaveling zal finaal voor de fietsers een betere doorwaadbaarheid bieden voor het binnengebied.”

De voorliggende aanvraag werd onvoldoende gemotiveerd rekening houdende met het uitzonderingsbeginsel.

3° De voorgestelde aanvraag ontsluit alle aanpalende percelen op een correcte wijze en creëert voor de percelen palende aan het toekomstige openbaar domein geen veiligheidsrisico.

4° Gelet op de specifieke ligging is de inpassing van de voorgestelde maatregel in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief beperkt.

5° Het voorgestelde ontwerp doet afbreuk aan het plan van de Gemeenteraad van Boortmeerbeek in kader van de realisatie van een veilige verbinding voor de zwakke weggebruikers te realiseren tussen de F.Timmermansstraat en de Hoogstraat en dit ter hoogte van de voorliggende ontwikkeling (zie hoger).

 

Artikel 12 van het decreet Gemeentewegen maakt het mogelijk om de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg op te nemen in een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, op voorwaarde dat het gevraagde past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden. Die mogelijkheid geldt volgens het decreet slechts voor zover de omgevingsaanvraag een ontwerp van rooilijnplan bevat, dat voldoet aan de decretale eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover de aanvraag een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat.

Voorliggende aanvraag bevat een rooilijnplan en de gemeenteraad kan derhalve een beslissing nemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.

 

Het openbaar onderzoek met betrekking tot de omgevingsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen en exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit liep van 18 juni 2021 tot en met 17 juli 2021. Er werden 36 unieke bezwaarschriften ingediend. Deze bezwaarschriften beschrijven 15 elementen die betrekking hebben op de toepassing van het Gemeentewegendecreet:

 Het wijzigen van een buurtweg, in dit geval nr 22, is de bevoegdheid van de gemeenteraad en kan niet gewijzigd worden door de aanvrager.

In grote lijnen zijn er twee mogelijkheden om deze gemeentewegen te maken, te wijzigen of op te heffen. Naast de autonome procedure is er ook sprake van de geïntegreerde procedure. Die wordt zo genoemd, omdat ze het mogelijk maakt een omgevingsvergunning toe te kennen waarin tegelijk ook de rooilijn van een gemeenteweg wordt aangemaakt, gewijzigd of opgeheven.

 

Het fundamentele verschil tussen beide procedures schuilt in het initiatiefrecht. Bij de autonome procedure sluit het decreet expliciet uit dat particulieren zelf aanvragen kunnen indienen om gemeentewegen aan te leggen, te wijzigen of op te heffen. Het initiatief ligt steeds bij de gemeente zelf (Gemeentewegendecreet, art. 11).

 

Bij de geïntegreerde procedure ligt de zaak anders: particulieren en private rechtspersonen kunnen bij de aanvraag van een omgevingsvergunning (bv. voor het bouwen van een woning) een voorstel van een rooilijnplan voegen, waardoor een gemeenteweg wordt verplaatst).Buurtweg nr 22 is met 3,3 meter te smal om te kunnen ontsluiten.

 

 De erfdienstbaarheid ten opzichte van perceel 300F moet gegarandeerd worden.

Een erfdienstbaarheid van doorgang is een uitvoering van het Burgerlijk Wetboek. Een Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan geen rechten toekennen aan een erfdienstbaarheid, dit is zuiver een overeenkomst tussen twee of meer rechtspersonen.

 

 Een deel van de O.L.Vrouweweg loopt over mijn eigendom. Ik teken verzet aan tegen de eigendomsaanmatiging die uitgaat van huidige verkavelingsaanvraag.

Uit nazicht blijkt dat er door de gemeente Boortmeerbeek reeds bezitsdaden zijn uitgevoerd op grond die volgens de plannen gevoegd bij de aanvraag eigendom zijn van de bezwaarschriftindiener. Buurtweg nr 22 werd door bezitsdaden verbreed, maar dit werd nooit juridisch vastgelegd. Bij de beoordeling van een dossier met toepassing van het Gemeentewegendecreet dient er uitgegaan te worden van de officiële breedte conform Atlas der Buurtwegen en niet vanuit de meest recente (bestaande) toestand (RvVb-A-2021-0209).

 

 Er is nauwelijks ruimte voor veilige recreatieruimte voor kinderen in de omgeving.

Voorliggende aanvraag bevat een inrichtingsplan en bijhorende meetstaat. Voor de inrichting van het toekomstige openbaar domein wordt er echter gevraagd aan de ontwikkelaar om in overleg te treden met het college van burgemeester en schepenen in kader van een bijgestuurd inrichtingsplan en de bijhorende meetstaat en dit in een volgende fase van het dossier ter goedkeuring aan de Gemeenteraad van Boortmeerbeek.

 

 Bij de beoordeling van een dossier GWD dient er uitgegaan te worden van de officiële breedte conform Atlas der Buurtwegen en niet vanuit de meest recente toestand (RvVb-A-2021-0209).

De Atlas der Buurtwegen bepaalt de breedte van de buurtweg nr 22 op 3,3 meter. Een deel van deze Buurtweg 22 werd in de Atlas Der Buurtwegen bovendien ingetekend als zijnde een private bedding (publiekrechterlijke erfdienstbaarheid van doorgang). De gemeente Boortmeerbeek heeft in 1999 een deel van deze private bedding verworven ten nadele van F.Timmermansstraat 13. Bovendien heeft de Gemeente Boortmeerbeek bezitsdaden uitgevoerd op private eigendom dewelke bovendien niet behoort tot de wegzate van Buurtweg 22. Buurtweg 22 werd juridisch niet verbreed tot de bestaande toestand.

 

 De verlegging van buurtweg 22 is geen even verkeersvriendelijk of -veilig alternatief dan de huidige rechte gemeenteweg zonder palende bebouwing.

Door het knippen van de O.L.Vrouweweg door de aanvrager is te door de aanvrager gewenste verkaveling enkel bereikbaar voor bestemmingsverkeer; doorgaand verkeer is enkel mogelijk in de context van de zwakke weggebruiker. Deze voorgestelde knip van de O.L.Vrouweweg geeft uitvoering aan de algemene doelstellingen van de gemeente Boortmeerbeek bepaald in zitting van de gemeenteraad van 11 mei 2020 voor het ‘Verkeersleefbaarheidsplan’ en het gemeentelijke actieplan ‘In 20 stappen naar een verkeersleefbare gemeente'. Dat gemeentelijk beleidskader omvat een visie en operationele beleidskeuzes voor de gewenste ruimtelijke structuur van het gemeentelijk wegennet, alsook het afwegingskader voor de uitbouw van een fijnmazig netwerk van zachte verbindingen. De verbindingen voor de zwakke weggebruiker gaan inderdaad langer zijn, maar zijn per definitie voor een gedeelte conflictvrij. In de huidige situatie kan een zachte weggebruiker over de volledige wegbaan van de O.L.Vrouweweg conflictsituaties ondervinden met alle soorten modi vervoer dewelke deze wegbaan gebruiken en bovendien niet enkel bestemmingsverkeer zijn.

De aansluitingen op de F. Timmermansstraat en de breedte van de ontsluiting tussen de eigendommen van de F. Timmermansstraat 13 en 15 zijn geen veilige oplossing.

 

 Het gedeelte van de verlegde buurtweg 22 “privaat terrein met openbaar karakter” hypothekeert de bestendigheid van buurtweg 22.

Een privaat domein met openbaar karakter is een vorm van een recht van doorgang. De oorsprong van het recht van doorgang op de plannen kadert in het feit dat de aanvraag de realisatie van een parkeerkelder mogelijk maakt onder de meergezinswoningen. Een Gemeenteweg (Buurtweg) impliceert een openbaar gebruik van zowel de bovengrond als de ondergrond. Ook een erfdienstbaarheid van doorgang heeft een bestendig karakter, daar een erfdienstbaarheid van doorgang enkel kan worden bevochten van het moment de erfdienstbaarheid van doorgang alle nut heeft verloren (art. 710bis van het B.W). Gelet op het openbare karakter van de vooropgestelde erfdienstbaarheid, is “alle nut” steeds aantoonbaar.

 

 Op het rooilijnplan zijn de waardevermindering/vermeerdering niet weergegeven.

Het Gemeentewegendecreet bevat geen bepaling op grond waarvan de schatting van de waardevermeerdering of -vermindering achterwege gelaten mag worden, ook niet als duidelijk is dat de grond waarop de wegenis wordt aangelegd, gratis overgedragen wordt aan de gemeente. Integendeel: artikel 28, §4, van het Gemeentewegendecreet zegt dat de regeling rond meer -en minwaarde van paragraaf 1 tot 3 van het artikel geen afbreuk doet aan de mogelijkheid om gratis grondafstand als last op te leggen. Volgens het Gemeentewegendecreet moet de vaststelling van min- en meerwaarde in het aanvraagdossier van een vergunning zitten (artikel 12, §2, gecombineerd met artikel 16 of artikel 20), hoewel op dat moment nog niet vaststaat of bij de vergunningsbeslissing al dan niet grondafstand als last wordt opgelegd.

Artikel 16 en artikel 20 van het Gemeentewegendecreet bepalen dat het rooilijnplan respectievelijk het grafisch plan de eventuele waardevermeerdering bevat. Artikel 28 van het Gemeentewegendecreet bepaalt dat de waardevermindering of -vermeerdering wordt vastgesteld door een landmeter-expert, aangesteld door de gemeente. Juridisch volgt hieruit dat de kandidaat-vergunningsaanvrager nog voor het indienen van een vergunningsaanvraag het college van burgemeester en schepenen zou moeten vragen om een landmeter-expert aan te stellen in functie van het vaststellen van de min/meerwaarde.

De aanvrager van de voorliggende ontwikkeling heeft aan de Gemeente Boortmeerbeek een schatting gevraagd van de waardevermindering of -vermeerdering. De schatting werd uitgevoerd door Landmeter Cuyt waarvan een rapport werd gemaakt van 30 april 2021. De geschatte meerwaarde bedraagt 1.483.000,00 EUR en de waarde van de inname bedraagt 865.000,00 EUR (gezamenlijk 2.348.000,00 EUR). Het schattingsverslag werd aan de aanvrager bezorgd en maakt deel uit van voorliggend dossier.

 

 De voorgestelde ontsluiting is op zijn smalst 4,6m tussen de afsluitingen, wat te smal is kruisend verkeer en een negatieve impact heeft op de verkeersdoorstroming vooral bij noodsituaties binnen de verkaveling zelf.

De smalste aanduiding op de plannen gevoegd bij het voorliggende verkavelingsontwerp lijkt inderdaad 4,60 meter te zijn. De aanvrager heeft op dit meetpunt geen maatvoering voorzien, doch eigen nameting op de plannen suggereert dat het standpunt van het bezwaarschrift aangaande de maatvoering klopt.

Desalniettemin is de gemeente Boortmeerbeek van oordeel dat de toegangsweg met de breedte van rijbaan van 4 meter tot aan de realisatie van de verkaveling op zich voor kruisende gemengde verkeersstromen niet als veilig beschouwd kan worden.

