NOTULEN - GR

Zitting van maandag 25 maart 2024

 

Aanwezig:

Rodrigue Bijlsma voorzitter

Karin Derua burgemeester

Hans De Locht, Annick DeKeyser, Ann Sleyp, Audrey Bogaerts, Hans Crolschepenen

Michel Baert, Bert Meulemans, Remi Serranne, Ann Morissens, Wouter Decat, Sigrid Van Obbergen, Willy Stroobants, Gert Verschueren, Vincent Geerts, Iris Schoeters, Emile De Vleeschouwer, Firmin Vacaet              raadsleden

Johan Smits algemeen directeur

Verontschuldigd:

Steven Van Loock, Eddy Mortier, Maria Luise Altmutter, Lies Asselmanraadsleden

 

Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Notulen vorige zitting

 

De gemeenteraad keurt unaniem de notulen van de zitting van 26 februari 2024 goed.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

GRUP Kernversterking

 

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 maart 2024 betreffende de voorlegging aan de gemeenteraad van de voorlopige aanvaarding van het GRUP Kernversterking;

 

Feiten

Het RUP 'Kernversterking' is een juridische vertaling van de Beleidsmatig gewenste ontwikkeling.

Op welke plek er verdicht kan worden is gekoppeld aan de bereikbaarheid en nabijheid van voorzieningen. Er zijn verschillende zones gedefinieerd waar verschillende ontwikkelingsperspectieven aan worden gekoppeld. Om deze zonering te verwezenlijken is een ruimtelijk uitvoeringsplan voor de gehele gemeente het meest aangewezen instrument. Hierin kan worden verduidelijkt welke woontypologieën op welke plek kunnen en welke densiteit er aangehouden dient te worden.

Het planproces van een RUP is beschreven in de VCRO. De goedkeuring van het voorontwerp RUP en de voorlopige aanvaarding door de gemeenteraad is één van deze stappen in het planproces.

 

Juridische context

Gelet op

        De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, artikel 2.2.21, § 1;

        Het Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, artikel 1.3.1.1, §1, eerste lid;

        Het Decreet van 1 juli 2016 tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen in het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen te integreren door wijziging van diverse decreten;

        Het Decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut, artikel 31;

        Het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 11 april 2008 tot vaststelling van de nadere regels met betrekking tot de vorm en de inhoud van de ruimtelijke uitvoeringsplannen;

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen.

 

Situering

Het GRUP betreft een overdruk-RUP. Dit betekent dat het RUP de huidige (onderliggende) bestemmingen volgens het gewestplan of BPA niet wijzigt. Het GRUP zal voor bepaalde zones een verbod op de realisatie van meergezinswoningen en bepalingen inzake verdichtingsmogelijkheden vastleggen. Daarnaast worden ook voor bepaalde zones oppervlaktebeperkingen in functie van kleinhandel vastgelegd. Er worden uitzonderingen geformuleerd voor het al dan niet toelaten van meergezinswoningen en de maximale dichtheid gekoppeld aan ruimte voor collectieve en/of publieke groene ruimte.

 

Aanleiding

Geconfronteerd met een toename van het aantal nieuwe ontwikkelingen en appartementen liet de gemeente Boortmeerbeek een omgevingsanalyse opmaken. Dit om een ongebreidelde en ondoordachte verstedelijking in de gemeente tegen te gaan. Aan de hand van een analyse van de gehele gemeente werden er ambities bepaald en ontwikkelingsstrategieën geformuleerd. Er werden zones aangeduid waar kwalitatieve kernversterkende ingrepen, met inbegrip van verdichtings- en inbreidingsprojecten, op hun plaats zijn. Daarnaast werden ook zones aangeduid waar het eerder niet aangewezen is om de huidige dichtheden te verhogen en vooral in te zetten op de landelijke woonkwaliteiten. In een actieprogramma werd duidelijk gemaakt welk instrumentarium kan worden uitgewerkt in functie van de realisatie van deze beleidsvisie op het terrein. De omgevingsanalyse werd, samen met het addendum, op de gemeenteraad van 23 september 2019 goedgekeurd. De omgevingsanalyse werd in november 2019 tevens als beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO) goedgekeurd door de gemeenteraad. Om de uit de omgevingsanalyse voortgevloeide visie rond ruimtelijke ordening juridisch te verankeren, ziet de gemeente de volgende stappen als noodzakelijk:

 

- Stap 1: opmaak van een thematische ruimtelijk uitvoeringsplan (verbod op meergezinswoningen, opsplitsen van kavels,.. ). Deze heeft als doel een juridische doorvertaling te zijn van de ontwikkelingsvisie door het tegengaan van ongewenste ontwikkelingen in perifere gebieden.

- Stap 2: opmaak van de stedenbouwkundige verordeningen met als doel het vastleggen van de kwaliteitseisen en faciliteren van zorgwonen. Eveneens dient een systeem van stedenbouwkundige lasten geïmpliceerd te worden. Het thematisch RUP en de complementaire stedenbouwkundige verordening heeft als doel de visie op de ontwikkelingsmogelijkheden in de gemeente Boortmeerbeek, zoals opgenomen in de geamendeerde omgevingsanalyse, juridisch te verankeren.

