NOTULEN - RMW

Zitting van maandag 24 januari 2022

 

Aanwezig:

Steven Michiels voorzitter

Karin Derua burgemeester

Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Audrey Bogaerts, Hans Crol, Bert Meulemans, Maurice Vanmeerbeeck, Eddy Mortier, Ann Sleyp, Ann Morissens, Wouter Decat, Rodrigue Bijlsma, Sigrid Van Obbergen, Maria Luise Altmutter, Vincent Geerts, Willy Stroobants, Steven D'hont, Gert Verschueren, Michel Baert, Remi Serranne              raadsleden

Johan Smits algemeen directeur

Verontschuldigd:

Steven Van Loock raadslid

 

Overzicht punten

Zitting van 24 01 2022

 

 

Openbare zitting

 

Notulen vorige zitting

 

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt unaniem de notulen van de zitting van 20 december 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 01/04/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 01 2022

 

 

Openbare zitting

 

Samenwerkingsovereenkomst AGII - agentschap inburgering en integratie

 

Gelet op het decreet van 7 juni 2013 betreffende het integratie- en inburgeringsbeleid;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 29 januari 2016 houdende de uitvoering van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 26 april 2019 tot uitvoering van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid, en tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 januari 2016 houdende de uitvoering van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid;

 

Gelet op het besluit van het Vast Bureau van 13 december 2021;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Een samenwerkingsovereenkomst tussen het lokaal bestuur Boortmeerbeek en het Agentschap Integratie en Inburgering goed te keuren waarvan de tekst als volgt luidt:

 

     Samenwerkingsovereenkomst

 

tussen,

 

enerzijds,

Het lokaal bestuur Boortmeerbeek vertegenwoordigd door mevrouw Karin Derua, burgemeester, en de heer Johan Smits, algemeen directeur,

 

en

 

anderzijds,

Het Agentschap Integratie en Inburgering (AgII) rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Roel Verhaert, voorzitter van de Raad van Bestuur en de heer Jo De Ro, algemeen directeur,

 

tijdens de periode 2020-2025.

 

1. Context

De groeiende diversiteit is in Vlaanderen een realiteit. Dit biedt nieuwe kansen, maar stelt ons ook voor complexe uitdagingen. Diversiteit heeft een effect op elk beleidsdomein. In de praktijk blijkt dat wie een integratiebeleid uitwerkt, er op korte en op lange termijn de vruchten van plukt. Een integratiebeleid houdt immers in dat je samen met je partners problemen benoemt en oplossingen uitwerkt die de hele bevolking ten goede komen. Iedereen moet zich thuis voelen in zijn gemeente/stad.

Het Agentschap ondersteunt lokale besturen en organisaties in hun beleid en acties om beter om te gaan met de groeiende etnisch-culturele diversiteit. Om een samenwerking nog meer af te stemmen op maat van het lokaal bestuur beschrijven we voor de komende bestuursperiode onze engagementen in een samenwerkingsovereenkomst.

 

2. Domeinen van samenwerking

Bovenvermelde partijen engageren zich om samen te werken op het vlak van:

 

2.1 Dienstverlening aan personen met een migratieachtergrond en anderstaligen

Het Agentschap Integratie en Inburgering biedt nieuwkomers, die binnen de doelgroep vallen, trajectbegeleiding en lessen maatschappelijke oriëntatie aan. Anderstaligen worden door het Agentschap georiënteerd naar de best passende cursus Nederlands voor anderstaligen en kunnen onder bepaalde voorwaarden hun kennis van het Nederlands laten attesteren.

 

2.1.1 Informeren en doorverwijzen van nieuwkomers en anderstaligen

        Het lokaal bestuur Boortmeerbeek informeert de nieuwkomers over het inburgeringstraject en anderstaligen over oriëntatie naar de gepaste lessen Nederlands. Het lokaal bestuur Boortmeerbeek verwijst hen door naar het Agentschap Integratie en Inburgering[1]. Het Agentschap Integratie en Inburgering ondersteunt lokaal bestuur Boortmeerbeek bij de vervulling van deze opdracht en stelt voldoende informatiemateriaal ter beschikking.

