NOTULEN - GR

Zitting van maandag 29 maart 2021

 

Aanwezig:

Steven Michiels voorzitter

Karin Derua burgemeester

Michel Baert, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Remi Serranneschepenen

Bert Meulemans, Maurice Vanmeerbeeck, Audrey Bogaerts, Steven Van Loock, Eddy Mortier, Ann Sleyp, Ann Morissens, Hans Crol, Wouter Decat, Rodrigue Bijlsma, Sigrid Van Obbergen, Maria Luise Altmutter, Regina Wolfs, Willy Stroobants, Gert Verschueren              raadsleden

Johan Smits algemeen directeur

Verontschuldigd:

Steven D'hont raadslid

Vanaf punt 13 verlaat Ann Sleyp, raadslid de zitting.

Vanaf punt 14 vervoegt Ann Sleyp, raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname naamswijziging sp.a in Vooruit

 

De gemeenteraad neemt kennis van de brief van Remi Serranne, fractieleider sp.a, van 22 maart 2021 met de mededeling dat de sp.a-fractie voortaan de fractienaam 'Vooruit' zal dragen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Notulen vorige zitting

 

De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 22 februari 2021 unaniem goed.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Besluit burgemeester gemeenteraad

 

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de burgemeester van 19 maart 2021 waarbij omwille van de aanhoudende dreiging van de COVID19-pandemie de maatregelen om het virus in te dijken aangehouden worden en aldus de zittingen van de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad van 29 maart 2021 op digitale wijze moeten worden georganiseerd.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Vaststelling rooilijn gedeelte Anjerweg

 

Gelet op het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

 

Gelet op het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening;

 

Gelet op de Vlaamse codex ruimtelijke ordening;

 

Gelet op het decreet betreffende de omgevingsvergunning - Vlaamse Codex van 25 april 2014, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt:

Ҥ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning , in bijzonder artikel 47 dat het volgend bepaalt:

“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

 

Gelet op de toelichting bij bovengenoemd omgevingsdecreet en -besluit:

 

“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

- de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

- de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

- beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;

- de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;

- de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

 

Aanleiding en context:

De omgevingsvergunningsaanvraag beoogt het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel in 3 loten waarvan 1 bestemd voor open bebouwing, 1 wordt uit de verkaveling gesloten en één lot bestemd voor gratis grondafstand. De aanvraag werd heeft dossiernummer OMV_2020164142 (gemeentelijk kenmerk OMV2020/00237VK) en werd op 3 december 2020 ingediend bij de gemeente Boortmeerbeek door de heer Wilfried Dekrem en Landmetersbureel Dekrem, Stationsstraat 20 te 3150 Haacht.

 

De omgevingsvergunningsaanvraag beoogt het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel in 3 loten waarvan 1 bestemd voor open bebouwing, 1 wordt uit de verkaveling gesloten en één lot bestemd voor gratis grondafstand volgens het bijgevoegde plan van 2 juni 2020 van Landmetersbureel Dekrem:

 

De aanvraag voorziet het verkavelen in 3 kavels (lot1, 2 en 3):

 

 Lot 1 heeft een totale oppervlakte van circa 10a20ca  een diepte van 61,60 meter links en 55,20  meter rechts, een breedte van 17,80 meter aan de straatzijde en 18,20 meter achteraan. De bouwzone heeft een breedte van 11,00  meter en een diepte van 15,00 meter. De maximaal bebouwbare oppervlakte bedraagt 165,00m². De bouwvrije strook bedraagt 3,00 meter tot de zijdelingse perceelsgrenzen. Het lont valt binnen de grenzen van een woonparkgebied. In de voorliggende bouwzone staat momenteel een boom.

 Lot 2 heeft een totale oppervlakte van circa 17a70ca, een diepte van 72,05 meter links, 61,60 meter rechts, een breedte van 28,70 meter aan de straatzijde en 25,70 meter achteraan. De bouwzone heeft een breedte van 10,75 meter op de voorgevellijn en een diepte van 15,00 meter. de bestaande woning blijft behouden en wordt uit de verkaveling gesloten.

 Lot 3 heeft een totale oppervlakte van circa 1a14ca , een diepte van 2,18 meter links en 3,01 meter rechts, een lengte van 46,50 meter aangrenzend aan lot 1 en 2 en 46,66 meter vooraan. Lot 3 is een strook grond gelegen binnen de voorzienen rooilijn van de Anjerweg, bestemd om gevoegd te worden bij het openbaar domein.

 Vastleggen van een rooilijn voor het gedeelte langs de Anjerweg waarop de omgevingsvergunningsaanvraag betrekking heeft.

 

De percelen waarop de aanvraag zijn gelegen volgens het gewestplan woonparkgebied. Het gebruik van deze gebieden is geregeld in het inrichtingenbesluit van 28 december 1972, meer bepaald in artikel 6. De voorgestelde verkaveling is niet strijdig met de bestemming van het gewestplan en de bepalingen van het inrichtingenbesluit.

 

Beoordeling:

De voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voorziet door middel van lot 3 in een gratis grondafstand. De bedoeling van de aanvrager van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden is het gratis afstaand van een stuk grond aan het openbaar wegdomein en de vastlegging van de rooilijn langs de Anjerweg waaraan de verkaveling grenst.              

Lot 3 dat kan worden beschreven als ± 1a14ca groot, van vorm gelijken op een parallellogram en bestemd voor gratis grondafstand. De gemiddelde breedte bedraagt ± 2,59 meter en de geschatte lengte betreft ±46,84 meter volledig gelegen langs de Anjerweg. Volgens het plan van Landmetersbureel Dekrem zal lot 3 gratis aan de gemeente Boortmeerbeek worden afgestaan om gevoegd te worden bij het openbaar wegdomein. Voor dit gedeelde van het plangebied wordt de rooilijn van de Anjerweg juridisch vastgelegd door middel van bijgevoegd rooilijnplan opgemaakt door Landmetersbureel Dekrem.

 

Het voornemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, meer bepaald de voorliggende gratis grondafstand, geeft uitvoering aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en wordt aan deze artikels getoetst.

 

 Artikel 3 

o Door het inlijven van het voorgestelde lot 3 bij de openbare wegenis wordt de berm gelegen in de Anjerweg eigendom van de gemeente Boortmeerbeek. De berm kan hierdoor onderhouden worden door de gemeente Boortmeerbeek, waardoor deze ook beter betreedbaar zal zijn voor de zwakke weggebruiker.

 

 Artikel 4 

o 1° : De verwerving van de berm van de Anjerweg stelt de gemeente Boortmeerbeek in staat om de verkeersveiligheid ter plaatse te vergroten door een berm ter beschikking te stellen van de zwakke weggebruiker. Op dit moment is de berm te beperkt om een veilige doorgang te realiseren conform de Wegcode.

o 2° : De gemeenteweg beter gekend als de Anjerweg wordt verder versterkt door de voorgestelde gratis grondafstand. Zie ook 1°.

o 3° : De voorgestelde maatregel houdt geen wijziging van de ontsluiting van aanpalende percelen in. Inzake verkeersveiligheid worden met deze maatregel geen knelpunten inzake verkeersveiligheid opgelost.  De gebruiker heeft echter wel de mogelijkheid de gekende hoofdwegen te verlaten en te kiezen voor een autoluwe verbindingsweg.

o 4° : Gelet op de specifieke ligging is de inpassing van de voorgestelde maatregel in een  gemeentegrensoverschrijdend perspectief eerder beperkt.

o 5° : De maatregel doet geen afbreuk aan de verschillende planinitiatieven van het college maar ondersteunt eerder de duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de gemeente Boortmeerbeek én houdt rekening met de noden van de huidige en de toekomstige generaties.

 

Deze grondafstand dient uiterlijk bij de eerste verkoop of bebouwing van een bouwlot te gebeuren en dit bij het verlijden van de desbetreffende akte. De verkavelaar dient een negatief bodemattest, afgeleverd door OVAM, voor te leggen bij de overdracht.

 

Tijdens het openbaar onderzoek, dat gelopen heeft van 30 december 2020 tot en met 28 januari 2021, werden geen bezwaren ingediend die betrekking hebben op het wegenisdossier of in verband kunnen gebracht worden met de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Artikel 16 en artikel 20 van het decreet houdende de gemeentewegen bepalen dat het rooilijnplan respectievelijk het grafisch plan de eventuele waardevermeerdering of waardevermindering bevat. Er werd een schattingsverslag toegevoegd opgemaakt door Landmeter Cuyt van 11 maart 2021, dewelke in zijn verslag eveneens stelt dat er een minwaarde te verwachten is. De minwaarde wordt bij kosteloze grondafstand als 13.000,00 EUR geschat. Blijkens het gewoonterecht wordt er aan de eigenaar dewelke zijn of haar grond gratis afstaat aan de gemeente niet gevraagd de geschatte meer- of minwaarde te vergoeden. De meer-  of minwaarde wordt als gevolg bij kosteloze grondafstand als 0,00 EUR geschat.

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1  

De rooilijn voor het gedeelte van de Anjerweg volgens het rooilijnplan van 2 juni 2020 van Landmetersbureel Dekrem zoals gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden met kenmerk OMV_2020164142 (gemeentelijk kenmerk OMV2020/00237VK) vast te stellen volgens datzelfde rooilijnplan.

 

art. 2

Voorliggende beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg zoals aangeduid op het bijgevoegde verkavelingsontwerp van 2 juni 2020 van Landmetersbureel Dekrem zoals gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden met kenmerk OMV_2020164142 (gemeentelijk kenmerk OMV2020/00237VK) goed te keuren.             

