Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Mededeling eedaflegging burgemeester
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenland, Steden- en Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie en Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij van 10 februari 2025 betreffende de benoeming van Michel Baert tot burgemeester en van de eedaflegging in de handen van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant op 12 februari 2025.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Notulen vorige zitting
De gemeenteraad keurt unaniem de notulen van de zitting van 20 januari 2025 en 27 januari 2025 goed.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Kennisname toezichtsbesluit
De gemeenteraad neemt kennis van de bij het toezicht ingediende klachten en het antwoord van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant van 7 februari 2025 betreffende de klacht van een anonieme klager en enkele gemeenteraadsleden over de besluitvorming in de gemeenteraad over het GRUP Kernversterking waarbij de gouverneur zich onbevoegd verklaart.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Aanpassing prijssubsidiereglement AGB Boortmeerbeek
Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 28 april 2003 waarin de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek, afgekort AGB Boortmeerbeek werden goedgekeurd;
Gelet op de goedkeuring van de gemeenteraadsbeslissing van 28 april 2003 door de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken op 8 augustus 2003 en de publicatie van deze beslissing in het Belgisch Staatsblad van 26 september 2003;
Overwegende dat het om economisch leefbaar te zijn nodig is dat het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek vanwege de Gemeente Boortmeerbeek prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor de terbeschikkingstelling van de sporthal te Boortmeerbeek;
Gelet op de beheersovereenkomst tussen de gemeente Boortmeerbeek en het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
BESLUIT: eenparig.
art. 1
Het prijssubsidiereglement ten voordele van het AGB Boortmeerbeek goed te keuren waarvan
de tekst als volgt luidt:
PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT AGB Boortmeerbeek
Het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor het kalenderjaar 2025. Op basis van deze ramingen heeft het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek vastgesteld dat voor het kalenderjaar 2025 de inkomsten voor de terbeschikkingstelling van de sporthal minstens 259.249,67 EUR (exclusief btw) moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.
Om economisch rendabel te zijn wenst het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek vanaf heden de voorziene prijzen (inclusief 6 % btw) voor de terbeschikkingstelling van de sporthal te vermenigvuldigen met een factor 5,53.
De gemeente Boortmeerbeek erkent dat het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek, op basis van deze ramingen, de voorziene prijzen (inclusief 6% btw) voor de terbeschikkingstelling van de sporthal moet vermenigvuldigen met een factor 5,53 om economisch rendabel te zijn.
Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van de sporthal wenst de gemeente Boortmeerbeek dat er tijdens het kalenderjaar 2025 geen prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van huurders van de sporthal. De gemeente Boortmeerbeek wenst immers de prijzen te beperken opdat de sporthal toegankelijk is voor iedereen.
De gemeente Boortmeerbeek verbindt er zich toe om voor de periode van 1 maart tot en met 31 december 2025 deze beperkte prijzen te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.
De waarde van de prijssubsidie toegekend door de gemeente Boortmeerbeek voor de terbeschikkingstelling van de sporthal bedraagt de prijs (inclusief 6% btw) die de huurder betaalt vermenigvuldigd met een factor 4,53.
De gesubsidieerde prijzen (inclusief 6% btw) kunnen steeds geherevalueerd worden in het kader van een periodieke evaluatie van de totale exploitatieresultaten van het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek. In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is zal de gemeente Boortmeerbeek deze steeds documenteren.
Het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek moet op de vijfde werkdag van elke kwartaal de gemeente Boortmeerbeek een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers van de sporthal. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debet nota die het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek uitreikt aan de gemeente Boortmeerbeek. De gemeente Boortmeerbeek dient deze debet nota te betalen aan het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek binnen de vijf werkdagen na ontvangst.
Een nieuw prijssubsidiereglement geldig vanaf 1 januari 2026 zal worden onderhandeld tussen de gemeente Boortmeerbeek en het Autonoom Gemeentebedrijf Boortmeerbeek vóór 30 januari 2026.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Gewijzigd schema M3 aanpassing meerjarenplan 2020-2025
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen;
Gelet op het decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd;
Gelet op de opvraging door de Vlaamse overheid, Agentschap Binnenlands Bestuur, van 16 januari 2025 waarin gevraagd wordt een verbeterde versie van het schema M3 voor te leggen aan de raadsleden waarin het boekjaar 2025 wordt weergegeven;
Gelet op de navolgende brief van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 17 februari 2025 waarin wordt medegedeeld niet vernietigend op te treden op voorwaarde dat op 24 februari 2025 voorliggend besluit goedgekeurd wordt;
Overwegende dat in deze aanpassing van het meerjarenplan ramingen ingeschreven worden voor exploitatie, investeringen en financiering voor boekjaren 2024 tot en met 2027 die de kredieten voor deze jaren omvatten;
Overwegende dat in deze aanpassing van het meerjarenplan ook nog de kredieten voor het boekjaar 2024 gewijzigd worden;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
BESLUIT: eenparig.
art. 1
De aanpassing aan het schema M3 van het meerjarenplan 2020-2025 nummer 5 en de kredieten voor boekjaar 2025 van het AGB Boortmeerbeek worden vastgesteld.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Voorlopig onteigeningsbesluit uitbreiding gemeentelijke basisschool
De gemeenteraad,
De Grondwet, artikel 16 betreffende het eigendomsrecht;
Het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
Het Decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut (“Onteigeningsdecreet”);
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 oktober 2017 tot uitvoering van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017;
De gemeenteraadsbeslissing dd. 27 mei 2013 tot goedkeuring RUP Uitbreiding gemeentelijke basisschool;
De gemeente Boortmeerbeek kampt wat betreft haar gemeentelijke basisschool gelegen in de Beringstraat met plaatsgebrek voor het organiseren van haar activiteiten. Inbreiding op de site is niet mogelijk, waardoor de enige mogelijkheid is om uit te breiden op de drie percelen ten zuiden van de bestaande gebouwen.
De school telt vandaag 8 kleuterklassen en 13 lagere klassen, 21 in totaal. Alle klaslokalen zijn bezet. Daarnaast zijn er nog 4 klascontainers. Verder beschikt de school over een klein directielokaal en een leraarslokaal. In de kleuterschool zijn er twee bergingen, in de lager school 1. De kleuterschool beschikt ook over een polyvalente zaal die gebruikt wordt voor kleuterturnen. Op de site zijn 3 speelplaatsen, een voor kleuters met één groot afdak en een klein houten afdak, een zonder overdekking voor leerlingen van 1ste, 2de en 3de leerjaar, en een kleine ingesloten speelplaats voor leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar met beperkte overdekking.
De huidige infrastructuur voldoet echter niet meer aan de hedendaagse behoeften en ruimtebehoeften. De klascontainers waren bedoeld als tijdelijke oplossing, maar sommigen staan er al 20 jaar. De bergruimtes zijn versleten in de klascontainers. Het secretariaat heeft geen eigen plaats maar moet het stellen met een polyvalent lokaal dat tevens vergaderzaal en leraarslokaal is. Zorgcoördinatoren hebben geen eigen ruimte, ze gebruiken de keuken, het lerarenlokaal/secretariaat. De refter voor de lagere school is te beperkt. Ook de speelplaats van de lagere school is beperkt, er is geen overdekte speelruimte voor 1ste, 2de en 3de jaars.
Uit het RUP Uitbreiding gemeentelijke basisschool blijkt eveneens dat de school die toen 378 leerlingen telde (en er toen al een nijpend tekort was aan plaats), en rekening houdend met een continue bevolkingsgroei naar een aantal leerlingen van 450, volgens Vlaamse normen een bruto vloeroppervlakte moet voorzien van 3.885 m² voor de school en 2.700 m² voor de speelplaats. Het huidige aanbod bedraagt slechts een schoolvloeroppervlakte van ongeveer 3.400 m².
