NOTULEN - RMW

Zitting van maandag 28 april 2025

 

Aanwezig:

Vanessa De Bondt  voorzitter

Michel Baert  burgemeester

Annick DeKeyser, Bert Meulemans, Ellen Leaerts, Nick Doms, Daisy De Neef, Karin Derua, Audrey Bogaerts, Ann Morissens, Hans Crol, Rodrigue Bijlsma, Willy Stroobants, Patrick Pelsmaekers, Johan Neefs, Marc Usewils, Alex De Coninck, Remi Serranne, Jurgen Vervaeck, Cynthia Van de Vloet, Brent Vercauter, Vally Mommens               raadsleden

Kris Lamberts  waarnemend algemeen directeur

 

Afwezig:

Johan Smits  algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Eva Pedersen  raadslid

 

 

Overzicht punten

Zitting van 28 04 2025

 

 

Openbare zitting

 

Notulen vorige zitting

 

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt unaniem de notulen van de zitting van 24 februari 2025 goed.

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van 24 maart 2025 goed met opmerkingen.

Er wordt gevraagd om de motivering toe te voegen om de vergadering rechtsgeldig te laten vergaderen.

De motivering luidt als volgt:

Aangezien de vervanging geldt voor de duur van de verhindering en de aanduiding geldig is vanaf de datum van het ontvangstbewijs kan Johan Neefs sedert 17 maart 2025 rechtsgeldig de vergaderingen en werkzaamheden van het bijzonder comité voor de sociale dienst bijwonen. Johan Neefs hoeft geen nieuwe eed af te leggen aangezien zijn eed als lid van de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn geldt.

Zijn vervanging duurt vervolgens tot de verkiezing door voordracht van de vervanger Lobke Michiels tijdens de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn voorzien op 28 april 2025. Na deze zitting zal Lobke Michiels de eed afleggen in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn in aanwezigheid van de algemeen directeur, waarna zij de vervanging overneemt ingevolge de bepalingen van art. 105 decreet lokaal bestuur.

De aanstelling van Lobke Michiels op de Raad voor Maatschappelijk welzijn van 24 maart was niet mogelijk omdat deze in strijd is met art 95 DLB aangaande de tijdigheid van de voordrachtsakte.

 

Publicatiedatum: 27/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 04 2025

 

 

Openbare zitting

 

Mededeling algemeen directeur tijdelijke vervanging in Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst

 

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt ingevolge artikel 41§3 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn kennis van de mededeling door de algemeen directeur dat de CD&V-fractie op 17 maart 2025, met ontvangstbewijs op dezelfde dag, Johan Neefs -lid van de raad voor maatschappelijk welzijn- aangeduid heeft als tijdelijk vervanger voor Lies Asselman in het bijzonder comité voor de sociale dienst. De aanduiding is daardoor geldig vanaf 17 maart 2025 tot de voordracht van een vervanger.

 

Publicatiedatum: 27/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 04 2025

 

 

Openbare zitting

 

Voordracht lid Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst

 

Bevoegdheid

Decreet Lokaal Bestuur, Artikel 92.

Juridische context

Decreet Lokaal Bestuur, Artikel 87, Artikel 88, Artikel 90, Artikel 91, Artikel 92, Artikel 93, Artikel 94, Artikel 95, Artikel 96, Artikel 97, Artikel 98, Artikel 102 en Artikel 105.

Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 2 december 2024.

 

Feitelijke context en argumentatie

Op datum van 3 maart 2025 heeft het gemeentebestuur een mail ontvangen van Lies Asselman, lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst dat zij verhinderd zal zijn omwille van medische redenen vanaf 3 maart 2025.

Gedurende de periode van haar afwezigheid moet in haar vervanging worden voorzien.

 

Akten van voordracht

De kandidaat-leden en kandidaat-opvolgers van het bijzonder comité voor de sociale dienst worden schriftelijk voorgedragen door de verkozenen voor de gemeenteraad op basis van akten van voordracht die moeten voldoen aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden van het Decreet Lokaal Bestuur, Artikel 92, tweede lid. 

 

In de akte van voordracht door cd&v van Lies Asselman van 18 november 2024 werd geen plaatsvervanger voorzien.

De algemeen directeur ontving op 17 maart 2025 een nieuwe akte van voordracht van het kandidaat-lid Lies Asselman en kandidaat-opvolger Lobke Michiels.