Lot 3, dat kan worden beschreven als ± 1a14ca groot en van vorm gelijkend op een parallellogram, is bestemd voor gratis grondafstand. De gemiddelde breedte bedraagt ± 2,59 meter en de geschatte lengte betreft ±46,84 meter volledig gelegen langs de Anjerweg. Volgens het plan van Landmetersbureel Dekrem zal lot 3 gratis aan de gemeente Boortmeerbeek worden afgestaan om gevoegd te worden bij het openbaar wegdomein. Voor dit gedeelte van het plangebied wordt de rooilijn van de Anjerweg juridisch vastgelegd door middel van bijgevoegd rooilijnplan opgemaakt door Landmetersbureel Dekrem.

 

art. 3

De verkavelaar moet een negatief bodemattest voorleggen dat betrekking heeft op de hierbij af te stane gronden, afgeleverd door OVAM.

De afstanddoener verklaart dat hij geen weet heeft van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan het gemeentebestuur van Boortmeerbeek of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruikersbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

 

art. 4

De grondafstand moet uiterlijk bij de eerste verkoop of bebouwing van een bouwlot gebeuren en dit bij het verlijden van de desbetreffende akte.

Alle kosten, rechten en honoraria verbonden aan deze grondafstand zijn ten laste van de verkavelaar.

De verkavelaar moet een afschrift van de notariële akte bezorgen aan de gemeente Boortmeerbeek om aan te tonen dat deze voorwaarde werd nageleefd.

 

art. 5

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het omgevingsdecreet.

 

art. 6. 

Dit besluit van de gemeenteraad is nietig:

         wanneer de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden met dossiernummer OMV_2020164142 (gemeentelijk kenmerk OMV2020/00237VK) niet wordt verleend of wanneer deze in administratief of jurisdictioneel beroep wordt vernietigd;

         wanneer het voorwerp van de omgevingsvergunning niet binnen de in de vergunning voorziene of wettelijke termijn wordt gerealiseerd.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Ontwerp van rooilijnplan voor de wijziging van gemeenteweg Sas – voorlopige vaststelling rooilijnen

 

Overwegende dat de gemeenteweg Sas een openbare weg is en aangewend wordt voor openbaar verkeer;

 

Overwegende dat het huidige tracé een weg betreft op een private bedding waarop de eigenaars het publieke gebruik toelaten;

 

Overwegende dat in het kader van het ontwerp van de wegenis- en rioleringswerken ‘VBR Audenhovenlaan-Ponstraat fase A en B, het college van burgemeester en schepenen voorstelt het traject Sas aan het project toe te voegen;

 

Overwegende dat de Vlaamse Milieumaatschappij de nodige subsidies voorziet voor de aanleg van riolering in Sas;

 

Overwegende de noodzaak om rioleringsinfrastructuur en bijhorende infrastructuur aan te leggen in het openbaar domein;

 

Overwegende dat in de atlas der buurtwegen,  voetweg 73 aangeduid staat met een breedte van 1,65 meter en bij meting vastgesteld werd te behoren tot de huidige rijweg Sas;

 

Gelet op het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 dat bepaalt dat alle bestaande wegen onder het toepassingsgebied van het decreet vallen (algemeen principe 1 van het overgangsrecht);

 

Overwegende dat niettegenstaande de aanwezigheid van de voormalige buurtweg 73 de huidige weg Sas gekwalificeerd kan worden als ‘gewone’ weg en gewijzigd worden tot een gemeenteweg geschikt voor aanleg van riolering en aangepaste wegverharding;

 

Overwegende dat het wijzigen van deze de gemeenteweg niet opgenomen is binnen het gemeentelijk beleidskader, gekend als ‘Verkeerleefbaarheidsplan’ en het gemeentelijke actieplan ‘in 20 stappen naar een verkeersleefbare gemeente’, beide van 11 mei 2020, en het daarin opgenomen afwegingskader geen meerwaarde creëert bij de uitbouw van een fijnmazig netwerk van zachte verbindingen;

 

Gelet op de maatregelen van het college van burgemeester en schepenen om de gemeenteraad te laten beraadslagen over de wijziging van gemeenteweg Sas;

 

Gelet op het ontwerp van rooilijnplan van 12 maart 2021 met referentie 1491/1b opgemaakt door de door het college van burgemeester en schepenen aangestelde landmeter Cuyt uit Haacht;

 

Gelet op de bijhorende schattingen van 12 maart 2021 van de te verwerven delen zoals opgemaakt door de aangestelde landmeter Cuyt uit Haacht:

 

nummer van Inname

 

kadaster

 

aard van het terrein

oppervlakte te verwerven gronddeel

 

bedrag

afdeling

sectie

nummer

1

1

D

279/2

gemengd regionaal bedrijventerrein

3,3

0,0 EUR

2

1

D

281D

gemengd regionaal bedrijventerrein

6,4

0,0 EUR

3

1

D

29/P2

gemengd regionaal bedrijventerrein

873,4

0,0 EUR

4

1

D

29/L2

gemengd regionaal bedrijventerrein

15,8

0,0 EUR

TOTAAL

0,0 EUR

 

 

 

Inname 1: kadastraal gekend als 1 D 279/2; aard van het terrein: gemengd regionaal bedrijventerrein en voor een te verwerven grootte van 3,3 m².  Schatting van de waarde inname 1 aan nul euro;

Inname 2: kadastraal gekend als 1 D 281d; aard van het terrein: gemengd regionaal bedrijventerrein en voor een te verwerven grootte van 6,4 m². Schatting van de waarde van inname 2 aan nul euro;

Inname 3: kadastraal gekend als 1 D 29/P2; aard van het terrein: gemengd regionaal bedrijventerrein  en voor een te verwerven grootte van 873,4 m². Schatting van de waarde van inname 3 aan nul euro;

Inname 4: kadastraal gekend als 1 D 29/L2; aard van het terrein: gemengd regionaal bedrijventerrein en voor een te verwerven grootte van 15,8 m².  Schatting van de waarde inname 4 aan nul euro;

 

Overwegende dat de gemeenteraad het ontwerp van rooilijn voorlopig moet vaststellen;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 18 april 1984 betreffende de vaststelling van het algemeen politiereglement met in het bijzonder artikel 9 over de geregelde afstand tot de perceelsgrens met openbaar domein en voetwegen;

 

Gelet op het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 in werking getreden op 1 september 2019;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 17 stemmen ja: Karin Derua, Michel Baert, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Maurice Vanmeerbeeck, Audrey Bogaerts, Eddy Mortier, Ann Sleyp, Hans Crol, Rodrigue Bijlsma, Sigrid Van Obbergen, Regina Wolfs, Willy Stroobants, Gert Verschueren, Steven Michiels en Remi Serranne.
3 stemmen tegen: Ann Morissens, Wouter Decat en Maria Luise Altmutter.
2 onthoudingen: Bert Meulemans en Steven Van Loock.
 

art. 1

Principieel akkoord te gaan de huidige gemeenteweg Sas te wijzigen.

 

art. 2

Het ontwerp van rooilijnplan voorlopig vast te stellen.

 

art. 3

Principieel akkoord te gaan met de in de aanhef geciteerde schattingen van de innames nodig voor de realisatie van de gemeenteweg.

 

art. 4

De verworven delen op te nemen in het gemeentelijk patrimonium en toe te voegen aan het openbaar domein.

 

art. 5

Het college van burgemeester en schepenen op te dragen een voorstel voor uitrusting van de gemeenteweg op te maken.

 

art. 6

Het college van burgemeester en schepenen op te dragen het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een openbaar onderzoek te onderwerpen dat, binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling,  minstens wordt aangekondigd door:

1° aanplakking aan het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe wegdeel;

2° een bericht op de website van de gemeente of in het gemeentelijk infoblad;

3° een bericht in het Belgisch Staatsblad;

4° een afzonderlijke mededeling die met een beveiligde zending wordt gestuurd naar de woonplaats van de eigenaars van de onroerende goederen die zich bevinden in het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan;

5° een afzonderlijke mededeling aan de aanpalende gemeenten, als de weg paalt aan de gemeentegrens en deel uitmaakt van een gemeentegrensoverschrijdende verbinding;

6° een afzonderlijke mededeling aan de deputatie en het departement;

7° een afzonderlijke mededeling aan de beheerders van aansluitende openbare wegen;

8° een afzonderlijke mededeling aan de maatschappijen van openbaar vervoer.

 

art. 7

De resultaten van het openbaar onderzoek grondig te onderzoeken en deze onder de vorm van een definitief rooilijnplan voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Ontwerp van rooilijnplan voor de aanleg van gemeenteweg ‘verbinding Schrans-Kruisveldweg-Vorstweg’ – voorlopige vaststelling rooilijnen

 

Overwegende dat de verbindingsweg tussen Schrans, Kruisveldweg en Vorstweg (Bredepleinstraat)  slechts gedeeltelijk de voormalige buurtwegen 38 en 39 omsluit en aansluit op de voormalige buurtweg 42;

 

Overwegende dat de overige delen van het huidige tracé van vernoemde verbindingsweg een weg betreft op een private bedding waarop niet alle eigenaars het publieke gebruik toelaten;

 

Overwegende dat er niet kan aangetoond worden dat voldoende bezitsdaden en onderhoudsdaden werden gesteld op de privatieve delen van de verbindingsweg;

 

Overwegende dat het openen van een gemeenteweg op vernoemde locatie  opgenomen is binnen het gemeentelijk beleidskader, gekend als ‘Verkeerleefbaarheidsplan’ en het gemeentelijk actieplan ‘in 20 stappen naar een verkeersleefbare gemeente’, beide van 11 mei 2020 en het daarin opgenomen afwegingskader voor de uitbouw van een fijnmazig netwerk van zachte verbindingen;

 

Gelet op de maatregelen van het college van burgemeester en schepenen om de gemeenteraad te laten beraadslagen over de aanleg van gemeenteweg ‘verbinding Schrans-Kruisveldweg-Vorstweg’;

 

Gelet op het ontwerp van rooilijnplan met referentie 786/2020/1b van 3 maart 2020 zoals opgemaakt door de aangestelde landmeter Cuyt uit Haacht;

 

Overwegende dat het voornemen tot aanleggen van de voorgestelde gemeenteweg uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet gemeentewegen van 1  september 2019 en dat het ontwerp aan deze artikels als volgt werd getoetst:

 

(art. 3, decreet houdende de gemeentewegen):

Door het instellen van de voorgestelde maatregel wordt deze gewenste verbinding voor de zachte weggebruiker op juridische wijze hersteld en gevrijwaard. Door deze verbinding wordt in eerste plaats invulling gegeven aan een veilige verbinding naar de gemeenteschool vanuit de gemeenteweg Schrans en delen van de Leuvensesteenweg en omgekeerd. De bijkomende verbinding geeft tevens een zachte verbinding en rechtstreekse verbinding met de Bredepleinstraat.  Tevens betekent deze verbinding Schrans-Kruisveldweg-Vorstweg een meerwaarde voor de recreatieve gebruiker.