 

 Een knip in de O.L.Vrouweweg voor gemotoriseerd vervoer zal zorgen voor nog meer verkeersoverlast in het centrum van Hever (te smal voor gemotoriseerd vervoer).

Door het knippen van de O.L.Vrouweweg door de aanvrager is te door de aanvrager gewenste verkaveling enkel bereikbaar voor bestemmingsverkeer; doorgaand verkeer is enkel mogelijk in de context van de zwakke weggebruiker. Deze voorgestelde knip van de O.L.Vrouweweg geeft uitvoering aan de algemene doelstellingen van de gemeente Boortmeerbeek bepaald in zitting van de gemeenteraad van 11 mei 2020 voor het ‘Verkeersleefbaarheidsplan’ en het gemeentelijke actieplan ‘In 20 stappen naar een verkeersleefbare gemeente. Dat gemeentelijk beleidskader omvat een visie en operationele beleidskeuzes voor de gewenste ruimtelijke structuur van het gemeentelijk wegennet, alsook het afwegingskader voor de uitbouw van een fijnmazig netwerk van zachte verbindingen.

 

 Er zijn slechts 22 publiek toegankelijke parkeerplaatsen voor 48 wooneenheden.

De publiek toegankelijke parkeerplaatsen dienen voor de ontsluiting van het bezoekersverkeer van het ontwerp. Deze parkeerplaatsen dienen het algemeen belang, en zijn per definitie door elkeen bruikbaar voor het tijdelijk stallen van een voertuig. Het overgrote deel van de loten die de aanvrager wenst te realiseren, beschikt over een eigen terrein voor het stallen van voertuigen. Dit impliceert ook dat de mogelijkheid bestaat voor bezoekers om zich te stallen met hun voertuig op het private terrein van de persoon die ze komen bezoeken. Het aantal beschikbare parkeerplaatsen moet desgevallend niet zuiver cumulatief bekeken worden, maar ook in functie van de ontwikkelingen op de private eigendommen.

 

 De schuine aansluiting van de toegangsweg op de F. Timmermansstraat zorgt voor slechte zichtbaarheid en dus tot verkeersonveilige situaties.

Door het knippen van de O.L.Vrouweweg door de aanvrager is de door de aanvrager gewenste verkaveling enkel bereikbaar voor bestemmingsverkeer; doorgaand verkeer is enkel mogelijk in de context van de zwakke weggebruiker. Deze voorgestelde knip van de O.L.Vrouweweg geeft uitvoering aan de algemene doelstellingen van de gemeente Boortmeerbeek bepaald in zitting van de gemeenteraad van 11 mei 2020 voor het ‘Verkeersleefbaarheidsplan’ en het gemeentelijke actieplan ‘In 20 stappen naar een verkeersleefbare gemeente'. Dat gemeentelijk beleidskader omvat een visie en operationele beleidskeuzes voor de gewenste ruimtelijke structuur van het gemeentelijk wegennet, alsook het afwegingskader voor de uitbouw van een fijnmazig netwerk van zachte verbindingen. De aansluitingen op de F. Timmermansstraat en de breedte van de ontsluiting tussen de eigendommen van de F. Timmermansstraat 13 en 15 zijn geen veilige oplossing.

 

 De 6 ondergrondse afvalcontainers zijn ingepland op een doodlopende stuk van de verkaveling en het ophalen van de containers zal de ontsluiting van de rest van de verkaveling blokkeren.

Het concept van de verkaveling is een verkaveling met louter bestemmingsverkeer. Per definitie is dit afdwingbaar door de verkaveling op zich integraal doodlopend te ontwerpen, wat ook gebeurd is. De maatvoering op de plannen suggereert dat er tussen de ondergrondse afvalcontainers en de rand van de wegzate een afstand van 5,6 meter aanwezig is. De wegcode stelt dat er steeds een vrijblijvende breedte van 3m overrijdbare zone aanwezig moet zijn. De vrijblijvende breedte maakt dit mogelijk, zij het nipt. Bovendien kan gesteld worden dat een lediging van ondergrondse containers slechts resulteert in een tijdelijke potentiële belemmering van enkele minuten per container (en dus nooit op hetzelfde moment).

 

Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad. Het is tevens de uitdrukkelijke bevoegdheid van de gemeente om de ligging en de breedte van de gemeentewegen op haar grondgebied vast te leggen in gemeentelijke rooilijnplannen, dit ongeacht de eigenaar van de grond.

 

Artikel 16 en artikel 20 van het Decreet houdende de Gemeentewegen bepalen dat het rooilijnplan, respectievelijk het grafisch plan, de eventuele waardevermeerdering bevat. Artikel 28 van het Gemeentewegendecreet bepaalt dat de waardevermindering of -vermeerdering wordt vastgesteld door een landmeter-expert, aangesteld door de gemeente. Juridisch volgt hieruit dat de kandidaat-vergunningaanvrager nog voor het indienen van een vergunningsaanvraag het college van burgemeester en schepenen zou moeten vragen om een landmeter-expert aan te stellen in functie van het vaststellen van de min/meerwaarde. De aanvrager van de voorliggende ontwikkeling heeft aan de Gemeente Boortmeerbeek een schatting gevraagd van de waardevermindering of -vermeerdering. De schatting werd uitgevoerd door Landmeter Cuyt waarvan een rapport werd gemaakt van 30 april 2021. De geschatte meerwaarde bedraagt 1.483.000,00 EUR en de waarde van de inname bedraagt 865.000,00 EUR (gezamenlijk 2.348.000,00 EUR).

 

Voorliggende aanvraag bevat een inrichtingsplan en bijhorende meetstaat. Voor de inrichting van het toekomstige openbaar domein wordt er echter gevraagd aan de ontwikkelaar, zoals gebruikelijk, om in overleg te treden met het college van burgemeester en schepenen in het kader van een bijgestuurd inrichtingsplan en de bijhorende meetstaat en dit in functie van een volgende fase van het dossier waarbij dit ter goedkeuring aan de Gemeenteraad van Boortmeerbeek wordt voorgelegd.

 

Op woensdag 13 oktober 2021 werd het voorliggende dossier besproken op de GECORO van Boortmeerbeek. De GECORO heeft het dossier negatief geadviseerd om de volgende redenen:

 De GECORO hanteert de principes van de Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling. Er wordt voor de zone waarin het plangebied gelegen is een maximale woondichtheid van 10 we/ha geambieerd. De aanvraag schiet met +/- 24 we/ha ruim voorbij aan het streefdoel van de Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling.

 De GECORO is van mening dat de gekozen ontsluiting via de huidige wegzate van de O.L.Vrouweweg niet voldoende is om een dergelijke verkaveling te ontsluiten. De breedte en dus de veiligheid van de ontsluiting is onvoldoende. De GECORO kan met een ontwikkeling in dit plangebied wél akkoord gaan indien minstens één van volgende suggesties voor de ontsluiting van het plangebied gehanteerd wordt:

o Wanneer de ontsluiting voldoende breed is om veilig kruisend gemengde verkeersstromen te kunnen verwerken met bijzondere aandacht voor hulpdiensten.

o De verkaveling volledig voorzien wordt als een éénrichtingsstraat, met een aparte in- en uitgang.

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

§1. De voorliggende aanvraag, ingediend door Danneels Projects met gemeentelijk kenmerk 2020/00213OD (OMV_2020099530) dewelke toepassing vraagt van het Gemeentewegendecreet, wordt geweigerd om volgende redenen:

•De ontsluiting van de verkaveling via de bestaande ligging van de O.L.Vrouweweg is te smal om op een veilige manier kruisende gemengde verkeersstromen te faciliteren. Bij een calamiteit in deze smalle ontsluiting kan niemand de verkaveling bereiken of verlaten met gemotoriseerd vervoer.

•Er wordt ter hoogte van het kruispunt met de F. Timmermansstraat en de O.L.Vrouweweg een kruispunt verzwaard waar heden al vragen gesteld worden bij de overzichtelijkheid van het kruispunt.

•Een deel van de wegzate van de O.L.Vrouweweg is gelegen op private eigendom, waartoe de eigenaar zich heeft verzet.

•De juridische ligging van Buurtweg nr 22 komt niet overeen met de werkelijke ligging van de O.L.Vrouweweg.

 

art. 2

§1. Tegen deze beslissing is overeenkomstig de art. 24 en 25 van het decreet Gemeentewegen administratief beroep mogelijk bij de Vlaamse Regering.

 

§2. Conform de art. 31/1 en 56 van het Omgevingsdecreet moet eerst een beroep ingesteld worden tegen de beslissing van de gemeenteraad aangaande de “zaak der wegen” en vervolgens tegen de beslissing aangaande de omgevingsvergunning.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Voorlopige vaststelling van de wijziging van de gemeenteweg Eyselaarstraat met ontwerp van rooilijnplan.

 

Gelet op hetbesluit van het college van burgemeester en schepenen van 12 oktober 2021 om de gemeenteraad te laten beraadslagen over de wijziging van de gemeenteweg met naam  ‘Eyselaarpad’ als onderdeel van de verbinding tussen voormalig buurtweg 91 en de voormalige buurtwegen 19 en 20;

 

Overwegende dat de afgelopen jaren diverse procedures werden gevoerd waarbij de toegankelijkheid van de omgeving van de Eyselaarstraat en de precieze ligging van de openbare wegenis van de buurtwegen betwist werden;

 

Gelet op het vonnis van de vrederechter te Haacht van 27 april 2016 betreffende de publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van overgang gevestigd op de verbinding tussen de Eyselaarstraat en de voetweg, heden gemeenteweg 91;

 

Overwegende de intentie van het college van burgemeester en schepenen te voorzien de samenhang en de toegankelijkheid van gemeentewegen te verbeteren en te vrijwaren in het bijzonder de behoeften aan zachte mobiliteit in te vullen;

 

Overwegende het voorstel van het college van burgemeester en schepenen met deze maatregel te voorzien in de realisatie van de gemeenteweg ‘Eyselaarpad’;

 

Overwegende de intentie het openbaar gebruik van buurtwegen te garanderen door opname in het openbaar domein;

 

Overwegende dat gemeentewegen worden vastgesteld door een rooilijnplan;

 

Gelet op het ontwerp van rooilijnplan van 28 september 2021 met plannummer 1603/2021/1 en index ‘A/ 25.10.2021/VOORLOPIGE VASTSTELLING DOOR DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN 25/10/2021’ opgemaakt door de door het college van burgemeester en schepenen aangestelde landmeter Landmeterbureel Ludo Cuyt bv met Expert Ludo Cuyt LAN 05/1123 uit Haacht;

 

Overwegende dat deze gemeenteweg betrekking heeft op het perceel kadastraal gekend als 1ste Afdeling Sectie B met nummer 207R;

 

Overwegende dat het voornemen tot aanleggen van de gemeenteweg uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet gemeentewegen van 1  september 2019 en dat het aan deze artikels werd getoetst;

 

Overwegende dat die toetsing inhoudt dat het de voorgestelde maatregel:

(art. 3 Gemeentewegendecreet)

Door het instellen van de voorgestelde maatregel wordt de verbinding voor de zachte weggebruiker hersteld en gevrijwaard. De zachte weggebruiker kan op voorgestelde wijze de Wespelaarsebaan en een groot deel van de Paepestraat verlaten om aansluiting te vinden met de Groenstraat onder andere met als bestemming de basisschool Haacht-Station en met de fietspaden van de Oudestraat en het jaagpad langs de Leuvense Vaart.