De akte van voordracht werd ter zitting overhandigd aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld dat de akte van voordracht van het kandidaat-lid en de kandidaat-opvolger van het bijzonder comité voor de sociale dienst: 

        ondertekend is door de meerderheid van de verkozenen van dezelfde lijst die aan de verkiezingen hebben deelgenomen;

        voldoet aan de voorwaarden;​

        dat de ingediende akte van voordracht ontvankelijk is en de kandidaat dus verkozen kan worden verklaard.

 

Voor het kandidaat-lid werd geen einddatum opgenomen in de akte van voordracht.

De samenstelling van het bijzonder comité voor de sociale dienst wijzigt niet waardoor  beide geslachten vertegenwoordigd zijn in het bijzonder comité voor de sociale dienst en deze is dus rechtsgeldig samengesteld.

 

Geloofsbrieven

Uit onderzoek van de geloofsbrieven blijkt dat het te installeren kandidaat-lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en zich niet in een situatie van onverenigbaarheid bevindt zoals bedoeld in decreet artikel 100 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Eedaflegging

Het verkozen lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst van wie de geloofsbrieven door de raad voor maatschappelijk welzijn zijn goedgekeurd, heeft de decretaal voorziene eed reeds afgelegd op 2 december 2024.

 

BESLUIT: 

art. 1

Kennis te nemen van de ontvankelijkheid van de akte van voordracht.

 

art. 2

Volgende voorgedragen kandidaat verkozen te verklaren als vervangend lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst voor Lies Asselman:

        Lobke Michiels.  

 

art. 3

De algemeen directeur zal de mandatendatabank aanvullen met deze gegevens.

 

Publicatiedatum: 27/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 04 2025

 

 

Openbare zitting

 

Vaststelling dagelijks personeelsbeheer

 

Gelet op artikel 170 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de algemeen directeur instaat voor de algemene leiding van de diensten van de gemeente en het OCMW en dat de algemeen directeur aan het hoofd staat van het personeel van de gemeente en het OCMW en bevoegd is voor het dagelijks personeelsbeheer;

 

Gelet op artikel 41, tweede lid, 7° van het decreet lokaal bestuur waarin bepaald wordt dat het vaststellen wat onder het begrip “dagelijks bestuur” moet worden verstaan, tot de niet-delegeerbare bevoegdheden van de gemeenteraad behoort;

 

Gelet op artikel 57 van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat met behoud van de toepassing van deel 2, titel 3, en behalve in geval van uitdrukkelijke toewijzing van een bevoegdheid als vermeld in artikel 2, § 2, tweede lid, aan het college van burgemeester en schepenen, kan het college van burgemeester en schepenen bij reglement de uitoefening van bepaalde bevoegdheden aan de algemeen directeur toevertrouwen. De bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen, vermeld in artikel 56, § 1, eerste lid, en § 4, en de op basis van artikel 56, § 2, gedelegeerde bevoegdheden van de gemeenteraad voor het vaststellen van de rechtspositieregeling, het vaststellen van wat onder het begrip `dagelijks personeelsbeheer' moet worden verstaan, het aangaan van dadingen met personeelsleden naar aanleiding van een beëindiging van het dienstverband, die de gevolgen van de beëindiging van het dienstverband als voorwerp hebben, en de bevoegdheden, vermeld in artikel 56, § 3, 7°, 8°, b), 9°, 10°, 11° en 13°, kunnen evenwel niet aan de algemeen directeur worden toevertrouwd;

 

Gelet op het voorstel van het vast bureau van 14 april 2025;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

De bevoegdheid van de algemeen directeur met betrekking tot het dagelijks personeelsbeheer als volgt vast te stellen:

 

1. Inleiding

a. De omschrijving van het dagelijks personeelsbeheer door de algemeen directeur moet samen worden gelezen met het decreet lokaal bestuur, de rechtspositieregeling en het arbeidsreglement dat een aantal bevoegdheden met betrekking tot het dagelijks personeelsbeheer expliciet aan de algemeen directeur toebedeelt. Deze bevoegdheden werden in deze omschrijving mee opgenomen

b. De omschrijving van het dagelijks personeelsbeheer door de algemeen directeur is eveneens van toepassing op het onderwijzend personeel voor zover bevoegdheden niet aan een andere instantie zijn toegewezen

c. De algemeen directeur rapporteert aan het college over de uitoefening van zijn bevoegdheden inzake dagelijks personeelsbeheer.