Het ontwerp draagt bij tot op een veilig en lokaal wegennet met bijzondere aandacht voor een fijnmazig netwerk voor traag verkeer.

 

(art. 4,  decreet houdende de gemeentewegen):

1. Door het realiseren van deze maatregel bekomt de toekomstige gemeenteweg een éénduidig statuut zowel voor de functionele als voor de recreatieve gebruiker. Door het statuut gemeenteweg wordt het fijnmazig netwerk van trage wegen en trage verbindingen uitgebouwd zoals vooropgesteld in het verkeerleefbaarheidsplan en bijhorende actieplannen.

 

2. De voorgestelde maatregel houdt geen wijziging van de ontsluiting van aanpalende percelen in.

Inzake verkeersveiligheid worden met deze maatregel enkele knelpunten inzake verkeersveiligheid opgelost. 

 

3. Het ontwerp van de voorgestelde maatregel geeft invulling aan een  gemeentegrensoverschrijdend perspectief waarbij een mogelijke ontsluiting van de jaagpaden van het kanaal Leuven-Dijle kunnen verbonden worden met de zachte verbindingen en fietspaden in het oostelijk deel van de gemeente en de gemeente Haacht.

 

4. De maatregel doet geen afbreuk aan de verschillende planinitiatieven van het college van burgemeester en schepenen en ondersteunt over de verdere duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de gemeente en houdt hierbij rekening met de noden van de huidige en de toekomstige generaties;

 

Gelet op de bijhorende schattingen van 9 maart 2020 van de te verwerven delen zoals opgemaakt door aangestelde landmeter Cuyt uit Haacht:

 

nummer van inname

kadaster

aard van het

terrein

oppervlakte te verwerven gronddeel

bedrag

afdeling

sectie

nummer

1

1

C

166H

bos

245,3

858,55 EUR

2

1

C

166G

boomgaard

197,3

593,00 EUR

3

1

C

166E

boomgaard

60,4

181,20 EUR

4

1

C

166F

boomgaard

67,2

201,60 EUR

5

1

C

166B

boomgaard

111,5

334,50 EUR

6

1

C

167E

boomgaard

79,9

239,70 EUR

7

1

C

167D

weiland

77,6

232,80 EUR

8

1

C

167V

bouwland

90,8

272,40 EUR

9

1

C

164

bouwland

204,9

614,70 EUR

10

1

C

163

bouwland

129,4

397,20 EUR

11

1

C

162D

bouwland

145,5

436,50 EUR

12

1

C

162C

bouwland

66,7

133,40 EUR

13

1

C

162E

bouwland

71,3

142,60 EUR

14

1

C

162F

bos

89,9

179,80 EUR

15

1

C

157

bouwland

39,2

117,60 EUR

16

1

C

208D

tuin

206,3

10.315,50 EUR

17

1

C

209H

tuin

178,3

8.915,00 EUR

TOTAAL

24.166,05 EUR

 

Overwegende dat de gemeenteraad het ontwerp van rooilijn voorlopig moet vaststellen;

 

Gelet op de vaststelling van het algemeen politiereglement zoals besloten door de gemeenteraad in zitting van 18 april 1984 houdende artikel 9 over de geregelde afstand tot de perceelsgrens met openbaar domein en voetwegen;

 

Gelet op het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 in werking getreden op 1 september 2019;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Principieel akkoord te gaan om de voorgestelde weg aan te leggen als gemeenteweg tussen Schrans, Kruisveldweg en Vorstweg.

 

art. 2

Het ontwerp van rooilijnplan met referentie 786/2020/1b van 3 maart 2020 voorlopig vast te stellen.

 

art. 3

Principieel akkoord te gaan met de schattingen van de innames nodig voor de realisatie van de gemeenteweg voor het geschatte totaalbedrag van 24.166,05 EUR.

 

art. 4

De verworven delen op te nemen in het gemeentelijk patrimonium en toe te voegen aan het openbaar domein.

 

art. 5

Het college van burgemeester en schepenen op te dragen een voorstel voor uitrusting van de gemeenteweg op te maken.

 

art. 6

Het college van burgemeester en schepenen op te dragen het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een openbaar onderzoek te onderwerpen dat  binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling  minstens wordt aangekondigd door:

1° aanplakking aan het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe wegdeel;

2° een bericht op de website van de gemeente of in het gemeentelijk infoblad;

3° een bericht in het Belgisch Staatsblad;

4° een afzonderlijke mededeling die met een beveiligde zending wordt gestuurd naar de woonplaats van de eigenaars van de onroerende goederen die zich bevinden in het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan;

5° een afzonderlijke mededeling aan de aanpalende gemeenten, als de weg paalt aan de gemeentegrens en deel uitmaakt van een gemeentegrensoverschrijdende verbinding;

6° een afzonderlijke mededeling aan de deputatie en het departement;

7° een afzonderlijke mededeling aan de beheerders van aansluitende openbare wegen;

8° een afzonderlijke mededeling aan de maatschappijen van openbaar vervoer.

 

art. 7

De resultaten van het openbaar onderzoek grondig te onderzoeken en deze onder de vorm van een definitief rooilijnplan voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Stemming bij amendement 1 bij punt 'Ontwerp van rooilijnplan voor de aanleg van een gemeenteweg Eyselaarpad'

 

Stemming bij amendement 1 bij punt 'Ontwerp rooilijnplan voor de aanleg van een gemeenteweg Eyselaarpad':

13 stemmen ja: Karin Derua, Michel Baert, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Maurice Vanmeerbeeck, Audrey Bogaerts, Ann Sleyp, Willy Stroobants, Gert Verschueren, Steven Michiels, Regina Wolfs en Remi Serranne.

9 stemmen tegen: Bert Meulemans, Steven Van Loock, Eddy Mortier, Ann Morissens, Hans Crol, Wouter Decat, Rodrigue Bijlsma, Sigrid Van Obbergen en Maria Luise Altmutter.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Stemming bij amendementen 2-3-4 bij punt 'Ontwerp van rooilijnplan voor de aanleg van een gemeenteweg Eyselaarpad'

 

Stemming bij amendementen 2-3-4 bij punt 'Ontwerp rooilijnplan voor de aanleg van een gemeenteweg Eyselaarpad'

10 stemmen ja: Bert Meulemans, Steven Van Loock, Eddy Mortier, Ann Morissens, Hans Crol,

Wouter Decat, Rodrigue Bijlsma, Sigrid Van Obbergen, Regina Wolfs en Maria Luise Altmutter.

12 stemmen tegen: : Karin Derua, Michel Baert, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Maurice Vanmeerbeeck, Audrey Bogaerts, Ann Sleyp, Willy Stroobants, Gert Verschueren, Steven Michiels en Remi Serranne

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Ontwerp van rooilijnplan voor de aanleg van een gemeenteweg ‘Eyselaarpad’

 

Gelet op het voornemen van het college van burgemeester en schepenen om de gemeenteraad te laten beraadslagen over de aanleg van de gemeenteweg (voorlopig genoemd)  ‘Eyselaarpad’ als onderdeel van de verbinding tussen voormalig buurtweg 91 en de voormalige buurtwegen 19 en 20;

 

Overwegende dat de afgelopen jaren diverse procedures werden gevoerd waarbij de toegankelijkheid van de omgeving van de Eyselaarstraat en de precieze ligging van de openbare wegenis van de buurtwegen betwist werden;

 

Gelet op het vonnis van de vrederechter te Haacht van 27 april 2016 betreffende de publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van overgang gevestigd op de verbinding tussen de Eyselaarstraat en de voetweg, heden gemeenteweg 91;

 

Overwegende de intentie van het college van burgemeester en schepenen te voorzien de samenhang en de toegankelijkheid van gemeentewegen te verbeteren en te vrijwaren in het bijzonder de behoeften aan zachte mobiliteit in te vullen;

 

Overwegende het voorstel van het college van burgemeester en schepenen met deze maatregel te voorzien in de aanleg van een gemeenteweg (voorlopig genoemd) ‘Eyselaarpad’;

 

Overwegende dat het voornemen tot aanleggen van de gemeenteweg uitvoering geeft aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en dat het aan deze artikels werd getoetst;

 

Overwegende dat die toetsing het volgende inhoudt:

(art. 3, decreet houdende de gemeentewegen)

Door het instellen van de voorgestelde maatregel wordt de verbinding voor de zachte weggebruiker hersteld en gevrijwaard. De zachte weggebruiker kan op voorgestelde wijze de Wespelaarsebaan en een groot deel van de Paepestraat verlaten om aansluiting te vinden met de Groenstraat onder andere met als bestemming de basisschool Haacht-Station en met de fietspaden van de Oudestraat en het jaagpad langs het kanaal Leuven-Dijle.

 

(art. 4, decreet houdende de gemeentewegen)

1. Door het realiseren van deze maatregel bekomt de toekomstige gemeenteweg (voorlopig genoemd) ‘Eyselaarpad’ een éénduidig statuut zowel voor de functionele als voor de recreatieve gebruiker. Door het statuut gemeenteweg wordt het fijnmazig netwerk van trage wegen en trage verbindingen uitgebouwd.