Bovendien is er bijkomende ruimte nodig voor de refter, alsook ruimte voor de administratie (secretariaat, vergaderruimte, lerarenlokaal, zorgcoördinatoren, etc. Er is dus minstens een extra 500 m² bruto vloeroppervlakte noodzakelijk. De klascontainers waren bovendien slechts tijdelijke oplossingen, er moet geïnvesteerd worden in duurzame permanente klaslokalen, wat betekent dat er bovenop de 500m² nog eens minstens 210 m² bruto vloeroppervlakte bijkomend vereist is.
Naast de gemeentelijke basisschool wordt in het RUP voorzien dat er ook wordt voorzien in een polyvalente zaal die kan dienst doen als turnzaal tijdens de schooluren en die in het weekend, vakanties en na de schooluren kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld cultuur- en/of sportdoeleinden of een kunstacademie alsook bijvoorbeeld voor jeugdkampen (dagkampen). De polyvalente zaal dient dus voor meervoudig ruimtegebruik zodat ook buiten de schooltijd door de gemeenschap kan worden benut en waar andere activiteiten kunnen doorgaan. Hiervoor is eveneens voldoende ruimte vereist. Elders in de gemeente blijkt dit volgens het RUP niet mogelijk te zijn.
Naast de uitbreiding moet er volgens het RUP ook voorzien worden in bijkomende oppervlakte aan parking, daar een verwachte toename van 71 leerlingen zo een 30-tal auto’s als bijkomend potentieel aan auto’s betekent. Het RUP legt eveneens 25 parkeerplaatsen op. Om te voldoen aan het RUP zullen deze daarom vooraan het schooldomein worden gerealiseerd aan de straatzijde, vlak naast de kiss-en-ride, zodat de rest van het schooldomein autovrij is. Ook hiervoor moet voldoende oppervlakte beschikbaar zijn.
Het project situeert zich ten zuiden van het dorpscentrum, gelegen langs de spoorlijn. De bebouwing is hoofdzakelijk woningen in open of half open bebouwing. De bouwhoogte is gemiddeld twee bouwlagen met een dak. Het plangebied ligt in de Beringstraat die de Leuvensesteenweg met het centrum van Boortmeerbeek verbindt. De Beringstraat heeft 2 rijstroken en een breder voetpad voor gemengd zacht verkeer. Recht tegenover de school bevindt zich reeds een parking. (Conform het RUP zal 25 bijkomende parkeerplaatsen worden aangelegd in het projectgebied zodat het aantal parkeerplaatsen proportioneel mee groeit met de school.) Twee smalle verharde wegen voor zacht verkeer vertrekken tegenover de school richting Leuvensesteenweg en achterliggend gebied. Aan de noordzijde van de Leuvensesteenweg vinden we de functievermenging van commerciële en industriële activiteiten afgewisseld met woningen terug. Schoolverschillen zijn minder uitgesproken. Zowel ten oosten als ten westen van het woonlint langs de Beringstraat ligt open ruimte. Het gebied in het westen is een groot binnengebied tussen de Beringstraat, de Leuvensesteenweg, de Audenhovelaan en de Bredepleinstraat. Het is een half-open landschap met afwisselend bossen en weilanden. Doorheen dit gebied stroomt de weesbeek.
Aan de zijde van de school ligt een groter open ruimtegebied, dat zich uitstrekt tot Boortmeerbeek-Laar. Dit is een meer open gebied met akkers, weilanden en verspreide bosfragmenten. De achterzijde van de school grenst aan dit open gebied. De aangrenzende open percelen zijn hoofdzakelijk diepe achtertuinen.
De drie percelen (diepe achtertuinen) ten zuiden gelegen van de bestaande school, waren gelegen in deels agrarisch gebied en woongebied. Er was dus een bestemmingswijziging nodig om de uitbreiding op de percelen met een agrarische bestemming toe te laten.
De bestemmingswijziging kwam er met het RUP Uitbreiding gemeentelijke basisschool, welke definitief werd vastgesteld door de gemeenteraad van 27 mei 2013 en welke door de deputatie van de Provincie Vlaams-Brabant op 1 augustus 2013 werd goedgekeurd. De drie achterliggende percelen, betreft de drie diepe achtertuinen van de percelen werden daarom ingekleurd door middel van het RUP Uitbreiding gemeentelijke basisschool als Zone voor gemeenschapsvoorziening type 2 en groenbuffer met een wandelpad daarlangs gelegen (zie Grafisch plan RUP). De bufferzone van 5 meter breed dient als buffer ten aanzien van de aangrenzende woningen en tuinen zodat de site zo optimaal mogelijk in de omgeving wordt geïntegreerd. Het dient als een fysieke en visuele afscherming tussen het wonen en de schoolsite/andere gemeenschapsvoorzieningen. De buffer kan dus ook potentiële lawaaihinder milderen. Het wandelpad dient ter tegemoetkoming van de aanpalende percelen met diepe tuinen die in het onteigeningsplan zijn opgenomen. In de bestaande toestand, grenzen deze tuinen aan voetweg 42. Daarom wordt voorzien dat de percelen na onteigening eveneens aansluiten op de bestaande voetweg 42 en dus hun toegang tot de achterzijde behouden met een pad van anderhalve meter breed aangelegd in open of half-open verharding. De paal en draad ter afsluiting van de school wordt op anderhalve meter van het pad geplaatst.
Gelet op bovenstaande problematiek en de wens en noodzaak om de basisschool volledig te vernieuwen en uit te breiden, dient voor de realisatie van de basisschool met polyvalente zaal en voldoende bijkomende parkeergelegenheid, de gemeente Boortmeerbeek over te gaan tot verwerving van een gedeelte van de zuidelijk gelegen achterliggende achtertuinen van woningen gelegen te Beringstraat 127, 129 en 131.
Er werd reeds meermaals onderhandeld met de eigenares van de betreffende percelen met het oog op een minnelijke aankoop, maar tot nu toe kon met de eigenaars voorlopig echter geen akkoord bereikt worden over de minnelijke aankoop van de percelen.
Bijgevolg dient de gemeente voor de verwerving van dit perceel over te gaan tot onteigening voor het algemeen nut, onder de verder in dit voorlopig onteigeningsbesluit vermelde modaliteiten en voorwaarden.
Het te onteigenen onroerend goed, zoals aangeduid op het bij dit besluit gevoegd onteigeningsplan, is het volgende:
Met de eigenaars van dit onroerend goed zijn reeds onderhandelingen gevoerd over de minnelijke aankoop van het onroerend goed.
Het te onteigenen onroerend goed is gelegen op het grondgebied van de gemeente Boortmeerbeek.
Bijgevolg is de onteigenende overheid de gemeente Boortmeerbeek, ingeschreven in de kruispuntbank der ondernemingen onder het nummer 0207516751, met zetel te 3190 Boortmeerbeek, Pastorijstraat 2.
Op grond van art. 6, 1° en art. 7, 3e alinea van het Decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut zijn gemeenten bevoegd om tot onteigening over te gaan in de gevallen waarin ze oordelen dat de onteigening noodzakelijk is voor de uitwerking van de infrastructuur of het beleid inzake de gemeentelijke aangelegenheden.
Op grond van artikel 2.4.3 VCRO kan door onteigening ten algemene nutte elke verwerving van onroerende goederen worden tot stand gebracht, vereist voor de verwezenlijking van de ruimtelijke uitvoeringsplannen.