 

2 .Individueel personeelsbeheer: aanstelling

a. Het sluiten van stageovereenkomsten

b. Het voeren van de schriftelijke communicatie in het kader van de spontane sollicitaties

c. Het aanduiden van de coach – in samenspraak met het MAT – die het personeelslid op proef zal begeleiden tijdens de proeftijd

d. Het sluiten van tijdelijke aanstellingen van vervangers, jobstudenten, vrijwilligers, monitoren, art.60, tijdelijke contracten met een duurtijd tot maximaal een jaar; inclusief de keuze of deze tijdelijke aanstelling gebeurt via een eigen aanstelling of via interim arbeid

e. Beslissen over ontslag wegens beroepsongeschiktheid bij tijdelijke vervangingen

f. Het toevoegen van addenda aan arbeidsovereenkomsten.

 

3.Individueel personeelsbeheer: verloven e.d.

a. Beslissing over de individuele verlof- en afwezigheidsaanvragen, tenzij uitdrukkelijk anders bepaald in de rechtspositieregeling

b. Beslissing over aanvraag loopbaanonderbreking, andere tijdelijke loopbaanmaatregelen en verlofstelsels

c. Beslissing over dienstvrijstellingen

d. Beslissing over het aantal vakantiedagen (bv. bij indiensttreding)

e. Toelating tot overdracht van vakantiedagen naar het volgende kalenderjaar

f. Organisatie van de ziektecontrole, uitgeoefend door het geneeskundig controleorgaan dat is aangeduid door het bestuur

g. Beslissing over de niet-erkenning van een afwezigheid als ziekteverlof of als arbeidsongeval h. Bepaling van het jaarlijkse ziektekrediet

i. Beslissing over het deeltijds opnieuw opnemen van de functie door het statutaire personeelslid, na een afwezigheid wegens ziekte of ongeval.

 

4.Individueel personeelsbeheer: salaris e.d.

a. De vaststelling van het individuele jaarsalaris van het personeelslid met inbegrip van de overname van anciënniteit en de beslissing over het aantal jaren relevante beroepservaring in de privésector, in het onderwijs of als zelfstandige, weliswaar binnen de grenzen inzake meerekenbaarheid van anciënniteit die de gemeenteraad (in de rechtspositie) en de aanstellende overheid (in de vacature) gesteld hebben

b. De vaststelling van de periodieke individuele salarisverhoging door opbouw van geldelijke anciënniteit en door bevordering

c. De individuele vaststelling van het vakantiegeld en de eindejaarstoelage van de personeelsleden

d. De individuele vaststelling van alle andere toelagen, vergoedingen en sociale voordelen aan de personeelsleden, voorzien in de gemeentelijke rechtspositieregeling

e. Beslissing over het doorschuiven in de functionele loopbaan

f. Mandatering voor uitbetaling van lonen, vakantiegeld, eindejaarstoelage en supplementen aan de personeelsleden.

 

5.Individueel personeelsbeheer: vorming

a. Organisatie van en beslissing over de vormingsplicht, het vormingsrecht en alle andere bepalingen van het vormingsreglement

b. Opstellen van een vormingsplan per personeelslid

c. Organiseren onthaal nieuwe medewerkers.

 

6.Individueel personeelsbeheer: prestaties e.d.

a. Controle op aanwezigheid, afwezigheid, naleving van de arbeids- en pauzetijden

b. Uitlenen van personeel aan een gebruiker (zonder overdracht werkgeversgezag)

c. Inzet van gemeentepersoneel op een andere standplaats, binnen de bestaande arbeidsovereenkomst

d. Goedkeuring van prestaties buiten het uurrooster

e. Verzoek tot presteren van overuren

f. Opdracht tot permanentieplicht

g. Het opleggen aan het personeelslid van tijdelijk andere arbeid h. Het verlenen van toestemming om het werk te hervatten na een periode van ongerechtvaardigde afwezigheid

i. Goedkeuring van het uurrooster van personeelsleden en de tijdsregistratie.