 

2. De voorgestelde maatregel houdt geen wijziging van de ontsluiting van aanpalende percelen in.

Inzake verkeersveiligheid worden met deze maatregel geen knelpunten inzake verkeersveiligheid opgelost, noch gecreëerd.  De gebruiker heeft echter wel de mogelijkheid de gekende hoofdwegen te verlaten en te kiezen voor een autoluwe verbindingsweg.

 

3. Gelet op de specifieke ligging is de inpassing van de voorgestelde maatregel in een  gemeentegrensoverschrijdend perspectief eerder beperkt.

 

4. De maatregel doet geen afbreuk aan de verschillende planinitiatieven van het college van burgemeester en schepenen maar ondersteunt de verdere duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de gemeente en houdt rekening met de noden van de huidige en de toekomstige generaties.

 

Overwegende dat het voornemen tot aanleggen van de gemeenteweg past binnen het gemeentelijk beleidskader, gekend als ‘Verkeerleefbaarheidsplan’ van 11 mei 2020 en het daarin opgenomen afwegingskader;

 

Overwegende dat het voornemen tot aanleggen van de gemeenteweg past binnen het gemeentelijk actieplan ‘in 20 stappen naar een verkeersleefbare gemeente’ van 11 mei 2020;

 

Overwegende dat gemeentewegen worden vastgesteld door een rooilijnplan;

 

Gelet op het ontwerp van rooilijnplan  van 27 mei 2020 met referentie 1448/2 opgemaakt door de door het college van burgemeester en schepenen aangestelde landmeter Cuyt uit Haacht;

 

Gelet op de tabel van noodzakelijke inname met bijhorende schattingsverslag waaruit blijkt dat noch een meer-, noch een minwaarde wordt gecreëerd;

 

Overwegende dat het voorlopig vastgestelde rooilijnplan binnen de 30 dagen na de voorlopige vaststelling van heden door toedoen van het college van burgemeester en schepenen voor een termijn van 30 dagen zal worden openbaar gemaakt;

 

Gelet op het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 in werking getreden op 1 september 2019;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 18 april 1984 betreffende het algemeen politiereglement met artikel 9 in het bijzonder over de geregelde afstand tot de perceelsgrens met openbaar domein en voetwegen;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 12 stemmen ja: Karin Derua, Michel Baert, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Maurice Vanmeerbeeck, Audrey Bogaerts, Ann Sleyp, Willy Stroobants, Gert Verschueren, Steven Michiels en Remi Serranne.
10 stemmen tegen: Bert Meulemans, Steven Van Loock, Eddy Mortier, Ann Morissens, Hans Crol, Wouter Decat, Rodrigue Bijlsma, Sigrid Van Obbergen, Maria Luise Altmutter en Regina Wolfs.
 

art. 1

Principieel akkoord te gaan om de gemeenteweg (voorlopig genoemd) ‘Eyselaarpad’ aan te leggen zoals aangeduid op het ontwerp van rooilijnplan.

 

art. 2

Het ontwerp van rooilijnplan voorlopig vast te stellen.

 

art. 3

Het college van burgemeester en schepenen op te dragen het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan aan een openbaar onderzoek te onderwerpen dat,  binnen een ordetermijn van dertig dagen na de voorlopige vaststelling,  minstens wordt aangekondigd door:

1° aanplakking aan het gemeentehuis en ter plaatse, minstens aan het begin- en eindpunt van het nieuwe wegdeel;

2° een bericht op de website van de gemeente of in het gemeentelijk infoblad;

3° een bericht in het Belgisch Staatsblad;

4° een afzonderlijke mededeling die met een beveiligde zending wordt gestuurd naar de woonplaats van de eigenaars van de onroerende goederen die zich bevinden in het ontwerp van gemeentelijk rooilijnplan;

5° een afzonderlijke mededeling aan de aanpalende gemeenten, als de weg paalt aan de gemeentegrens en deel uitmaakt van een gemeentegrensoverschrijdende verbinding;

6° een afzonderlijke mededeling aan de deputatie en het departement;

7° een afzonderlijke mededeling aan de beheerders van aansluitende openbare wegen;

8° een afzonderlijke mededeling aan de maatschappijen van openbaar vervoer.

 

art. 4

De schatting te aanvaarden.

 

art. 5

Inname 1 op basis van een afzonderlijke gemeenteraadsbeslissing te belasten met een  publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Stemming bij amendement 1 bij punt 'Principiële vaststelling erfdienstbaarheid Eyselaarpad'

 

Stemming bij amendement 1 bij punt 'Principiële vaststelling erfdienstbaarheid Eyselaarpad'

10 stemmen ja: Bert Meulemans, Steven Van Loock, Eddy Mortier, Ann Morissens, Hans Crol,

Wouter Decat, Rodrigue Bijlsma, Sigrid Van Obbergen, Regina Wolfs en Maria Luise Altmutter.

11 stemmen tegen: Karin Derua, Michel Baert, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Maurice Vanmeerbeeck, Audrey Bogaerts, Ann Sleyp, Willy Stroobants, Gert Verschueren en Steven Michiels.

1 onthouding: Remi Serranne

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Stemming bij amendementen 2-3-4-5-6-7-8 bij punt 'Principiële vaststelling erfdienstbaarheid Eyselaarpad'

 

Stemming bij amendementen 2-3-4-5-6-7-8 bij punt 'Principiële vaststelling erfdienstbaarheid Eyselaarpad':

10 stemmen ja: Bert Meulemans, Steven Van Loock, Eddy Mortier, Ann Morissens, Hans Crol,

Wouter Decat, Rodrigue Bijlsma, Sigrid Van Obbergen, Regina Wolfs en Maria Luise Altmutter.

12 stemmen tegen: Karin Derua, Michel Baert, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny,

Maurice Vanmeerbeeck, Audrey Bogaerts, Ann Sleyp, Willy Stroobants, Gert Verschueren, Steven Michiels en Remi Serranne.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Principiële vaststelling erfdienstbaarheid Eyselaarpad

 

Gelet op het gemeenteraadsbesluit van heden 29 maart 2021 over de aanleg van de gemeenteweg met naam  ‘Eyselaarpad’ als onderdeel van de verbinding tussen de voormalige buurtweg 91 en de voormalige buurtwegen 19 en 20;

 

Overwegende dat omwille van de vaststelling dat de schatting uitwijst dat er noch een meerwaarde noch een minwaarde vast te stellen is;

 

Overwegende dat het noodzakelijk is ondubbelzinnig de doorgang van de gemeenteweg die de verbinding zal vormen tussen de voormalige buurtweg 91 en de voormalige buurtwegen 19 en 20 voor altijd te verzekeren;

 

Overwegende dat daartoe best een notariële akte wordt opgemaakt;

 

Gelet op het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 in werking getreden op 1 september 2019;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 12 stemmen ja: Karin Derua, Michel Baert, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Maurice Vanmeerbeeck, Audrey Bogaerts, Ann Sleyp, Willy Stroobants, Gert Verschueren, Steven Michiels en Remi Serranne.
10 stemmen tegen: Bert Meulemans, Steven Van Loock, Eddy Mortier, Ann Morissens, Hans Crol, Wouter Decat, Rodrigue Bijlsma, Sigrid Van Obbergen, Maria Luise Altmutter en Regina Wolfs.
 

art. 1

Voor de ontsluiting van het openbaar domein in de Eyselaarstraat tussen de voormalige buurtwegen 19 en 20 en voormalige buurtweg 91 waarvoor de procedure tot opmaak van een rooilijnplan is gestart, een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid van doorgang in te stellen.

 

art. 2

Het college van burgemeester en schepenen op te dragen daartoe een ontwerp van akte voor een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid te laten opstellen door notaris Chris Van Edom.

 

art. 3

Deze ontwerpakte aan de gemeenteraad ter goedkeuring en voor verder gevolg voor te leggen.

 

Ann Sleyp, raadslid verlaat de zitting.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Rooilijnplan gemeenteweg Schoubroekstraat

 

Gelet op het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

 

Gelet op het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening;

 

Gelet op de Vlaamse codex ruimtelijke ordening;

 

Gelet op het decreet betreffende de omgevingsvergunning - Vlaamse Codex van 25 april 2014, in bijzonder artikel 31 dat het volgende bepaalt:

Ҥ 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

 

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

 

§ 2. Als het college van burgemeester en schepenen niet de bevoegde overheid is die in eerste aanleg over de aanvraag beslist, dan bezorgt de gemeente de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg binnen zestig dagen na het verzoek aan de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15.”

 

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, in bijzonder artikel 47 dat het volgende bepaalt:

“Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, neemt de gemeenteraad daarover een besluit. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Uiterlijk tien dagen na de gemeenteraadszitting stelt de gemeente de gemeenteraadsbeslissing ter beschikking hetzij van de bevoegde omgevingsvergunningscommissie als die advies moet verlenen, hetzij van het bevoegde bestuur als geen advies van een omgevingsvergunningscommissie vereist is.”

 

Gelet op de toelichting bij bovengenoemde omgevingsdecreet en -besluit:

“Art. 47. Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning herneemt de welbekende regeling van de tussenkomst van de gemeenteraad over de zaak van de wegen. Voor alle duidelijkheid wordt ook hier herhaald:

         de bevoegde overheid mag rechtstreeks weigeren zonder het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen;

         de regeling geldt zowel voor aanvragen voor stedenbouwkundige handelingen als voor het verkavelen van gronden;

         beslist de gemeenteraad ongunstig over de zaak van de wegen, dan kan de bevoegde overheid geen vergunning verlenen, ook niet in beroep;

         de gemeenteraad spreekt zich enkel uit over de zaak van de wegen, niet over de vergunningsaanvraag;

         de gemeenteraad bespreekt enkel de bezwaren die handelen over de zaak van de wegen, niet de andere bezwaarschriften.”