De realisatie van de uitbreiding van de school zoals hierboven beschreven, wordt vooropgesteld in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Uitbreiding gemeentelijke basisschool vastgesteld door de gemeenteraad van gemeente Boortmeerbeek dd. 27 mei 2013 en goedgekeurd door de deputatie van de provincie Vlaams Brabant op 1 augustus 2013.
De achterliggende delen van de percelen gelegen te Beringstraat 127, 129, 131 vormen een cruciale rol in de realisatiemogelijkheid van het volledige project. Zonder deze percelen kan de gemeentelijke basisschool niet worden uitgebreid en gerealiseerd zoals voorzien.
De onteigening kadert dus in het gemeentelijk ruimtelijk beleid inzake schoolvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen van de gemeente.
De huidige infrastructuur van de basisschool van gemeente Boortmeerbeek voldoet echter niet meer aan de hedendaagse behoeften en ruimtebehoeften naargelang het aantal leerlingen en de te verwachten stijging van leerlingen doorheen de jaren. Bovendien is het schoolgebouw sterk verouderd en zijn er op vele plaatsen vocht en schimmelproblemen vastgesteld. Het gebouw is derhalve niet meer gezond voor haar leerlingen. Daarnaast wenst de gemeente ook te voorzien in een polyvalente zaal met buitenschoolse mogelijkheden voor een kunstacademieproject, cultuur- of sportdoeleinden buiten de schooluren.
Rekening houdend met de bevolkingsgroei waardoor een stijging van 378 (cfr. RUP) naar 450 leerlingen wordt voorzien, moet volgens Vlaamse normen een bruto vloeroppervlakte voorzien zijn voor 3.885m² voor school en 2.700m² speelplaats.
Het huidige aanbod bedraagt slechts een vloeroppervlakte van in totaal ongeveer 3.400 m². In het huidige aanbod is er niet voldoende ruimte om te voorzien in de behoeften van de school. Er is bijkomende ruimte nodig voor de refter, alsook ruimte voor de administratie (secretariaat, vergaderruimte, lerarenlokaal, zorgcoördinatoren, etc. Hiervoor is dus minstens een extra 500 m² bruto vloeroppervlakte noodzakelijk. De klascontainers waren bovendien slechts tijdelijke oplossingen, er moet geïnvesteerd worden in duurzame permanente klaslokalen, wat betekent dat er bovenop de 500m² nog eens minstens 210 m² bruto vloeroppervlakte bijkomend vereist is.
De bundeling met de polyvalente zaal (turnzaal tijdens de schooluren en die in het weekend, vakanties en na de schooluren kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld cultuur- en/of sportdoeleinden of een kunstacademie alsook bijvoorbeeld voor jeugdkampen (dagkampen)) resulteert in nood aan een bijkomende bruto vloeroppervlakte.
Er is tevens ruimte nodig voor groenbuffering, speelweiden, etc.
Naast de uitbreiding moet er volgens het RUP ook voorzien worden in bijkomende oppervlakte aan parking (25 parkeerplaatsen).
De achterliggende delen van de percelen gelegen te Beringstraat 127, 129, 131 vormen dan ook een cruciale rol in de realisatiemogelijkheid van het volledige project. Zonder deze percelen kan de gemeentelijke basisschool niet worden uitgebreid en gerealiseerd zoals voorzien.
De aanleg van klaslokalen, speelplaatsen, buitenklaslokalen, groenbuffers, fietsvoorzieningen, etc. zijn van algemeen nut.
De beoogde onteigening dient het algemeen nut. Daarnaast is het ook noodzakelijk dat (a) hoger vermeld onteigeningsdoel effectief verwezenlijkt wordt, (b) dat dit onteigeningsdoel gerealiseerd wordt middels onteigening en (c) dat het onteigeningsdoel verwezenlijkt wordt op het te onteigenen onroerend goed.
De aanleg van een nieuwe school met uitbreiding en polyvalente zaal met mogelijkheden voor naschoolse gemeenschapsvoorzieningen om te voorzien in voldoende infrastructuur voor de basisschool van de gemeente rekening houdend met de nodige oppervlakten en ruimtebehoeften, is noodzakelijk.
De huidige infrastructuur van de basisschool van gemeente Boortmeerbeek voldoet niet meer aan de hedendaagse behoeften en ruimtebehoeften naargelang het aantal leerlingen en de te verwachten stijging van leerlingen doorheen de jaren. Bovendien is het schoolgebouw sterk verouderd en zijn er op vele plaatsen vocht en schimmelproblemen vastgesteld. Het gebouw is derhalve niet meer gezond voor haar leerlingen. Daarnaast wenst de gemeente ook te voorzien in een polyvalente zaal die kan dienst doen als turnzaal tijdens de schooluren en die in het weekend, vakanties en na de schooluren kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld cultuur- en/of sportdoeleinden of een kunstacademie alsook bijvoorbeeld voor jeugdkampen (dagkampen). De polyvalente zaal dient dus voor meervoudig ruimtegebruik zodat ook buiten de schooltijd door de gemeenschap kan worden benut en waar andere activiteiten kunnen doorgaan. Hiervoor is eveneens voldoende ruimte vereist. Elders in de gemeente blijkt dit volgens het RUP niet mogelijk te zijn.
Het is de bedoeling dat het voorgebouw beter in de omgeving wordt ingepast door de voorgevellijn voldoende ver van de straat te voorzien zodat er ruimte is om een waterdoorlatende parking voor in totaal 25 parkeerplaatsen en een kiss-en-ride aan de straatkant te realiseren zodat aan de parkeervereisten uit het RUP is voldaan.
Het nieuwe schoolgebouw, waar het bestaande gebouw vooral bestaat uit een vervallen gebouw en containerklassen, zal dichter worden geplaatst naar de Beringstraat toe, zodat aan de achterzijde van het nieuwe schoolgebouw de bestaande landschappelijke open ruimte maximaal kan worden behouden maar met buitenklassen en ruimte om kinderen begeleid de natuur te laten ontdekken en te leren in een speelweide met schoolarboretum, boomgaard en insectenhotel. De open ruimte wordt op deze manier zo zuinig mogelijk gebruikt. Dit is eveneens in overeenstemming met het RUP waar een maximaal verhardingspercentage in de achterste zone is voorzien zodat de overgang naar open ruimte visueel merkbaar is. Op deze manier wordt de ruimte ook zo zuinig mogelijk gebruikt.
Voor de realisatie van de vernieuwing en uitbreiding van de basisschool op het grondgebied van de gemeente Boortmeerbeek is het noodzakelijk dat gebruik gemaakt wordt van het instrument van de onteigening.
De achterliggende delen van de percelen gelegen te Beringstraat 127, 129, 131 vormen dan ook een cruciale rol in de realisatiemogelijkheid van het volledige project. Zonder deze percelen kan de gemeentelijke basisschool niet worden uitgebreid en gerealiseerd zoals voorzien.
Voor infrastructuurwerken zoals de bouw en uitbreiding van een gemeentelijke basisschool in het algemeen belang is vereist dat de overheid, in dit geval de gemeente, deze zelf ontwikkelt.
Volgende zaken moeten immers absoluut vermeden worden:
● Een versnipperde eigendomsstructuur;
● Een lappendeken aan verantwoordelijkheden inzake aanleg, onderhoud en herstel, wat zou leiden tot een groter risico op juridische conflicten;
● Een gebrek aan globale inrichting en een overkoepelend beheer en onderhoud;
● Problemen naar toegankelijkheid, het beschikbaar houden ten aanzien van andere gebruikers en bijvoorbeeld het voorzien van aanvullende reglementen;
Het aanleggen, beheren en onderhouden van openbare infrastructuur behoort tot de basistaken van de gemeente en vereist een coherent en doelmatig beheer en beleid, ook naar eventuele aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden toe.