 

7.Individueel personeelsbeheer: evaluatie van het personeelslid en de organisatie ervan (met uitzondering van de decretale graden), zoals:

a. Interne organisatie van de evaluatie

b. Het nemen van passende maatregelen met het oog op het verbeteren van de wijze waarop het personeelslid functioneert

c. Aanwijzen van de evaluatoren

d. Individuele opvolging van de evaluatie

e. Formuleren van mondelinge en schriftelijke verwittigingen voor contractuele personeelsleden (cfr. art. 33 arbeidsreglement)

f. Beslissen over het gevolg van de evaluatie (met uitzondering van het ontslag wegens beroepsongeschiktheid)

g. Formuleren van een gemotiveerd voorstel tot ontslag wegens beroepsongeschiktheid op basis van het evaluatieverslag van de tussentijdse evaluatie

h. Doorgeven aan de beroepsinstantie van een beroep tegen de evaluatie met een ongunstig evaluatieresultaat, ingediend door het personeelslid

i. Beslissen over de bevestiging of de aanpassing van de evaluatie en van het evaluatieresultaat na gemotiveerd advies van de beroepsinstantie

j. In het kader van het evaluatiesysteem van het onderwijzend personeel: eerste evaluator van de schooldirecteur en tweede evaluator voor de wervingsambten.

k. belasten van een personeelslid met opdrachthouderschap

 

8.Collectief personeelsbeheer

a. Het toestaan van een uitzondering op de algemene regeling inzake het verzekeren van de gemeentelijke dienstverlening

b. Het opstellen van dienstnota’s

c. Het opstellen van aanvraagformulieren voor allerlei aanvragen (zoals vorming, toelagen,…)

d. Interne communicatie over personeelsaangelegenheden

e. De zorg voor de arbeidsveiligheid en het welzijn op het werk (exclusief de opdracht van de vertrouwenspersoon).

 

9.Verhoudingen met de vakorganisaties

a. Het voor kennisneming viseren van de berichten van de vakorganisaties die in de lokalen van de diensten van het personeel waarvan zij de beroepsbelangen behartigen worden aangeplakt (Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel)

b. Aanduiding van de plaatsen waar berichten kunnen worden aangeplakt (Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel) c. Het bepalen in onderlinge overeenkomst met de betrokken representatieve vakorganisaties van de plaats, dag en uur van de vergaderingen die zij beleggen in de lokalen van de administratie (Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel).

 

10.Deontologie

a. Controle op de naleving van de beroepsplichten van personeelsleden (deontologische code) b. Controle op prestaties en attitudes (deontologische code)

c. Bijdragen tot het psychosociale welzijn van het individuele personeelslid.

 

11.Andere

a. Vaststelling van de functiebeschrijving, met uitzondering van de functiebeschrijving van de algemeen directeur, adjunct algemeen directeur en financieel directeur

b. Beheer van de individuele personeelsdossiers

c. Het verstrekken van verklaringen en het ondertekenen van attesten met betrekking tot de personeelsadministratie die geen beslissing van het college of de gemeenteraad inhouden

d. Toestemming verlenen tot het betalen van de effectief gemaakte, bewezen en noodzakelijke kosten bij de uitoefening van de functie

e. Formuleren van een voorstel voor waarneming van een hogere functie

f. Aanstellen van personeelsleden bevoegd voor het ontvangen van chartaal geld

g. Toestemming dienstreizen en beslissing over het meest verantwoorde vervoermiddel

h. Controle op de naleving van het arbeidsreglement en van de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel

i. Mandatering tot uitbetaling van presentiegelden aan de mandatarissen

j. Mandatering tot betaling van bedrijfsvoorheffing.

 

art. 2

Dat deze vaststelling van het dagelijks personeelsbeheer en de bevoegdheid van de algemeen directeur vervalt 6 maanden na de algehele vernieuwing van de gemeenteraad

 

Publicatiedatum: 27/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 04 2025

 

 

Openbare zitting

 

Berekening vakantiegeld

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 20 januari 2023 tot vaststelling van de minimale voorwaarden van de rechtspositieregeling van lokale en provinciale besturen;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 27 november 2023 betreffende de rechtspositieregeling;

 

Gelet dat het BVR RPR 2023 van toepassing is voor het vakantiegeld van 2025;

 

Overwegende dat de meerekenbaarheid van periodes voor de berekening van het vakantiegeld werd aangepast sinds de rechtspositieregeling en bij besluit van het college van burgemeester en schepenen moet worden vastgesteld;