 

Aanleiding en context:

De omgevingsvergunningsaanvraag beoogt het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel in 4 loten waarvan 2 bestemd voor open bebouwing en één lot bestemd voor gratis grondafstand. De aanvraag heeft dossiernummer OMV_2020124763 (gemeentelijk kenmerk OMV2020/000189VK) en werd op 21 september 2020 ingediend bij de gemeente Boortmeerbeek door Landmeter Benny Feyaerts, Pastoriestraat 31 bus 1.1 te 3128 Tremelo:

         Lot 1 heeft een totale oppervlakte van circa 685m² een diepte van 47,88 meter links en 47,87 meter rechts, een breedte van 13,30 meter aan de straatzijde en 14,5 meter achteraan. De bouwzone heeft een breedte van 10,75 meter en een diepte van 15,00 meter. De maximaal bebouwbare oppervlakte bedraagt 161,25m². De bouwvrije strook bedraagt 3,00 meter tot de zijdelingse perceelsgrenzen. Het lot valt binnen de grenzen van een woongebied.

         Lot 2 heeft een totale oppervlakte van circa 668m², een diepte van 47,87 meter links, 48,00 meter rechts, een breedte van 15,79 meter aan de straatzijde en 13,3 meter achteraan. De bouwzone heeft een breedte van 10,75 meter op de voorgevellijn en een diepte van 15,00 meter. De maximale bebouwbare oppervlakte bedraagt 161,25m². Het lot valt binnen de grenzen van een woongebied.

         Lot 3 heeft een totale oppervlakte van circa 280m², een diepte van 5,90 meter links en 14,43 rechts, een breedte van 27,80 aangrenzend aan lot 1 en 2 en 28,17 meter achteraan. De bouwvrije strook bedraagt 3,00 meter tot de zijdelingse perceelsgrenzen. Lot 3 is gelegen buiten woongebied, namelijk binnen landschappelijk waardevol agrarisch gebied.

         Lot 4 heeft een totale oppervlakte van circa 64 m², een diepte van 2,22 meter links & rechts, een breedte van 29,15 meter aan straatzijde en 29,09 meter achteraan. Het perceel is gelegen binnen woongebied, het dient ingelijfd te worden bij het openbaar domein.

 

De percelen waarop de aanvraag betrekking heeft, zijn volgens het gewestplan woongebied en landschappelijk waardevolle agrarische gebieden. Het gebruik van deze gebieden is geregeld in het inrichtingenbesluit van 28 december 1972, meer bepaald in de artikels 5 en 6. De voorgestelde verkaveling is deels strijdig met de bestemming van het gewestplan en de bepalingen van het inrichtingenbesluit, meer bepaald voor lot 3.

 

Beoordeling door de omgevingsambtenaar RO:

De voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voorziet door middel van lot 4 in een gratis grondafstand. De bedoeling van de aanvrager van de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden is de gratis afstand van een stuk grond aan het openbaar wegdomein en de vastlegging van de rooilijn langs de Schoubroekstraat waaraan de verkaveling grenst.              

Lot 4 dat kan worden beschreven als ±00a64ca groot, rechthoekig van vorm en bestemd voor gratis grondafstand. De gemiddelde breedte bedraagt ±2,22 meter en de geschatte lengte betreft ±29,15 meter volledig gelegen langs de Schoubroekstraat. Volgens het plan Landmeter Benny Feyaerts, Pastoriestraat 31 bus 1.1 te 3128 Tremelo zal lot 4 gratis aan de gemeente Boortmeerbeek worden afgestaan om gevoegd te worden bij het openbaar wegdomein. Voor dit gedeelde van het plangebied wenst de aanvrager de rooilijn van de Schoubroekstraat juridisch vast te leggen door middel van bijgevoegd plan opgemaakt door landmeter Benny Feyaerts, Pastoriestraat 31 bus 1.1 te 3128 Tremelo.

 

Het voornemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, meer bepaald de voorliggende gratis grondafstand, geeft uitvoering aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en wordt aan deze artikels getoetst.

 Artikel 3 

         Door het inlijven van het voorgestelde lot 4 bij de openbare wegenis wordt de bestaande verharding gelegen in de Schoubroekstraat eigendom van de gemeente Boortmeerbeek.

 

 Artikel 4 

         1° De meerwaarde tot inlijving van lot 4 is beperkt. De aanvrager heeft op voorhand de gratis grondafstand niet met de diensten van gemeente Boortmeerbeek besproken. De woning gelegen Schoubroekstraat 2 – rechts van de verkavelingsaanvraag - raakt met haar voorgevel de bestaande rooilijn. De ontworpen rooilijn bij voorliggende aanvraag wijkt af van de rooilijn die aangehouden wordt door de woning Schoubroekstraat 2 en creëert een knelpunt. Elke aanpassing van de rooilijn dient met respect voor de woning gelegen Schoubroekstraat 2 uitgevoerd te worden. Een ontworpen rooilijn dewelke rekening houdt met een optimale integratie van de ontworpen rooilijn in de ruimere omgeving (niet enkel het eigen perceel) dringt zich op.

         2° Er wordt geoordeeld dat de gemeenteweg beter gekend als de Schoubroekstraat niet verder versterkt wordt door de voorgestelde gratis grondafstand. Zie ook 1°.

         3° De voorgestelde maatregel houdt geen wijziging van de ontsluiting van aanpalende percelen in. Inzake verkeersveiligheid worden met deze maatregel geen knelpunten inzake verkeersveiligheid opgelost. 

         4° Gelet op de specifieke ligging is de inpassing van de voorgestelde maatregel in een  gemeentegrensoverschrijdend perspectief eerder beperkt.

         5° De maatregel doet geen afbreuk aan de verschillende planinitiatieven van het college van burgemeester en schepenen maar ondersteunt eerder de duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de gemeente Boortmeerbeek en houdt rekening met de noden van de huidige en de toekomstige generaties.

 

Het voornemen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg, meer bepaald de voorliggende gratis grondafstand, passeert de toets van artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 niet en moet dus geweigerd worden.

 

Bij nazicht van het dossier is bovendien gebleken dat het ontworpen plan discrepanties vertoont met de bestaande toestand blijkens de kadastrale kaarten. Er wordt dan ook geoordeeld dat de voorgestelde kosteloze grondafstand juridisch niet aanvaard kan worden, aangezien een aanvaarding van dit rooilijnplan een resulteert in een foutieve toestand.

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen:

Het ingediende voorstel komt overeen met een feitelijke toestand waarbij de wegenis bij de heraanleg van de Schoubroekstraat de facto al zo werd ingericht. Daardoor is het niet opportuun uit te gaan van de rooilijn zoals beschouwd door de omgevingsambtenaar, maar wel van de rooilijn zoals ze bestaat en zoals ze mogelijk in de toekomst ook verder kan worden ontwikkeld. De specifieke positie van de woning Schoubroekstraat 2 mag niet determinerend zijn voor de toekomstige ruimtelijke ordening. Daarom stelt het college van burgemeester en schepenen voor het ingediende voorstel wel goed te keuren.

 

Tijdens het openbaar onderzoek, dat gelopen heeft van 4 november 2020 tot en met 3 december 2020, werden geen bezwaren ingediend die betrekking hebben op het wegenisdossier of in verband kunnen gebracht worden met de beoordelingsgronden opgesomd in art. 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

 

Artikel 16 en artikel 20 van het decreet houdende de gemeentewegen bepalen dat het rooilijnplan respectievelijk het grafisch plan de eventuele waardevermeerdering of waardevermindering bevat. Er werd een schattingsverslag toegevoegd opgemaakt door Landmeter Cuyt van 11 maart 2021, dewelke in zijn verslag eveneens stelt dat er een minwaarde te verwachten is. De minwaarde wordt bij kosteloze grondafstand als 13.000,00 EUR geschat. Blijkens het gewoonterecht wordt er aan eigenaar dewelke zijn of haar grond gratis afstaat aan de gemeente niet gevraagd de geschatte meer- of minwaarde te moeten vergoeden. De meer-  of minwaarde wordt als gevolg bij kosteloze grondafstand als 0,00 EUR geschat.

 

Gelet op het Decreet Gemeentewegen van 3 mei 2019 in werking getreden op 1 september 2019;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 16 stemmen ja: Karin Derua, Michel Baert, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Maurice Vanmeerbeeck, Audrey Bogaerts, Eddy Mortier, Hans Crol, Rodrigue Bijlsma, Sigrid Van Obbergen, Regina Wolfs, Willy Stroobants, Gert Verschueren, Steven Michiels en Remi Serranne.
5 stemmen tegen: Bert Meulemans, Steven Van Loock, Ann Morissens, Wouter Decat en Maria Luise Altmutter.
 

art. 1

Het ontwerp over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg zoals aangeduid op het bijgevoegde verkavelingsontwerp van 21 september 2020 van Landmeter Benny Feyaerts, Pastoriestraat 31 bus 1.1 te 3128 Tremelo zoals gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden met kenmerk OMV_2020124763 (gemeentelijk kenmerk OMV2020/000189VK), goed te keuren.             

 

art. 2  

De rooilijn voor het gedeelte van de Schoubroekstraat waarop het plan van 21 september 2020 van  Landmeter Benny Feyaerts, Pastoriestraat 31 bus 1.1 te 3128 Tremelo zoals gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden met kenmerk OMV_2020124763 (gemeentelijk kenmerk OMV2020/000189VK), wordtvastgelegd volgens datzelfde plan.

 

art. 3

Tegen dit besluit van de gemeenteraad kan binnen de 30 dagen in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering. De procedure van dit beroep verloopt volgens art. 31/1 van het Omgevingsdecreet.