 

Proces

Dit ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan is het resultaat van een uitgebreid vooronderzoek en overleg tussen alle betrokken actoren.

Volgende stappen werden genomen:

        Stap 1: voorbereidende fase

        Stap 2: opmaak startnota en procesnota

 De startnota werd op 8 februari 2021 goedgekeurd door het college van burgemeester en  schepenen.  De raadpleging van de startnota werd georganiseerd van 6 december 2021                             tot en met 4 februari 2022.

        Stap 3: organisatie van raadpleging publiek en adviesvraagHet participatiemoment werd georganiseerd op 9 december 2021.

        Stap 4: opmaak scopingnota

 Deze fase verliep deels parallel met de opmaak van het RUP en de verdere opmaak van   de onderbouwende effectbeoordelingen.

 Het Team Omgevingseffecten stelde op 20 februari 2024 vast dat er geen plan-MER    opgesteld moet worden voor het RUP Kernversterking

        Stap 5: opmaak voorontwerp-RUP (en effectenbeoordeling): adviesronde

 Op 14 februari 2024 werd een advies geformuleerd door de Gecoro.

 De externe adviezen werden uiterlijk 29 februari 2024 bezorgd via het DSI 

 

Adviezen

        Departement Omgeving: Gunstig onder voorwaarden

        De lijn: Geen opmerkingen

        NMBS: Gunstig

        Departement Mobiliteit en Openbare Werken: Geen opmerkingen

        Agentschap Wegen en Verkeer: Gunstig onder voorwaarden

        Vlaamse Waterweg: Gunstig

        Provincie Vlaams Brabant, ruimtelijke planning: Gunstig

        Provincie Vlaams Brabant, dienst waterlopen: Gunstig onder voorwaarden

        Vlaamse Milieumaatschappij: Gunstig onder voorwaarden

        Gemeente Zemst: Gunstig

        Stad Mechelen: Gunstig met opmerkingen

        Infrabel: Gunstig

 

Waarom wordt deze beslissing genomen?

In uitvoering van artikel 2.2.18 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening is het college van burgemeester en schepenen belast met de opmaak van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en neemt het college daartoe de nodige maatregelen. In deze fase van de opmaakprocedure van het RUP wordt er aan de gemeenteraad gevraagd om het ontwerp van het gemeentelijk RUP ‘Kernversterking’ voorlopig vast te stellen.

In uitvoering van artikel 2.2.5, § 1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bevat het ontwerp van gemeentelijk RUP 'Kernversterking'  volgende voorgeschreven onderdelen: 

1. een grafisch plan. 

2. een nota met stedenbouwkundige voorschriften voor elk van de gebieden of delen van gebieden die aangeduid zijn op het grafisch plan. Bij elk van de voorschriften hoort een aparte toelichting om extra duiding te geven bij het verordenend gedeelte.

3. een toelichtingsnota.

4. Een plan met weergave van de feitelijke en juridische toestand. 

 

Vervolgtraject

Over dit voorlopig vastgestelde ontwerp van RUP wordt er een openbaar onderzoek georganiseerd dat 60 dagen duurt. Wie dat wenst, kan dan bezwaren en opmerkingen indienen over het ontwerp van GRUP. 

De GECORO bekijkt alle opmerkingen en bezwaren en brengt hierbij een advies uit bij de gemeenteraad.

Op basis van de resultaten van het openbaar onderzoek en de ingediende adviezen wordt een eindontwerp gemaakt, dat definitief vastgesteld wordt door de gemeenteraad.

Ten slotte wordt de goedkeuring van het RUP gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 12 stemmen ja: Karin Derua, Hans De Locht, Ann Sleyp, Audrey Bogaerts, Hans Crol, Wouter Decat, Gert Verschueren, Vincent Geerts, Iris Schoeters, Emile De Vleeschouwer, Firmin Vacaet en Rodrigue Bijlsma.
6 stemmen tegen: Annick DeKeyser, Michel Baert, Bert Meulemans, Remi Serranne, Sigrid Van Obbergen en Willy Stroobants.
1 onthouding: Ann Morissens.
 

art. 1

Het voorontwerp GRUP 'Kernversterking', zoals als bijlage bij dit besluit gevoegd, wordt voorlopig aanvaard.

 

art. 2

Het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven het voorgeschreven openbaar onderzoek en het voeren van de procedure zoals beschreven in artikel 2.2.21 § 1 tot § 5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening te organiseren.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Bouwcode

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 25 november 2019 betreffende de beleidsmatig gewenste ontwikkeling (BGO);

 

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 11 maart 2024 betreffende de vaststelling van het ontwerp stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ en de start van het openbaar onderzoek;

 

Overwegende dat op 14 februari 2024 de inhoud van de bouwcode in een werkvergadering voorgesteld werd;

 

Overwegende dat de gemeenteraad in dit stadium van het besluitvormingsproces geen goedkeuring geeft aan het ontwerp en alleen de definitieve vaststelling goedkeurt;

 

Overwegende dat het om procedurele redenen beter is nu geen debat over de bouwcode te houden;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 

De behandeling van het ontwerp stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ van de agenda af te voeren.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Rapportering LEKP 2023

 

Gelet op het ondertekenen door de gemeente Boortmeerbeek van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen;

 

Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen;

 