 

Overwegend dat het gemeentebestuur de basis voor de berekening van het vakantiegeld zo ruim mogelijk wil vaststellen, maar de begrenzing tot één jaar billijk acht voor de situaties waarin een jaar lang geen arbeidsprestaties geleverd konden worden of een toestand van disponibiliteit werd bereikt;

 

Overwegende dat het noodzakelijk is om de meerekenbaarheid van bepaalde periodes voor de berekening van het vakantiegeld vast te stellen en aan het sociaal secretariaat mee te delen;

 

Overwegende dat dit besluit ter kennis zal worden gegeven aan het BOC;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Volgende periodes worden gelijkgesteld (naar analogie met de eindejaarstoelage) voor de berekening van het vakantiegeld:

 

 

Periode afwezigheid

Opbouw eindejaarstoelage

Telt mee

Telt niet mee

1.

Ouderschapsverlof

Keuze bestuur

x

 

2.

Verlof voor bijstand of verzorging zwaar ziek gezins- of familielid

Keuze bestuur

x

 

3.

Palliatief verlof

Keuze bestuur

x

 

4.

Mantelzorgverlof

Keuze bestuur

x

 

5.

Vlaams zorgkrediet

Keuze bestuur

x

 

6.

Adoptieverlof

Geen keuze bestuur

x

 

7.

Pleegzorgverlof

Geen keuze bestuur

x

 

8.

Pleegouderverlof

Geen keuze bestuur

x

 

9.

Omstandigheidsverlof

Geen keuze bestuur

x

 

10.

Periode met ZIV-uitkering (ander dan ziekte of ongeval privéleven)

Geen keuze bestuur

x

 

11.

Periode van ziekte of ongeval privéleven met recht op ZIV -uitkering tot 12 maanden

Geen keuze bestuur

x

 

12.

Periode van ziekte of ongeval privéleven met recht op ZIV -uitkering die langer duurt dan 12 maanden

Keuze bestuur

 

x

13.

Militaire dienst (geen volle kalendermaand)

Geen keuze bestuur

x

 

14.

Onbetaald verlof als recht

Geen keuze bestuur

 

 x

15.

Onbetaald verlof als gunst

Geen keuze bestuur

 

 x

16.

Tijdelijke afwezigheid statutair wegens overmacht

Keuze bestuur

x

 

17.

Tijdelijke werkloosheid contractuelen

Keuze bestuur

x

 

18.

Een periode van afwezigheid wegens dwingende redenen en zorgverlof

Geen keuze bestuur

x

 

19.

Disponibiliteit wegens arbeidsongeschiktheid tot 12 maanden

Geen keuze bestuur

x

 

20.

Disponibiliteit wegens arbeidsongeschiktheid die langer duurt dan 12 maanden

Keuze bestuur

 

x

21.

Disponibiliteit wegens ambtopheffing

Geen keuze bestuur

x

 

22.

Politiek verlof gelijkgesteld met

dienstactiviteit

Keuze bestuur

 

x

 

 

23.

Politiek verlof niet gelijkgesteld met

dienstactiviteit

Geen keuze

bestuur

 

x

 

art. 2

Dit besluit ter kennis te geven aan het BOC en over te maken aan de weddecentrale Cipal Schaubroeck.

 

Publicatiedatum: 27/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 04 2025

 

 

Openbare zitting

 

Vaststelling verblijfsvergoeding noodwoning

 

Gelet op de huurovereenkomst tussen OCMW Boortmeerbeek en de woonmaatschappij Providentia voor het pand gelegen Smisstraat 6 te 3191 Boortmeerbeek in het kader van verhuur buiten sociaal stelsel (Vlaamse Codex Wonen), in het bijzonder artikel 6.72 (tijdelijke opvang van personen in noodsituatie) om deze als noodwoning ter beschikking te stellen bij besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 22 mei 2023;

 

Overwegende dat de terbeschikkingstelling van het pand een vorm van aangepaste individuele maatschappelijke dienstverlening is zoals voorzien in artikel 60 §3 van de organieke wet op de OCMW’s en dat het bijzonder comité voor de sociale dienst beslist over de individuele toewijzing;

 