 

Ann Sleyp, raadslid vervoegt opnieuw de zitting.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Project delokalisatie GBS

 

Gelet op artikelen 40, 56, §3, 8° en 293 Decreet Lokaal Bestuur;

 

Gelet op het in opmaak zijnde masterplan ‘Centrum Boortmeerbeek’, opdracht aan Brut Architecten, ingevolge een open oproep van de Vlaamse Bouwmeester;

 

Overwegende dat de gemeentelijke basisschool gelegen aan de Beringstraat 107 aan vernieuwing toe is en dat in het kader van het masterplan ‘Centrum Boortmeerbeek’ is besloten om nieuwe schoolgebouwen op te richten op een andere locatie, om zo tot een grotere, groenere en modernere school te komen;

 

Overwegende dat het gemeentebestuur een aanvraag tot subsidie van deze bouwwerken heeft ingediend bij AGIOn;

 

Overwegende dat het gemeentebestuur een voorstel heeft ontvangen vanwege de eigenaar van de zogenaamde TV Bastards-site, gelegen aan de Familielaan 7, met een oppervlakte van ongeveer 2,45 hectare, waarbij de realisatie van de nieuwe schoolgebouwen, met een gegarandeerde minimumoppervlakte, zou kunnen plaatsvinden op een deel van deze site, mits bestemmingswijziging;

 

Overwegende dat hierbij het tot een grondruil van de bestaande schoolsite te Beringstraat 7 zou kunnen komen met de eigenaar van de site en dit ter financiering van het niet-gesubsidieerde gedeelte;

 

Overwegende dat hierbij kan worden gegarandeerd dat de school open kan blijven gedurende de bouwwerken en dat de publieke ontwikkeling op deze site ruimer kan, door bv. kinderopvang erin te begrijpen;

 

Overwegende dat de bestemmingswijziging van de TV Bastards-site zou kunnen kaderen in artikel 4.4.7; §2 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zoals ingevuld door de Vlaamse omzendbrief RO/2017/01 “Ruimtelijk transformatiebeleid: Een gedifferentieerd ruimtelijk transformatiebeleid in de bebouwde en de onbebouwde gebieden”;

 

Overwegende dat de inplanting van onderwijs- en kinderopvanginfrastructuur belangrijk zijn om de bestemmingswijziging van de site onder voornoemde regelgeving mogelijk te maken;

 

Overwegende dat de Vlaamse omzendbrief KB/ABB 2019/3 “Transacties onroerende goederen” een dergelijke grondruil niet uitsluit en dat een onafhankelijke waardering van de huidige schoolterreinen zich opdringt;

 

Overwegende dat nadere afspraken met de eigenaar van de TV Bastards-site over de rechten en plichten van beide partijen moeten worden gemaakt en dat deze best de vorm aannemen van een comprehensieve publiek-private samenwerkings(PPS)overeenkomst;

 

Overwegende dat dergelijke overeenkomst finaal ter goedkeuring zal moeten worden voorgelegd aan de gemeenteraad, mede gelet op de grondgebonden en financiële gevolgen ervan;

 

Overwegende dat om het overleg met de eigenaar te kunnen starten best een memorandum of understanding wordt afgesloten en dat daaronder wordt begrepen: "Een memorandum van overeenstemming is een document waarin twee of meer partijen hun gezamenlijke voornemens vastleggen. Het is een meer formele variant van het herenakkoord, maar is evenmin juridisch afdwingbaar. Soms bevat het document de basiselementen van een opvolgend contract";

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 12 stemmen ja: Karin Derua, Michel Baert, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Maurice Vanmeerbeeck, Audrey Bogaerts, Ann Sleyp, Willy Stroobants, Gert Verschueren, Steven Michiels en Remi Serranne.
10 onthoudingen: Bert Meulemans, Steven Van Loock, Eddy Mortier, Ann Morissens, Hans Crol, Wouter Decat, Rodrigue Bijlsma, Sigrid Van Obbergen, Maria Luise Altmutter en Regina Wolfs.
 

art. 1

Principieel akkoord te gaan met een delokalisatie van de gemeentelijke basisschool van de Beringstraat naar de Familielaan, site TV Bastards.

 

art. 2

Het college van burgemeester en schepenen te mandateren om in onderhandelingen te treden met de eigenaar van de TV Bastards-site, binnen het bestaande decretale en reglementaire kader, teneinde mogelijk te komen tot een PPS-overeenkomst met betrekking tot de realisatie van de nieuwe schoolgebouwen op deze site alsook de grondruil betreffende de bestaande schoolterreinen.

 

art. 2

Het college van burgemeester en schepenen te mandateren om een onafhankelijke waardering van de huidige gemeentelijke basisschool gelegen aan de Beringstraat 107 te verrichten.

 

art. 3

Ten gepaste tijde, de PPS-overeenkomst voor de gemeente ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Overzicht intergemeentelijke samenwerkingen

 

Overwegende dat ingevolge de bepaling in artikel 56§6 tweede lid van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen jaarlijks een geactualiseerd overzicht aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd over de extern verzelfstandigde agentschappen, de verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarvan de gemeente deel uitmaakt en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente deel uitmaakt;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: 

art. 1

Kennis te nemen van de extern verzelfstandigde agentschappen, de verenigingen, stichtingen en vennootschappen waarvan de gemeente deel uitmaakt en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waaraan de gemeente deelneemt:

 

EXTERN VERZELFSTANDIGDE AGENTSCHAPPEN

AGB Boortmeerbeek

 

VERENIGINGEN, STICHTINGEN en VENNOOTSCHAPPEN

         Zelfstandige Groepering Interleuven Ondersteunende Activiteiten

         Taskforce Spitsregio Leuven

         Beheerscomité GD-PBW Interleuven

         Ethias  kas arbeidsongevallen

         Zefier

         De Watergroep

         Bekkenbestuur Dijle - Zennebekken

         Providentia

         SWaL

         Demer en Dijle

         ERSV Vlaams-Brabant

         Toerisme Vlaams-Brabant

         VVSG

         OVSG

         Bosgroep Groene Corridor

         Regionaal Landschap Dijleland

         Charter ORIOM

         Burgemeestersconvenant 2030

         Sustainable Energy and Climate Action Plan, kortweg SECAP

         Ondertekening Vlaams-Brabants Klimaatengagement

         Charter bijenvriendelijke gemeente

         Overeenkomst provincie fietssnelweg F8

         Overeenkomst samenwerking Primus Classic 2019, 2020 en 2021

         Regio Noord

         Lokaal Overleg Kinderopvang

         Zorgraad ELZ Leuven Noord

         LOGO

         Vervoersregio (VVR)  Mechelen

         Charter Samen Actief voor een Veilig Verkeer

         Samenwerkingsovereenkomst IPKC Vlaams-Brabant

         Samenwerkingsovereenkomst vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas

         Samenwerkingsovereenkomst fietsbruggen Dijle

         Samenwerkingsovereenkomst haalbaarheidsstudie zwembad

         Samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO)

         Intentieverklaring betreffende de samenwerking rond noodplanning

 

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING

         Interlokale Scholengemeenschap Midden Vlaams-Brabant

         HaBoBIB oiv

         EcoWerf

         Riobra

         Interleuven div

         IGO Leuven div

         Iverlek

         Finilek

         IGS Hofheide

         CIPAL

         it-Punt

         IGS Wonen aan de Dijle Noord

         TMVS

 

 

art. 2

Volgende verbanden werden of worden ontbonden:

         Opheffing interlokale vereniging 'Aan de oevers van de Dijle'

         Gemeentelijke Holding in vereffening

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Vrijstelling belasting VVB en retributie IBP

 

Gelet op het belastingreglement op de vergunning bestemd voor het exploiteren van diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder 2020-2025 zoals goedgekeurd op de gemeenteraad van 16 december 2019;

 

Gelet op het decreet over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis van 17 juni 2020;

 

Overwegende dat daardoor de mogelijkheid voor lokale besturen bestaat om een vrijstelling toe te staan van belasting voor VVB-vergunningen (verhuurvoertuig met bestuurder) en retributies IBP (individueel bezoldigd personenvervoer);

 

Overwegende dat 7 bedrijven reeds een aanslagbiljet ontvingen voor aanslagjaar 2020 voor een totaalbedrag van 2.872,24 EUR;

 

Overwegende dat het past in het kader van de aanhoudende COVID19-pandemie de betrokken bedrijven vrij te stellen van deze belasting;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Vrijstelling van belasting voor VVB-vergunningen en retributies IBP te verlenen voor een totaalbedrag van 2.872,24 EUR aan de 7 te Boortmeerbeek vergunde bedrijven die een aanslag 2020 ontvingen.

 

art. 2

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Nominatieve subsidies parochiezalen

 

Overwegende dat de coronacrisis de sectoren cultuur, jeugd en sport zwaar treft;

 

Overwegende de beslissing van de Vlaamse Regering om de lokale besturen te helpen om die sectoren bij te staan en daartoe besliste om in 2020 eenmalig 87,3 miljoen euro ter beschikking te stellen. Het grootste deel van die middelen (83,9 miljoen euro) wordt verdeeld over de lokale besturen op basis van de verdeling van de sectorale middelen voor die drie sectoren (cultuur, jeugd en sport) bij de inkanteling ervan in het gemeentefonds in 2018. De rest gaat naar de Vlaamse Gemeenschapscommissie en naar specifieke subsidies voor enkele randgemeenten rond Brussel;

 

Overwegende dat het Vlaams Parlement op 17 juni 2020 de decretale basis voor deze bijkomende financiering goedgekeurd heeft en dat de uitbetaling van deze middelen in de eerste helft van juli voorzien is;

 

Overwegende dat deze middelen niet geoormerkt zijn. De besteding ervan moet daarom niet worden verantwoord en de besturen hoeven er niet specifiek over te rapporteren. De Vlaamse Regering zal de besteding van de middelen wel monitoren, op basis van de reguliere digitale rapportering over de BBC-jaarrekeningen. Het uitgangspunt blijft echter de lokale autonomie en het vertrouwen in de lokale besturen;

 

Overwegende dat aan de gemeente Boortmeerbeek 121.938,00 EUR toegekend werd;

 