Van de infrastructuur moet onder alle omstandigheden een veilig en doelmatig gebruik kunnen gemaakt worden. Dit kan enkel indien de gemeente kan instaan voor de realisatie ervan. Een zo eenduidig mogelijke grondpositie waarborgt de publieke beheerstaken, onder meer naar onderhoud, verlenen van vergunningen, advisering in het kader van stedenbouwkundige vergunningen, toestaan van afwijkingen van de rooilijn, aansprakelijkheden, etc.
Er werd reeds onderhandeld met de eigenaars van de percelen nr. gelegen te Beringstraat 127, 129, 131, maar tot nu toe kon met de eigenaar van deze percelen voorlopig echter geen akkoord bereikt worden over de minnelijke aankoop van het onroerend goed.
Indien een minnelijk akkoord niet mogelijk blijkt, dient de gemeente over te gaan tot onteigening om het vooropgestelde doel te kunnen verwezenlijken.
Voor de realisatie van het nieuwe schoolgebouw met uitbreiding en met polyvalente zaal en voldoende bijkomende parkeergelegenheid om te voorzien in voldoende infrastructuur voor de basisschool van de gemeente rekening houdend met de nodige oppervlakten en ruimtebehoeften, zijn de in dit voorlopig onteigeningsbesluit bepaalde te onteigenen percelen noodzakelijk.
Het is de bedoeling dat het voorgebouw beter in de omgeving wordt ingepast door de voorgevellijn voldoende ver van de straat te voorzien zodat er ruimte is om een waterdoorlatende parking voor in totaal 25 parkeerplaatsen en een kiss-en-ride aan de straatkant te realiseren zodat aan de parkeervereisten uit het RUP is voldaan. Aangezien de polyvalente ruimte tevens dient om meervoudig ruimtegebruik mogelijk te maken ook buiten de schooltijd voor bijvoorbeeld kunstacademie of andere cultuur- en sportdoeleinden, is het aangewezen dat deze aan de voorzijde gelegen is, dicht aan de straat met de voorziene parking, zodat de rest van het schooldomein afgesloten kan blijven tijdens dergelijk polyvalent gebruik buiten de schooluren.
Het nieuwe schoolgebouw, waar het bestaande gebouw vooral bestaat uit een vervallen gebouw en containerklassen, zal dichter worden geplaatst naar de Beringstraat toe, zodat aan de achterzijde van het nieuwe schoolgebouw de bestaande landschappelijke open ruimte maximaal kan worden behouden maar met buitenklassen en ruimte om kinderen begeleid de natuur te laten ontdekken en te leren in een speelweide met schoolarboretum, boomgaard en insectenhotel. De open ruimte wordt op deze manier zo zuinig mogelijk gebruikt. Dit is eveneens in overeenstemming met het RUP waar een maximaal verhardingspercentage in de achterste zone is voorzien zodat de overgang naar open ruimte visueel merkbaar is. Op deze manier wordt de ruimte ook zo zuinig mogelijk gebruikt.
De school moet gedurende de bouwwerken uiteraard kunnen blijven functioneren. Daar is geen alternatief voor. Om die reden voorziet het project in een gefaseerde sloop en bouw van de nieuwe school. Daarbij werd het nieuwe gebouw zo maximaal mogelijk naar voren op het perceel ingepland, en zo dicht mogelijk bij het (deels afgebroken) bestaande gebouw om de in het RUP voorziene overgang naar open ruimte zo maximaal mogelijk te voorzien. De perceelsbezetting blijft gelijkaardig aan de bestaande toestand om de ruimtelijke draagkracht niet te overschrijden, maar met betere inpassing van groene open ruimte en publieke functies vooraan.
Indien het gebouw meer naar achteren zou worden geplaatst, om het vereiste oppervlakte aan speelruimte naar voor te verplaatsen, dan wordt afbreuk gedaan aan de principes in het RUP betreffende de open ruimte richting de achterliggende open ruimtegebieden.
Indien het gebouw meer naar voren wordt geplaatst, dan is er geen ruimte meer voor de in het RUP voorziene parking met 25 parkeerplaatsen en de polyvalente zaal vooraan het domein waarin meervoudig ruimtegebruik buiten de schooluren mogelijk is en moet achteraan de speelruimte maximaal worden ingericht omdat er op de voorste percelen niet voldoende ruimte meer resteert om speelruimte op in te richten.
De te onteigenen percelen spelen dus een cruciale rol in de realisatiemogelijkheid van het volledige project. Zonder deze percelen is de bouw van een nieuwe school met polyvalente zaal voor meervoudig ruimtegebruik onmogelijk, aangezien de school tijdens de werkzaamheden moet kunnen blijven functioneren. Een deel van de nieuwbouw komt op deze percelen. Bovendien zijn de percelen cruciaal voor de aanleg van buitenklassen en een leerrijke buitenspeelweide zodoende aan en voldoende totale oppervlakte te komen voor speelplaatsen zoals vereist (zie hoger) en in een zachte overgang te voorzien naar de achterliggende open ruimte.
Voor de uitbreiding en vernieuwing van de school zoals in dit voorlopig onteigeningsbesluit reeds omschreven, zijn geen alternatieven mogelijk. De percelen zijn de enige die aansluiten op de reeds bestaande schoolpercelen. Elders de uitbreiding en vernieuwing voorzien, betekent dat men zou moeten de straat oversteken en/of bebouwde percelen zou moeten onteigenen, waar nu onbebouwde achtertuinen worden onteigend. Bovendien werd in 2013 reeds door het RUP uitbreiding gemeentelijke basisschool voorzien in de mogelijkheid en bestemming van deze percelen tot locatie voor de uitbreiding en vernieuwing van de school, zodat deze locatie meteen de beste locatie is en werd destijds het RUP niet aangevochten.
Op grond van art. 10, §1 en art. 15, 2e alinea van het Decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut onderneemt de onteigenende instantie binnen een minnelijke onderhandelingstermijn een aantoonbare poging om via onderhandelingen de te onteigenen onroerende goederen minnelijk te verwerven.
De minnelijke onderhandelingstermijn moet vermeld worden in het voorlopig onteigeningsbesluit en duurt maximaal één jaar.
Met de eigenaars van de hoger in dit besluit vermeld percelen zijn reeds sinds 2022 onderhandelingen lopende over de minnelijke aankoop. De eigenaars werden meermaals gecontacteerd voor overleg en er werden tegemoetkomingen gedaan aan/onderhandeld over de wensen van de eigenaars op de ontwerpen van bouwplannen (groenbuffer en geluidsmuur (materiaal, hoogte en dikte), voetweg voorzien aan de zijde van de eigenaars zodat ze blijvend toegang kunnen nemen tot de bestaande voetweg, etc.). Er kan in redelijkheid geoordeeld worden dat een relatief korte termijn moet volstaan om definitief uit te maken of een minnelijk akkoord al dan niet kan bereikt worden.
De minnelijke onderhandelingstermijn wordt dan ook bepaald op vier maanden vanaf de kennisgeving vermeld in art. 15 Onteigeningsdecreet. Na het verstrijken van deze termijn kan de eigenaar niet langer eisen van de gemeente dat er nog verder onderhandeld wordt.
Omgekeerd belet uiteraard niets dat de gemeente na deze termijn de onderhandelingen alsnog vrijwillig zou voortzetten indien zou blijken dat dit het met het oog op het bekomen van een minnelijk akkoord alsnog zinvol kan zijn.