Gelet op het feit dat deze terbeschikkingstelling geen huurovereenkomst is en dat geldende bepalingen van de huurwetgeving niet van toepassing zijn; dat een overeenkomst tot terbeschikking werd opgesteld en goedgekeurd door het vast bureau in zitting van 9 oktober 2023;

 

Gelet op het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 mei 2021 tot vaststelling van het huishoudelijk reglement noodwoning;

 

Gelet op de verblijfsvergoeding zoals opgenomen in de  overeenkomst tot terbeschikking van de noodwoning Smisstraat als volgt: 7,00 EUR per volwassene per dag + 5,00 EUR per minderjarig kind vanaf 2 jaar. Vanaf de vijfde maand bedraagt de verblijfsvergoeding 7,50 EUR per volwassene per dag + 5,00 EUR per minderjarig kind vanaf 2 jaar. Vanaf de zesde maand van verblijf in de noodwoning wordt een verblijfsvergoeding aangerekend als volgt:  8,00 EUR per volwassene per dag + 5,00 EUR per minderjarig kind vanaf 2 jaar;

 

Overwegende dat de verblijfsvergoeding volgende kosten omvat: verblijf, verbruikskosten van de nutsvoorzieningen (water, gas en elektriciteit) en begeleiding;

 

Gelet op het besluit van het vast bureau in zitting van 28 april 2025 om te voorzien in een uitzonderlijke verlenging van verblijf in de noodwoning na zeven maanden mits beslissing van het bijzonder comité voor de sociale dienst; dat hiervoor geen extra verblijfsvergoeding is voorzien vanaf de achtste maand;

 

Overwegende dat het aangewezen is de bedragen aan te passen vanaf de achtste maand na verblijf indien een verlenging in de noodwoning zich opdringt en goedgekeurd door het bijzonder comité voor de sociale dienst;

 

Gelet op de bezettingsvergoeding die wordt aangerekend bij verlengd verblijf in de LOI-woning, zijnde 500,00 EUR per maand;

 

Overwegende dat het aan te bevelen is de verblijfsvergoeding in de noodwoning af te stemmen op de bezettingsvergoeding in de LOI-woningen, zijnde 500,00 EUR per maand per kamer;

 

Gelet op het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 23 oktober 2023 om met ingang van 1 november 2023 de bezettingsvergoedingen aan te passen als volgt: 500,00 EUR per kamer/eenheid  voor verblijf in LOI-woning of AC Heverplein 1 en 591,00 EUR per kamer/eenheid voor verblijf in LOI-woning of AC Heverplein 1 indien het inkomen uit arbeid hoger is dan 10% van de steun equivalent leefloon waarop de bewoner gerechtigd is;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

De tarieven voor verblijf in de noodwoning vast te stellen als volgt:
- maand één tot en met maand vier: 7,00 EUR per volwassene per dag + 5,00 EUR per minderjarig kind vanaf 2 jaar.

- maand vijf: 7,50 EUR per volwassene per dag + 5,00 EUR per minderjarig kind vanaf 2 jaar. V

- maand zes tot en met maand zeven:  8,00 EUR per volwassene per dag + 5,00 EUR per minderjarig kind vanaf 2 jaar

- vanaf maand achter: 500,00 EUR per kamer per maand

Indien de volledige woning ter beschikking wordt gesteld, bedraagt de verblijfsvergoeding 701,00 EUR per maand.

 

art. 2

De overeenkomst terbeschikkingstelling noodwoning Smisstraat aan te passen voor wat betreft de verblijfsvergoeding.

 

Publicatiedatum: 27/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 04 2025

 

 

Openbare zitting

 

Regiowerking Creat Services dv - mandatering algemene vergadering van 17 juni 2025

 

Overwegende dat het OCMW Boortmeerbeek aangesloten is bij Creat Services dv;

 

Gelet op de statuten van Creat Services dv;

 

Gelet op de oproepingsbrief van 21 maart 2025 met bijhorende agenda voor de algemene vergadering van Creat Services dv die plaatsvindt op 17 juni 2025 in Flanders Expo, Maaltekouter 1 te 9051 Gent;

 

Gelet op het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 januari 2025 waarin na geheime stemming is besloten Daisy De Neef, schepen, aan te duiden als vertegenwoordiger en Willy Stroobants, raadslid, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het OCMW Boortmeerbeek op de algemene vergaderingen van Creat Services dv, voor de volledige legislatuur;