 

(art. 4, Gemeentewegendecreet)

1. Door het realiseren van deze maatregel bekomt de toekomstige gemeenteweg ‘Eyselaarpad’ een éénduidig statuut zowel voor de functionele als voor de recreatieve gebruiker. Door het statuut gemeenteweg wordt het fijnmazig netwerk van trage wegen en trage verbindingen uitgebouwd.

 

2. De voorgestelde maatregel houdt geen wijziging van de ontsluiting van aanpalende percelen in.

Inzake verkeersveiligheid wordt met deze maatregel geen knelpunten inzake verkeersveiligheid opgelost, noch gecreëerd.  De gebruiker heeft echter wel de mogelijkheid de gekende hoofdwegen te verlaten en te kiezen voor een autoluwe verbindingsweg.

 

3. Gelet op de specifieke ligging is de inpassing van de voorgestelde maatregel in een  gemeentegrensoverschrijdend perspectief eerder beperkt.

 

4. De maatregel doet geen afbreuk aan de verschillende planinitiatieven van het college maar ondersteunt de verdere duurzame ruimtelijke ontwikkeling in onze gemeente, en houdt rekening met de noden van de huidige en de toekomstige generaties.

 

5. De wijziging van de gemeenteweg wordt gemotiveerd door het ontbreken van rooilijnen.  Het instellen van rooilijnen als scheiding tussen openbaar domein en privaat domein alsook de opname van het verworven deel garandeert het openbaar gebruik van de gemeenteweg;

 

Overwegende dat het voornemen tot aanleggen van de gemeenteweg past binnen het gemeentelijk beleidskader, gekend als ‘Verkeerleefbaarheidsplan’ vastgesteld in het gemeenteraadsbesluit van 11 mei 2020 en het daarin opgenomen afwegingskader;

 

Overwegende dat het voornemen tot aanleggen van de gemeenteweg past binnen het gemeentelijk actieplan ‘in 20 stappen naar een verkeersleefbare gemeente’ van 11 mei 2020;

 

Gelet op het ontwerp van rooilijnplan  van 28 september 2021 met plannummer 1603/2021/1 en index ‘A/ 25.10.2021/VOORLOPIGE VASTSTELLING DOOR DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN 25/10/2021’ opgemaakt door de door het college van burgemeester en schepenen aangestelde landmeter Landmeterbureel Ludo Cuyt bv uit Haacht met Expert Ludo Cuyt LAN 05/1123 met bijhorende innametabel van het getroffen perceel:

 

Gelet op de tabel met de noodzakelijke inname en bijhorende schattingsverslag waaruit blijkt dat noch een meer-, noch een minwaarde wordt gecreëerd, zoals opgesteld door landmeter Landmeterbureel Ludo Cuyt bv met Expert Ludo Cuyt LAN 05/1123:

 

 

Gelet op de coördinatenlijst horende bij de verwerving van lot 1:

 

 

 

Overwegende dat noch door het ontwerp van rooilijnplan noch door de wijziging van deze gemeenteweg nutsleidingen op privaat domein komen te liggen;

 

Overwegende dat het voorlopig vastgestelde rooilijnplan binnen de 30 dagen na de voorlopige vaststelling van heden door toedoen van het college van burgemeester en schepenen voor een termijn van 30 dagen zal worden openbaar gemaakt;

 

Gelet op het decreet gemeentewegen zoals in werking getreden op 1 september 2019;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 18 stemmen ja: Karin Derua, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Audrey Bogaerts, Hans Crol, Maurice Vanmeerbeeck, Eddy Mortier, Ann Sleyp, Ann Morissens, Wouter Decat, Rodrigue Bijlsma, Maria Luise Altmutter, Vincent Geerts, Willy Stroobants, Gert Verschueren, Michel Baert en Steven Michiels.
3 stemmen tegen: Steven Van Loock, Steven D'hont en Remi Serranne.
 

art. 1

Vast te stellen dat er noch een feitelijke rooilijn noch een vastgestelde rooilijn is voor de ontsluiting van het openbaar domein in de Eyselaarstraat tussen de voormalige buurtwegen 19 en 20 en voormalig buurtweg 91 ter hoogte van perceel kadastraal gekend als Boortmeerbeek 1 B 207R.

 

art. 2

De wijziging van het respectievelijke deel van de gemeenteweg in de Eyselaarstraat te aanvaarden en het ontwerp van rooilijnplan voorlopig vast te stellen.

 

art. 3

Principieel akkoord te gaan met de schattingen van de innames nodig voor de realisatie van de gemeenteweg.

 

art. 4

De verworven delen op te nemen in het gemeentelijk patrimonium en toe te voegen aan het openbaar domein.

 

art. 5

Het college van burgemeester en schepenen op te dragen het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een openbaar onderzoek te onderwerpen dat,  binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling, minstens wordt aangekondigd door:

1° aanplakking aan het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe wegdeel;

2° een bericht op de website van de gemeente of in het gemeentelijk infoblad (gemeentelijke nieuwsbrief);

3° een bericht in het Belgisch Staatsblad;

4° een afzonderlijke mededeling die met een beveiligde zending wordt gestuurd naar de woonplaats van de eigenaars van de onroerende goederen die zich bevinden in het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan;

5° een afzonderlijke mededeling aan de aanpalende gemeenten, als de weg paalt aan de gemeentegrens en deel uitmaakt van een gemeentegrensoverschrijdende verbinding;

6° een afzonderlijke mededeling aan de deputatie en het departement;

7° een afzonderlijke mededeling aan de beheerders van aansluitende openbare wegen;

8° een afzonderlijke mededeling aan de maatschappijen van openbaar vervoer.

 

art. 6

De resultaten van het openbaar onderzoek grondig te onderzoeken en deze onder de vorm van een definitief rooilijnplan voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Voorlopige vaststelling van de wijziging van de gemeenteweg Grootveldweg met ontwerp van rooilijnplan

 

Overwegende dat in de atlas der buurtwegen van de gemeente Boortmeerbeek de Grootveldweg gekend is als voetweg 80;

 

Overwegende dat de atlas der buurtwegen een breedtemaat van 1,65 meter voor de voetweg 80 aanduidt;

 

Overwegende dat de wijziging van de gemeenteweg betrekking heeft op de kadastrale percelen gekend als 1ste Afdeling Sectie E nrs. 310E, 309T en 305K of beter gekend als deel van de Grootveldweg vanaf kruispunt Heikestraat met Pachthofstraat tot aan huisnummers 2 en 3 in de Grootveldweg;

 

Overwegende dat er verlichtingspalen op perceel 310E aanwezig zijn die horen tot het openbaar verlichtingsnet;

 

Overwegende de intentie is het openbaar domein uit te breiden door de wegenis te verbreden op de kadastrale percelen gekend als 1ste Afdeling Sectie E nrs. 310E, 309T en 305K in analogie met het openbaar domein van de verkaveling gekend als verkaveling Sportveldweg;

 

Gelet op het ontwerp van rooilijn voor het gedeeltelijk wijzigen van de gemeenteweg Grootveldweg zoals opgemaakt door Ludo Cuyt, landmeter-expert, Haachtsestraatje 16, 3150 Haacht met het ontwerp van wijziging van voetweg 80 te Boortmeerbeek en het ontwerp van rooilijn voor Grootveldweg met inbegrip van innametabel voor de getroffen percelen, met planreferentie index van 22 april 2021:

 

Gelet op het ontwerp van rooilijnplan van 11 oktober 2021 met plannummer 1320/2B en index  ‘A/ 11.10.2021/VOORLOPIGE VASTSTELLING DOOR DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN 25/10/2021’ opgemaakt door de door het college van burgemeester en schepenen aangestelde landmeter Landmeterbureel Ludo Cuyt bv met Expert Ludo Cuyt LAN 05/1123 uit Haacht;

 

Overwegende dat de wijziging van de voorgenoemde gemeentewegen rekening houdt met de principes zoals opgenomen in artikels 3 en 4 van het decreet gemeentewegen;

 

Overwegende het gemeentewegendecreet bepaalt dat alle bestaande wegen onder het toepassingsgebied van het decreet vallen (algemeen principe 1 van het overgangsrecht);

 

Overwegende dat de wijziging ten dienste staat van het algemeen belang:

-Door het wijzigen van de gemeentewegen zal de toekomstige weginfrastructuur in overeenstemming worden gebracht met het gemeentelijk beleidskader, gekend als ‘Verkeerleefbaarheidsplan’ en het gemeentelijke actieplan ‘in 20 stappen naar een verkeersleefbare gemeente’, beide vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 11 mei 2020 en het daarin opgenomen afwegingskader voor de uitbouw van een fijnmazig netwerk van zachte verbindingen,

-De voorgestelde maatregel houdt geen wijziging van de ontsluiting van aanpalende percelen in,

-Inzake verkeersveiligheid worden met deze maatregel enkele knelpunten aangepakt: herinrichting kruispunt Grootveldweg, Heikestraat en Pachthofstraat, invoering zone 30 wijk met ontsluitend vrijliggend fietspad,

-Het ontwerp van de voorgestelde maatregel geeft geen directe invulling, wel indirecte invulling, aan een  gemeentegrensoverschrijdend perspectief waarbij de zachte verbinding kunnen verbonden worden met de bestaande zachte verbindingen en fietspaden op het grondgebied Boortmeerbeek en daarbuiten,

-De maatregel doet geen afbreuk aan de verschillende planinitiatieven van het college van burgemeester en schepenen en ondersteunt de verdere duurzame ruimtelijke ontwikkeling in onze gemeente en houdt hierbij rekening met de noden van de huidige en de toekomstige generaties;

-de wijziging, onder de vorm van een verbreding, van voetweg 80 wordt gemotiveerd door de vaststelling dat de feitelijke voetweg en het huidig openbaar domein onvoldoende breed zijn om een veilige en volwaardige rijweg aan te leggen;

 

Gelet op het bijgevoegd dossier met referentie ‘1320/2B’ voor het gedeeltelijk wijzigen van gemeenteweg Grootveldweg zoals opgemaakt door Ludo Cuyt, landmeter-expert, uit Haacht met het ontwerp van wijziging van voetweg 80 te Boortmeerbeek en het ontwerp van rooilijn voor Grootveldweg met inbegrip van innametabel voor de getroffen percelen, met planreferentie A - 11.10.2021 :

 

 

Gelet op de schattingsverslagen opgemaakt door de heer Ludo Cuyt, landmeter-expert, uit  Haacht, ter bepaling van de waardevermindering of waardevermeerdering van private gronden waarop de gemeenteweg Grootveldweg gesitueerd wordt:

 

Of voor een totaal van 39.400,00 EUR aan vergoedingen ten gevolge van de waardeverminderingen van private gronden;

 

Gelet op de coördinatenlijst horende bij de verwerving van de vier loten:

 

Overwegende dat noch door het ontwerp van rooilijnplan noch door de wijziging van deze gemeenteweg nutsleidingen op privaat domein komen te liggen;

 

Gelet op het Decreet Gemeentewegen van 1 september 2019;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 17 stemmen ja: Karin Derua, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Audrey Bogaerts, Hans Crol, Maurice Vanmeerbeeck, Eddy Mortier, Ann Sleyp, Rodrigue Bijlsma, Vincent Geerts, Willy Stroobants, Steven D'hont, Gert Verschueren, Michel Baert, Remi Serranne en Steven Michiels.
4 onthoudingen: Steven Van Loock, Ann Morissens, Wouter Decat en Maria Luise Altmutter.
 

art. 1

Het respectievelijke deel van de gemeenteweg Grootveldweg te wijzigen.