Volgende bijlagen zijn opgenomen bij en maken integraal deel uit van onderhavig voorlopig onteigeningsbesluit:
○ Onteigeningsplan;
○ Projectnota;
BESLUIT: eenparig.
art. 1
Op basis van bovenstaande grondslagen, overwegingen en motivering krijgt de administratie de opdracht om de administratieve fase van de onteigening op te starten.
Dit onteigeningsbesluit en bijlagen worden voorlopig vastgesteld.
Dit voorlopig onteigeningsbesluit en bijlagen worden aan een openbaar onderzoek onderworpen overeenkomstig de artikels 17 e.v. van het Onteigeningsdecreet.
Aanduiden vertegenwoordiger zorgraad - Daisy De Neef Hans Crol Ellen Leaerts Kris Lamberts Johan Neefs Michel Baert Vanessa De Bondt Jurgen Vervaeck Patrick Pelsmaekers Willy Stroobants Daisy De Neef Karin Derua Eva Pedersen Nick Doms Alex De Coninck Annick DeKeyser Brent Vercauter Ann Morissens Vally Mommens Cynthia Van de Vloet Rodrigue Bijlsma Bert Meulemans Remi Serranne Marc Usewils Hans Crol Ellen Leaerts Johan Neefs Michel Baert Vanessa De Bondt Jurgen Vervaeck Patrick Pelsmaekers Willy Stroobants Daisy De Neef Karin Derua Eva Pedersen Nick Doms Alex De Coninck Annick DeKeyser Brent Vercauter Ann Morissens Vally Mommens Cynthia Van de Vloet Rodrigue Bijlsma Bert Meulemans Remi Serranne Marc Usewils aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 4 Goedgekeurd
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
ELZ Leuven Noord - aanduiden vertegenwoordiger zorgraad
Gelet op de vertegenwoordiging van de lokale besturen als verplichte partners in de Eerstelijnszone Leuven Noord;
Overwegende dat elk lokaal bestuur één persoon mag afvaardigen die het lokaal bestuur vertegenwoordigt in de zorgraad van de eerstelijnszone;
Gelet op de geheime stemming waarbij 22 stembiljetten in de stembus werden aangetroffen met volgend resultaat:
vertegenwoordiger bestuursorgaan ELZ Leuven Noord
● Daisy De Neef 18 JA - 4 NEEN
Gelet op het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2019 tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende de inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
BESLUIT: Aanduiden vertegenwoordiger zorgraad - Daisy De Neef
aangenomen na geheime stemming: 18 stemmen voor; 4 stemmen tegen;
art. 1
Schepen Daisy De Neef, aan te duiden als vertegenwoordiger van het lokaal bestuur Boortmeerbeek in de zorgraad van ELZ Leuven Noord.
Aanduiden vertegenwoordiging Raad van Bestuur - Annick Olbrechts Hans Crol Ellen Leaerts Kris Lamberts Johan Neefs Michel Baert Vanessa De Bondt Jurgen Vervaeck Patrick Pelsmaekers Willy Stroobants Daisy De Neef Karin Derua Eva Pedersen Nick Doms Alex De Coninck Annick DeKeyser Brent Vercauter Ann Morissens Vally Mommens Cynthia Van de Vloet Rodrigue Bijlsma Bert Meulemans Remi Serranne Marc Usewils Hans Crol Ellen Leaerts Johan Neefs Michel Baert Vanessa De Bondt Jurgen Vervaeck Patrick Pelsmaekers Willy Stroobants Daisy De Neef Karin Derua Eva Pedersen Nick Doms Alex De Coninck Annick DeKeyser Brent Vercauter Ann Morissens Vally Mommens Cynthia Van de Vloet Rodrigue Bijlsma Bert Meulemans Remi Serranne Marc Usewils aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 2 Goedgekeurd
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
IGO div - vertegenwoordiging Raad van Bestuur
Gelet op de oprichting van de dienstverlenende vereniging IGO op 10 maart 2004, die als rechtsopvolger optreedt van de vzw IGO Leuven;
Overwegende dat de gemeente Boortmeerbeek lid is van de dienstverlenende vereniging IGO;
Gelet op artikel 16 van de statuten van de intergemeentelijke vereniging IGO waarin wordt bepaald dat de vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, door de algemene vergadering benoemd en door haar afzetbaar;
Overwegende dat in de raad van bestuur 1 mandaat is voorzien voor de cluster Haacht/Boortmeerbeek;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van Haacht van 27 januari 2025 met betrekking tot de aanduiding van Annick Olbrechts, raadslid van de gemeente Haacht, als kandidaat-bestuurder van de intergemeentelijke vereniging IGO;
Gelet op de geheime stemming waarbij 22 stembiljetten in de stembus werden aangetroffen met volgend resultaat:
kandidaat-bestuurder
● Annick Olbrechts 20 JA - 2 NEEN
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
BESLUIT: Aanduiden vertegenwoordiging Raad van Bestuur - Annick Olbrechts
aangenomen na geheime stemming: 20 stemmen voor; 2 stemmen tegen;
art. 1
Annick Olbrechts, raadslid van de gemeente Haacht, tot de algemene vergadering volgend op de vernieuwing van de gemeenteraad, voor te dragen als vertegenwoordiger van de cluster Haacht/Boortmeerbeek in de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGO.
art. 2
Annick Olbrechts te vragen om minstens eenmaal per jaar te rapporteren aan de gemeenteraad.
art. 3
De gemeente Haacht en de intergemeentelijke vereniging IGO in kennis te stellen van dit besluit.
Aanduiden vertegenwoordiging Raad van Bestuur - Luc De Bie Hans Crol Ellen Leaerts Kris Lamberts Johan Neefs Michel Baert Vanessa De Bondt Jurgen Vervaeck Patrick Pelsmaekers Willy Stroobants Daisy De Neef Karin Derua Eva Pedersen Nick Doms Alex De Coninck Annick DeKeyser Brent Vercauter Ann Morissens Vally Mommens Cynthia Van de Vloet Rodrigue Bijlsma Bert Meulemans Remi Serranne Marc Usewils Hans Crol Ellen Leaerts Johan Neefs Michel Baert Vanessa De Bondt Jurgen Vervaeck Patrick Pelsmaekers Willy Stroobants Daisy De Neef Karin Derua Eva Pedersen Nick Doms Alex De Coninck Annick DeKeyser Brent Vercauter Ann Morissens Vally Mommens Cynthia Van de Vloet Rodrigue Bijlsma Bert Meulemans Remi Serranne Marc Usewils aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
IGS Hofheide - vertegenwoordiging Raad van Bestuur
Gelet op het decreet van 6 juli 2011 houdende de intergemeentelijke samenwerking;
Gelet op het feit dat de gemeente aangesloten is bij de intergemeentelijke samenwerking Hofheide;
Gelet op de statuten van de intergemeentelijke samenwerking Hofheide waarin wordt bepaald dat de vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, door de algemene vergadering benoemd en door haar afzetbaar;
Overwegende dat in de raad van bestuur 1 mandaat is voorzien voor de cluster Haacht/Boortmeerbeek;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van Haacht van 27 januari 2025 met betrekking tot de aanduiding van Luc De Bie, raadslid van Haacht, als kandidaat-bestuurder van de intergemeentelijke samenwerking Hofheide;
Gelet op de geheime stemming waarbij 22 stembiljetten in de stembus werden aangetroffen met volgend resultaat:
kandidaat-bestuurder
● Luc De Bie 19 JA - 3 NEEN
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
BESLUIT: Aanduiden vertegenwoordiging Raad van Bestuur - Luc De Bie
aangenomen na geheime stemming: 19 stemmen voor; 3 stemmen tegen;
art. 1
Luc De Bie, raadslid van de gemeente Haacht, tot de algemene vergadering volgend op de
vernieuwing van de gemeenteraad, voor te dragen als vertegenwoordiger van de cluster Haacht/Boortmeerbeek in de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging Hofheide.