Gelet op art. 2 van het Decreet Lokaal Bestuur: “De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied”;

 

Overwegende dat de gemeente Boortmeerbeek het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ondertekende op 6 juli 2021;

 

Overwegende dat de gemeente Boortmeerbeek het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 ondertekende op 3 oktober 2022;

 

Overwegende dat de gemeente Boortmeerbeek het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 ondertekende op 24 april 2023;

 

Overwegende dat binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voorgang moet opgemaakt worden dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden;

 

Overwegende dat hiervoor gebruik gemaakt wordt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 

Kennis te nemen van de rapportering 2023 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Molen Servaes beheersovereenkomst ERF

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 28 juni 2021 betreffende de aansluiting bij de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant SON (ERF);

 

Overwegende dat de molen Servaes als beschermd monument bijzonder onderhoud vraagt;

 

Overwegende dat het gemeentebestuur hiervoor met diverse partners initiatief wenst te nemen en reeds neemt;

 

Overwegende dat uit voorstudies blijkt dat een aantal belangrijke instandhoudingswerken noodzakelijk zijn;

 

Overwegende dat op langere termijn restauratie en herbestemming moeten worden gerealiseerd;

 

Overwegende dat een beheersovereenkomst afsluiten met ERF de zekerheid biedt dat op een planmatige en correcte wijze de instandhouding en toekomstige bestemming kan worden georganiseerd en het bekomen van de bijhorende subsidies verzekerd is;

 

Overwegende dat bij de toepassing van de beheersovereenkomst volgende verbintenissen gelden:

        Conform de werking van ERF blijft de gemeente Boortmeerbeek financieel garant staan voor de werkzaamheden die via ERF worden uitgevoerd. Het volledige benodigde budget voor de werkzaamheden wordt vastgelegd in de gemeentelijke begroting en voorafgaand aan de werkzaamheden aan ERF overgemaakt.

        Ook indien voor de werkzaamheden premies bekomen worden bij het Agentschap Onroerend Erfgoed, zal de gemeente Boortmeerbeek het volledige benodigde budget voor de werkzaamheden, zonder aftrek van het premiebedrag, vastleggen in de gemeentelijke begroting en voorafgaand aan de werkzaamheden aan ERF overmaken. Pas na het uitvoeren van de werkzaamheden kan ERF deze premies terugvorderen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed en het premiebedrag terug overmaken aan de gemeente Boortmeerbeek.

        ERF verbindt zich ertoe dat alle werkzaamheden aan de site Molen van Servaes met de daaraan gekoppelde financiering enkel kunnen uitgevoerd worden, na voorafgaande schriftelijke goedkeuring van de gemeente Boortmeerbeek en binnen de vastgelegde gemeentelijke budgetten;

        ERF verbindt zich ertoe de gelden afkomstig van de gemeente Boortmeerbeek voor de restauratie enkel te gebruiken ten behoeve van de werken aan site Molen van Servaes;

 

Overwegende dat vanuit het Agentschap Onroerend Erfgoed bij een samenwerking met ERF het afsluiten van een beheersovereenkomst een verplichting is;

 

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

 

Gelet op het advies van de financieel beheerder;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Met de SON Erfgoedstichting Vlaams-Brabant ERF volgende beheersovereenkomst betreffende de Molen Servaes te Boortmeerbeek af te sluiten:

 

"Tussen:

Gemeente Boortmeerbeek, met zetel te Pastorijstraat 2 te 3190 Boortmeerbeek  met ondernemingsnummer 0207.516.751, alhier vertegenwoordigd door:

        Karin Derua, burgemeester, ingevolge de delegatie door de voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Boortmeerbeek van 22 september 2022;

        Johan Smits, algemeen directeur van de gemeente Boortmeerbeek;

Beiden handelend krachtens beslissing van de Gemeenteraad van 25 maart 2024.

Eigenaar van het hierna beschreven onroerend goed, hierna genoemd: de gemeente Boortmeerbeek

en

De Stichting van Openbaar Nut ‘Erfgoedstichting Vlaams-Brabant’, met zetel te 3010 Leuven, Provincieplein 1, met ondernemingsnummer BE0771948863, alhier vertegenwoordigd door:

        de heer DEHAENE, Tom, voorzitter Erfgoedstichting Vlaams-Brabant, wonende te 1981 Zemst, Eikstraat 83;

Voorwaardelijk handelend krachtens beslissing van bestuursorgaan ERF van 15 mei 2024;

Beheerder van het hierna beschreven onroerend goed, hierna genoemd: de SON Erfgoedstichting Vlaams-Brabant (ERF),

ARTIKEL 1: TOEPASSINGSGEBIED

1. De onderhavige beheersovereenkomst is van toepassing op site Molen van Servaes te Pastorijstraat z.n. te Boortmeerbeek. Hieronder wordt verstaan de ganse als dorpsgezicht beschermde site met de als monument beschermde molen ingevolge het ministerieel besluit van 14 juni 1991.