 

art. 2

De wijziging van het respectievelijke deel van de gemeenteweg Grootveldweg, voorheen gekend als voetweg 80 te Boortmeerbeek, te aanvaarden en het ontwerp van rooilijnplan voorlopig vast te stellen.

 

art. 3

Principieel akkoord te gaan met de schattingen van de innames nodig voor de realisatie van de gemeenteweg.

 

art. 4

De verworven delen op te nemen in het gemeentelijk patrimonium en toe te voegen aan het openbaar domein.

 

art. 5

Het college van burgemeester en schepenen op te dragen de uitrusting van de gemeentewegen verder uit te werken.

 

art. 6

Het college van burgemeester en schepenen op te dragen het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een openbaar onderzoek te onderwerpen dat,  binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling, minstens wordt aangekondigd door:

1° aanplakking aan het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe wegdeel;

2° een bericht op de website van de gemeente of in het gemeentelijk infoblad (gemeentelijke nieuwsbrief);

3° een bericht in het Belgisch Staatsblad;

4° een afzonderlijke mededeling die met een beveiligde zending wordt gestuurd naar de woonplaats van de eigenaars van de onroerende goederen die zich bevinden in het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan;

5° een afzonderlijke mededeling aan de aanpalende gemeenten, als de weg paalt aan de gemeentegrens en deel uitmaakt van een gemeentegrensoverschrijdende verbinding;

6° een afzonderlijke mededeling aan de deputatie en het departement;

7° een afzonderlijke mededeling aan de beheerders van aansluitende openbare wegen;

8° een afzonderlijke mededeling aan de maatschappijen van openbaar vervoer.

 

art. 7

De resultaten van het openbaar onderzoek grondig te onderzoeken en deze onder de vorm van een definitief rooilijnplan voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Antwoord gouverneur klacht

 

De gemeenteraad neemt kennis van het antwoord van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant van 28 september 2021 betreffende een klacht van een burger over nachtlawaai veroorzaakt door taverne De Warande.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Vervanging lid politieraad

 

Gelet op de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus;

 

Gelet op het koninklijk besluit van 20 december 2000 betreffende de verkiezing in elke gemeenteraad van de leden van de politieraad;

 

Gelet op de Ministeriële Omzendbrief van 12 november 2018 betreffende de verkiezing en de installatie van de politieraadsleden van een meergemeentezone;

 

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad van 7 januari 2019 tot installatie van de gemeenteraadsleden en vaststelling van hun rangorde;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 7 januari 2019 met betrekking tot de aanstelling van mevrouw Regina Wolfs als lid van de politieraad van de meergemeentezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen;

 

Gelet op de kennisname door de gemeenteraad van 27 september 2021 van het ontslag van mevrouw Regina Wolfs als gemeenteraadslid;

 

Overwegende dat derhalve mevrouw Regina Wolfs moet worden vervangen in de politieraad van de meergemeentezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen;

 

Overwegende dat de burgemeester de datum en het uur voor de overhandiging van de voordrachtakten heeft vastgesteld op maandag 11 oktober 2021 om 18.30 u;

 

Overwegende dat de burgemeester aan de verkozenen van de gemeenteraad een nota heeft bezorgd

over de datum en het uur voor de overhandiging van de voordrachtakten en over de regels die van toepassing zijn voor het indienen van de voordrachtakten van de kandidaten;

 

Overwegende dat 3 voordrachtakten voor 1 effectieve kandidaat werden overhandigd aan burgemeester Karin Derua;

 

Overwegende dat deze aktes de hierna vermelde kandidaten voordragen:

- Marie Luise Altmutter

- Rodrigue Bijlsma

- Eddy Mortier

 

Overwegende dat geen opvolgers werden voorgedragen;

 

Overwegende dat de algemeen directeur tijdens de vergadering een proces-verbaal opstelt over het verloop van de verrichtingen van de stemming en van de stemopneming, zoals hierbij opgenomen in de notulen van de gemeenteraadszitting, luidend als volgt:

 

Proces-verbaal

Overwegende dat de burgemeester belast is met het verzekeren van de goede gang van de verrichtingen van de stemming en van de stemopneming die in de openbare vergadering plaatsvinden;

 

Overwegende dat de gemeenteraadsleden Rodrigue Bijlsma en Vincent Geerts, de jongste in leeftijd van de aanwezige gemeenteraadsleden die bij voorkeur geen kandidaat-lid zijn voor de politieraad, de burgemeester bijstaan bij de verrichtingen van de stemming en van de stemopneming;

 

Overwegende dat de algemeen directeur het secretariaat waarneemt en belast is met het opmaken van het proces-verbaal van de stemming en van de stemopneming;

 

Overwegende dat de gemeenteraad in openbare vergadering en bij geheime stemming in principe in één stemronde overgaat tot de verkiezing van de effectieve leden en hun opvolgers van de politieraad;

 

Overwegende dat 21 gemeenteraadsleden deelnemen aan de stemming;

 

Overwegende dat elk gemeenteraadslid 1 stem heeft;

 

Overwegende dat elk gemeenteraadslid dus 1 stembiljet gekregen heeft;

 

Overwegende dat de burgemeester, na erop gewezen te hebben dat de stemming geheim is, de stemming heeft geopend;

 

Overwegende dat de burgemeester, na de sluiting van de stemming, de stembiljetten heeft verzameld en heeft meegedeeld dat overgegaan wordt tot de telling van de stembiljetten;

 

Overwegende dat, gegeven het aantal raadsleden dat aan de stemming deelneemt en het aantal stemmen per raadslid, er 21 stembiljetten overhandigd moeten zijn en er 21 stembiljetten in de stembus aangetroffen moeten zijn;

 

Overwegende dat 21 stembiljetten werden overhandigd en er dus geen ontbreken;

 

Overwegende dat het bureau voor de kiesverrichtingen de stembiljetten heeft geopend en gesorteerd, waarbij de ongeldige stemmen en blanco stemmen apart werden gelegd en de geldige stembiljetten werden gerangschikt volgens de effectieve kandidaten waarvoor een stem is uitgebracht;

 

Overwegende dat er geen ongeldige stemmen werden uitgebracht;

 

Overwegende dat er geen blanco stemmen werden uitgebracht;

 

Overwegende dat er 21 geldige stemmen werden uitgebracht en deze toegekend werden aan volgende kandidaten:

5 stemmen voor kandidaat Marie Luise Altmutter;

11 stemmen voor kandidaat Rodrigue Bijlsma;

5 stemmen voor kandidaat Eddy Mortier

 

Overwegende dat het kandidaat-effectieve lid dat het grootste aantal stemmen heeft bekomen, verkozen wordt en dus de burgemeester vaststelt dat volgende kandidaat werd verkozen:

 Rodrigue Bijlsma

 

Overwegende dat de burgemeester, de gemeenteraadsleden die de burgemeester bijstonden bij de verrichtingen van de stemming en van de stemopneming en de algemeen directeur het proces-verbaal hebben ondertekend;

 

Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: aangenomen na geheime stemming: 11 stemmen voor; 10 stemmen tegen;
 

art. 1

Akte te nemen van hierboven beschreven stemming, stemopneming en verkiezingsuitslag van de verkiezing van het vervangend lid van de politieraad van de meergemeentezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen, zoals door de burgemeester vastgesteld en afgekondigd.

 

art. 2

Akte te nemen van de verkiezing van volgend lid tot effectief lid en tot opvolger van de politieraad van de meergemeentezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen:

 Effectief lid: Rodrigue Bijlsma

 

art. 3

De politiezone in kennis te stellen van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Algemeen Politiereglement aanpassing lachgas en wensballonnen

 

Overwegende dat gestreefd wordt naar een uniform algemeen politiereglement in de drie gemeenten die deel uitmaken van de politiezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen;

 

Gelet op de besluiten van de gemeenteraad van Haacht van 26 april 2021 en X september 2021;

 

Overwegende het overleg van de burgemeesters in de schoot van het politiecollege;

 

Gelet op de vraag van de korpschef om te voorzien in een reglementering rond overlast specifiek veroorzaakt door onbedoeld gebruik van "lachgas";

 

Overwegende dat het past deze inbreuken te voorzien van een GAS;

 

Gelet op het voorstel van de gemeente Haacht om omwille van redenen van bestrijding van zwerfvuil en dierenwelzijn een verbod op collectief oplaten van ballonnen, behoudens heteluchtballonnen, blimpen (=zeppelins zonder skelet) en zeppelins, in te stellen;

 

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 27 september 2021;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 18 april 1983 betreffende het algemeen politiereglement en latere wijzigingen;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 6 juni 2005 betreffende het algemeen politiereglement op de administratieve sancties (overgangsregeling) en latere wijzigingen;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 14 stemmen ja: Karin Derua, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Audrey Bogaerts, Hans Crol, Maurice Vanmeerbeeck, Ann Sleyp, Rodrigue Bijlsma, Vincent Geerts, Willy Stroobants, Steven D'hont, Gert Verschueren en Steven Michiels.
7 onthoudingen: Steven Van Loock, Eddy Mortier, Ann Morissens, Wouter Decat, Maria Luise Altmutter, Michel Baert en Remi Serranne.
 

art. 1

In het algemeen politiereglement een artikel 92bis in te schrijven, luidend als volgt:

"Art. 92bis  Het is verboden in georganiseerd verband ballonnen, van eender welke soort, voor recreationele doeleinden op te laten. Dit verbod omvat, maar is niet beperkt tot, wensballonnen die werken door middel van een permanente open vlam, en feestballonnen gevuld met een gas lichter dan lucht. Heteluchtballonnen, blimpen (=zeppelins zonder skelet) en zeppelins zijn uitgesloten van dit verbod."