art. 2
Luc De Bie te vragen om minstens eenmaal per jaar te rapporteren aan de gemeenteraad.
art. 3
De gemeente Haacht en Hofheide in kennis te stellen van dit besluit.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
EcoWerf - vertegenwoordiging Raad van Bestuur
Gelet op het decreet van 6 juli 2011 houdende de intergemeentelijke samenwerking;
Gelet op de deelname van de gemeente in de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant;
Gelet op de statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de bijzondere algemene vergadering van 21 november 2018;
Overwegende dat de statuten voorzien in één mandaat in de raad van bestuur voor de cluster Boortmeerbeek/Haacht;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van Boortmeerbeek van 27 januari 2025 met betrekking tot de voordracht van burgemeester Michel Baert als kandidaat–bestuurder bij de opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van Haacht van 27 januari 2025 met betrekking tot de aanduiding van Michel Baert, burgemeester te Boortmeerbeek als kandidaat-bestuurder bij opdrachthoudende vereniging EcoWerf, Intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
BESLUIT:
art. 1
Kennis te nemen van het besluit van de gemeenteraad van Haacht van 27 januari 2025 met betrekking tot de aanduiding van Michel Baert, burgemeester te Boortmeerbeek als kandidaat-bestuurder bij EcoWerf voor de cluster Boortmeerbeek/Haacht.
art. 2
Burgemeester Michel Baert in kennis te stellen van dit besluit.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Interleuven - vertegenwoordiging Raad van Bestuur
Gelet op het decreet van 6 juli 2011 houdende de intergemeentelijke samenwerking;
Overwegende dat de gemeente Boortmeerbeek lid is van de dienstverlenend vereniging Interleuven;
Gelet op de statuten van Interleuven, vastgesteld door de algemene vergadering op 23 juni 1972 en laatst gewijzigd bij beslissing van 19 december 2018 van de bijzondere algemene vergadering van Interleuven;
Overwegende dat artikel 18 van de statuten met betrekking tot de samenstelling van de raad van bestuur luidt als volgt:
18.1.1.
De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, op voordracht van de gemeentelijke deelnemers benoemd door de algemene vergadering en door haar afzetbaar.
Het aantal leden van de raad van bestuur bedraagt vijftien.
18.1.2.
De mandaten worden verdeeld als volgt: één bestuurder voor Leuven, één bestuurder voor de cluster Tienen/Hoegaarden, één bestuurder voor de cluster Aarschot/Linter, één bestuurder voor de cluster Rotselaar/Begijnendijk, één bestuurder voor de cluster Tremelo/Keerbergen, één bestuurder voor de cluster Haacht/Boortmeerbeek, één bestuurder voor de cluster Herent/Kortenberg, één bestuurder voor de cluster Tervuren/Huldenberg, één bestuurder voor de cluster Bertem/Oud-Heverlee, één bestuurder voor de cluster Bierbeek/Boutersem, één bestuurder voor de cluster Lubbeek/Holsbeek, één bestuurder voor de cluster Landen/Zoutleeuw, één bestuurder voor de cluster Geetbets/Kortenaken/Glabbeek, één bestuurder voor de cluster Bekkevoort/Tielt-Winge en één bestuurder voor de cluster Diest/Scherpenheuvel-Zichem.
Indien er in een cluster van gemeenten geen akkoord is en er voor elke gemeente een kandidaat bestuurder wordt voorgedragen, beslist de algemene vergadering.
De deelnemers niet-gemeenten worden vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur tot aan de eerste algemene vergadering waarop ze een andere bestuurder uit de lijst van bestuurders als hun vertegenwoordiger kunnen aanduiden.
18.2.
Maximaal twee derde van de leden van de raad van bestuur zijn van hetzelfde geslacht.
Indien het totaal van de door de gemeenten voorgedragen kandidaten niet beantwoordt aan deze voorwaarde, worden de voordrachten gerangschikt in volgorde van de datum van voordracht van de gemeenteraad. Voor de kandidaten die voorgedragen worden door meer dan één gemeente, geldt, de datum van de voordracht door de gemeenteraad waarvan zij zelf deel uitmaken.
De kandidaten die het maximum van twee derde van hetzelfde geslacht overschrijden, en die als laatsten zijn voorgedragen door hun gemeenteraad, worden niet aanvaard. De gemeenten die behoren tot de groep waaruit deze kandidaat is voorgedragen, worden verzocht een kandidaat van het andere geslacht voor te dragen.
18.3.
De kandidaturen worden voorgelegd aan de algemene vergadering die besluit met een eenvoudige meerderheid der uitgebrachte stemmen. Zo een kandidaat de vereiste meerderheid niet behaalt, wijst de voordragende deelnemer of cluster van deelnemers een andere kandidaat aan. De nieuwe kandidaat woont als waarnemer de vergaderingen van de raad van bestuur bij tot de eerstvolgende algemene vergadering waaraan de benoeming wordt voorgelegd.
De benoeming van bestuurders gebeurt bij geheime stemming.
De bestuurders worden benoemd voor een hernieuwbare periode van 6 jaar. Hun mandaat kan te allen tijde worden herroepen door de algemene vergadering.
Het mandaat van de bestuurders dat ingaat bij de oprichting van de vereniging neemt van rechtswege een einde bij de afloop van de lopende bestuursperiode.
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van Boortmeerbeek van 27 januari 2025 met betrekking tot de voordracht van raadslid Willy Stroobants als kandidaat–bestuurder voor de dienstverlenende vereniging Interleuven;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van Haacht van 27 januari 2025 met betrekking tot de aanduiding van Willy Stroobants, raadslid te Boortmeerbeek als kandidaat-bestuurder bij Interleuven;
Gelet op het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
BESLUIT:
art. 1
Kennis te nemen van het besluit van de gemeenteraad van Haacht van 27 januari 2025 met betrekking tot de aanduiding van Willy Stroobants, raadslid te Boortmeerbeek als kandidaat-bestuurder bij Interleuven voor de cluster Boortmeerbeek/Haacht.
art. 2
Raadslid Willy Stroobants in kennis te stellen van dit besluit.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Regiowerking IGS Hofheide - mandatering bijzondere algemene vergadering van 26 maart 2025
Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek aangesloten is bij de intergemeentelijke samenwerking Hofheide;
Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek op 29 januari 2025 werd opgeroepen deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGS Hofheide op 26 maart 2025 die plaats heeft in Brasserie Hofheide, Jennekenssstraat 5 te 3221 Holsbeek;
Gelet op de actuele statuten van de intergemeentelijke samenwerking Hofheide die bepalen dat deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers op een algemene vergadering bij
gemeenteraadsbesluit moeten mandateren met de vaststelling van het mandaat van de
vertegenwoordiger voor elke algemene vergadering;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 27 januari 2025 waarin na geheime stemming is besloten Bert Meulemans, schepen, aan te duiden als vertegenwoordiger en Vanessa De Bondt, raadslid, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Boortmeerbeek op de algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging IGS Hofheide , voor de volledige legislatuur;
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
BESLUIT: eenparig.