ARTIKEL 2: DOELSTELLINGEN EN WERKING

1. De onroerende goederen worden in beheer gegeven aan SON Erfgoedstichting Vlaams-Brabant (ERF) onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat deze ze enkel aanwendt met het oog op het verwezenlijken van “de verwerving, bescherming, herstel, behoud, beheer en ontsluiting van onroerend erfgoed en van cultuurhistorische landschappen in haar bezit of in haar beheer in Vlaams-Brabant. De Stichting neemt een voorbeeldrol op inzake onroerenderfgoedzorg en draagt bij aan het vergroten van het draagvlak voor het onroerend erfgoed in Vlaams-Brabant”, zoals geformuleerd in de statuten van de SON Erfgoedstichting Vlaams-Brabant.

2. In overeenstemming met de rechtsgevolgen met betrekking tot beschermde goederen voert ERF namens de gemeente Boortmeerbeek de nodige instandhoudings-, herstellings-, beveiligings-, beheer- en onderhoudswerken uit om het behoud en onderhoud van het beschermde goed te verzekeren (zogenaamd actiefbehoudsbeginsel).

Voorafgaand aan het uitvoeren van de nodige instandhoudings-, herstellings-, beveiligings-, beheer- en onderhoudswerken dient steeds de schriftelijke toelating bekomen te worden van de gemeente Boortmeerbeek.  ERF  verbindt er zich toe zich bij de uitvoering van zijn statutaire opdracht te houden aan de rechtsgevolgen van het beschermingsbesluit van de site en conform de bepalingen gestipuleerd in het vigerende onroerenderfgoeddecreet (art. 6.4.1 ev OED) en -besluit (art. 6.1.1 e.v. OEB).

3. Erfgoedpremies bij het agentschap Onroerend Erfgoed worden ingediend door ERF, die verantwoordelijk is voor de opvolging van de werkzaamheden en deze werkzaamheden en het verloop ervan bijhoudt in een logboek. ERF dient te zorgen voor alle andere nodige toelatingen of vergunningen te beschikken, die nodig zouden kunnen zijn voor uit te voeren handelingen of werken.

4. ERF en de gemeente Boortmeerbeek zijn verplicht alle werkzaamheden aan de onroerende goederen zo snel mogelijk onderling te bespreken.

5. In de beheercommissie wordt besproken wie bepaalde werken uitvoert (zie ook artikel 5 van voorliggende overeenkomst: Opvolging).

Afhankelijk van het type en de omvang van het werk kan de uitvoering ervan worden gerealiseerd, ofwel door eigen diensten van de gemeente Boortmeerbeek, ofwel via de eindgebruiker, ofwel door gespecialiseerde firma’s.

ARTIKEL 3: DUUR EN WIJZIGINGEN

1. De onderhavige beheerovereenkomst wordt afgesloten voor tien jaar. Indien beide partijen akkoord gaan, kan de overeenkomst, na deze termijn, telkens opnieuw verlengd worden met eenzelfde periode.

2. De beheerovereenkomst kan tussentijds worden gewijzigd in een addendum mits gezamenlijke schriftelijke goedkeuring door de gemeente Boortmeerbeek en het directiecomité van ERF. Indien er significante wijzigingen worden aangebracht aan het doel van de overeenkomst (cf artikel 2 van deze overeenkomst), beslissen de gemeenteraad en het bestuursorgaan van de respectievelijke partijen over het behoud, de wijziging of de verbreking zonder rechtsgevolgen van de beheersovereenkomst.

3. Bij de ontbinding van één van beide partijen wordt de beheerovereenkomst integraal overgenomen door haar rechtsopvolger.

4. Indien de overeenkomst eindigt, komen de beheerwerken uitgevoerd aan de site Molen van Servaes ten goede van de gemeente Boortmeerbeek zonder dat hiervoor enige vergoeding verschuldigd is aan ERF.

ARTIKEL 4: EXCLUSIVITEIT INZAKE HET BEHEER VAN DE SITE

1. De gemeente Boortmeerbeek mag zonder toestemming van ERF geen nieuwe contracten of overeenkomsten voor concessies of werkzaamheden aan het onroerend goed afsluiten die een impact hebben op het beheer. 

2. De gemeente Boortmeerbeek betrekt ERF als beheerder minstens 4 maanden voor het aangaan van alle soorten nieuwe engagementen inzake de site Molen van Servaes.

ARTIKEL 5: OPVOLGING

1. De opvolging van het beheer van de site wordt opgenomen door een beheercommissie. Hierin zijn alvast vertegenwoordigd: ERF, de gemeente Boortmeerbeek en het aangestelde architectenbureau. Deze commissie komt minimaal éénmaal per kalenderjaar samen om de evaluatie van de instandhouding, herstelling, beveiliging, beheer en onderhoudswerken te bespreken. Het uitvoeren van beheerwerken kan zoals eerder aangegeven slechts na voorafgaande schriftelijke goedkeuring door de gemeente Boortmeerbeek.

ARTIKEL 6: COMMUNICATIE

1. Op het vlak van externe communicatie vormt ERF het aanspreekpunt voor het beheer van de site en Onroerend Erfgoed. De gemeente Boortmeerbeek vormt het aanspreekpunt voor specifieke toeristische, educatieve, cultuurhistorische en recreatieve activiteiten op de site.

2. Alle publicaties en persartikels omtrent de site Molen van Servaes worden ruim op voorhand onderling afgetoetst. Dit wat betreft lay-out, inpassing huisstijlen, integratie logo’s, etc.