 

 

art. 2

In het algemeen politiereglement een hoofdstuk 2 bis in te schrijven, luidend als volgt:

"Schadelijke stoffen voor het bekomen van een roeseffect met impact op de openbare netheid en de gezondheid

art. 38 bis

§1 Het is verboden om schadelijke middelen zoals lachgas te verhandelen en/of te bezitten indien deze handel en/of bezit gericht zijn op het oneigenlijk gebruik van het middel, zijnde het bekomen van een roeseffect.

§2 Eveneens is het verboden om voorwerpen te verkopen en/of te bezitten die de menselijke consumptie van schadelijke middelen zoals lachgas faciliteren, met inbegrip van het voeren van reclame.

§3 Het is verboden om op het publieke domein en in private maar voor het publiek toegankelijke plaatsen schadelijke middelen zoals lachgas te gebruiken met het oog op het opwekken van een roeseffect.

§4 De politie kan bij inbreuken op §1, §2 en §3 van dit artikel de schadelijke middelen in beslag nemen. De kosten die verbonden zijn aan deze inbeslagname en de eventuele vernietiging kunnen verhaald worden op de overtreder. "

 

art. 3

Inbreuken op de bepalingen in artikel 1 en 2 zijn sanctioneerbaar met een GAS.

 

art.4

Dit besluit te publiceren, een afschrift te bezorgen aan de bevoegde gerechtelijke instanties en mede te delen aan de gemeenten Haacht en Keerbergen, de politiezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen en de provinciale GAS-ambtenaar.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Bijzondere politieverordening GAS 5 - snelheid

 

Gelet op het decreet van 9 oktober 2020 houdende diverse bepalingen over het gemeenschappelijk vervoer, het algemeen mobiliteitsbeleid, de weginfrastructuur en het wegenbeleid, en de waterinfrastructuur en het waterbeleid;

 

Gelet op de artikel 29quater van de wet van 6 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer (de wegverkeerswet);

 

Gelet op het koninklijk besluit van 12 oktober 2010 betreffende de goedkeuring, de ijking en de installatie van de meettoestellen;

 

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet;

 

Gelet op de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 11 mei 2020 betreffende het verkeersleefbaarheidsplan;

 

Overwegende de Memorie van Toelichting bij dit gemeenteraadsbesluit;

 

Overwegende dat onaangepaste snelheid een belangrijke oorzaak is  van verkeersonveiligheid en een van de hoofdoorzaken is van verkeersongevallen. Uit de meest recente veiligheidsmonitor van de Politiezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen blijkt dat ook de Boortmeerbekenaar onaangepaste snelheid en agressief verkeersgedrag heel duidelijk beschouwt als één van de meest voorkomende buurtproblemen. Het verzekeren van een duurzame en veilige verkeersmobiliteit, met daarin bijzondere aandacht voor de bescherming van de kwetsbare weggebruikers, vormt de laatste jaren daarom een absolute prioriteit voor de gemeente.

 

Overwegende dat het verkeersleefbaarheidsplan voorziet in de inzet van trajectcontroles gebaseerd op geautomatiseerde snelheidsmeting;

 

Overwegende dat de gemeenteraad de mogelijkheid heeft om in zijn reglementen of verordeningen administratieve geldboetes te bepalen voor beperkte snelheidsovertredingen;

 

Overwegende dat de depenalisatie samengaat met bepaalde voorwaarden;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

De gemeenteraad stelt de bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen vast als volgt: 

 

Bijzondere politieverordening betreffende de gemeentelijke administratieve geldboetes voor beperkte snelheidsovertredingen

 

Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied

 Artikel 1. Het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid op plaatsen gelegen op het grondgebied van de gemeente Boortmeerbeek wordt gesanctioneerd met een gemeentelijke administratieve geldboete indien cumulatief voldaan is aan volgende voorwaarden: • de snelheidsovertreding wordt begaan door een meerderjarige natuurlijke persoon of door een rechtspersoon;

• het betreft een overschrijding van de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 kilometer per uur (na correctie met technische tolerantiemarge);

• de snelheidsovertreding wordt begaan op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 kilometer per uur;

• de snelheidsovertreding wordt vastgesteld volgens de voorwaarden vermeld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, met uitzondering van het zesde en achtste lid;

• de snelheidsovertreding wordt vastgesteld met automatisch werkende toestellen zoals vermeld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, die volledig worden gefinancierd door de lokale overheid;

• er wordt niet gelijktijdig een andere overtreding vastgesteld.

 

Hoofdstuk 2: De gemeentelijke administratieve geldboete

Artikel 2. De bedragen van de administratieve geldboetes voor de snelheidsovertredingen zoals omschreven in artikel 1 van deze verordening, zijn gelijk aan de bedragen vastgelegd door de Vlaamse Regering in artikel 2, 2° van het koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer.

 

Hoofdstuk 3. De administratieve procedure

Afdeling 1: Vaststelling

Artikel 3. De vaststelling van de snelheidsovertredingen zoals omschreven in artikel 1 van deze verordening gebeurt door de bevoegde personen vermeld in artikel 3 van het Koninklijk besluit 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Artikel 4. Het proces-verbaal van de overtreding wordt binnen veertien dagen nadat de overtreding is vastgesteld bezorgd aan de sanctionerend ambtenaar, vermeld in artikel 6 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Afdeling 2: Procedure voor de sanctionerend ambtenaar

Artikel 5. Binnen veertien dagen na de dag waarop de sanctionerend ambtenaar het proces-verbaal heeft ontvangen, bezorgt hij dat proces-verbaal samen met de vermelding van het bedrag van de administratieve geldboete per gewone brief aan de overtreder. De overtreder betaalt de administratieve geldboete binnen dertig dagen na de kennisgeving ervan, tenzij hij binnen diezelfde termijn zijn schriftelijke verweermiddelen bezorgt aan de sanctionerend ambtenaar. De betaling van de administratieve geldboete en het bezorgen van de schriftelijke verweermiddelen gebeuren overeenkomstig de wijze die in het betalingsverzoek is bepaald. 

Artikel 6. Als de sanctionerend ambtenaar de schriftelijke verweermiddelen onontvankelijk of ongegrond verklaart, brengt hij de overtreder daarvan op de hoogte binnen dertig dagen na de dag waarop hij de verweermiddelen van de overtreder heeft ontvangen, met de vermelding van de administratieve geldboete die moet worden betaald. In dat geval wordt de administratieve geldboete betaald binnen dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar op de wijze die in het betalingsverzoek is bepaald.

Artikel 7. Als de sanctionerend ambtenaar binnen dertig dagen na de dag waarop hij de schriftelijke verweermiddelen van de overtreder heeft ontvangen, de verweermiddelen van de overtreder niet onontvankelijk of ongegrond verklaart, worden die verweermiddelen geacht aanvaard te zijn. 

Artikel 8. De beslissing om een administratieve geldboete op te leggen, heeft uitvoerbare kracht als ze definitief geworden is. De voormelde beslissing is definitief op een van de volgende tijdstippen:

• dertig dagen na de kennisgeving van de administratieve geldboete, zoals bepaald in artikel 5 van deze verordening, tenzij de overtreder binnen deze termijn zijn schriftelijke verweermiddelen bezorgt aan de sanctionerend ambtenaar of beroep aantekent bij de politierechtbank

• dertig dagen na de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar waarbij de schriftelijke verweermiddelen onontvankelijk of ongegrond worden verklaard, zoals bepaald in artikel 6 van deze verordening, tenzij degene aan wie de boete is opgelegd binnen deze termijn beroep aantekent bij de politierechtbank

Artikel 9. Wanneer de sanctionerend ambtenaar tijdens de procedure vaststelt dat de voorwaarden om een administratieve geldboete op te leggen, zoals vermeld in artikel 1 van deze verordening, niet vervuld zijn, brengt hij de vaststeller van de overtreding daarvan op de hoogte zodat de strafrechtelijke procedure kan worden gevolgd. 

 

Afdeling 3: Beroep bij de politierechtbank

Artikel 10. Tegen een beslissing waarbij een administratieve geldboete wordt opgelegd kan degene aan wie de boete is opgelegd binnen een maand na de kennisgeving van de beslissing volgens de burgerlijke procedure beroep aantekenen bij de politierechtbank. De politierechtbank oordeelt over de wettelijkheid en de proportionaliteit van de opgelegde administratieve geldboete. Hij kan de opgelegde administratieve geldboete bevestigen of herzien. De beslissing van de politierechtbank is niet vatbaar voor hoger beroep.

 

art. 2

De gemeenteraad geeft opdracht om deze bijzondere politieverordening bekend te maken op de webtoepassing van de stad.

 

art. 3

De bijzondere politieverordening zal in werking treden op de 5de dag na bekendmaking ervan zoals bepaald in artikel 2 van dit besluit.

 

art. 4

De gemeenteraad geeft opdracht om een afschrift van deze beslissing en de bijzondere politieverordening te bezorgen aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank alsook aan de Procureur des Konings.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Jaarbudget 2022 Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

 

Gelet op het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;

 

Gelet op de omzendbrief van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering van 12 januari 2007 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 26 oktober 2020 met betrekking tot de goedkeuring van het meerjarenplan 2020 - 2025 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede;

 

Gelet op het besluit van de kerkraad van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede van 9 september 2021 met betrekking tot de goedkeuring van het budget 2022;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Kennis te nemen van het budget dienstjaar 2022 vanwege de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede waarbij vastgesteld wordt dat volgende bedragen werden ingeschreven:

 

exploitatiebudget:

- ontvangsten        62.265,00 EUR

- uitgaven        70.775,00 EUR

- saldo         - 8.150.00 EUR

- overschot exploitatie 2020      34.075,48 EUR

- saldo         25.565,48 EUR

Het gemeentelijk aandeel bedraagt          0,00 EUR

 

investeringsbudget:

- ontvangsten           350.000,00 EUR

- uitgaven          350.000,00 EUR

- saldo     0,00 EUR

- overschot investeringen 2020  397.443,81 EUR

- saldo           397.443,81  EUR

Het gemeentelijk aandeel bedraagt  0,00 EUR

 

art. 2

Dit budget met een gunstig advies aan de goedkeuring van de hogere overheid voor te leggen.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

TMVS dv - aanduiden vertegenwoordiger

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 21 oktober 2019 betreffende de toetreding van de gemeente bij TMVS;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 21 oktober 2019 om een vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergaderingen voor de duurtijd van de hele bestuursperiode;

 

Gelet op de besluitvorming door de gemeenteraad van 11 oktober 2021 waarbij de bestuursorganen van de gemeente herschikt werden;

 

Overwegende dat de gemeente een vertegenwoordiger voor de gewone, bijzondere en buitengewone algemene vergadering moet voordragen;

 

Overwegende dat het past een nieuwe vertegenwoordiger aan te duiden;

 

Gelet op de geheime stemming waarbij 23 stembiljetten in de stembus werden aangetroffen met het

volgende resultaat:

Effectief: Hans Crol          15 JA - 6 NEEN - 0 Onthouding

Plaatsvervanger: Karin Derua  14 JA - 5 NEEN - 1 Onthouding

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 

art. 1

Hans Crol voor te dragen als lid voor de gewone, bijzondere en buitengewone algemene vergadering van TMVS dv voor de duur van de legislatuur.