art. 1
Het mandaat van de vertegenwoordiger als volgt te bepalen voor de bijzondere algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging IGS Hofheide op 26 maart 2025:
art. 2
De vertegenwoordiger van de gemeenteraad te mandateren op de bijzondere algemene vergadering akkoord te gaan met de bij de agendapunten horende voorstellen en daartoe de nodige handelingen te stellen.
art. 3
Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing door er onder meer kennis van te geven aan de opdrachthoudende vereniging.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Regiowerking Interleuven - mandatering algemene vergadering van 19 maart 2025
Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Interleuven;
Gelet op de gecoördineerde statuten van Interleuven;
Gelet dat het artikel 432 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers en deze voor de gemeente rechtstreeks worden aangewezen door de gemeenteraden/OCMW-raden uit hun leden en dat het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek op 17 januari 2025 werd opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergdering van de opdrachthoudende vereniging Interleuven die op 19 maart 2025 plaats heeft in de vergaderzaal van Interleuven, Brouwersstraat 6 te 3000 Leuven;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 27 januari 2025 waarin na geheime stemming is besloten Bert Meulemans, schepen, aan te duiden als vertegenwoordiger en Nick Doms, schepen, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Boortmeerbeek op de algemene vergaderingen van Interleuven, voor de volledige legislatuur;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
BESLUIT: eenparig.
art. 1
Het mandaat van de vertegenwoordiger als volgt te bepalen voor de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Interleuven op 19 maart 2025:
art. 2
De vertegenwoordiger van de gemeenteraad te mandateren op de algemene vergadering akkoord te gaan met de bij de agendapunten horende voorstellen en daartoe de nodige handelingen te stellen.
art. 3
Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing door er onder meer kennis van te geven aan de opdrachthoudende vereniging.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Regiowerking Cipal dv - mandatering algemene vergadering van 31 maart 2025
Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek aangesloten is bij de dienstverlenende vereniging Cipal dv;
Gelet op het feit dat de gemeente Boortmeerbeek op 4 februari 2025 werd opgeroepen deel te nemen aan de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal dv op 27 maart 2025 die digitaal zal plaatsvinden;
Gelet op het bericht van 20 februari 2025 van de dienstverlenende vereniging Cipal dv om deze digitale algemene vergadering te verplaatsen naar 31 maart 2025 om 17uur;
Gelet op het artikel 44, 1ste en 3e alinea van het Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de
Intergemeentelijke Samenwerking, waarbij bepaald wordt dat de gemeenten-vennoten hun
vertegenwoordigers op een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij
gemeenteraadsbesluit moeten aanwijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke
benoemingsprocedure met de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke algemene vergadering;
Gelet op de statuten van Cipal dv, zoals laatst gewijzigd op 13 december 2013, goedgekeurd bij besluit van 25 maart 2014 van de Vlaamse regering;
Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 27 januari 2025 waarin na geheime stemming is besloten Nick Doms, schepen, aan te duiden als vertegenwoordiger en Bert Meulemans, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Boortmeerbeek op de algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal dv, voor de volledige legislatuur;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
BESLUIT: eenparig.
art. 1
Het mandaat van de vertegenwoordiger als volgt te bepalen op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal dv op 31 maart 2025:
1. Benoeming van de leden van de raad van bestuur
2. Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde
3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.
art. 2
De vertegenwoordiger van de gemeenteraad te mandateren op de algemene vergadering akkoord te gaan met de bij de agendapunten horende voorstellen en daartoe de nodige handelingen te stellen.
art. 3
Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing door er onder meer kennis van te geven aan de dienstverlenende vereniging.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Kennisname verslag Noord-Zuidraad 19 november 2024
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de noord-zuidraad van 19 november 2024.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Handhaving regels fietsstraten
VRAAG: Onze gemeente telt heel wat fietsstraten, in deze straten geldt een een inhaalverbod en snelheidsbeperking. Het is een mooi principe, maar in de praktijk wordt dit niet goed nageleefd. Daarom zouden we willen vragen om te voorzien in betere handhaving of maatregelen die het overtreden moeilijker maken. Een fietsstraat is ook maar een veilige(r) optie voor fietsers als de principes gerespecteerd worden. Wat is het standpunt van het college hierover?
ANTWOORD: Goed functionerende fietsstraten en de naleving van de regels zijn belangrijk. Daarom stelt het college dat:
1) Handhaving: De controle op het inhaalverbod in fietsstraten is een politiebevoegdheid en niet iets wat de gemeente zelf kan afdwingen. De burgemeester zal dit onderwerp daarom aankaarten tijdens de volgende zitting van het politiecollege.
2) Deskundige aanpak: De mobiliteitsambtenaar zal, als verkeersdeskundige, inspelen op de specifieke gevoeligheden en meedenken over mogelijke verbeteringen in functie van advies aan het college.
3) Participatieve aanpak: Dit thema zal in de nog op te richten mobiliteitsraad opgenomen worden, Een gerichte sensibiliseringscampagne zal bijdragen aan een verbeterde naleving.
Het college wil blijven inzetten op veilige en goed functionerende fietsstraten in de context van het bredere mobiliteitsbeleid.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Openbare werken
VRAAG: Met betrekking tot de mogelijke heraanleg van de Terlindenlaan willen we vragen om na te gaan waarom de asfaltlaag op relatief korte tijd in slechte staat is en hiermee rekening te houden bij de aanbesteding.
Indien overgegaan wordt tot heraanleg, oversteekplaatsen in de vorm van een zebrapad te voorzien ter hoogte van de Stijn Streuvelslaan, Mercatorlaan en Consciencelaan met het oog op het veilig kunnen oversteken van schoolgaande kinderen en ouders en andere fietsers.
ANTWOORD: Het college heeft de schade aan de asfaltlaag op de Terlindenlaan vastgesteld. De schade is zo groot dat in samenwerking met het OCW (Opzoekingscentrum Wegenbouw) onderzoek werd verricht. De expertise schets een vermoeden dat de oorzaak van de slechte staat gekoppeld is aan een probleem met de asfalteringsmachine, waardoor de dichtheid van het asfalt niet optimaal is en er rafelingschade is ontstaan door temperatuurverschillen van het asfalt. Dit wordt meegenomen bij de aanbesteding van de heraanleg, zodat we de kwaliteit van het nieuwe asfalt kunnen waarborgen.
Wat betreft de oversteekplaatsen, geeft het college aan dat zebrapaden snel een vals gevoel van veiligheid kunnen geven, vooral op locaties met weinig verkeersbewegingen. Daarom is het college geen voorstander van dit voorstel. In plaats daarvan wordt de prioriteit gelegd bij het verbeteren van trage verbindingen en het bevorderen van de verkeersveiligheid op die routes.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Oprichting raadscommissies
VRAAG:
Achtergrond en motivatie
Gezien de recente beslissingen tot het intrekken van het RUP kernversterking en het verhogen van de aanvullende personenbelasting en de gemeentelijke opcentiemen, de door de meerderheid geuite plannen om zowel de sportinfrastructuur en het patrimonium de komende jaren te vernieuwen en te renoveren, is het belangrijk dat er binnen de gemeenteraad een orgaan is waar belangrijke dossiers op verschillende domeinen, voorbereid en besproken kunnen worden zodat dit niet enkel in een laatste fase pas op de gemeenteraad gebeurt.
Het Decreet Lokaal Bestuur voorziet daar de mogelijkheid toe om dit te doen in raadscommissies.
Deze hebben eveneens het voordeel dat deze openbaar zijn, dus met transparantie voor de inwoners en dat er ook deskundigen en belanghebbenden kunnen worden uitgenodigd. Daarom willen we hier vandaag het voorstel doen om raadscommissies op te richten en dit voorstel mee op te nemen in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. We zijn voorstander van een flexibele manier van werken zowel wat thema’s als frequentie betreft en willen daarom de oprichting van raadscommissies zo breed mogelijk houden. Verschillende domeinen behorend tot de verschillende leden van het college van burgemeester en schepenen.