 

BIJLAGEN

I. Plan van de in de overeenkomst begrepen onroerende goederen

II. Statuten van SON Erfgoedstichting Vlaams-Brabant"

 

 

art. 2

Volgende verbintenissen, die een ondeelbaar geheel vormen met de beheersovereenkomst, goed te keuren:

        Conform de werking van ERF blijft de gemeente Boortmeerbeek financieel garant staan voor de werkzaamheden die via ERF worden uitgevoerd. Het volledige benodigde budget voor de werkzaamheden wordt vastgelegd in de gemeentelijke begroting en voorafgaand aan de werkzaamheden aan ERF overgemaakt.

        Ook indien voor de werkzaamheden premies bekomen worden bij het Agentschap Onroerend Erfgoed, zal de gemeente Boortmeerbeek het volledige benodigde budget voor de werkzaamheden, zonder aftrek van het premiebedrag, vastleggen in de gemeentelijke begroting en voorafgaand aan de werkzaamheden aan ERF overmaken. Pas na het uitvoeren van de werkzaamheden kan ERF deze premies terugvorderen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed en het premiebedrag terug overmaken aan de gemeente Boortmeerbeek.

        ERF verbindt zich ertoe dat alle werkzaamheden aan de site Molen van Servaes met de daaraan gekoppelde financiering enkel kunnen uitgevoerd worden, na voorafgaande schriftelijke goedkeuring van de gemeente Boortmeerbeek en binnen de vastgelegde gemeentelijke budgetten;

        ERF verbindt zich ertoe de gelden afkomstig van de gemeente Boortmeerbeek voor de restauratie enkel te gebruiken ten behoeve van de werken aan site Molen van Servaes;

 

art. 3

Karin Derua, burgemeester, ingevolge de delegatie door de voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Boortmeerbeek van 22 september 2021 en Johan Smits, algemeen directeur van de gemeente Boortmeerbeek te machtigen de beheersovereenkomst te ondertekenen.

 

art. 4

ERF in kennis te stellen van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Aanpassing personeelskader

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 april 2023 betreffende de vaststelling van het organogram en personeelsplan;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 22 september 2023 met betrekking tot de aanpassing van het personeelsplan voor wat betreft de dienst vrije tijd;

 

Overwegende dat het personeelskader een overzicht geeft van het volledige gewenste  personeelsbestand en dat het personeelsplan een beeld geeft van de actuele financiële haalbaarheid van dit personeelskader;

 

Overwegende de noodzaak om het personeelskader omwille van transparantie en de evoluties op de arbeidsmarkt te actualiseren en te verfijnen;

 

Overwegende de voorafgaande consultatie van de representatieve vakorganisaties;

 

Overwegende dat deze aanpassing geen budgettaire gevolgen heeft;

 

Overwegende het advies van de financieel directeur;

 

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 4 maart 2024 betreffende het voorstel tot aanpassing van het personeelskader;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

Het personeelskader van het lokaal bestuur Boortmeerbeek vast te stellen als volgt:

 

 

 

personeelskader

Cluster Organisatie

 

16,8

FUNCTIE

NIVEAU

VTE

algemeen directeur

decr. graad

1

afdelingshoofd organisatie

A4a-A4b

1

Team Financiën

 

 

financieel directeur

decr. graad

1

deskundige financiën

B1-B3

2

administratief medewerker financiën

C1-C3

2

Team HRM

 

 

teamcoach HRM

A1-A3

1

deskundige payroll

B1-B3

1

Team BMO

 

 

stafmedewerker organisatie

A1-A3

1

deskundige organisatie

B1-B3

1

administratief medewerker secretariaat

C1-C3

1

Team IDC

 

 

teamcoach IDC (incl. noodplanning)

A1-A3

1

IT-beheerder

A1-A3

1

deskundige communicatie

B1-B3

1

administratief medewerker onthaal

C1-C3

1,8

 

 

 

Cluster Mens

 

54,87

FUNCTIE

NIVEAU

VTE

afdelingshoofd mens

A4a-A4b

1

Team Sociale zaken & zorg

 

 

teamcoach sociale zaken & zorg

A1-A3

1

deskundige sociale zaken

B1-B3

4,1

administratief medewerker (incl. basisintake sociale zaken)

C1-C3

1

coördinator deskundige thuiszorg

B4-B5

1

deskundige thuiszorg

B1-B3

0,8

verzorgende thuiszorg

IFIC11bis

11

schoonmaker thuiszorg

IFIC4

9

administratief medewerker thuiszorg

C1-C3

1,8

Team Beleving

 

 

teamcoach beleving

A1-A3

1

coördinator deskundige vrije tijd

B4-B5

1

deskundige vrije tijd

B1-B3

1

administratief medewerker vrije tijd

C1-C3

1

administratief medewerker onderwijs

C1-C3

0,8

coördinator kindbegeleiding

C1-C3

1

kindbegeleider

D1-D3

2,5

coördinator BKO Ravot

B4-B5

1

pedagogisch coach

B1-B3

1

administratief medewerker BKO Ravot

C1-C3

1

begeleider BKO Ravot

IFIC11bis

8

Team Burgerzaken

 

 

teamcoach burgerzaken

B4-B5

1

deskundige burgerzaken

B1-B3

3

administratief medewerker bevolking

C1-C3

0,87

 

 