 

art. 2

Karin Derua voor te dragen als plaatsvervangend lid voor de gewone, bijzondere en buitengewone algemene vergadering van TMVS dv voor de duur van de legislatuur.

 

art. 3

Een afschrift van dit besluit over te maken aan:

•per post t.a.v. TMVS dv, p/a. Stropstraat 1 te 9000 Gent;

•per elektronische post 20200616AVTMVS@farys.be.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

TMVS dv - mandatering buitengewone algemene vergadering 14 december 2021

 

Overwegende dat de gemeente Boortmeerbeek aangesloten is bij TMVS dv;

 

Gelet op de statuten van TMVS dv;

 

Gelet op de oproepingsbrief van 1 oktober 2021 met bijhorende agenda voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv die plaatsvindt op 14 december 2021;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2021 waarin na geheime stemming is besloten Hans Crol, schepen, aan te duiden als vertegenwoordiger en Karin Derua, burgemeester, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente op de gewone, bijzondere en buitengewone algemene vergaderingen van TMVS dv tot het einde van de legislatuur;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere

wijzigingen waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger

dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Het mandaat van de afgevaardigde als volgt te bepalen voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 14 december 2021:

1. Toetreding van deelnemers

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge de toetredingen

3. Evaluatie 2021, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2022 (cfr. artikel 432 DLB)

4. Begroting 2022 (cfr. artikel 432 DLB)

5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

6. Statutaire benoemingen

Varia

 

art. 2

De vertegenwoordiger van de gemeenteraad op te dragen om namens het bestuur alle akten en

bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 14 december 2021, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde buitengewone algemene vergadering.

 

art. 3

Een afschrift van dit besluit over te maken aan:

•hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a. Stropstraat 1 te 9000 Gent;

•hetzij per elektronische post 20200616AVTMVS@farys.be.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Iverlek - mandatering buitengewone algemene vergadering 10 december 2021

 

Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek voor één of meerdere activiteiten aangesloten is

bij de opdrachthoudende vereniging Iverlek;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek per aangetekend schrijven van 22 september 2021 werd opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek die op 10 december 2021 plaats heeft in Quartier Papier, Fabrieksstraat 55/59 te 1930 Zaventem;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Boortmeerbeek per brief van 22 september 2021 overgemaakt werd;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat

de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke buitengewone algemene vergadering;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2019 waarin na geheime stemming is besloten Gert Verschueren, gemeenteraadslid, aan te duiden als vertegenwoordiger en Karin Derua, burgemeester, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente op de buitengewone algemene vergaderingen van Iverlek voor de volledige legislatuur;

 

Gelet op het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze buitengewone algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden;

 

Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale buitengewone algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1 

Het mandaat van de afgevaardigde als volgt te bepalen voor de buitengewone algemene vergadering van Iverlek op 10 december 2021:

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.

2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

3. (Neven)activiteiten - Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

4. Statutaire benoemingen.

5. Statutaire mededelingen.

 

art. 2 

De vertegenwoordiger van de gemeente Boortmeerbeek die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 10 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

art. 3 

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde

beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging

Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres

vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Riobra - mandatering buitengewone algemene vergadering 20 december 2021

 

Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek voor de activiteit riolering aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Riobra;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek per aangetekende brief van 23 september 2021 werd opgeroepen deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Riobra die op 20 december 2021 plaatsheeft in de feestzaal van het Fluviusgebouw, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek;

 

Gelet op het feit dat een dossier met documentatiestukken aan de gemeente Boortmeerbeek per

brief van 23 september 2021 overgemaakt werd;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat

de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke

buitengewone algemene vergadering;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2019 waarin na geheime stemming is

besloten Maurice Vanmeerbeeck, gemeenteraadslid, aan te duiden als vertegenwoordiger en Karin Derua, burgemeester, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente op de buitengewone algemene vergaderingen van Riobra voor de volledige legislatuur;

 

Gelet op het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het

op heden niet vaststaat onder welke vorm deze buitengewone algemene vergadering zal kunnen

plaatsvinden;

 

Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de

informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de

mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op

onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale

buitengewone algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1 

Het mandaat van de afgevaardigde als volgt te bepalen voor de buitengewone algemene vergadering van Riobra op 20 december 2021:

1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te

ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.

2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

3. (Neven)activiteiten - Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

4. Statutaire benoemingen.

5. Statutaire mededelingen.

 

art. 2 

De vertegenwoordiger van de gemeente Boortmeerbeek die zal deelnemen aan de (fysieke of

digitale) buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra op 20

december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te

dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van

heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

art. 3 

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde

beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging

Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres

vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Interleuven - mandatering bijzondere algemene vergadering 15 december 2021

 

Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Interleuven;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek op 13 oktober 2021 werd opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van Interleuven die op 15 december 2021 plaats heeft in de vergaderzaal van Interleuven, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid geboden om digitaal deel te nemen aan de vergadering;

 

Gelet op het artikel 44, 1ste en 3e alinea van het Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de

Intergemeentelijke Samenwerking, waarbij bepaald wordt dat de gemeenten-vennoten hun

vertegenwoordigers op een Algemene Vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij

gemeenteraadsbesluit moeten aanwijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke

benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden

herhaald voor elke Algemene Vergadering;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 28 september 2020 waarin na geheime stemming is

besloten Karin Derua, burgemeester, aan te duiden als vertegenwoordiger en Maurice

Vanmeerbeeck, gemeenteraadslid, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente op de bijzondere algemene vergaderingen van Interleuven die zullen plaatsvinden in de periode tot en met 31 december 2024;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1 

Het mandaat van de afgevaardigde als volgt te bepalen voor de bijzondere algemene vergadering van Interleuven op 15 december 2021:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag algemene vergadering van 16 juni2021
  3. Strategie en te ontwikkelen activiteiten 2022
  4. Begroting 2022
  5. Vervanging leden van bestuur
  6. Diversen

 

art. 2 

De vertegenwoordiger van de gemeenteraad te mandateren op de bijzondere algemene vergadering akkoord te gaan met de bij de agendapunten horende voorstellen en daartoe de nodige handelingen te stellen.

 

art. 3 

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing door er onder meer kennis van te geven aan de opdrachthoudende vereniging.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

EcoWerf - mandatering bijzondere algemene vergadering van 15 december 2021

 

Gelet op de deelname van de gemeente Boortmeerbeek in de opdrachthoudende vereniging EcoWerf,

intergemeentelijke milieubedrijf Oost-Brabant;

 

Gelet op de statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van 21

november 2017;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek per aangetekende brief met bijhorende agenda van 14 oktober 2021 werd opgeroepen om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf die op 15 december 2021 plaats heeft in de kantoren van Ecowerf (vergaderzaal De Vunt), Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven;

 

Gelet op het artikel 44, 1ste en 3e alinea van het Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de

intergemeentelijke Samenwerking, waarbij bepaald wordt dat de gemeenten-vennoten hun

vertegenwoordigers op een Algemene Vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij

gemeenteraadsbesluit moeten aanwijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke

benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden

herhaald voor elke Algemene Vergadering;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2019 waarin na geheime stemming is

besloten Karin Derua, burgemeester, aan te duiden als vertegenwoordiger en Maurice

Vanmeerbeeck, gemeenteraadslid, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de

gemeente op de gewone, bijzondere en  buitengewone algemene vergaderingen van EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant, voor de volledige legislatuur;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1 

Het mandaat van de afgevaardigde als volgt te bepalen voor de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf op 15 december 2021:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag van de algemene vergadering en buitengewone algemene vergadering d.d. 23 juli 2021
  3. Financiën: budgetten 2022, werkingsbijdragen 2022, opvraging gemeentelijke werkingskosten 2022 (art. 15.2 statuten), gemeentelijke bijdrage werkingskosten 2021 om te zetten naar kapitaal (art. 15.2 statuten)
  4. Toelichting nieuwe activiteiten 2022
  5. Goedkeuring toetreding stad Aarschot tot Ecowerf
  6. Diversen

6.1 Bestuurswissels

6.2 ...

 

art. 2 

De vertegenwoordiger van de gemeenteraad te mandateren op de bijzondere algemene vergadering akkoord te gaan met de bij de agendapunten horende voorstellen en daartoe de nodige handelingen te stellen.

 

art. 3 

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing door er onder meer kennis van te geven aan de opdrachthoudende vereniging.

 

art. 4

Dit besluit te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar:

- de gemeentelijke afgevaardigde

- EcoWerf, t.a.v. mevrouw Gerda Bleus, directiesecretariaat.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Aanpassing prijssubsidiereglement AGB Boortmeerbeek 2021

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 28 april 2003 waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek, afgekort AGB Boortmeerbeek werden goedgekeurd;

 

Gelet op de goedkeuring van de gemeenteraadsbeslissing van 28 april 2003 door de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken op 8 augustus 2003 en de publicatie van deze beslissing in het Belgisch Staatsblad van 26 september 2003;

 

Overwegende dat het om economisch leefbaar te zijn nodig is dat het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek vanwege de Gemeente Boortmeerbeek prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor de terbeschikkingstelling van de sporthal te Boortmeerbeek;

 

Gelet op de beheersovereenkomst tussen de gemeente Boortmeerbeek en het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek;

 

Overwegende dat de coronacrisis een negatieve impact heeft op de inkomsten van het Autonoom Gemeentebedrijf aangezien de sporthal geruime tijd gesloten moest worden;

 

Overwegende de nieuwe circulaire 2021/C/57 van 11 juni 2021 waarin gesteld wordt dat enkel het resultaat van boekjaar 2021 vanaf 1 oktober zal worden beoordeeld in de context van een winstoogmerk van een autonoom gemeentebedrijf (AGB);

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 23 november 2020 tot vastlegging van het prijssubsidiereglement voor het AGB Boortmeerbeek met een prijssubsidiefactor van 3,89;

 

Overwegende dat een nieuwe berekening van de prijssubsidiefactor voor het laatste kwartaal

aangewezen is, ermee rekening houdende dat de prijssubsidies voor het laatste kwartaal van 2021 niet onderschat mogen worden opdat het winstoogmerk in het laatste kwartaal alsnog wordt gerealiseerd en vooral geen boekhoudkundig verlies wordt geboekt;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Het prijssubsidiereglement ten voordele van het AGB Boortmeerbeek goed te keuren waarvan de tekst als volgt luidt:

 

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT AGB Boortmeerbeek

 

Het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor het kalenderjaar 2021. Op basis van deze ramingen heeft het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek vastgesteld dat voor het kalenderjaar 2021 de inkomsten voor de terbeschikkingstelling van de sporthal minstens 27.975,79 EUR (excl. B.T.W.) moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.