 

        Het lokaal bestuur Boortmeerbeek brengt de (ouder van de) minderjarige nieuwkomer of anderstalige kleuter die zich inschrijft in de gemeente op de hoogte van de vigerende bepalingen over de leerplicht en het recht op onderwijs en over het gemeentelijke socioculturele aanbod. Het AgII verwijst, voor zover de minderjarige nieuwkomer of anderstalige kleuter nog niet ingeschreven is in een school of nog niet voldaan heeft aan de leerplicht, de minderjarige nieuwkomers en anderstalige kleuters actief door naar het meest geschikte onderwijsaanbod en indien nodig ook naar gezondheids- en welzijnsvoorzieningen.

 

        Het lokaal bestuur Boortmeerbeek stelt Katrien Willekens, coördinator sociale zaken, aan als contactpersoon voor het Agentschap Integratie en Inburgering inzake deze opdracht.

 

        Het Agentschap Integratie en Inburgering organiseert op vraag van lokaal bestuur Boortmeerbeek een gratis infosessie om de informatie- en doorverwijzingsrol van de lokale besturen te optimaliseren.

 

2.1.2 Afstemming van dienstverlening tussen het Agentschap Integratie en Inburgering en lokaal bestuur Boortmeerbeek

        Het AgII verwijst inburgeraars die een contract ondertekenden en behoeftig zijn door naar het OCMW.

 

        Het OCMW verwijst in het kader van een geïndividualiseerd traject voor maatschappelijke integratie (GPMI) OCMW-cliënten die in aanmerking komen voor inburgering of lessen Nederlands zoveel als mogelijk door naar het Agentschap Integratie en Inburgering.

 

        De medewerkers van lokaal bestuur – OCMW Boortmeerbeek en de medewerkers van het Agentschap Integratie en Inburgering stemmen de begeleiding van de gezamenlijke klanten op elkaar af. Hierbij geldt:

‒ In het begin van het traject bespreken beide partijen met de klant dat we partnerorganisaties zijn die informatie uitwisselen en proactief een traject samen afstemmen:

        Doorverwijzing en opvolging Nederlands als tweede taal (NT2)

        Maatschappelijk oriëntatie (MO) bepalen en opvolgen

        Toekomstoriëntering met individuele begeleiding

‒ Het OCMW kan het verloop van de vormingsonderdelen (NT2/MO) zelf opvolgen via KBI uitwisselingen.

‒ De klant blijft steeds verantwoordelijk voor zijn/haar traject.

‒ In geval van conflicten/problemen in de opbouw van een traject nemen alle partijen hun verantwoordelijkheid op om het gesprek met elkaar aan te gaan om tot een gedragen oplossing te komen in het belang van de klant. De manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van de bereikbaarheid, competenties en goodwill van de klant (kanalen: mail, telefoon, gesprek, triogesprek AgII-OCMW-cliënt, ...).

 

2.1.3 Samenwerking op vlak van Nederlands als tweede taal (NT2)

        Het Agentschap Integratie en Inburgering voert de regierol over een passend en behoeftedekkend aanbod Nederlands als tweede taal in de regio waartoe ook lokaal bestuur Boortmeerbeek behoort. Dat betekent dat het Agentschap Integratie en Inburgering samenkomt met alle aanbod-verstrekkers NT2 met het oog op een optimale afstemming van het aanbod NT2 op de vraag naar NT2. Het lokaal bestuur signaleert knelpunten/noden met tot NT2 binnen hun gemeente aan het AgII. Het AgII neemt die signalen mee naar het NT2-overleg.

 

        Indien het AgII een infosessie ‘Nederlands leren’ in de gemeente organiseert, verleent het lokaal bestuur Boortmeerbeek haar medewerking. Het lokaal bestuur kan bespreken met het AgII of een extra infosessie ‘Nederlands leren’ wenselijk is en hoe deze georganiseerd wordt. Het lokaal bestuur is in dat geval trekker en neemt de praktische organisatie op zich. Het AgII stelt indien mogelijk personeel en een draaiboek ter beschikking.

 

        Het AgII kan op vraag deelnemen aan een lokaal overleg waarbij het AgII een terugkoppeling van het regionaal NT2-overleg voorziet, lokale NT2-cijfers uit KBI presenteert en mee streeft naar een optimale afstemming tussen de vraag en het aanbod aan NT2-lessen en lokale oefenkansen. Het lokaal bestuur coördineert en trekt dit overleg.

 

2.2 Het voeren van een intern diversiteitsbeleid binnen het lokaal bestuur

Het Agentschap Integratie en Inburgering ondersteunt lokaal bestuur Boortmeerbeek op vraag bij het ontwikkelen en uitrollen van een intern diversiteitsbeleid:

        het divers personeelsbeleid;

        het taalbeleid;

        de cultuursensitieve aanpak.