 

Cluster Ruimte

 

40,8

FUNCTIE

NIVEAU

VTE

afdelingshoofd ruimte

A4a-A4b

1

Team Omgeving

 

 

expert omgeving

A1-A3

1

deskundige stedenbouw/planning

B1-B3

1

deskundige stedenbouw/economie

B1-B3

1

deskundige milieu-duurzaamheid

B1-B3

1

woonloket

 

extern

administratief medewerker omgeving

C1-C3

2,8

Team Technische dienst

 

 

expert wegen & water

A1-A3

1

deskundige patrimonium (gebouwen)

B1-B3

1

deskundige infrastructuur (wegen & water)

B1-B3

1

deskundige mobiliteit

B1-B3

1

administratief medewerker

C1-C3

1

deskundige uitvoeringsdienst

B1-B3

1

werkleider uitvoeringsdienst

C4-C5

1

ploegbaas meewerkend groen+ begraafplaatsen

D4-D5

1

ploegbaas meewerkend gebouwen

D4-D5

1

ploegbaas meewerkend wegenis

D4-D5

1

technisch medewerker

D1-D3

14

technisch medewerker hulparbeider

E1-E3

1

coördinator poets

D4-D5

1

technisch medewerker poets AC

D1-D3

1,5

technisch medewerker poets school

D1-D3

1,5

sporthalmedewerker

D1-D3

4

 

 

 

Totaal aantal medewerkers

 

112,47

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

AGB aanpassing meerjarenplan 2020-2025 nr. 4

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;

 

Gelet op het decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd;

 

Overwegende dat in deze aanpassing van het meerjarenplan ramingen ingeschreven worden voor exploitatie, investeringen en financiering voor boekjaar 2024 die de kredieten voor dat jaar omvatten;

 

Overwegende dat in deze aanpassing van het meerjarenplan ook nog de kredieten voor het boekjaar 2022 gewijzigd worden;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

De aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 nummer 4 van het AGB Boortmeerbeek goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Regiowerking ZEFIER - mandatering algemene jaarvergadering van 13 juni 2024

 

Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek aangesloten is bij cvba Zefier;

 

Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek per brief van 12 maart 2024 werd opgeroepen deel te nemen aan de algemene jaarvergadering van Zefier op 13 juni 2024;

 

Gelet op het artikel 44, 1ste en 3e alinea van het Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de

Intergemeentelijke Samenwerking, waarbij bepaald wordt dat de gemeenten-vennoten hun

vertegenwoordigers op een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij

gemeenteraadsbesluit moeten aanwijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke

benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 23 mei 2022 waarin na geheime stemming is

besloten Hans De Locht, schepen, aan te duiden als vertegenwoordiger van de gemeente Boortmeerbeek en gelet op het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarin na geheime stemming is besloten Willy Stroobants, gemeenteraadslid, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Boortmeerbeek op de algemene vergaderingen van de cvba Zefier voor de volledige legislatuur;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Het mandaat van de afgevaardigde als volgt te bepalen voor de algemene jaarvergadering van Zefier op 13 juni 2024:

1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023;

2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2023;

3. Goedkeuring van de jaarrekening 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;

5. Statutaire benoemingen.

 

art. 2

De vertegenwoordiger van de gemeenteraad op te dragen om namens het bestuur alle akten en

bescheiden met betrekking tot de algemene jaarvergadering van Zefier vastgesteld op 13 juni 2024, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene jaarvergadering.

 

art. 3

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing door er onder meer kennis van te geven aan de opdrachthoudende vereniging.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag gezondheidsraad 20 november 2023

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de gezondheidsraad van 20 november 2023.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag sportraad 4 december 2023

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de sportraad van 4 december 2023.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag cultuurraad 11 december 2023

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de cultuurraad van 11 december 2023.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag noord-zuidraad 12 december 2023

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de noord-zuidraad van 12 december 2023.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag seniorenraad 8 januari 2024

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de seniorenraad van 8 januari 2024.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag milieuadviesraad 15 januari 2024

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de milieuadviesraad van 15 januari 2024.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname rapportering trajectcontroles 2023

 

Op vraag van de voorzitter van de gemeenteraad licht de schepen van verkeer de resultaten van de trajectcontrole in het werkjaar 2023 toe. Enkele belangrijke vaststellingen zijn dat er de laatste weken een spectaculaire daling van het aantal vaststellingen is. De verkeersveiligheid is daardoor voor dat aspect zeker toegenomen. De meeste overtredingen worden begaan door weggebruikers van buiten de gemeente waaronder veel buitenlanders. Ook is er nog een duidelijk verschil te zien in aantal vaststellingen per trajectzone.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Verhuis van politiekantoor Boortmeerbeek

 

VRAAG:

a. Wat gebeurt er met het huurcontract tussen de gemeente en de politie van het gebouw en de garages?

b. Wat gaat er gebeuren met de ondergrondse parking voor de politie? Is dit verhuurd? Zo ja, voor hoeveel, zo nee, waarom niet? 