 

Om economisch rendabel te zijn wenst het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek vanaf heden de voorziene prijzen (inclusief 6 % B.T.W.) voor de terbeschikkingstelling van de sporthal te vermenigvuldigen met een factor 4,29.

 

De gemeente Boortmeerbeek erkent dat het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek, op basis van deze ramingen, de voorziene prijzen (inclusief 6% B.T.W.) voor de terbeschikkingstelling van de sporthal moet vermenigvuldigen met een factor 4,29 om economisch rendabel te zijn.

 

Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van de sporthal wenst de gemeente Boortmeerbeek dat er tijdens het kalenderjaar 2021 geen prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van huurders van de sporthal. De gemeente Boortmeerbeek wenst immers de prijzen te beperken opdat de sporthal toegankelijk is voor iedereen.

 

De gemeente Boortmeerbeek verbindt er zich toe om voor de periode van 1 januari tot en met 31 december 2021 deze beperkte prijzen te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.

 

De waarde van de prijssubsidie toegekend door de gemeente Boortmeerbeek voor de terbeschikkingstelling van de sporthal bedraagt de prijs (inclusief 6% B.T.W.) die de huurder betaalt vermenigvuldigd met een factor 3,29.

 

De gesubsidieerde prijzen (inclusief 6% B.T.W.) kunnen steeds geherevalueerd worden in het kader van een periodieke evaluatie van de totale exploitatieresultaten van het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek. In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is zal de gemeente Boortmeerbeek deze steeds documenteren.

 

Het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek moet op de vijfde werkdag van elke kwartaal de gemeente Boortmeerbeek een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers van de sporthal. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debet nota die het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek uitreikt aan de gemeente Boortmeerbeek. De gemeente Boortmeerbeek dient deze debet nota te betalen aan het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek binnen de vijf werkdagen na ontvangst.

 

Een nieuw prijssubsidiereglement geldig vanaf 2022 zal worden onderhandeld tussen de gemeente Boortmeerbeek en het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek vóór 30 januari 2022.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

AGB - Leningsovereenkomst voor de transactiekredieten in de AGB investeringsenveloppe 2021

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 28 april 2003 waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek, afgekort AGB Boortmeerbeek werden goedgekeurd;

 

Gelet op de goedkeuring van de gemeenteraadsbeslissing van 28 april 2003 door de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken op 8 augustus 2003 en de publicatie van deze beslissing in het Belgisch Staatsblad van 26 september 2003;

 

Gelet op de Beslissing BTW nr. E.T.129.288 van 19 januari 2016 waarin de fiscus het standpunt inneemt dat vanaf 2016 enkel met prijssubsidies kan worden gewerkt in het kader van het winstoogmerk van het AGB;

 

Gelet op het prijssubsidiereglement goedgekeurd op 23 november 2020;

 

Gelet op de beheersovereenkomst tussen de gemeente en het AGB;

 

Gelet op het meerjarenplan MJPO-2020_2025-2 van het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek;

 

Gelet dat de transactiekredieten in de investeringsenveloppe 2021 worden geraamd op

129.765,00 EUR.

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

De gemeenteraad keurt de leningsovereenkomst en het bedrag in de leningsovereenkomst voor de transactiekredieten in de AGB-Investeringsenveloppe 2021 als volgt goed:

 

LENINGSOVEREENKOMST VOOR DE TRANSACTIEKREDIETEN IN DE AGB-INVESTERINGSENVELOPPE 2021.

 

Tussen:

 

De GEMEENTE BOORTMEERBEEK, met zetel te te 3190 Boortmeerbeek, Pastorijstraat 2, hier vertegenwoordigd door:

- De aangewezen-burgemeesterKarin DERUA  ingevolge delegatiebesluit van de voorzitter van de gemeenteraad, zijnde de heer Steven MICHIELS, van 25 oktober 2021;

- De algemeen directeur, zijnde de heer Johan SMITS;

 

Tot deze overeenkomst gemachtigd ingevolge besluit van de gemeenteraad van 16 december 2019, waarvan een uittreksel aan deze akte wordt gehecht.

 

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht van de provinciegouverneur;

 

hierna genoemd ‘Uitlener’, enerzijds en

 

Het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF BOORTMEERBEEK, afgekort “AGB Boortmeerbeek”, met zetel te 3190 Boortmeerbeek, Pastorijstraat 2 en ondernemingsnummer 0864.141.227, hier vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur, zijnde de heer Denis BOSNY;

 

Opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de Gemeente Boortmeerbeek op 28 april 2003 en goedgekeurd door de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken op 8 augustus 2003 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 8 augustus 2003;

 

De voorzitter van de raad van bestuur werd gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen door de Raad van Bestuur van 16 december 2019.

 

Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de raad van bestuur onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht van de provinciegouverneur;

 

hierna genoemd ‘Lener’, anderzijds,

 

hierna samen genoemd ‘de partijen’

 

wordt een leningsovereenkomst gesloten met volgende voorwaarden:

 

Art. 1 – Voorwerp

 

De Uitlener verleent een lening aan de Lener, die de lening aanvaardt, gelijk aan de hoofdsom, met de duurtijd en volgens de regeling en de voorwaarden, zoals die hierna worden bepaald.

 

Art. 2 – Hoofdsom

 

De Lener erkent aan de Uitlener de som van 129.765,00 EUR verschuldigd te zijn.  Dit bedrag wordt evenwel aangepast aan het effectief opgenomen bedrag.

 

Art. 3 – Doel van de lening

 

De lening zal uitsluitend worden aangewend voor de financiering van de transactiekredieten van de investeringsenveloppe 2021.

 

Het bedrag van de lening wordt aan de Lener ter beschikking gesteld door opnamen via de rekening-courant tussen de Uitlener en de Lener.

 

Elke aanwending van het ontleende bedrag in strijd met deze overeenkomst heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het openstaande bedrag voor gevolg.

 

Art. 4 – Duurtijd

 

Deze lening is toegestaan voor een termijn tot 31 december 2030.  Deze duurtijd wordt bij opmaak van de rekening aangepast aan de effectieve duurtijd, en dit op basis van de reëel verrichte investeringsuitgaven.

 

Tussen de partijen is uitdrukkelijk overeengekomen dat al de bepalingen van de huidige overeenkomst na de vervaltijd van toepassing zullen blijven ingeval de terugbetaling, om het even welke reden, niet op de vastgestelde datum zou geschieden, en dit zonder alsdan afbreuk te doen aan de eisbaarheid.

 

Art. 5 - Vaststelling renteloosheid

 

Er is door de Lener geen enkele rente verschuldigd gedurende de volledige periode dat de lening loopt.

 

Art. 6 – Terugbetaling

 

De Lener verbindt zich er toe om het ontleende bedrag als volgt terug te betalen:

 

Rentevoet

0%

 

 

 

 

Jaarnummer

Vervaldag

Aflossing

Intrest

Kapitaal

Uitstaand saldo

1

31/12/2021

12.976,50

0,00

12.976,50

116.788,50

2

31/12/2022

12.976,50

0,00

12.976,50

103.812,00

3

31/12/2023

12.976,50

0,00

12.976,50

90.835,50

4

31/12/2024

12.976,50

0,00

12.976,50

77.859,00

5

31/12/2025

12.976,50

0,00

12.976,50

64.882,50

6

31/12/2026

12.976,50

0,00

12.976,50

51.906,00

7

31/12/2027

12.976,50

0,00

12.976,50

38.929,50

8

31/12/2028

12.976,50

0,00

12.976,50

25.953,00

9

31/12/2029

12.976,50

0,00

12.976,50

12.976,50

10

31/12/2030

12.976,50

0,00

12.976,50

0,00

 

Afhankelijk van het bedrag dat effectief door de Lener wordt opgenomen, wordt de definitieve aflossingstabel opgesteld.  De eerste vervaldag is 31 december van het jaar van ingebruikname van het actief.

 

De terugbetaling gebeurt in eerste instantie door middel van schuldvergelijking met de prijssubsidies die door de Uitlener aan de Lener verschuldigd zijn.  De Lener machtigt de Uitlener om het passende bedrag op de prijssubsidies in te houden en te boeken als schuld aan de Lener.  Deze inhoudingen worden gelijk gespreid over de vier kwartalen (behoudens akkoord van het directiecomité met een afwijking op de gelijke spreiding over de kwartalen).

 

Indien de prijssubsidies, die door de Uitlener aan de Lener worden toegekend, niet volstaan om de terugbetalingen te voldoen, is het saldo op de vervaldag betaalbaar op rekening van de Uitlener.

 

Art. 7 - Boete bij te late terugbetaling

 

Over te laat terugbetaalde bedragen is door de Lener bij wijze van boete rente verschuldigd tegen het op dat ogenblik geldende Euribor rentepercentage (minimaal 0,00%), verhoogd met 100 basispunten, en zulks ten belope van het aantal maanden laattijdigheid waarbij iedere begonnen maand als een volledige maand zal worden aangerekend. De Uitlener is bevoegd onmiddellijke betaling daarvan te verlangen.

 

Ingeval van niet betaling binnen de vijftien (15) dagen na aanmaning bij ter post aangetekende brief wordt het volledige bedrag der lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de rente zoals in vorige alinea berekend.

 

Art. 8 – Opeisbaarheid

 

Alle uit hoofde van de lening verschuldigde bedragen kunnen met onmiddellijke ingang worden opgeëist, en de lening geldt bij opeising als opgezegd indien:

 de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en het verzuim niet is te herstellen;

 de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en de Lener niet alsnog nagekomen heeft binnen 30 dagen na sommatie per aangetekend schrijven of een langere termijn in de sommatie genoemd, zich in regel te stellen.

 

Bij niet-naleving door de Lener van haar verplichting(en) heeft de Uitlener het recht onverminderd alle persoonlijk vorderingen en dwangmaatregelen in het algemeen verhaal uit te oefenen op al de goederen van de Lener zowel roerende als onroerende. Alle kosten van beslag, inbegrepen van bewarend beslag, zijn ten laste van de Lener.

 

Art. 9 - Wijzigingen

 

Deze leningsovereenkomst bevat de integrale overeenkomst tussen de Uitlener en de Lener en vervangt alle andere mondelinge - of schriftelijke overeenkomsten tussen de Partijen. Deze overeenkomst kan enkel schriftelijk en via uitdrukkelijk akkoord tussen de Partijen worden gewijzigd.

 

Art. 10 - Niet-overdraagbaarheid

 

Behoudens in gevallen, vermeld in onderhavige overeenkomst, kan deze overeenkomst, noch enige rechten daarin, geheel of gedeeltelijk worden overgedragen aan derde partijen.

 

Art. 11 - Toepasselijk recht

 

Deze Leningsovereenkomst renteloze lening is onderworpen aan het Belgisch recht. Enkel de hoven en rechtbanken van de woonplaats van de Uitlener zijn bevoegd.