In de ondersteuning zijn verschillende werkvormen mogelijk: informeren, adviseren, vormingen, werk-sessies, leertrajecten,…

 

2.3 Toegankelijkheid vergroten met juridische informatie en sociaal tolken en vertalen

In het kader van een toegankelijke dienstverlening kan lokaal bestuur Boortmeerbeek gebruik maken van het aanbod van de dienst Vreemdelingenrecht en Internationaal Familierecht (VIF) en de dienst Sociaal Tolken en Vertalen (STV) van het AgII. Het aanbod van en de modaliteiten voor samenwerking met deze diensten vindt u hier:

‒ Dienst VIF:  https://integratie-inburgering.be/juridische-dienstverlening  en www.vreemdelingenrecht.be 

 

‒ Dienst STV : https://integratie-inburgering.be/sociaal-tolken-en-vertalen   

 

2.4 Vergroten van de sociale samenhang in de lokale samenleving

Het Agentschap Integratie en Inburgering informeert lokaal bestuur Boortmeerbeek op vraag over het aanbod en goede praktijken voor het verbeteren van de lokale samenhang.

Bij ondersteuningsvragen zijn verschillende werkvormen mogelijk: informeren, adviseren, vormingen, werksessies, leertrajecten,…

 

2.5 Versterken van de regierol over het lokaal integratiebeleid

Het Agentschap Integratie en Inburgering ondersteunt lokale besturen bij de invulling van hun regierol op vlak van integratiebeleid. Voor het versterken van de lokale regierol en om te komen tot een transversale aanpak kunnen lokale besturen een beroep doen op de diensten van het AgII.

 

2.5.1 Ondersteunen van de interne en externe regierol van het lokaal bestuur

Het AgII vergroot bij lokale besturen de competenties (kennis, vaardigheden en attitudes) om de regierol via een horizontaal integratiebeleid (HIB) uit te voeren. Binnen deze doelstelling focussen we op het ondersteunen van de interne én externe regierol van het lokaal bestuur:

        Interne regie en organisatie:

‒ een eigen diversiteitsbeleid: personeelsbeleid, taalbeleid, cultuursensitieve aanpak

‒ intern draagvlak (politiek, ambtelijk) voor het lokaal integratiebeleid

‒ coördinatie en samenwerking tussen diensten, over de beleidsdomeinen heen

        Extern, gericht op:

‒ de toegankelijkheid van informatie, communicatie en dienstverlening van organisaties en niet-gemeentelijke diensten op het grondgebied

‒ empowerment van personen met een migratieachtergrond en anderstaligen

‒ coördinatie: samenwerking en afstemming met partners i.f.v. het lokaal integratiebeleid

‒ extern draagvlak voor het lokaal integratiebeleid (burgers en partnerorganisaties)

 

2.5.2 Het Agentschap Integratie en Inburgering verstrekt cijfermateriaal over inwoners met een niet-Belgische herkomst en anderstaligen aan lokaal bestuur Boortmeerbeek

Lokaal bestuur Boortmeerbeek kan informatie verkrijgen over de aanwezigheid van inwoners met niet-Belgische herkomst, over inburgering en de doorverwijzing van anderstaligen (inclusief inburgeraars) naar lessen Nederlands. Als de gemeente deze informatie wil benutten (i.f.v. acties, beleidsplanning, monitoring…)  levert het Agentschap Integratie en Inburgering de meest recente gegevens op vraag af. Afhankelijk van de beschikbaarheid kan het gaan over de volgende gegevens:

        Aantal meerderjarige nieuwkomers 

        Aantal meerderjarige nieuwkomers naar nationaliteitsgroep

        Aantal meerderjarige nieuwkomers naar doelgroep

        Aantal meerderjarige nieuwkomers naar statuut

        Totaal aantal aanmeldingen

        Aantal inburgeraars dat zich heeft aangemeld naar doelgroep

        Aantal inburgeraars dat zich heeft aangemeld naar nationaliteitsgroep

        Totaal aantal inburgeraars die een contract hebben ondertekend

        Aantal inburgeraars die een contract hebben ondertekend naar nationaliteitsgroep

        Aantal inburgeraars die een contract hebben ondertekend naar doelgroep

        Aantal inburgeraars die het inburgeringstraject succesvol hebben afgerond (aantal attesten)

        Het aantal doorverwezen anderstaligen (inclusief inburgeraars) naar lessen Nederlands

        Het % anderstaligen dat naar CBE of CVO is doorverwezen

 

Het AgII geeft duiding bij de interpretatie van cijfergegevens en kan op vraag ondersteunen bij de opmaak van een “omgevingsanalyse lokale diversiteit” op de verschillende beleidsdomeinen.