Overwegende dat op de gemeenteraad van 26 september 2020 de verdeling goedgekeurd werd van de subsidies jeugd, cultuur en sport uit het Vlaamse noodfonds voor coronaschade aan de 60 verenigingen volgens de toekenning van subsidies in 2019;

 

Overwegende dat het restsaldo van 10.938,00 EUR deels aangewend werd voor de huur van tenten aan de sporthal en de aankoop van handgelpompen en handgels om te verdelen aan verenigingen met eigen infrastructuur;

 

Overwegende dat het restsaldo actueel 2.619,82 EUR bedraagt;

 

Overwegende dat de coronacrisis ook de parochiezalen zwaar treft;

 

Overwegende dat onderstaande 3 parochiezalen gelegen zijn in Boortmeerbeek:

 Parochiezaal “Gildezaal” – Hanswijkstraat 1, 3190 Boortmeerbeek

 Parochiezaal “Carpus” – Ravesteinstraat 2, 3191 Hever (Boortmeerbeek)

 Parochiezaal “Den Bosuil” – Bieststraat 233, 3191 Schiplaken (Boortmeerbeek)

 

Overwegende dat de effectieve coronaschade voor elke individuele parochiezaal in Boortmeerbeek moeilijk in te schatten is;

 

Overwegende dat het belangrijk is binnen de gemeente dat deze infrastructuur voor de bevolking niet verdwijnt. De zalen “Carpus” en “Den Bosuil” worden namelijk frequent gebruikt door de scholen in Boortmeerbeek en in de “Gildezaal” wordt onder andere het bloed geven georganiseerd;

 

Overwegende het voorstel geformuleerd op de gemeenteraad van 25 januari 2020 om de parochiezalen een éénmalige nominatieve subsidie toe te kennen ten bedrage van de brandverzekering voor 2021 omdat zo de veiligheid van de gebruikers toch verzekerd is ondanks mogelijke financiële moeilijkheden. Voorwaarde voor de uitbetaling is dat de parochiezalen de factuur voor premie brandverzekering en betalingsbewijs aan de gemeente bezorgen;

 

Overwegende dat de volgende premiebedragen voor de brandverzekering 2021 werden doorgegeven:

 Parochiezaal “Gildezaal”:  844,46 EUR

 Parochiezaal “Carpus”:   717,76 EUR

 Parochiezaal “Den Bosuil”:  842,57 EUR

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

art. 1

Volgende nominatieve subsidies toe te kennen:

 844,46  EUR toe te kennen aan parochiezaal “Gildezaal”;

 717,79 EUR toe te kennen aan parochiezaal “Carpus”;

 842,57 EUR toe te kennen aan parochiezaal “Den Bosuil”.

 

art. 2

Het restsaldo van de subsidies jeugd, cultuur en sport uit het Vlaamse noodfonds voor coronaschade aan te wenden voor uitbetaling van bovenstaande nominatieve subsidies aan de parochiezalen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

AGB coronatoelage 2021

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 28 april 2003 waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek, afgekort AGB Boortmeerbeek werden goedgekeurd;

 

Gelet op de goedkeuring van de gemeenteraadsbeslissing van 28 april 2003 door de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken op 8 augustus 2003 en de publicatie van deze beslissing in het Belgisch Staatsblad van 26 september 2003;

 

Overwegende dat het AGB wordt gekwalificeerd als BTW-belastingplichtige met recht op BTW-aftrek in de zin van artikel 4, § 1, WBTW onder de strikte voorwaarde van winstuitkering. Dit betekent dat de globale werking van het AGB winstgevend hoort te zijn, en daarenboven effectief winst moet (kunnen) worden uitgekeerd;

 

Overwegende dat het om economisch leefbaar te zijn nodig is dat het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek vanwege de Gemeente Boortmeerbeek prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor de terbeschikkingstelling van de sporthal te Boortmeerbeek;

 

Overwegende dat de coronacrisis een negatieve impact heeft op de inkomsten van het Autonoom Gemeentebedrijf aangezien de sporthal geruime tijd gesloten moest worden of slechts beperkt geopend mocht worden. Gedurende deze periode was er geen of sterk verminderde omzet en dus ook geen of sterk verminderde prijssubsidie terwijl de vaste kosten gewoon doorliepen. Ook na het hernemen van de activiteiten zal de omzet (en dus ook de prijssubsidie) wellicht niet het niveau halen dat nodig is om winst te genereren in 2021, laat staan om de verliezen als gevolg van de sluiting te neutraliseren;

 

Gelet op het besluit van het directiecomité van het AGB van 18 januari 2021 om voor 2021 tot einde van de lockdown van de horeca slechts 1/3 van de maandelijkse concessievergoeding voor de cafetaria van de sporthal aan de concessionaris Brouwerij van Haacht nv aan te rekenen op voorwaarde dat de concessionaris  op zijn beurt ook slechts 1/3 van de concessievergoeding aanrekent aan de uitbater;

 

Gelet op het besluit van het directiecomité van het AGB van 15 maart 201 om voor de periode maart en april 2021 de maandelijkse concessievergoeding aan de concessionaris Brouwerij van Haacht nv volledig kwijt te schelden op voorwaarde dat de concessionaris ook ten aanzien van de uitbater de concessievergoeding volledig kwijt scheldt voor die twee maanden;

 

Overwegende dat de impact van de corona-maatregelen voor de eerste helft van 2021 geraamd worden op 66.109,73 EUR :

 

         15.704,48 EUR minder omzet uit contractverhuring waarbij de omzetcijfers van 2018 als vergelijkingsbasis worden gehanteerd. De bezettingsgraad benadert al meerdere jaren 100%;

         45.385,95 EUR minder ontvangst uit prijssubsidie (factor 2,89);

         5.019,30 EUR minder omzet uit concessievergoeding voor cafetaria sporthal;

         in 2021 werden tot op heden nog geen corona-gerelateerde kosten gemaakt specifiek voor het AGB;

 

Overwegende dat het aangewezen is om een coronatoelage toe te kennen aan het AGB in 2021 om bovenstaande geraamde negatieve financiële impact van de coronamaatregelen weg te werken;

 

Overwegende dat een dergelijke subsidie slechts beperkte budgettaire gevolgen voor de gemeente heeft aangezien de niet-benutte kredieten van de prijssubsidie aan het AGB hiervoor kunnen aangewend worden;

 

Gelet op artikel 6 van de wet van 29 mei 2020 houdende ‘diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van COVID’ (B.S., 11 juni 2020) waarin bepaald wordt dat de vergoedingen die door de gewesten, gemeenschappen, provincies of gemeenten worden toegekend voor de economische gevolgen van de coronacrisis, van inkomstenbelastingen zijn vrijgesteld (onder bepaalde voorwaarden). Het AGB zal dus ook geen vennootschapsbelasting betalen op deze tussenkomst van de gemeente;

 

Gelet op de beheersovereenkomst tussen de gemeente Boortmeerbeek en het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek;

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

 

BESLUIT: eenparig.
 

Enig artikel

Een coronatoelage voor 2021 van 66.109,73  EUR ten voordele van het AGB Boortmeerbeek goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag gezondheidsraad 17 november 2020

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de gezondheidsraad van 17 november 2020.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag noord-zuidraad 7 januari 2021

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de noord-zuidraad van 7 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Kennisname verslag milieuadviesraad 11 januari 2021

 

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de milieuadviesraad van 11 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Stand van zaken sociale woningen

 

VRAAG:Graag hadden wij graag geweten naar aanleiding van de nota van de Vlaamse regering, hoe de stand van zaken is inzake  het bouwen van  sociale woningen zijn er nu al voldoende en hoe is het met de wachtlijsten voor Boortmeerbeek is het mogelijkheid voor inzage  wachtlijst?

 

ANTWOORD: De recente cijfers uit het woonoverleg over het aantal sociale huurwoningen worden  gegeven en er wordt bevestigd dat er geen inzage kan zijn in wachtlijsten.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Begrafenis voor mensen in armoede

 

VRAAG: Heeft onze gemeente OCMW ook een afspraak met een begrafenisondernemer opdat mensen in armoede een menswaardige begrafenis kunnen hebben? Zo ja met welke  begrafenisondernemer en graag een kopie van de afspraak.

Welke zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een begrafenis voor  mensen in  armoede? Hoeveel keer vanaf  1 januari 2019 tot op heden heeft de gemeente het OCMW een  begrafenis voor mensen in armoede geregeld?

 

ANTWOORD: Na sociaal onderzoek kan een begrafenis gebeuren via de door het OCMW na overheidsopdrachtenprocedure aangestelde begrafenisondernemer. Sedert 2019 zijn er 7 dossiers geweest.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Seniorenfeest

 

VRAAG: Door de Corona situatie is er in 2020 geen seniorenfeest geweest en volgens de    hedendaagse situatie zal het dit jaar ook niet gebeuren daarom vragen wij of er voor iedere senior geen tegemoetkoming kan gebeuren in vorm van een pakket daar er dus in de twee jaren geen uitgaven zijn geweest door de gemeente.

 

ANTWOORD:  De middelen voorzien voor het seniorenfeest dat niet kon plaatsvinden, zijn gebruikt voor onvoorziene corona-uitgaven. Momenteel wordt nog geen alternatief voorzien aangezien de middelen er niet zijn.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Aanwending middelen Blue Deal

 

VRAAG: Eind 2020 keurde de Vlaamse Regering de zogenaamde Blue Deal goed. Dit om Vlaanderen voor te bereiden op de droogte van morgen. In het kader hiervan blijkt onze gemeente 250.000 euro te ontvangen voor, zo lezen we op de website van omgeving.vlaanderen.be, de Molensite en de site Audenhovenlaan. Graag hadden we een preciezere toelichting bij de besteding van deze steunmaatregel.