 

Art. 12 – Splitsbaarheid

 

De nietigheid van één der artikelen van deze overeenkomst of een deel daarvan, tast de geldigheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst niet aan, noch van de overeenkomst in haar geheel.  Hun afdwingbaarheid blijft onverminderd tot wat wettelijk toegelaten is.

 

Ingeval van ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige bepaling van de overeenkomst zullen partijen ter goeder trouw onderhandelen teneinde deze te vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.

 

Evenzo zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde een voor iedere partij aanvaardbare oplossing te vinden indien zich een situatie voordoet, die niet voorzien is in de overeenkomst.

 

Aldus opgemaakt en ondertekend te Boortmeerbeek op […] in twee originele exemplaren, waarvan elke partij erkent er één te hebben ontvangen

 

Voor de Uitlener,

Delegatiebesluit 25 oktober 2021

De algemeen directeur,      De aangewezen-burgemeester,

J. SMITS       K. DERUA

 

Voor de Lener,

 

De Voorzitter van de raad van bestuur,

D. BOSNY

 

art. 2

De gemeente wordt voor de ondertekening vertegenwoordigd door de aangewezen-burgemeester ingevolge het delegatiebesluit van de voorzitter van de gemeenteraad van 25 oktober 2021 en de algemeen directeur.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

SMVB - jaarverslag en rekening 2020

 

Gelet op het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 24 maart 2014 met betrekking tot de verlenging van

de Interlokale Vereniging Scholengemeenschap Midden-Vlaams-Brabant voor de schooljaren 2014 -

2020;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 11 mei 2020 met betrekking tot de verlenging van

de Interlokale Vereniging Scholengemeenschap Midden-Vlaams-Brabant voor de schooljaren 2020 -

2026;

 

Gelet op de goedkeuring van het jaarverslag en de jaarrekening 2020 in de vergadering van het

Beheerscomité van de Scholengemeenschap Midden Vlaams-Brabant van 16 september 2021;

 

Gelet op artikel 9 §3 van de statuten van de intergemeentelijke samenwerking dat stelt: “Het

beheerscomité stelt een begroting op en legt de rekeningen vast. Deze worden ter goedkeuring

voorgelegd aan de betrokken gemeenteraden”;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Het jaarverslag 2020 en de jaarrekening 2020 van de Scholengemeenschap Midden Vlaams-Brabant

goed te keuren.

 

art. 2

Een afschrift van dit besluit over te maken aan de DirCo.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Aanpassingen openbaar vervoer

 

VRAAG: Vervoer busje komt… niet meer?

Er werden reeds voorstellen voor aanpassingen aan het openbaar vervoer vastgelegd door sommige gemeenten

Aangezien openbaar vervoer veel mensen van onze gemeente aanbelangt volgende vragen:

- Hoeveel haltes voor openbaar vervoer zullen in onze gemeente verdwijnen?

- Hoeveel en welke buslijnen zullen in onze gemeente verdwijnen?

- Welke alternatieven zijn voorzien voor de gebruikers van deze halten en lijnen?

- Welke concrete stappen heeft de bestuursmeerderheid ondernomen om de impact van de hervorming op het openbaar vervoer in onze gemeente te minimaliseren?

 

ANTWOORD: Met verwijzing naar eerdere toelichting op de gemeenteraden van 18 oktober 2020 en 14 december 2020 ter zake, stelt het college van burgemeester en schepenen dat er nog steeds geen definitieve beslissingen zijn over het openbaar vervoeraanbod en de basisbereikbaarheid in de gemeente en dat de uitgangspunten onverminderd verdedigd worden

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Voorstel tot beslissing oprichting commissie verkeer

 

Context

Naar aanleiding van de te implementeren maatregelen van het verkeersleefbaarheidsplan met o.m. trajectcontrole, fietsstraten, zone 30 en de voorziene  6 maandelijkse evaluatie van de maatregelen is het aangewezen de opvolging van dit alles in een commissie te bespreken. Dit verhoogt de transparantie en participatie van zowel raadsleden als de bevolking.

Verkeer en mobiliteit is immers een thema dat inwoners erg aanbelangt en waarbij ze graag betrokken worden.

Daarom vragen we om minstens 2 keer per jaar een verkeerscommissie samen te roepen die bestaat uit een evenredige vertegenwoordiging van de verschillende fracties. Indien nodig kan op deze commissie ook een expert uitgenodigd worden. Dit initiatief komt toe aan de leden van de commissie. De commissie heeft als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.

 

Juridische grond

Artikel 37 van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet in deze mogelijkheid en legt een duidelijk kader hiervoor vast dat eenvoudig aangewend kan worden.

 

Artikel 37. (01/01/2019- ...)

§ 1. De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen altijd deskundigen en belanghebbenden horen.

 

§ 2. Artikel 28 en 34 zijn van overeenkomstige toepassing op de vergaderingen en de stemmingen in de commissies.

 

§ 3. De mandaten in iedere commissie worden evenredig verdeeld over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden, alsook de wijze waarop de evenredigheid wordt berekend. Die berekeningswijze geldt voor alle commissies die de gemeenteraad opricht. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen, altijd hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig de voormelde berekeningswijze toekomen, met een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, worden de mandaten toegewezen in de volgorde waarin de kandidaten vermeld staan op de akte van voordracht.

 

Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht hetzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Als een lid uitdrukkelijk aan de gemeenteraad heeft meegedeeld dat het niet meer wil behoren tot zijn fractie, vermeld in artikel 36, kan dat lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden die fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel uitmaakt. Als de fractie van het kandidaat-commissielid maar uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen.

Niemand kan meer dan één akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging, vermeld in het eerste lid, een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

§ 4. De burgemeester of schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een gemeenteraadscommissie.

 

§ 5. Het huishoudelijk reglement bepaalt de nadere regels voor de samenstelling en de werkwijze van de commissie, alsook voor de toekenning van presentiegelden, met dien verstande dat de leden met raadgevende stem, vermeld in paragraaf 3, vierde lid, hetzelfde presentiegeld krijgen als de andere leden.

 

Als een lid met raadgevende stem lid is van verschillende commissies, kan het bedrag van de toegekende presentiegelden jaarlijks nooit hoger zijn dan het hoogste presentiegeld dat jaarlijks theoretisch toegekend kan worden aan een vast lid. Voor de berekening van dat maximumbedrag wordt rekening gehouden met het aantal commissievergaderingen die voor een vast lid recht geven op presentiegeld.

 

BESLUIT: 8 stemmen ja: Steven Van Loock, Eddy Mortier, Ann Morissens, Wouter Decat, Maria Luise Altmutter, Steven D'hont, Michel Baert en Remi Serranne.
13 stemmen tegen: Karin Derua, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Audrey Bogaerts, Hans Crol, Maurice Vanmeerbeeck, Ann Sleyp, Rodrigue Bijlsma, Vincent Geerts, Willy Stroobants, Gert Verschueren en Steven Michiels.
 

Enig artikel:  het voorstel over de oprichting van een verkeerscommissie te verwerpen.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Verkeer - vragen naar aanleiding van werken Bieststraat

 

VRAAG: Zijn er bijkomende aanpassingen voorzien om de verkeersstromen in goede banen te leiden naar aanleiding van de werken in de Bieststraat? Concreet, is er een zicht op de toename van het verkeer aan de Audenhovenlaan?

 

Graag onderzoek naar te hoge snelheid Paepestraat en mogelijkheden tot snelheidsontradende maatregelen (poorteffect door bloembakken, snelheidsaanduidend bord (duim groen en rood). Dit is voorzien in het verkeersleefbaarheidsplan, maar tot nu toe dode letter. Graag ook stand van zaken m.b.t. de andere straten waar dit voorzien is.

 

ANTWOORD: Het verkeer wordt omgeleid en zoekt zijn weg in een eerste periode nu de werken Bieststraat fase 2 begonnen zijn, maar er wordt geen overlast vastgesteld. Voor Paepestraat zal een verkeersmeting gebeuren door plaatsing van een verplaatsbaar sensibilisatiebord.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Wonen - regels omtrent leegstand

 

VRAAG: Toelichting over regels rond leegstand, hoe wordt bepaald of een woning leegstaand is. Gebeurt dit administratief…o.b.v. in of uitschrijving? En wanneer ontvangt men een leegstandtaks?

 

ANTWOORD: De administratie van het Woonloket bezorgde de raadsleden een uitgebreide toelichtende nota.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Afhandeling dossiers

 

VRAAG: Wij lezen dat in onze gemeente na de coalitie wissel de meeste dossiers nu veel sneller gaan afgewerkt worden.

- Wij zijn benieuwd over welke dossiers gaat dit?

 

ANTWOORD: De gemeenteraad sluit zich aan bij deze retorische vraag door vast te stellen dat deze vraag geen verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en schepenen betreft, maar eerder als een partijaangelegenheid moet begrepen worden.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Stand van zaken onderhandelingen gemeentelijke fusies

 

VRAAG: Stand van zaken onderhandelingen gemeentelijke fusies

 

ANTWOORD: Het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraadsleden nemen kennis van de toelichting van gemeenteraadslid Michel Baert over de geruchten die hij vernam over fusie-overwegingen. De burgemeester verklaart het volgende:

"Vandaag zijn er geen concrete plannen om te fusioneren met andere gemeenten.

 

Maar we mogen onze kop niet in het zand steken en er van uit blijven gaan dat een gemeente met 13.000 inwoners alle uitdagingen op lange termijn alleen zal aankunnen. De opdrachten die een gemeente krijgt, worden steeds uitgebreider en complexer. Ook de burger verwacht steeds meer van de lokale overheid.

 

Wanneer burgemeesters elkaar ontmoeten, wordt er van gedachten gewisseld op welke manier efficiënter zou kunnen worden samengewerkt. Dat is niet nieuw, dat gebeurde vroeger ook al. Het hoeft daarom niet over een fusie te gaan, intergemeentelijke samenwerking kan ook bijdragen tot een betere werking, zie bijvoorbeeld HABOBIB samen met Haacht.

 

Iedereen weet dat verplichte fusies in de schuif zitten. Vroeg of laat komen die op tafel. Het zou dom zijn als we vandaag niet zouden beginnen met nadenken over de troeven en wensen die onze gemeente daarbij naar voor zou willen brengen. We zijn daar vandaag nog niet aan toe, maar het is verstandig om wel al met die denkoefening te beginnen.

 

We moeten dus met een open vizier naar de toekomst kijken en de keuzes maken, die het best zijn voor onze bevolking. Maar ik kan u geruststellen, er bestaan vandaag geen afspraken."

 

Publicatiedatum: 02/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 25 10 2021

 

 

Openbare zitting

 

Standpunt meerderheid in verband met gemeentelijke fusies

 

VRAAG: Standpunt meerderheid in verband met gemeentelijke fusies

 

ANTWOORD: Het punt wordt behandeld samen met het vorige punt.

 

Publicatiedatum: 02/12/2021