 

3. Modaliteiten voor samenwerking

Op vraag van lokaal bestuur Boortmeerbeek of het Agentschap Integratie & Inburgering kan een overleg plaatsvinden tussen beide partijen in functie van de monitoring en evaluatie van de samenwerking.

Jaarlijks kan lokaal bestuur Boortmeerbeek eigen accenten leggen in functie van zijn beleidsplan en kunnen bijkomende afspraken bij voorliggende samenwerkingsovereenkomst geconcretiseerd worden in een jaarplan of addendum bij deze samenwerkingsovereenkomst.

Contactgegevens voor meer info

Regio Leuven Hageland,  Agentschap Integratie en Inburgering

E-mail: vlaams-brabant@integratie-inburgering.be

Tel: 02 701 74 72

Lokale coördinator Leuven Hageland : Jasmyne Vanslembrouck

E-mail: jasmyne.vanslembrouck@integratie-inburgering.be

Tel: 0483 72 48 15

Contact voor integratie en inburgering van stad/gemeente  Katrien Willekens

E-mail: katrien.willekens@boortmeerbeek.be

Tel: 015 51 11 45

 

art. 2

Karin Derua, voorzitter van het OCMW, gedelegeerd door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn op 15 december 2021, en Johan Smits, algemeen directeur, te machtigen de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 01/04/2022
Overzicht punten

Zitting van 24 01 2022

 

 

Openbare zitting

 

Voordracht kandidaat lid bijzonder comité sociale dienst

 

Gelet op de artikelen 87, 88, 92,93 en 96 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Gelet op het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 7 januari 2019 met betrekking tot de verkiezing van de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst;

 

Gelet op het ontslag van Vincent Geerts, door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn ontvangen op 7 december 2021;

 

Overwegende dat Vincent Geerts aldus als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst moet worden vervangen;

 

Overwegende dat in de akte van voordracht door NV-A van Vincent Geerts van 9 november 2018 geen plaatsvervanger werd voorzien;

 

Overwegende dat de akte van voordracht door NV-A van Karen Libert  op 7 januari 2022 bij de algemeen directeur werd ingediend;

 

Overwegende dat de akte van voordracht ter zitting werd overhandigd aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn;

 

Overwegende dat uit nazicht door de voorzitter blijkt dat de akte van voordracht ondertekend is door de meerderheid van de verkozenen van dezelfde lijst die aan de verkiezingen hebben deelgenomen;

 

​Overwegende dat uit nazicht door de voorzitter blijkt dat de voordracht voldoen aan de voorwaarden;​

 

Overwegende dat de ingediende akte van voordracht ontvankelijk is en de kandidaat dus verkozen kan worden verklaard;​

 

Overwegende dat de voorgedragen kandidaat-leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst niet schriftelijk afstand heeft gedaan van het mandaat;​

 

Overwegende dat het kandidaat-lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst aanwezig is;​

 

Overwegende dat uit onderzoek van de geloofsbrieven blijkt dat het te installeren kandidaat-lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en zich niet in een situatie van onverenigbaarheid bevindt;

 

Overwegende dat het kandidaat-lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst de voorgeschreven eed heeft afgelegd in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn;​

 

Overwegende dat voor het kandidaat-lid geen einddatum werd opgenomen in de akte van voordracht;​​

 

Overwegende dat na de installatie van de kandidaat beide geslachten vertegenwoordigd zijn in het bijzonder comité voor de sociale dienst en deze dus rechtsgeldig samengesteld is;​

 

BESLUIT: eenparig.
 

Artikel 1: Akte te nemen van het  door Vincent Geerts op 7 december 2021 ingediend schriftelijk ontslag.

 

Artikel 2: Volgende voorgedragen kandidaat verkozen te verklaren als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst en akte te nemen van haar eedaflegging:

 

Karen Libert  Startdatum: 25 januari 2022  Einddatum: 31 december 2024

 

Publicatiedatum: 01/04/2022