 

ANTWOORD: De burgemeester bevestigt dat de politiezone de ooit door de deelnemende gemeenten van de politiezone onderling afgesproken huurrregeling opgezegd hebben tegen het ogenblik dat de dienst daadwerkelijk vertrokken is. De ondergrondse politiegarages waren niet in een huurovereenkomst betrokken en zijn nu vrij te gebruiken door de gemeente.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Voetpad Rijmenamsebaan

 

VRAAG: Er zijn reeds klachten geweest over de toestand van het voetpad Rijmenamsebaan. Er zijn al personen gevallen. Wat gaat men hier aan doen?

 

ANTWOORD: Het probleem is bekend bij de gemeente, maar de laanbeplanting bemoeilijkt een eenvoudige heraanleg door de plaats van de bomen en de wortelgroei. Het is wel de bedoeling de laanbeplanting te behouden. Momenteel wordt onderzocht op welke manier het probleem kan worden opgelost.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Verkeerssituatie hoek Korte Bruul - Wespelaarsebaan

 

VRAAG: Wanneer gaat de schepen van verkeer samen met mij zoals hij beloofd heeft op de gemeenteraad van 26 februari 2024 naar de hoek Korte Bruul/Wespelaarsebaan?

 

ANTWOORD: Het gemeenteraadslid en de schepen van verkeer zullen na de vergadering afspreken.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Inzet politie bij uithuiszetting

 

VRAAG: Kan men toelichten welke procedures de gemeente (Burgemeester) volgt en op welke vaststellingen men via de politie een bewoner(s) uit zijn eigen woning laat verwijderen. Is er dan opvang voorzien door de gemeente en waar komen deze bewoners terecht. Hoe dikwijls is dit al gebeurt in Boortmeerbeek? 

 

ANTWOORD: De burgemeester licht toe dat in gevallen van nood er steeds bepaalde procedures worden gevolgd waarbij zij op de hoogte wordt gebracht en dan al dan niet ter plaatse gaat. In geval van levensbedreiging zal de brandweercommandant of de hoogst aanwezige officier advies aan de burgemeester uitbrengen dat de woning moet worden verlaten zodat op basis hiervan maatregelen kunnen worden genomen. Na dialoog met de slachtoffers en mogelijk andere diensten zal de burgemeester een bevel om de woning te verlaten kunnen geven. Er wordt meteen overlegd op welke manier slachtoffers hun situatie al dan niet zelf kunnen oplossen. Opvang in een ziekenhuis, een woonzorgcentrum en uitzonderlijk een B&B behoren tot de opvangmogelijkheden als men niet terecht kan bij vrienden of familie. Moeilijke situaties werden na uitleg tot nog toe steeds afgerond met het opvolgen van de opgelegde maatregelen. Moeilijkere gevallen krijgen ook hulp van het OCMW.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Vraag Boerenbond

 

VRAAG: Op 29 februari ontving de gemeente en ook de raadsleden een brief van Boerenbond waarin ze hun bezorgdheid uiten over de boeren. Vervolgens roepen ze de gemeenten op tot; willen we de lokale besturen oproepen onmiddellijk verkopen en aankopen van grond stop te zetten voor andere doeleinden dan landbouw als deze gelegen zijn in het agrarisch gebied in het geheel.

Daarnaast vragen we het agrarisch gebied in lokale beleidsvisies of beleidsplannen maximaal te vrijwaren en een kritische houding aan te nemen ten opzichte van de vaak zeer ruime globale kaders in agrarisch gebied binnen natuurbeheerplannen, vergunningsaanvragen met als voorwerp het bebossen van agrarisch gebied of zonevreemde functiewijzigingen in het agrarisch gebied.

 

We wensen op deze brief te reageren:

We betreuren de manier waarop Boerenbond hun lobbyactiviteiten richt op gemeenten en natuurbeheer als de grootste vijand van de boeren ziet.

Het probleem rond de boeren en landbouw is  echter complex, we zijn er ook van overtuigd dat ze rechtszekerheid moeten hebben en een eerlijke prijs moeten krijgen voor hun harde werk. Maar er is niet 1 kant en klare oplossing, en je kan ook niet beweren dat er geen problemen zijn in de sector die los staan van natuur.

 

In de brief wordt het echter simplistisch voorgesteld en met de oproep gaan ze zelfs niet in overleg met de andere betrokken actor, maar richten ze zich tot de gemeenten, achter de rug om. Daarom willen we hier ook de verdediging van de natuur opnemen, die politiek te vaak het onderspit delft, ook in dit concrete dossier.

 

We zijn er als fractie van overtuigd dat natuur en landbouw hand in hand kunnen gaan en dat onze inwoners beiden nodig hebben. Dit is ook wat werd voorzien in de Ruimtebalans Vlaanderen waar voorzien werd in bijkomend natuurgebied en bosgebied en ook in  natuurverwevingsgebied waar natuur en landbouw samengaan. Wat natuurbeheersplannen betreft worden er enkel strengere regels gehanteerd voor Natura 2000 gebieden en de grote eenheden natuur in het Vlaams Ecologisch netwerk. De brief suggereert dat dit het geval is voor alle natuurgebieden.

 

Wij willen het college daarom oproepen om niet mee te doen aan het opbod en de polarisatie tussen natuur en landbouw nog te vergroten, maar in gesprek te gaan en te kijken naar het hele plaatje. Ondanks een groot aantal mensen en politici die niet geloven dat actie om ons leefmilieu en de natuur te beschermen, nodig is, zal er actie moeten komen om erger te voorkomen, ook voor de gezondheid van mensen, iets wat maar zelden wordt vermeld.