 

Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere

wijzigingen waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger

dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Het mandaat van de vertegenwoordiger als volgt te bepalen voor de algemene vergadering van Creat Services dv van 17 juni 2025:

1. Wijziging van vermogen

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen

3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2024

4. Verslag van de commissaris

5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2024 afgesloten per 31 december 2024

     b. Goedkeuring van de voorgestelde resultaatsverdeling over boekjaar 2024

6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris

7. Aanstelling commissaris

8. Actualisering presentievergoeding

9. Statutaire benoemingen

Varia

 

art. 2

De vertegenwoordiger van de raad voor maatschappelijk welzijn op te dragen om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 17 juni 2025, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

art. 3

Een afschrift van dit besluit over te maken aan:

•per post t.a.v. Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent;

•per elektronische post 20240618AV@farys.be.

 

Publicatiedatum: 27/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 04 2025

 

 

Openbare zitting

 

Regiowerking Interleuven - mandatering algemene vergadering van 18 juni 2025

 

Gelet op het feit dat het OCMW Boortmeerbeek aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Interleuven;

 

Gelet op de gecoördineerde statuten van Interleuven;

 

Gelet dat het artikel 432 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers en deze voor het OCMW rechtstreeks worden aangewezen door de gemeenteraden/OCMW-raden uit hun leden en dat het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Gelet op het feit dat het OCMW Boortmeerbeek op 15 april 2025 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Interleuven die op 18 juni 2025 om 19 uur plaats heeft;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 27 januari 2025 waarin na geheime stemming is besloten Patrick Pelsmaekers, raadslid, aan te duiden als vertegenwoordiger en Alex De Coninck, raadslid, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Boortmeerbeek op de algemene vergaderingen van Creat Services dv, voor de volledige legislatuur;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1 

Het mandaat van de vertegenwoordiger als volgt te bepalen voor de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Interleuven op 18 juni 2025:

  1. Samenstelling van het bureau
  2. Goedkeuring verslag algemene vergadering van 19 maart 2025
  3. Verslag over de activiteiten 2024
  4. Jaarrekening per 31-12-2024 en verslag van de Commissaris-Revisor
  5. Verwerking van de resultaten krachtens art. 44 van de statuten
  6. Kwijting te verlenen aan bestuurders en Commissaris-Revisor
  7. Diversen

 

art. 2 

De vertegenwoordiger van de raad voor maatschappelijk welzijn te mandateren op de algemene vergadering akkoord te gaan met de bij de agendapunten horende voorstellen en daartoe de nodige handelingen te stellen.

 

art. 3 

Het vast bureau te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing door er onder meer kennis van te geven aan de opdrachthoudende vereniging.

 

Publicatiedatum: 27/05/2025
Overzicht punten

Zitting van 28 04 2025

 

 

Openbare zitting

 

Lokaal Opvanginitiatief

 

VRAAG: Onze gemeente vangt al vele jaren vluchtelingen op in het Lokaal opvanginitiatief en ontvangt hiervoor een subsidie. Het ziet ernaar uit dat de staatssecretaris deze subsidies wil afbouwen omdat men enkel wil inzetten op collectieve opvang.

 

Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is wat de gevolgen zullen zijn voor gemeenten die nu reeds opvang aanbieden, zijn we toch ongerust over deze ontwikkeling en willen we oproepen om ook zonder subsidie lokale opvang te blijven aanbieden en zo onze solidariteit te uiten met mensen op de vlucht. Kleinschalige opvanginitiatieven hebben heel wat voordelen en daarom vinden we deze als gemeente moeten blijven aanbieden.

 

ANTWOORD: Het college van burgemeester en schepenen heeft kennis genomen van de vraag van de Groen-fractie. In maart heeft het college van burgemeester en schepenen een verzoek ontvangen van FEDASIL om de LOI-woningen voorlopig niet af te bouwen. Dit verzoek is in lijn met het nieuwe regeerakkoord, waarin wordt gesteld dat de LOI's voorlopig blijven doorlopen. Het college ziet op dit moment geen directe veranderingen in dit beleid. Aangezien er nog geen duidelijkheid is over toekomstige subsidiering, wordt het huidige beleid voorlopig gevolgd.

 

Publicatiedatum: 27/05/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.