 

ANTWOORD: De subsidie Blue Deal vanuit de Vlaamse overheid zal worden aangewend in de aankoopdossiers Audenhovenlaan en molen Servaes waarbij onderscheid gemaakt werd in de bebouwde en de onbebouwde percelen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Gebruik gele papiercontainers

 

VRAAG: We zijn blij dat we sinds kort kunnen genieten van de gele papiercontainers , en ook voor de ophalers zijn de voordelen duidelijk. Onder meer door meer en meer online aankopen, zo goed als altijd in karton, vermoeden we echter dat meer en meer mensen misschien niet zullen toekomen met deze container, en dus hun papier/karton naar het recyclagepark zullen willen brengen. We zouden het dan ook wenselijk vinden dat papier en karton gratis kunnen afgeleverd worden. Dit is trouwens ook al het geval in bijvoorbeeld Haacht, eveneens Ecowerf.

 

ANTWOORD: Een gratis aflevering op het recyclagepark van papier zal kunnen vanaf de installatie van een weegbrug en, wanneer de eigen gele bak vol zou zijn, kan gemakkelijk met een buur afgesproken worden aangezien bij de ophaling het gewicht geen rol speelt.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Staat weg naast oud rusthuis richting Dijle

 

VRAAG: In 2023 hopen we de nieuwe fietsersbrug over de Dijle in te kunnen rijden. De weg die hiernaartoe leidt (straat ‘Dijk’), zal hierdoor uiteraard nog vaker gebruikt worden. Gezien de huidige (en weerkerend) slechte toestand hiervan, hadden we hiervoor graag een duurzame oplossing gevonden, die rekening houdt met het gebruik door uiteraard voetgangers en fietsers, maar ook auto’s en tractoren.

 

ANTWOORD: De grondige verbetering van de weg van de Hillemaweg/Ravesteinstraat tot de Dijledijk is als projectpunt opgenomen is in het verkeersleefbaarheidsplan in functie van de komende fietsbruggen over de Dijle en er is voorzien, zowel administratief als technisch, in een volledige dossiervorming (ontwerper, bouwvergunning, rooilijn,...)

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

RUP Ravenstein

 

VRAAG: Stand van zaken  opmaak RUP Ravestein en timing van de volgende stappen en hoe zullen de inwoners en gemeenteraadsleden geïnformeerd blijven?

 

ANTWOORD:  De opmaak van het gRUP is aanbeland bij de scopingnota en de procedure eventuele vrijstelling van MER-screening. Momenteel is de piste over de delokalisatie van de vrije basisschool uit de dorpskern van Hever niet verlaten.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Impact stikstofarrest

 

VRAAG: Recent werd er een stikstofarrest uitgevaardigd. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Hoe zal de gemeente met dit arrest rekening houden bij het afleveren van omgevingsvergunningen ? Op welk soort projecten kan dit een impact hebben en hoe zal men dit aanpakken/oplossen?

 

ANTWOORD: Het stikstofarrest zal voor Boortmeerbeek weinig impact hebben aangezien er geen intensieve landbouw in de gemeente aanwezig is.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Financiële bijdrage aan PPS WZC Ravenstein

 

VRAAG: Op basis van een PPS betaalt de gemeente jaarlijks +/- 600.000 Euro. Hoe worden deze middelen aangewend door WZC, zijn hier bepalingen over vastgelegd of is het een blanco cheque? Hoe gebeurt de controle hierop?

 

ANTWOORD: Er wordt verwezen naar de PPS-overeenkomst om te zien wat er tegenover de bijdrage van het lokaal bestuur staat in de financiering van het WZC De Ravestein. In het bijzonder kan aangestipt worden dat hierdoor extra logistiek personeel aan het werk is en dat binnen de overeenkomst bepaald is dat inwoners van Boortmeerbeek voorrang krijgen in de toegang.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Parking WZC Ravenstein

 

VRAAG: Hierbij aansluitend is er veel ongenoegen over de staat van de parking, van wie is deze parking en wie is verantwoordelijk voor het onderhoud en herstel?

 

ANTWOORD: De parking op de hoek van de Ravesteinstraat en de Hillemaweg en de weg naar de Dijledijk is eigendom van Foyer De Lork met uitzondering van een klein stuk bij de inrit dat publiek domein is, maar dat het is de bedoeling om op termijn deze parking opnieuw in eigendom van het lokaal bestuur te brengen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Vaststelling trage wegen

 

VRAAG: Hoe moet het proces mbt vaststellen van Trage wegen in onze gemeente nu verder? Het gebruik van de belangenorganisatie Trage Wegen vzw en de maximale interpretatie van de trage wegen van deze organisatie is ons inziens niet de juiste uitgangspositie in het proces. Wij zouden willen aandringen bij de schepen voor RO en participatie en mobiliteit, om op de volgende gemeenteraad de uitgangspunten te laten vaststellen en het proces vast te leggen. Ons inziens kan hier bij voorkeur ook een aparte gemeenteraad voor georganiseerd worden.

 

ANTWOORD: Het uitgangspunt bij de opmaak van het tragewegenplan zal blijven uitgaan van de vraag wat we willen en niet van wat er mogelijk is binnen de toestand van de Atlas omdat zo tot een zinvolle veiliger zacht wegennet kan worden gekomen. De zin van een bijkomende afzonderlijke gemeenteraadscommissie wordt betwijfeld.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Hondenweide

 

VRAAG: Aan de schepen voor Dierenwelzijn: waar en wanneer komen er plaatsen (afgepaald en aangeduid), om honden te laten rennen en spelen? Wanneer mogen de inwoners zich hieraan verwachten? In Sint-Katelijne-Waver is men blijkbaar al aan de 5e hondenlosloop weide op gemeentelijk grondgebied bezig.

 

ANTWOORD: Het college van burgemeester en schepenen is voorstander van de idee van een hondenweide is, maar er kon nog geen duidelijke lokatie worden bepaald. Verschillende mogelijkheden worden afgewogen en mogelijk is het beter te voorzien in meerdere kleinere hondenweiden.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Masterplan centrum Boortmeerbeek

 

VRAAG: Inzage aub in Masterplan Centrum Boortmeerbeek - graag asap doorsturen ivm plannen GBS oa (quid plannen VBS Hever, VBS Schiplaken); punt 9 op de agenda is niet volledig.

 

ANTWOORD: Het is de bedoeling nog in de loop van het voorjaar naar de gemeenteraad te komen met het masterplan Boortmeerbeek. Raadsleden kunnen hun vraag tot inzage aan de algemeen directeur stellen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Statiegeldalliantie

 

VRAAG: We ondervinden het dagelijks of wekelijks aan den lijve - afhankelijk van hoeveel men gaat wandelen, hier in onze gemeente, de Vlaamse zwerfvuilcijfers zijn dramatisch slecht. 22.641 ton zwerfvuil in 2019. Dat is 29,4 procent méér dan in 2013. Omdat we wonen, werken en ontspannen in een propere en mooie gemeente belangrijk vinden en omdat we vinden dat het past om hier als gemeente een krachtig signaal te geven, vragen wij volgende Princiepsbeslissing ter stemming te leggen aan de gemeenteraad: Het aantal gemeenten in Vlaanderen dat pleit voor statiegeld was op 16 maart 2021 193 (van de 300). Samen vragen ze via de Statiegeldalliantie aan de Belgische federale en regionale regeringen om het Nederlandse voorbeeld van statiegeld op blikjes en plastic flessen te volgen. Wij stemmen hierbij de princiepsbeslissing dat de gemeente Boortmeerbeek zich aansluit bij deze Statiegeld alliantie en gelasten het college met de opdracht de inschrijving hiertoe te vervullen voor 30 april 2021 op https://statiegeldalliantie.org/#contact

 

BESLUIT: 5 stemmen ja: Bert Meulemans, Steven Van Loock, Ann Morissens, Wouter Decat en Maria Luise Altmutter.
14 stemmen tegen: Karin Derua, Michel Baert, Hans De Locht, Annick DeKeyser, Denis Bosny, Maurice Vanmeerbeeck, Audrey Bogaerts, Eddy Mortier, Ann Sleyp, Sigrid Van Obbergen, Willy Stroobants, Gert Verschueren, Steven Michiels en Remi Serranne.
3 onthoudingen: Hans Crol, Rodrigue Bijlsma en Regina Wolfs.
 

ANTWOORD: De voorbije jaren werd de idee van aansluiting bij de statiegeldalliantie al op niveau van het college van burgemeester en schepenen besproken en werd er vanuit EcoWerf hierover een bevraging gehouden. Het is het Vlaamse niveau dat moet beslissen, maar de nadelen die er zijn ten opzichte van de huidige inzameling en subsidiëring en kosten voor de (kleine) handel maken dat er geen animo is om deze piste te bewandelen. Vervolgens gaat de voorzitter over tot de stemming van het voorstel.

 

Bijgevolg wordt het door de CD&V-fractie ingediende voorstel betreffende statiegeldalliantie verworpen.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Verslagen adviesraden

 

VRAAG: Verslagen MAR, Noord-Zuid en Gezondheidsraad doorsturen aub en graag ofwel op de website ofwel automatisch toevoegen aan de volgende gemeenteraads agenda.

 

ANTWOORD: Dit punt werd reeds behandeld onder de punten 15, 16 en 17.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 29 03 2021

 

 

Openbare zitting

 

Parking WZC Ravenstein

 

VRAAG: Onze fractie dient volgende motie ter stemming in: 'de gemeente dient een ingebrekestelling in bij het bestuur van het WZC ten aanzien van de lamentabele staat van de parking, daar waar zorgmedewerkers, bezoekers en nieuwe inwoners van het WZC rustig zouden moeten kunnen parkeren, worden ze nu van de drop in de (regen)put gestuurd. De parking is echt aan aanpassing en verbetering toe. Indien het niet aan de Publieke private samenwerking met de private uitbater van het WZC behoort (die toch 600.000 € per jaar gemeenschapsgeld ontvangt), moet de gemeente hierin een leidende rol spelen. De parking is bovendien ook van belang voor recreanten.

 

ANTWOORD: Dit punt werd reeds beantwoord onder punt 27.

 

Publicatiedatum: 29/04/2021