 

We horen graag het standpunt van het college in deze kwestie.

 

ANTWOORD: De gemeente Boortmeerbeek heeft deze bestuursperiode de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen (BGO) geformuleerd en handelt er nu ook naar. Dat wil in het kader van deze problematiek zeggen dat de leidraad vastgelegd is op welke gebieden/percelen landbouw mogelijk is en gevrijwaard wordt en op welke percelen natuur de boventoon voert. Aangezien het BGO na een ruim publiek debat tot stand gekomen is, behoedt het college van burgemeester en schepenen zich voor een opbod tussen de tegengestelde partijen en houdt zich aan de uitvoering van het BGO.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

20 minuten parkeerplaatsen

 

VRAAG: De gemeente heeft zowel in Hever, Schiplaken als Boortmeerbeek een aantal parkeerplaatsen gereserveerd voor kortparkeren. Dit is op zich een goede zaak omdat het ervoor kan zorgen dat plaatsen in de buurt van een handelszaak niet ingenomen worden door langparkeerders.  Echter net zoals met elke regel en ook met snelheid zal niet iedereen hier de regels respecteren, we zijn nu eenmaal mensen…. En is een vorm van handhaving nodig. In Leuven  zijn er bijvoorbeeld parkeerplaatsen die met sensoren zijn uitgerust die de parkeertijd handhaven.

  1. Hoe gaat de parkeertijd gehandhaafd worden in onze gemeente?
  2. Zijn sensoren een optie? Is hierover gedacht? Prijsindicatie?
  3. Waarom is er weinig tot geen communicatie geweest over de heraanleg van de parkeerplaatsen in Hever?

 

ANTWOORD: Het systeem wordt meer en meer bekend en wordt goed nageleefd. de handelaars zijn blijkens een plaatsbezoek tevreden met het initiatief en de langeduurparkeerders staan in Hever niet meer op deze plaatsen. In Boortmeerbeek kan het soms wat langer zijn. Handhaving is wat moeilijker omdat het langer parkeren niet wordt beschouwd als hinderlijk parkeren en zo buiten de bevoegdheid van de politie valt. Maar zowel het gesuggereerde sensorensysteem als de indienststelling van parkeerwachters blijken veel te dure oplossingen. Toch wordt overwogen om het systeem van beperkte parkeertijd nog uit te breiden.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 03 2024

 

 

Openbare zitting

 

Verkeersleefbaarheidsplan Bieststraat

 

VRAAG: Sinds midden januari is er een telraam in de Bieststraat. We zijn zeer blij dat onze gemeente de stap heeft gezet naar Telraam omdat dit het enorme voordeel heeft om op constante basis te tellen met de hulp van geëngageerde inwoners.

 

We weten ook dat er een langere periode van meten nodig is om tot conclusies te komen, maar een blik op de voorlopige cijfers voor de Bieststraat toont dat het ontradingseffect door de trajectcontrole beperkt is. Ook in het weekend, wanneer er toch minder verkeer is op de N26 lijken veel bestuurders de voorkeur te geven aan een rit door Schiplaken in plaats van de N26 te nemen.

 

We overlopen graag met de schepen de cijfers voor de maanden februari en maart aan de hand van de door het Telraam gegenereerde cijfers, voor maart willen we graag de cijfers tot 24 maart tonen.

https://telraam.net/nl/location/9000006293/2024-02-01/2024-02-29

https://telraam.net/nl/location/9000006293/2024-03-01/2024-03-19

Onze conclusie: door de snelheidshandhaving wordt er trager gereden, maar met een gemiddelde van 354 auto’s per uur scoort de Bieststraat erg hoog. Ook het grote aantal grote voertuigen wijst op verkeer dat geen bestemmingsverkeer is.

 

Niet alleen snelheid, maar ook frequentie heeft een invloed op de leefbaarheid en leefkwaliteit in een straat, want het brengt ook geluidshinder met zich mee.

Voor ons is de tussentijdse conclusie dat trajectcontrole werkt voor snelheid, maar niet als ontrading.

 

  1. Kunnen er op termijn ook meetpunten komen op N26 en Molenheidebaan zodat we deze straten kunnen vergelijken met het verkeer op de Bieststraat?
  2. Wat betekenen deze cijfers voor een mogelijke uitrol van een fase 2 (invoeren bestemmingsverkeer) zoals voorzien in het verkeersleefbaarheidsplan?

 

ANTWOORD: Het college van burgemeester en schepen wijst op de eerder uitgelegde resultaten van de trajectcontrole. Binnen de cijfers van de metingen kan geen onderscheid gemaakt worden tussen bestemmingsverkeer en doorgaand verkeer. Om goede metingen met telraam te doen moeten er ook geschikte punten worden gevonden langsheen de N26 (mogelijk binnenkort eentje) en N267 (nog zoekend). Een definitieve evaluatie van de effecten op de frequentie is nu nog niet mogelijk aangezien de nakende herinrichting van kruispunt TIP en de snelheidsverlaging tot 50 km/u op een bijkomend gedeelte van de N267 nog niet gerealiseerd zijn.

 

Publicatiedatum: 23/04/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.