BESLUIT:
art. 1
De gemeenteraad richt volgende commissies op:
- gemeenteraadscommissie voor materies die overeenkomstig de interne taakverdeling onder de leden van het college van burgemeester en schepenen worden toegewezen aan de burgemeester,
- gemeenteraadscommissie voor materies die overeenkomstig de interne taakverdeling onder de leden van het college van burgemeester en schepenen worden toegewezen aan de eerste schepen,
- gemeenteraadscommissie voor materies die overeenkomstig de interne taakverdeling onder de leden van het college van burgemeester en schepenen worden toegewezen aan de tweede schepen,
- gemeenteraadscommissie voor materies die overeenkomstig de interne taakverdeling onder de leden van het college van burgemeester en schepenen worden toegewezen aan de derde schepen,
- gemeenteraadscommissie voor materies die overeenkomstig de interne taakverdeling onder de leden van het college van burgemeester en schepenen worden toegewezen aan de vierde schepen,
- gemeenteraadscommissie voor materies die overeenkomstig de interne taakverdeling onder de leden van het college van burgemeester en schepenen worden toegewezen aan de vijfde schepen. Alle commissies zijn samengesteld uit alle gemeenteraadsleden.
art. 2
Deze commissie heeft als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
art. 3
De commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid dat gekozen is door de gemeenteraadsleden. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van de commissie.
art. 4
De commissie vergadert in principe fysiek, tenzij de voorzitter in de bijeenroeping aangeeft dat het om een digitale of hybride vergadering gaat. De commissievoorzitter zelf kan nooit digitaal deelnemen aan een fysieke of hybride vergadering van de commissie.
De commissie wordt door de commissievoorzitter bijeengeroepen ten minste 14 dagen voorafgaand aan de commissie. De stukken die bij de agenda horen, worden op dezelfde wijze bekend gemaakt aan de raadsleden zoals bij de gemeenteraad het geval is.
De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webtoepassing van de gemeente.
Een derde van de leden van de commissie kan de commissievoorzitter vragen de commissie bijeen te roepen.
In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, of het gaat om een fysieke of digitale vergadering, en de datum en het uur van de beoogde vergadering.
De algemeen directeur bezorgt de voorstellen aan de commissievoorzitter. De aanvraag moet ondertekend zijn door minstens het vereiste aantal commissieleden en moet tijdig ingediend worden, zodat de commissievoorzitter de commissie bijeen kan roepen binnen een redelijke termijn.
De commissievoorzitter kan punten aan de agenda toevoegen. De vergaderingen van de commissies zijn openbaar volgens dezelfde regels als die voor de gemeenteraad. De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden. De leden van de commissies stemmen nooit geheim behalve in de gevallen bepaald in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
Het ambt van secretaris van een raadscommissie wordt waargenomen door de algemeen directeur of door een daartoe door de algemeen directeur aangewezen personeelslid.
De secretaris van de raadscommissie staat in voor:
● het invullen van de aanwezigheidslijst (die nadien aan het secretariaat bezorgd wordt)
● het opnemen van de raadscommissie, indien ze openbaar is.
De opname wordt nadien op de webapplicatie van de gemeente gepubliceerd. - het opmaken van een verslag, indien de raadscommissie besloten is.
Dat verslag wordt, na goedkeuring door de voorzitter van de raadscommissie, aan de commissieleden bezorgd door verzending naar het persoonlijke e-mailadres dat door de gemeente aan elk raadslid ter beschikking gesteld wordt.
art. 5
Bovenstaande artikelen zullen opgenomen worden in het huishoudelijk reglement .
ANTWOORD: Het college erkent het belang van een goede voorbereiding en bespreking van dossiers binnen de gemeenteraad. Toch wordt de oprichting van vaste gemeenteraadscommissies niet haalbaar geacht, aangezien dit een te grote administratieve belasting met zich meebrengt. In plaats daarvan stelt het college voor om occasionele commissies op te richten binnen de gemeenteraad, afhankelijk van de noodzaak per thema.
Zo zou bijvoorbeeld een financiële gemeenteraadscommissie kunnen worden samengesteld bij de opmaak van het meerjarenplan of een commissie rond grondgebonden materies in het kader van kernversterking. De deontologische commissie, dewelke op zich geen gemeenteraadscommissie is, zal alvast verder worden voorbereid en zal haar eigen werking vanuit de gemeenteraad kennen. Op die manier kunnen bepaalde onderwerpen verdiepend worden besproken, met de mogelijkheid om externe deskundigen te betrekken.
Omdat er binnen de gemeenteraad brede consensus is om in deze richting te evolueren, werd beslist om het voorstel niet in stemming te brengen, maar verder te bespreken binnen de vergadering van de fractievoorzitters.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Stand van zaken - zwembad Hofstade
VRAAG: Graag vernamen we wat het resultaat was van het overleg met de gemeente Zemst en Sport Vlaanderen omtrent de bouw van het zwembad in Hofstade.
ANTWOORD: Het college geeft aan dat de gesprekken met de gemeente Zemst en Sport Vlaanderen lopende zijn. De besprekingen gebeuren op basis van het rekenmodel dat Sport Vlaanderen heeft bezorgd, waarin verschillende variabelen een rol spelen. Het college onderzoekt in detail of het opportuun is om onder de voorgestelde voorwaarden in dit project te stappen. De inbreng van onze gemeente hangt onder meer af van de bijdrage van de gemeente Zemst en het Vlaams Gewest. Daarnaast wordt op basis van de huidige zwemuren per leerling een inschatting gemaakt van de nood aan zwembadwater voor de scholen in de gemeente.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Staat wegdek Stationsstraat Hever
VRAAG: We vernamen dat de gemeente momenteel onderzoek doet met betrekking tot de Stationsstraat in Hever, en dan meerbepaald de staat van het wegdek. Wat wordt er precies onderzocht en met welk oogpunt?
ANTWOORD: Het college licht toe dat de technische dienst ter plaatse een probleem heeft vastgesteld met de fundering van de nieuwe en oude betonplaten. Een herstelling is enkel mogelijk onder de juiste weersomstandigheden en vereist metingen die zullen resulteren in een gefundeerd verslag. Het college benadrukt dat deze werken grondig moeten gebeuren, aangezien de kosten snel oplopen: het vervangen van 4 tot 6 betonplaten kost al gauw 60.000,00 euro, terwijl een volledige heraanleg enkele miljoenen euro zou vergen.
Zitting van 24 02 2025
Openbare zitting
Stand van zaken - herbestemmingsonderzoek Molen Servaes
VRAAG: We vernamen graag een stand van zaken omtrent het herbestemmingsonderzoek molen van Servaes.
ANTWOORD: Het college licht toe dat er samen met verschillende partners, waaronder ERF, Miss Myagi en Winar, gewerkt wordt aan het vinden van een passende bestemming voor de molen van Servaes. Er worden verschillende opties bekeken, zoals een museum of fietscafé. Al zijn er enkele aanbevelingen, zoals het herstel van het waterrad (zonder dat het zal draaien) en het versterken van de rol van de Weesbeek/Molenbeek (de op één na properste beek van Vlaanderen), waarbij ook de mogelijkheid van een vistrap wordt onderzocht. Het onderzoek naar de herbestemming is nog niet afgerond en er is dus nog geen definitieve conclusie. Op 15 mei 2025 verwacht het college een verdere rapportering.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.